DZIADEK Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 29 Października 2008 TOSHIBA - spokojnie przecież ja Tobie nie każę nadziewać maszynką .Masz dużo racji jak również Abratek , moje pisanie jest odmienne od trędu mody na nadziewarki .Ja jestem praktykiem a nie kolekcjonerem. mogę wymienić jeszcze inne wady takiego nadziewania ale to nie zmieni mego zdania, po prostu to jest szybsze i wygodniejsze. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 29 Października 2008 Witam Posiadam nadziewarkę pionową 9l :blush: Dzisiaj robiłem salceson zważone produkty to 7.2kg do tego około jednego litra rosołu od gotowania nie licząc przypraw :smile: , to była akurat jedna nadziewarka . Pomimo że wyrobów nie robię za często ale jestem bardzo z niej zadowolony . Jeżeli chodzi o cofanie tłoka to przecież nie żaden problem ruszyć korbą troszkę do tyłu i nie zawsze to się robi , no a mycie to sama przyjemność jest to przecież idealna dla oka gładź . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 29 Października 2008 moje pisanie jest odmienne od trędu mody na nadziewarki .Ja jestem praktykiem a nie kolekcjonerem Nie jestem ani trendy, ani kolekcjonerem. Przyjerzdżam do domu 3 - 4 razy w roku, musze wtedy narobić kielbachy dla siebie, rodzinki i znajomych na kolejne 3 -4 miesiące. Pozatym moje palce i inne części ciała jaki i ubioru są dla mnie cenniejsze :lol: :wink: :cool:Reszte napisał Abratek :!: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 29 Października 2008 Hmmm... salceson nadziewarką? e to już chyba jednak przesada - nawet w wąskie poliamidy to można lejkiem lub butelką :rolleyes: , tak mi się wydaje... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 29 Października 2008 Witam Hmmm... salceson nadziewarką? e to już chyba jednak przesada Ja wiem , dla mnie wygoda :smile: W tym akurat przypadku raz załadowałem i po kłopocie . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 29 Października 2008 mozliwość chwycenia odzieży / długich włosów i dalej to już wiadomo. Dlatego Tadzio "Kempes" zmienił fryzurę. :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 29 Października 2008 mozliwość chwycenia odzieży / długich włosów i dalej to już wiadomo. To chyba nie do mnie? Gdy robię wędliny włosy zawsze sobie spinam w kucyk. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 30 Października 2008 1/ Nie po to wymyślono nadziewarki żeby sobie utrudniać życie.2/ Sprzedawca który oferuje klientowi pokazane wyżej urządzenie czyli maszynkę do mielenia + silnik jest samobójcą lub ma bardzo dużo pieniędzy.To urządzenie nie spełnia żadnych norm bezpieczeństwa dla użytkownika i np. w przypadku utraty ręki macie prawo żądać odszkodowania. 3/ W moim sklepie nie kupicie takiego urządzenia bo nasze hobby ma być zdrowe ale również bezpieczne. Kasa to nie wszystko. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 30 Października 2008 W tym akurat przypadku raz załadowałem i po kłopocie . To musisz mieć jakieś ogromne lejki? No chyba że mocno rozdrabniasz mięso do salcesonu. andrzej k, pamiętasz jakie olbrzymie kawałki mięsa z głów wieprzowych były dawane na farsz brunszwickiego na ostatnim zlocie ? Chyba aż takich lejków nie masz? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 30 Października 2008 Witam To musisz mieć jakieś ogromne lejki? Chyba już kiedyś podawałem ale ja do mojej nadziewarki przy kupnie dostałem zaraz takie lejki , podaje średnicę wewnątrz : 10mm; 16mm; 20mm i 30mm . Tym ostatnim nadziewałem ostatnio salcesony . Wszystkie lejki stal nierdzewna , polerowana na błysk . Długość lejka 20 cm Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 30 Października 2008 Bardzo dobrze piszecie ja również sie zastanawiam jakim cudem na takim badziewiu można w godzinę nadziać 80kg kiełbasy a przy dobrych jelitach to i stówkę można wyciągnąć. I tylko dlatego to funkcjonuje, przy wiejskich wyrobach . bo reszta to same wady. A tak w ogóle to wszystko jest niebezpieczne -nóż , tasak .siekiera ,garnek z gorącą wodą, prąd, jazda samochodem również . