kooalla Posted January 12, 2022 Author Report Share #51 Posted January 12, 2022 Kultury które posiadam zawierają między innymi Lactobacillus sakei i ich min. temp. to 15 stopni.Myślę że 18 stopni to taka w miarę temp. czytałem że fermentowanie przebiega i w niższych, jak i wyższych temp.Jest to też najwyższa jaką mogę ustawić na lodówce bez kombinowania itp..Poniżej zdjęcie z charakterystyki producenta.Chcę je wykorzystać, gdyż nadają się również do kiełbas surowych i wędzonych. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18776-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-paw%C5%82a-mile-widziana-pomoc/page/3/#findComment-744327 Share on other sites More sharing options...
kooalla Posted January 13, 2022 Author Report Share #52 Posted January 13, 2022 Salami podejscie 2. 1. KL1 850 g,2. Tłuszcz twardy 216g,3. 3g. glukozy,4. 2g. pieprz kolorowy (tłuczony grubo),5. 20g pistacje siekane grubo,6. 50ml Burbon (bardzo dobry, nie śmierdziuch),7. Kultura bakteryjna VBM-60. Mielenie na sitku 8mm, słonina zamrożona, mięso podmrożone, dodanie przypraw i wymieszanie, napełnienie w jelita proste. Zmierzenie PH, próbka do pomiaru włożona do tej samej lodówki w 18 stopni. Co o tym sądzicie? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18776-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-paw%C5%82a-mile-widziana-pomoc/page/3/#findComment-744440 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted January 13, 2022 Report Share #53 Posted January 13, 2022 Zmierzenie PH, próbka do pomiaru włożona do tej samej lodówki w 18 stopni. Czyli będziesz kontrolował zakwaszanie pH-metrem. Nie zapomnij o pionowym wbiciu elektrody. A wcześniej potraktowaniu wodą destylowaną.Przejście punktu izoelektrycznego (pH=5,2) możesz kontrolować palcem, naciskając próbkę.Bardzo wiarygodna metoda. Mięso tak radykalnie zmienia swoją strukturę, że trudno się pomylić Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18776-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-paw%C5%82a-mile-widziana-pomoc/page/3/#findComment-744451 Share on other sites More sharing options...
redzed Posted January 13, 2022 Report Share #54 Posted January 13, 2022 Dodanie burbona nie jest dobrym pomysłem. Alkohol jest środkiem przeciwdrobnoustrojowym i wpływa na wzrost bakterii w kulturze starterowej. Jeśli chcesz uzyskać smak burbona, nie zawracaj sobie głowy dodawaniem kultury, lub zamiast tego użyj 50 ml wina. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18776-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-paw%C5%82a-mile-widziana-pomoc/page/3/#findComment-744485 Share on other sites More sharing options...
kooalla Posted January 13, 2022 Author Report Share #55 Posted January 13, 2022 (edited) ok, zasugerowałem się wpisem StefanaS, ale faktycznie On nic nie pisał o kulturach. Ponieważ wzoruję się na Twoich Redzed przepisach to dodam wino, tak jak planowałem pierwotnie i jak jest w Twoim przepisie. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/ Dodatkowo na szybko zamówiłem sitko fi6mm i będzie mielone na sitku 6mm.Dzięki za słuszną uwagę. Edited January 13, 2022 by kooalla Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18776-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-paw%C5%82a-mile-widziana-pomoc/page/3/#findComment-744488 Share on other sites More sharing options...
redzed Posted January 13, 2022 Report Share #56 Posted January 13, 2022 Francuzi często dodają alkohole wysokoprocentowe do swoich "saucisson sec", wykonane w tradycyjny sposób bez kultur starterowych. Włosi dodają wino i chociaż mniejsza ilość alkoholu może działać w pewnym stopniu jako środek przeciwdrobnoustrojowy, wydaje się, że nie wpływa to na fermentację. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18776-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-paw%C5%82a-mile-widziana-pomoc/page/3/#findComment-744497 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted January 13, 2022 Report Share #57 Posted January 13, 2022 Alkohol jest środkiem przeciwdrobnoustrojowym i wpływa na wzrost bakterii w kulturze starterowej. Przyznam się, że nie rozumiem tej kolokacji. Czy nie chodziło o redukcję bakterii w kulturze starterowej lub utrudnienie namnażania? Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18776-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-paw%C5%82a-mile-widziana-pomoc/page/3/#findComment-744499 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 13, 2022 Report Share #58 Posted January 13, 2022 Alkohol, szczególnie ten wysokoprocentowy działa bakteriobójczo i osuszająco, Stosują go głownie Rosjanie, u których większość wędlin, to wędliny suszone. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18776-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-paw%C5%82a-mile-widziana-pomoc/page/3/#findComment-744500 Share on other sites More sharing options...
redzed Posted January 13, 2022 Report Share #59 Posted January 13, 2022 Alkohol jest środkiem przeciwdrobnoustrojowym i wpływa na wzrost bakterii w kulturze starterowej.Przyznam się, że nie rozumiem tej kolokacji. Czy nie chodziło o redukcję bakterii w kulturze starterowej lub utrudnienie namnażania? Raczej "wpływa negatywnie na wzrost bakterii" Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18776-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-paw%C5%82a-mile-widziana-pomoc/page/3/#findComment-744511 Share on other sites More sharing options...
