majchal Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Października 2008 WitamPytanie niby banalne, jednak spotkałem sie z kilkoma rozbieżnymi opiniami, co do kształtu stalki. Są dwa rodzaje: okragłe i spłaszczone. Ja zawsze myślałem ( bo tak mi przez lata wciskano do głowy ), że spłaszczona jest lepsza, jednak w gronie osób, z którymi "funkcjonuję" krąży opinia, że brać tylko okrągłą.Jako, że mam mozliwość zanabycia drogą kupna jednej i drugiej, to proszę o Wasze opnie którą wybrać Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Października 2008 A ja kupiłem kwadratową. :grin: Jestem z niej bardzo zadowolony. Oczywiście narożniki ma zaokrąglone. Dwie powierzchnie są karbowane i służą do wstępnego ostrzenia, a dwie przeciwległe są gładkie i służą do wygładzenia. Może Miro coś więcej o niej napisze, bo to u niego kupiona, ale w sklepie internetowym jej nie ma. :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Października 2008 Majchal ja mam u siebie 3 stalki pierwsza to zwykla taka ostra ktora byla dodawana w komplecie do nozy solingen, generalnie nadaje sie do ostrzenia kosy czy siekiery nie noza! druga mam solingen eliptyczną z tzw.małymi nacięciami generalnie leży sobie nie ostrze na niej prawie wcale,dostalem ja jako prezent.generalnie nadaje sie do ostrzenia nozy w których wymagany jest lekki tzw.drut podczas pracy np.przy wykrawaniu glów badz prac przy uboju jak wyciaganie ośrodków,gdzie trzeba mostek nożem ciać. trzecia najlepsza dla mnie to ta okrągla solingen,bardzo gładka,fajnie sie ostrzy na niej nóż,naprawde rewelacja,miałem ją na zlocie,pare pociągnieć i nóż goli,warunek do tej stalki to nóz z dobrej weglowej lub nierdzewnej stali o dużej twardosci,moj ma 54-56HCR,zaleta bardzo dlugo trzyma ostrosc jak się nie tnie po metalu :wink: czwarta nie stalka a ostrzarka to firmy Lansky ja ja kupiłem za 25zl,do sporadycznego ostrzenia rewelacja http://www.allegro.pl/item451204917_ostrzalka_lansky_10_sekund_pewna_marka_lcstc.html jezeli chodzi naostrzyc nóz mysliwski czy masarski z przeznaczeniem pracy w domu jest to rewelacja,posiada wegliki do ostrzenia i porcelanowe do polerowania ostrza noz po paru pociagnieciach idzie super bez zwracania uwagi na kąt,kąt nadany jest z góry co zapewnia ostrość. uwaga najlepsza stalka czy ostrzałka nie zapewni ostrosci noża ktory jest wykonany z kiepskiej stali ktorą mozemy sobie ostrzyć nie wiem ile a nóż nie bedzie zbierał tzw.sznyta,ostatnio podczas ostrzenia na zlocie mialem okazje ostrzyc noże naprawde kiepskiej jakośc,ja uzywam ze stali węglowej i tzw.chirurgicznej 54-56HCR. jezeli masz zbedne około 500zl i od razu zakupisz pasek z zapinka tej stalki aby nie ukradli :wink: to polecam stalke firmy dick kwadratową dwie strony gladkie dwie ostre wg rankingów jest najlepsza,lecz powiem tyle iż pracując kiedyś ostrzyło sie na Polskich poczciwych Gerlachach,które po obróbce bardzo dobrze sie sprawowaly Jako, że mam mozliwość zanabycia drogą kupna jednej i drugiej, to proszę o Wasze opnie którą wybraćkup tą okrągłą i jezeli jest ostra daj ją ślusarzowi oszlifować na gladko,lub zrob to sam bedziesz mial przyjemnosc przez pare sobót i pewność ze ślusarz jej nie przegrzeje slonecznie pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Października 2008 majchal, http://cgi.ebay.pl/F-Dick-PROFI-WETZSTAHL-WETZSTAB-MESSERSCHARFER_W0QQitemZ280228717835QQcmdZViewItem?hash=item280228717835&_trkparms=72%3A1399|39%3A1|66%3A2|65%3A12|240%3A1318&_trksid=p3286.c0.m14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiesław Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Października 2008 Witam, a ja wczoraj zakupiłem komplet nozy bergHoffa, w promocji za 99 PLN, ostre jak brzytwa, zamówiłem we wtorek, a dostarczono juz na drugi dzień - nieprawdopodobne :shock: http://www.swiatkuchni.com/noze-k-id_3/?sess_id=f14c48e7192e6c39c12cf5cf877dab8c chodzi o noże o symbolu 6el HOLLOW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
italodisco Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Grudnia 2008 Na filmie zlotowym Papcio ostrzy nóż na szlifierce , czy szlifierka stołowa na której ostrzył to jakaś przerobiona na mniejsze obroty ( ewentualnie gdzie taką można kupić ) czy zwykła z duzymi obrotami. Pozdrawiam Paweł Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Grudnia 2008 http://www.narzedzia4u.pl/index.php?p406,szlifierko-oselka-stolowa-250w-51g452 Kupiłem i wszystkie noże, nożyczki i siekiery w domu - brzytewka. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Grudnia 2008 italodisco, poszukaj szlifierko - osełki np. w google. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Grudnia 2008 Witam. Coś takiego? http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=484076402 Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Grudnia 2008 Coś mi te 1600 W podejrzanie wygląda. Podejrzewam, że chodzi o tzw. moc przeciążeniową. :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