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 30 Października 2008 Dzisiaj nadziewałem swoim badziewiem kiełbasę i z ciekawości złapałem czas 28 kg 18 minut z malutką przerwą na nadzienie dwóch boczków. Organizacja stanowiska pracy identyczna z wyżej wstawioną fotką.Ps Dziadku ja odkręcam na bieżąco jak mi wychodzi z maszynki(sorry z badziewia) :devil: P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 30 Października 2008 Do kolegi kilka postów wyżej!!! Sprzedawca który oferuje klientowi pokazane wyżej urządzenie czyli maszynkę do mielenia + silnik jest samobójcą lub ma bardzo dużo pieniędzy. To urządzenie nie spełnia żadnych norm bezpieczeństwa dla użytkownika i np. w przypadku utraty ręki macie prawo żądać odszkodowania. Nie do końca jestem pewien czy o mnie chodzi :question: , . Odnośnie mojej maszynki to zdaję sobie z tego sprawę ,że jest to niebezpieczne urządzenie jak żyletka w ręku dwulatka i nie pozwalam nikomu pracować na niej poza mną , a broń Panie Boże o wkładanie ręki komu innemu poza mną. Pozdrawiam Cieplutko :wink: Zmieniłem z powodu złego odebrania posta kolegi Miro. Przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 30 Października 2008 DZIADEK, spec202, nie rozumiem zupełne Waszego sarkazmu :mellow: :rolleyes: każdy wybierze urządzenie na jakie go stać i jakie uważa za stosowne - informacji na temat jednych i drugich jest mnogo. Wykazujemy w tej dyskusji wady i zalety, ale nie zmuszamy nikogo do kupowania konkretnego rozwiązania, tematu bezpieczeństwa nie bagatelizowałbym na Waszym miejscu - nie zapominajcie na jakim forum jesteśmy, przypomnieć?... wędliny DOMOWYM SPOSOBEM czyli amatorskie! spec202, a już Twoich uwag pod adresem Miro nie rozumiem całkowicie :shock: co ma wspólnego wybór urządzenia z marżą Miro :rolleyes: - nie Twój interes kto ile zarabia, chcesz kupisz, nie chcesz nie kupisz proste! Miro działa po naszych namowach i świadomi jesteśmy kosztów Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 30 Października 2008 Dzisiaj nadziewałem swoim badziewiem kiełbasę i z ciekawości złapałem czas 28 kg 18 minut z malutką przerwą na nadzienie dwóch boczków A ja jestem zadowolony jak nadziewareczką 2,5l nadziewam sobie spokojnie, na luzie 10kg farszu w 40min. W porównaniu do tego jak przypomnę sobie nadziewanko Zelmerkirm 8, to nawet teraz marszczy mi się skóra na pewnej części ciała :grin: A przy okazji "biedna" Luiza ile się nasłuchała :sad: :shock: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 31 Października 2008 Bardzo dobrze piszecie ja również sie zastanawiam jakim cudem na takim badziewiu można w godzinę nadziać 80kg kiełbasy a przy dobrych jelitach to i stówkę można wyciągnąć. I tylko dlatego to funkcjonuje, przy wiejskich wyrobach . bo reszta to same wady. Obrazek A tak w ogóle to wszystko jest niebezpieczne -nóż , tasak .siekiera ,garnek z gorącą wodą, prąd, jazda samochodem również . Pozdrawiam Sory Dziadek, ale niedawno krytykowałeś kogoś innego o niezachowanie podstawowych warunków sanitarnych, podważałeś też jakość nadziewarek wykonanych z nierdzewki / kwasowki i powstające tam rzekomo źródła narastania bakterii. A co widzimy na Twojej fotografii? Maszynka z pordzewiałym rantem – bezpośredni kontakt z surowym mięsem. Ściana przy stole roboczym / woła o pomstę do nieba / surowe cegły czymś pobiałkowane – diabli wiedzą co z tej ściany dosypie się do mięsa/kiełbasy. Nie wspomnę już o pordzewiałych innych elementach które tez się dotyka podczas pracy. Wyłącznik