kooalla Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Witam, potrzebuje pomocy, zakupiłem udziec jagnięcy z kością i nie chciał bym go zepsuć.Czy wycinać jakąś kość, czy zostawić tak jak jest? Planuje go na 24h moczyć w mleku z przyprawami,następnie peklować na sucho 35g peklosoli na 1 kg mięsa.Może zwiększyć do 40g/kg, bo nie będzie nastrzyku? Przyprawy: 2g/kg pieprz kolorowy1g/kg czosnek1g/kg rozmaryn suszonySkórka z cytryny i pomarańczy, trochę soku z pomarańczy z dodatkiem brandy 5ml/kg. Peklowanie w worku próżniowym 2-3 tyg.Następnie do komory dojrzewającej, jaką pleśń polecacie? Może ktoś robił i ma sprawdzony przepis, sam się waham czy wędzić na zimno i do komory, czy jednak w kątnicę wołową i bez wędzenia.Jestem otwarty na sugestie i chętnie skorzystam z porad. Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Nie zmarnuj tego pysznego mięska - marynata z wina wytrawnego czerwonego , startych warzyw marchewka, pietruszka seler , Twoje przyprawy plus jałowiec - więcej czosnku , półplasterki cebuli i pora . Do worka strunowego na 24/48 godzin . Pieczenie w rękawie w 90st C ok 5 -6 godzin i to jest pyszne . Wędzonka nie odda Ci walorów udźca jagnięcego . Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgadzam się z Muski, dojrzewałem udziec jagnięcy i niestety (a mnie z tego co pamiętam ostrzegali za forum) ale szału nie było. Zdecydowanie bez porównania do mięsa wieprzowego czy wołowego. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 13 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Grudnia 2021 (edytowane) Dla tego zapytałem, gdzieś widziałem przepis na udziec jagnięcy wędzony.Ale nie wykluczam też propozycji kol. Muski propozycji.Rozumiem że wtedy do pieczenia stosować sól np. morską zamiast peklosoli? Edytowane 13 Grudnia 2021 przez kooalla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Może to Ci pomoże: https://wedlinydomowe.pl/wedzonki/inne-wedzonki/80-udziec-barani-kulka-wedzony, https://wedlinydomowe.pl/wedzonki/inne-wedzonki/703-baranina-wedzona, https://wedlinydomowe.pl/wedzonki/inne-wedzonki/1170-szynka-z-kozy Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Grudnia 2021 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8054-udziec-jagni%C4%99cy-w%C4%99dzony-wgkostka/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Nie zmarnuj tego pysznego mięska - marynata Zrobiłbym pieczeń wtedy jest konieczna marynata i przynajmniej 48h w lodówce robiłem tak z udźcem koziołka. Na początku oczyść udziec z błon następnie natrzyj przyprawami i w marynatę, do marynaty dodaj octu winnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Grudnia 2021 (edytowane) wtedy jest konieczna marynata do marynaty dodaj octu winnego. Wg mnie ocet nie jest konieczny. Mnie na przykład nie smakują marynaty na kwaśno tak jak "zaleca się" do dziczyzny, bo pewnie stąd Twoja propozycja. To rzecz gustu wg mnie a nie konieczności. Dlatego zaproponowałbym koledze marynatę ale bardziej z okolic Cypru:Oliwa, sól morska, czosnek, oregano. "Po polsku" też raczej naciera się czosnkiem i ziołami. Edytowane 13 Grudnia 2021 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 13 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Pomieszaliście Mi w głowie, ten przepis kol. Kostka widziałem i cały czas go rozważam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Grudnia 2021 przepis kol. Kostka widziałem i cały czas go rozważam. To jest udziec wędzony a nie wędlina dojrzewająca, o której piszesz w pierwszym poście.Obawiam się, że w wyniku przemian enzymatycznych w procesie dojrzewania, mogłaby zabić Cię zapachem Nie wiem, czy gdzieś istnieją tradycje dojrzewania mięsa jagnięcego?Może i są, skoro fermentowane śledzie mogą być przysmakiem Kiedyś wędziłam jagnięcy udziec; lata temu W każdym wypadku mięso powinno być skruszałe, czyli po długim peklowaniu z dodatkami.Nastrzyk konieczny, szczególnie przy kości. Wg mnie ocet nie jest konieczny. Mnie na przykład nie smakują marynaty na kwaśno tak jak "zaleca się" do dziczyzny, Zaleca się nie bez kozery.Pewne mięsa wymagają skruszenia a obniżenie pH temu sprzyja.Można zalać wódką tak, jak to robią Chińczycy.Bo wina też są kwaśne przecież . Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Wg mnie ocet nie jest konieczny. Mnie na przykład nie smakują marynaty na kwaśno tak jak "zaleca się" do dziczyzny,To rzecz gustu wg mnie a nie konieczności. Powiedziałbym, że ocet jest konieczny i tu nie chodzi o nadanie "jakiegokolwiek smaku" nie mówiąc o kwasowości ponieważ jej nie czuć. Jeśli zrobisz zalewę octową to wtedy będzie wyczuwalna kwasowość ale ja napisałem żeby dodać octu a nie robić stricte marynaty - zalewy octowej. Kolega Muski zasugerował, że można zrobić marynatę z dodatkiem wina co jest trafną podpowiedzią . Oliwa, sól morska, czosnek, oregano.Niestety nie mój smak w przypadku mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 13 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Grudnia 2021 (edytowane) Decyzja zapadła Udziec będzie przygotowany wg. podpowiedzi kol. Muski na Św. obiad Zobaczymy czy nie wylecę razem z tym udźcem przez okno Dziękuje za podpowiedzi, a ponieważ jesteśmy w temacie o wędlinach dojrzewających to Polędwica Cygańska inspirowałem się przepisem z tematu o międzykontynentalnych wyrobach Stefana i EAnny.Wersja w Pomarańczach Edytowane 13 Grudnia 2021 przez kooalla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Grudnia 2021 (edytowane) Decyzja zapadła Udziec będzie przygotowany wg. podpowiedzi kol. Muski na Św. obiad Trafna decyzja dopytaj Muskiego czy przypadkiem jego marynata - zalewa na bazie wina nie musi być zagotowana z przyprawami oraz zapytaj o czas leżakowania mięsa jak dobrze pamiętam to w takiej marynacie - zalewie powinno leżakować minimum 4 dni lub dłużej, weź to pod uwagę bo ja za późno zrobisz marynatę - zalewę to będzie obiad poświąteczny . Edytowane 13 Grudnia 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 13 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Kol. Muski pisał 24/48h więc przyjmę 48h marynowania i potem 5-6h pieczenia w 90C. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Kol. Muski pisał 24/48h więc przyjmę 48h marynowania i potem 5-6h pieczenia w 90C. Upewnij się i dopytaj na PW Muskiego, wiem co mówię o samej marynacie-zalewie. Sam proces obróbki pieczenia masz podany ale też bym się upewnił czy aby przypadkiem na koniec pieczenia nie przebić rękawa, polać mięso marynatom z dodatkiem np. miodu i zwiększyć temperaturę pieczenia na ok 20 min. Dlatego zapytaj o dokładny proces przygotowania marynaty i pieczenia. Sukces tkwi w szczegółach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Grudnia 2021 dopytaj na PW Muskiego, a czemu tak też chętnie tego się dowiem . A czy Muski będzie pisał na PW , czy na forum będzie miał taką samą robotę Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 13 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Grudnia 2021 @Muski możesz w takim razie podać dokładny przepis? Chętnie skorzystamy Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Grudnia 2021 (edytowane) Życzysz i masz Marynata: marchew i pietruszka odrobina selera starte na tarce jarzynowej, cebula kawałek białego pora pokrojona w półplasterki, czosnek , rozgniecione ziarna jałowca i ziele angielskie, 1-2 liście laurowe, sos sojowy i wino czerwone. Cały 48 h plastry wystarczy 24hPodsmażyć na patelni cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać oczyszczone kurki i malutkie pieczarki i dusić do miękkości, na koniec dodać posiekany thymianek, posolić. Do uduszonego (wolno pieczonego) mięsa dodać śmietankę kremówkę grzyby pieprz i ewentualnie sól.Podawać z kaszą , makaronem lub ryżem i dowolną surówką.Wariant expresowy - Pokroić udziec w plastry i do marynaty 24h . Następnie udusić w szybkowarze przez 30 min Wariant podstawowy - wolno piec w rękawie z dodatkiem marynaty w 90 st ok 4-5 godz w zależności od wielkości.Wariant nowoczesny - plastry wyjęte z marynaty do woreczków -próżnia i SV 57 st 4 godz.Reszta inwencja twórcza kucharza ........... Edytowane 13 Grudnia 2021 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Zapomniałem dodać - WINO WYTRAWNE I DOBRE Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 14 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 14 Grudnia 2021 Dziękuje za pomoc, przepis zapisany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 15 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 15 Grudnia 2021 Nie wiem, czy gdzieś istnieją tradycje dojrzewania mięsa jagnięcego? Pewnie to nie tradycja, ale ktoś podjął się zadania: Pikantne, solone i suszone domowe prosciutto jagnięcehttps://www-un--peu--gay--dans--les--coings-eu.translate.goog/2015/01/prosciutto-dagneau-epice-sale-et-seche.html?_x_tr_sl=fr&_x_tr_tl=pl O..., na Islandii jest Hangikjöthttp://icecook.blogspot.com/2006/01/hangikjt-icelandic-smoked-lamb_19.htmlA my też go mamyhttps://www.wedlinydomowe.pl/pozostale-przepisy/przepisy-z-roznych-stron-swiata/850-hangikj-t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 25 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 25 Grudnia 2021 Zrobiłem według przepisu z małą zmianą do marynaty użyłem: 18g soli morskiej na 1 kg mięsa, 2g pieprzu, 4g czosnku, 2g chilli plus oliwa z oliwek i 25ml czerwonego wina.Mięso w próżnie na 48h. Pieczenie i tu gdyż zaspaliśmy więc piekłem 4h w 120 stopniach w rękawie do pieczenia.Do rękawa dałem cebulę, marchewkę i pora kawałek plus wszystko z marynaty. Hmm mniam, nawet nie zdążyłem zrobić zdjęcia.Dziękuje za rady i gwarantuję że to nie ostatni raz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.