italodisco Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Grudnia 2008 Wielkie dzięki wino z winnicy dojrzewa , na zlocie nim podziekuję Pozdrawiam Paweł P.S. W przerwie świątecznej zacznę wklejać seriami budowę mojej altany 35m kw z piecem chlebowym, wędzarnią, kominkiem i grillem . Wczoraj dalismy juz gont na dach i ściany na wersją zimową. jeszcze elektryka i kamień elewacyjny Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Grudnia 2008 1600 W na kamieniu wolnoobrotowym :lol: a nie moc silnika.Czyli po przekladni spowalnijącej i podnoszącej moment obrotowy czyli "moc" Trick reklamowyale nie przesadzajcie, do noży to taki starczy, chyba że topory na akord będziecie oszczyć. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiesław Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Grudnia 2008 Witam, tu znajdziecie wiecej informacji na ten ten temat https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2548 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiesław Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Grudnia 2008 Witam ponownie, przypomniało mi się, że mam dostać na Mikołaja taka oto stalkę diamentową, ciekawi mnie co o niej sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Grudnia 2008 Witam ponownie, przypomniało mi się, że mam dostać na Mikołaja taka oto stalkę diamentową, ciekawi mnie co o niej sądzicie?witaj Wiesiek stalka wygląda fajnie,mam podobną też eliptyczna,bedziesz zadowolony. powiem tyle Ten Mikołaj musi Cię bardzo kochać p.s.pozdrowienia dla Ciebie i Asi Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiesław Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 6 Grudnia 2008 Cześć Marku z Bielska, masz sluszna rację, właśnie wypróbowałem stalkę, ostrzy jak złoto, co do Mikołaja mamy podobne zdanie :lol: Myslę też, że Mikołaje to nam sie obu udały :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makrasz Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 23 Grudnia 2008 Witam!Od dłuższego czasu jestem szczęśliwym posiadaczem stalki firmy Gesser. Eliptyczna stalka masarska. Ma już 30 lat i świetnie się sprawdza. Od czasu do czasu jedynie trzeba ją potraktować (jak każdą inną stalkę) spirytusem i papierem diamentowym. Od niedawna mam również kwadratową stalkę dicka. Obie polecam. Co do pracy stalką, pamiętam początki swojej szkoły zawodowej i pracy w zakładach mięsnych w Białymstoku. Majster od razy na początku nam wyjaśnił, że stalką się nie ostrzy, do ostrzenia służy szlifierka, najlepiej do noży, na stalką jedynie pozbywasz się resztek "drutu" wyrównujesz ostrze i nadajesz mu "jad". Jeśli próbuje się ostrzyć nóż stalką to po całym dniu pracy przy mięsie ręka odpada, wiem z własnego doświadczenia. Kształt talki nie ma tu większego znaczenia. O wiele większą ma jakość.Najlepsze stalki na jakich pracowałem to stalki gesserowskie frost i dick są niezłe. Co do frosta mają świetne noże z powierzchnią antygrip (zapobiega wyślizgnięciu się noża z ręki)Swoją drogą widziałem ostatnio stalkę ceramiczną do ostrzenia noży o ceramicznym ostrzu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 23 Grudnia 2008 Ostrzałka do ostrzenia nożyJak nie posmakujesz to się nie zepsujesz. Zasmakowałem w ostrzeniu tą stalką jest wspaniała dwa ,trzy lekkie pociągnięcia i nóż tańczy w mięsie.Zachwalam ją warta jest tych pieniędzy . https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1332&postdays=0&postorder=asc&highlight=stalka&start=120 Polecam . Wspaniała rzecz . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makrasz Opublikowano 24 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 24 Grudnia 2008 Tzw flack. Niezła sprawa jak się nie umie pracować na stalce. Do nabycia od 300 do 600 zł w zależności od fimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 24 Stycznia 2009 Znalazłem stalki podobne do mojej http://www.kuchnia.hotel.pl/produkty,pl,przemysl-miesny,ostrzalki-i-maszyny-ostrzace.html. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 24 Stycznia 2009 Znalazłem stalki podobne do mojej http://www.kuchnia.hotel.pl/produkty,pl,przemysl-miesny,ostrzalki-i-maszyny-ostrzace.html. Pozdrawiamlink chyba nie działa - przynajmniej teraz i u mnie Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 24 Stycznia 2009 Znalazłem stalki podobne do mojej. Pozdrawiamhttp://www.kuchnia.hotel.pl/fotki/File/ostdick.pdfhttp://www.kuchnia.hotel.pl/produkty,pl,przemysl-miesny,ostrzalki-i-maszyny-ostrzace.html Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Pytanie do Dziadka. Jakiś czas już masz tą ostrzałkę. Napisz coś więcej o zaletach czy wadach w używaniu? Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 8 Grudnia 2009 http://www.eva-tec.pl/cat,48__No%C5%BCe_gastronomiczne_Stalki_ostrz%C4%85ce_dla_tych_co_potrafi%C4%85http://www.makrohandel.pl/category/stalki-i-ostrzalkiJeżeli chodzi o taką lub podobną to wartoSprzęt » ostrzenie nozyhttp://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2548&postdays=0&postorder=asc&start=120Polecam bardzo to jest naprawdę dobre- STALKA JEST DO OSTRYCH NOŻY PO MARMURKU. Wygładza ostrze wspaniale nóż pływa w mięsie. Po kilku set ostrzeniach następuje zagładzenie ostrza noża. Wtedy pociągniecie na innej tradycyjnej ostrej stalce przywraca chwat nożowi i kilka pociągnięć z powrotem na niej powoduje że mamy znów ostry nóż. Polecam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Polecam bardzo to jest naprawdę dobre Dziękuję. A jak jest z trwałością mocowanie tych prętów ostrzących w plastyku? Solidne wykonanie? Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.