kooalla Posted January 13, 2022 Author Report Share #60 Posted January 13, 2022 Polędwica Mini z Ligawy wołowej w Pomarańczach waga początkowa 177g, waga końcowa 114g 35% utraty wagi. Dziś rozkroiłem, z jednej strony jak by delikatnie mocniej podsuszona, miękka jak masło.Smak:zero posmaku od pomarańczy i burbona, zero posmaku pieprzu (Trzeba zwiększyć dawkę).Z pieczywem i masłem smaczna, lecz taka nijaka, delikatna.Dla Mnie przy słona, może się wyrówna w próżni. Dawkę peklosoli zmniejszę do 30g/ 1 kg mięsa. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18776-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-paw%C5%82a-mile-widziana-pomoc/page/3/#findComment-744514 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted January 13, 2022 Report Share #61 Posted January 13, 2022 Polędwica Mini z Ligawy wołowej w Pomarańczach Powinieneś używać bardzo ostrego noża lub dobrej krajalnicy.Zrobiłeś ten kawałek jakoś ekspresowo. Wilgotność wyrówna się w próżni; najlepiej po kilku miesiącach.Co do pomarańczy, powinna być stosowana specjalna odmiana ostra, kwaśna sycylijska.Zastępczo skórka otarta z pomarańczy ekologicznej, bez albedo + sok z cytryny odrobina) Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18776-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-paw%C5%82a-mile-widziana-pomoc/page/3/#findComment-744524 Share on other sites More sharing options...
kooalla Posted January 13, 2022 Author Report Share #62 Posted January 13, 2022 EAnno to był bardzo malutki i wąski kawałek, taki odpad.Myślę że mini średnica miała wpływ.Większe kawałki wolniej oddają wilgoć.Powędrowała do późni do lodówki, wilgotność jest równa, miękka soczysta, bardziej Mi chodziło o słoność. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18776-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-paw%C5%82a-mile-widziana-pomoc/page/3/#findComment-744528 Share on other sites More sharing options...
kooalla Posted January 13, 2022 Author Report Share #63 Posted January 13, 2022 Muszę sprostować to nie ligawa wołowa, tylko Polędwica Cygańska, fragment łopatki wołowej. Polędwica Mini z Ligawy wołowej w Pomarańczach waga początkowa 177g, waga końcowa 114g 35% utraty wagi. Dziś rozkroiłem, z jednej strony jak by delikatnie mocniej podsuszona, miękka jak masło.Smak:zero posmaku od pomarańczy i burbona, zero posmaku pieprzu (Trzeba zwiększyć dawkę).Z pieczywem i masłem smaczna, lecz taka nijaka, delikatna.Dla Mnie przy słona, może się wyrówna w próżni. Dawkę peklosoli zmniejszę do 30g/ 1 kg mięsa. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18776-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-paw%C5%82a-mile-widziana-pomoc/page/3/#findComment-744555 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted January 13, 2022 Report Share #64 Posted January 13, 2022 to nie ligawa wołowa Inna struktura "marmurku " Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18776-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-paw%C5%82a-mile-widziana-pomoc/page/3/#findComment-744556 Share on other sites More sharing options...
kooalla Posted January 14, 2022 Author Report Share #65 Posted January 14, 2022 Salami próba druga: Dziś zgodnie z sztuką salami fermentowane na kulturze VBM-60. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18776-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-paw%C5%82a-mile-widziana-pomoc/page/3/#findComment-744787 Share on other sites More sharing options...
kooalla Posted January 16, 2022 Author Report Share #66 Posted January 16, 2022 Co tu dużo pisać, pozostało czekać.Ligawa 670g, szynka myszka 1170g, szynka myszka 1250g powędrowały do komory.Tym razem dodatkowa porcja pieprzu kolorowego i chilli pod osłonki,przed przyprawami wymoczyłem w winie czerwonym.Kupiłem sobie nakłuwacz i teraz nakłuwanie to przyjemność. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18776-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-paw%C5%82a-mile-widziana-pomoc/page/3/#findComment-745098 Share on other sites More sharing options...
kooalla Posted January 18, 2022 Author Report Share #67 Posted January 18, 2022 4 dni temu popryskane pleśnią "rozmnożoną" i dziś już taki efekt: Mowa oczywiście o salami z orzechami pistacji. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18776-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-paw%C5%82a-mile-widziana-pomoc/page/3/#findComment-745414 Share on other sites More sharing options...
kooalla Posted January 29, 2022 Author Report Share #68 Posted January 29, 2022 Takie szybkie pytanie mam utratę 25% Boczku czyli zakładając że chudego będzie 60% to ok. 39%. Rozkrajać, czy jeszcze czekać? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18776-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-paw%C5%82a-mile-widziana-pomoc/page/3/#findComment-747883 Share on other sites More sharing options...
kooalla Posted March 23, 2022 Author Report Share #69 Posted March 23, 2022 Ligawa wołowa utrata wagi 40%, w próżni ok. 2 tyg., potrzeba jeszcze ok. 1 miesiąca.Już jest smacznie i wreszcie nie za słono, przyprawy wyczuwalne, aromat pieprzu. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18776-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-paw%C5%82a-mile-widziana-pomoc/page/3/#findComment-758730 Share on other sites More sharing options...
kooalla Posted April 24, 2022 Author Report Share #70 Posted April 24, 2022 Cóż były Św i trzeba było skosztować szynki myszki dojrzewającej.Ubytek wagi 38 - 40%, ważyłem już po zapakowaniu w kątnice.Peklowana solą morską 25g/1kg mięsa, przyprawy 2g pieprz kolorowy i 2g, chilli w płatkach. Aparat ciut rozjaśnił zdjęcie, w rzeczywistości szynka jest bardziej ciemna w kolorze wiśni. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18776-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce-paw%C5%82a-mile-widziana-pomoc/page/3/#findComment-764555 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.