Jump to content

Recommended Posts

 

 

Zakupiłem automat do chleba i mam pytanie czy ktoś użytkuje taki automat?

 

Według mnie do chleba na zaczynie się nie nadaje . Ja w automacie mieszałam ciasto na pizzę  i piekłam bułkę drożdżową . 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

 

 

Ja w automacie mieszałam ciasto na pizzę

Ciasto grube czy cienkie ? Jak cienkie to możesz podać przepis. :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

 

 

Ciasto grube czy cienkie ? Jak cienkie to możesz podać przepis.

 

Hmmm ja robiłam średniej grubości pizzę a  przepisu jakiegoś szczególnego nie mam - tylko ,ze w automacie najpierw składniki mokre a drożdże dawałam suche . Teraz robię z mąki 00 z niewielką ilością drożdży a ciasto zagniatam dzień wcześniej i trzymam w lodówce .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Ja robię z takich proporcji:

 

mąka: 500g (wolę mąkę o dużej zawartości białka)

woda: 380 ml

sól: 12g

drożdże suche: 8g

oliwa: 15 ml

 

Zagniatam robotem a potem 2 godziny w kuchni i min. 10h w lodówce (w misce przykrytej folią).

Lubię sobie wędzić 😁

Teraz robię z mąki 00 z niewielką ilością drożdży a ciasto zagniatam dzień wcześniej i trzymam w lodówce .

 

 

Prawdziwa włoska klasyka. Mąka tylko 00, (inna się nie nadaje), a następnie na noc do lodówki (ciasto dojrzewające) i to jest prawdziwa włoska pizza, a nie jakiś placek drożdżowy w stylu amerykańskim, brawo Olgo :D:thumbsup::clap:.

 

 

Prawdziwa włoska klasyka. Mąka tylko 00, (inna się nie nadaje), a następnie na noc do lodówki (ciasto dojrzewające) i to jest prawdziwa włoska pizza,

A ja i tak najlepiej lubie ta nasza szwedzka z ananasem :tongue:  :)  

W czasach kiedy jeszcze jadałem  takie "węglowe bomby" (czytaj min. pizzę) będąc we Włoszech zapragnąłem poznać smak prawdziwej włoskiej pizzy i .......   :w00t: ........ byłem zaskoczony  :rolleyes: - to nie moje smaki  :tongue: .

Pozdrawiam Wirus.

Chętnie podepnę się pod temat aby wykorzystać jakiś sprawdzony i "działający" przepis.
My w domu pieczemy sami chleb od jakiś dwóch lat i preferujemy ciemne pieczywo z nasionami.
Mam takie "cudo" ale... próbowaliśmy wielu przepisów i żaden nam nie smakował. Przepisy mieliśmy dołączone do urządzenia a potem testowaliśmy z netu. Za każdym razem chleb miał efekt smakowy bułki a nie chleba. Obecnie używamy go tylko do wypieków ciasta drożdżowego a chleb żona piecze w piekarniku.


[Dodano: 09 sty 2022 - 17:17]

 

 

Hmmm ja robiłam średniej grubości pizzę a przepisu jakiegoś szczególnego nie mam - tylko ,ze w automacie najpierw składniki mokre a drożdże dawałam suche . Teraz robię z mąki 00 z niewielką ilością drożdży a ciasto zagniatam dzień wcześniej i trzymam w lodówce


A to muszę przetestować z tą lodówką, bo ja robie:
Dwie szklanki mąki 0 , szklanka ciepłej wody, drożdże 25g z łyżeczką cukru, dwie łyżeczki soli i daje ciastu urosnąć. potem rozciągam na blasze (regulując grubość ciasta), dodatki i piekarnik.
 

post-110195-0-91228200-1641744420_thumb.jpg

Edited by Jacek Len

Tylko do tego ciasta ,które przetrzymujemy dłużej daje się minimalna ilość drożdży ok 1-2 gramy na 1 kg mąki .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Tylko do tego ciasta ,które przetrzymujemy dłużej daje się minimalna ilość drożdży ok 1-2 gramy na 1 kg mąki .

Jest tak jak mówi Olga  :D  :thumbsup:.

 

https://roadtripbus.pl/ciasto-na-pizze-wloska/

 

 

Tylko do tego ciasta ,które przetrzymujemy dłużej daje się minimalna ilość drożdży ok 1-2 gramy na 1 kg mąki .

Czyli wniosek mam, że takie ciasto potem to cienkie ciasto. Ja zawsze robię z 25g drożdży (nie w proszku) a grubość ustalam kładąc ciasto na blasze. Lubie na grubym cieście :cool::thumbsup::devil:

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.