nie posiadający atestu kontaktu z zywnością, a dodtykasz go tą samą ręką co robisz kiełbasę, nie pomijam tez warunków bezpieczeństwa - jak go wyłączysz jak Tobie wkręci palce? Takie "coś" powinno być sterowane wyłącznikiem nożnym :!: Dobrze że sam określiłeś swoją nadziewarkę i uważam że trafnie. Ja bym nic nie ruszył do jedzenia co zostało zrobione tym sprzętem + w tych warunkach. To jest moje zdanie i może komuś się je nie spodoba, a każdy sam określa granice sanitarne dla własnych potrzeb. Podczas mojej produkcji mięso ma kontakt tylko z maszynką do mięsa, mieszalnikiem i nadziewarką – wszystkie te elementy wykonane są z nierdzewki / kwasówki, a praca tylko w rękawiczkach. Krojone jest na szklanym stole – trochę to tępi noże, ale od czego są ostrzałki. Wędliny wytrzymują o wiele dłużej, a jeżeli podawane na tym forum orientacyjne terminy przydatności. Mam też dodatkową pomoc ze strony sąsiada który pracuje w sanepidzie i każdą produkcje mi sprawdzi / opłata na przelew :lol: Dziadek - wiedze to Ty masz, teoretyczną i praktyczną, piszesz fajne posty i przepisy, ale co do sprzetu to się z Tobą niezgodzę :!: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 31 Października 2008 Nie do końca jestem pewien czy o mnie chodzi :question: Przecież ty nie jesteś sprzedawcą tylko użytkownikiem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 31 Października 2008 Ja bym nic nie ruszył do jedzenia co zostało zrobione tym sprzętem + w tych warunkach.To się troszkę różnimy. Nie wiem, dlaczego Ci się ten sprzęt nie podoba, pomijając kwestię bezpieczeństwa ręki operatora. Wiem, że jest obecnie taka chora moda na robienie wszystkiego sterylnie i w rękawiczkach jednorazowych. To jest obłęd. Stosując się do wszystkich zaleceń sanepidu to trzeba by z głodu zejść z tego świata. Na szczęście do mojej kuchni i wędzarni przesada w żadną stronę nie zagości. Mam nadzieję, że się nie obraziłeś. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 31 Października 2008 TOSHIBA- mało w życiu robiłeś i mało wiesz o produkcjach ja przeszedłem ten etap wymagań sanitarnych od lat 60-tych wtedy było gorzej i pamiętam jak wtedy to wyglądało. Do produkcji wcale nie trzeba błyszczących naczyń , kafelek na ścianach, oczywiście lepiej jak to jest wszystko. Dobra szczota gorąca woda i płyn odkażający i dokładne umycie to jest to co trzeba. A że się nie błyszczy to inna sprawa. Tak się zastanawiam po co ja to piszę przecież to nie moja maszynka ,ale zdjęcie moje .Pięknie piszesz jak robisz i pochwalam to, zapominasz że mięso jaszcze ma kontakt z Tobą i ty możesz zniweczyć wszystkie wymogi . Miło czytać Twoje posty mimo coraz bardziej napastliwego tonu . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 31 Października 2008 Miło czytać Twoje posty mimo coraz bardziej napastliwego tonu . PozdrawiamCisną mi się na usta słowa piosenki: "...a po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój... " Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 31 Października 2008 Dziadku, jaka napastliwość?Ty wyraziłeś swoje zdanie i ja to uczyniłem.Chyba forum służy do dyskusji, a nie do jednostronnych monologów. Do reszty uwag – bez komentarza – mowa jest srebrem, ale milczenie złotem. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 31 Października 2008 Gdy będziemy mniej więcej tak to robili bez wkładania palców to nam ich maszynka nie skróci no i z takim uśmiechem .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 31 Października 2008 Witam Oj DZIADEK nie ma wąsa a już miał :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 31 Października 2008 Oj DZIADEK nie ma wąsa a już miałZgolił. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 31 Października 2008 :lol: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.