piotrasta Posted January 7, 2022 Report Share #1 Posted January 7, 2022 WitajcieZakupiłem automat do chleba i mam pytanie czy ktoś użytkuje taki automat? Czy tradycyjne przepisy nadadzą się do takiego automatu (wiem wiem najlepiej to mieć piec chlebowy ale niestety brak miejsca)? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18833-automat-do-chleba-a-tradycyjne-przepisy/ Share on other sites More sharing options...
Muski Posted January 7, 2022 Report Share #2 Posted January 7, 2022 najlepiej to mieć piec chlebowy Małgo piecze znakomite w piekarniku co kilka dni - jej zdaniem nie potrzeba pieca Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18833-automat-do-chleba-a-tradycyjne-przepisy/#findComment-743049 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted January 7, 2022 Report Share #3 Posted January 7, 2022 Zakupiłem automat do chleba i mam pytanie czy ktoś użytkuje taki automat? Według mnie do chleba na zaczynie się nie nadaje . Ja w automacie mieszałam ciasto na pizzę i piekłam bułkę drożdżową . Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18833-automat-do-chleba-a-tradycyjne-przepisy/#findComment-743050 Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted January 8, 2022 Report Share #4 Posted January 8, 2022 Ja w automacie mieszałam ciasto na pizzę Ciasto grube czy cienkie ? Jak cienkie to możesz podać przepis. Quote Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18833-automat-do-chleba-a-tradycyjne-przepisy/#findComment-743095 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted January 8, 2022 Report Share #5 Posted January 8, 2022 Ciasto grube czy cienkie ? Jak cienkie to możesz podać przepis. Hmmm ja robiłam średniej grubości pizzę a przepisu jakiegoś szczególnego nie mam - tylko ,ze w automacie najpierw składniki mokre a drożdże dawałam suche . Teraz robię z mąki 00 z niewielką ilością drożdży a ciasto zagniatam dzień wcześniej i trzymam w lodówce . Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18833-automat-do-chleba-a-tradycyjne-przepisy/#findComment-743255 Share on other sites More sharing options...
Twonk Posted January 8, 2022 Report Share #6 Posted January 8, 2022 Ja robię z takich proporcji: mąka: 500g (wolę mąkę o dużej zawartości białka)woda: 380 mlsól: 12gdrożdże suche: 8goliwa: 15 ml Zagniatam robotem a potem 2 godziny w kuchni i min. 10h w lodówce (w misce przykrytej folią). Quote Lubię sobie wędzić 😁 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18833-automat-do-chleba-a-tradycyjne-przepisy/#findComment-743258 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 8, 2022 Report Share #7 Posted January 8, 2022 Teraz robię z mąki 00 z niewielką ilością drożdży a ciasto zagniatam dzień wcześniej i trzymam w lodówce . Prawdziwa włoska klasyka. Mąka tylko 00, (inna się nie nadaje), a następnie na noc do lodówki (ciasto dojrzewające) i to jest prawdziwa włoska pizza, a nie jakiś placek drożdżowy w stylu amerykańskim, brawo Olgo . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18833-automat-do-chleba-a-tradycyjne-przepisy/#findComment-743280 Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 9, 2022 Report Share #8 Posted January 9, 2022 Prawdziwa włoska klasyka. Mąka tylko 00, (inna się nie nadaje), a następnie na noc do lodówki (ciasto dojrzewające) i to jest prawdziwa włoska pizza, A ja i tak najlepiej lubie ta nasza szwedzka z ananasem Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18833-automat-do-chleba-a-tradycyjne-przepisy/#findComment-743392 Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted January 9, 2022 Report Share #9 Posted January 9, 2022 W czasach kiedy jeszcze jadałem takie "węglowe bomby" (czytaj min. pizzę) będąc we Włoszech zapragnąłem poznać smak prawdziwej włoskiej pizzy i ....... ........ byłem zaskoczony - to nie moje smaki . Quote Pozdrawiam Wirus. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18833-automat-do-chleba-a-tradycyjne-przepisy/#findComment-743431 Share on other sites More sharing options...
Jacek Len Posted January 9, 2022 Report Share #10 Posted January 9, 2022 (edited) Chętnie podepnę się pod temat aby wykorzystać jakiś sprawdzony i "działający" przepis.My w domu pieczemy sami chleb od jakiś dwóch lat i preferujemy ciemne pieczywo z nasionami.Mam takie "cudo" ale... próbowaliśmy wielu przepisów i żaden nam nie smakował. Przepisy mieliśmy dołączone do urządzenia a potem testowaliśmy z netu. Za każdym razem chleb miał efekt smakowy bułki a nie chleba. Obecnie używamy go tylko do wypieków ciasta drożdżowego a chleb żona piecze w piekarniku.[Dodano: 09 sty 2022 - 17:17] Hmmm ja robiłam średniej grubości pizzę a przepisu jakiegoś szczególnego nie mam - tylko ,ze w automacie najpierw składniki mokre a drożdże dawałam suche . Teraz robię z mąki 00 z niewielką ilością drożdży a ciasto zagniatam dzień wcześniej i trzymam w lodówceA to muszę przetestować z tą lodówką, bo ja robie:Dwie szklanki mąki 0 , szklanka ciepłej wody, drożdże 25g z łyżeczką cukru, dwie łyżeczki soli i daje ciastu urosnąć. potem rozciągam na blasze (regulując grubość ciasta), dodatki i piekarnik. Edited January 9, 2022 by Jacek Len Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18833-automat-do-chleba-a-tradycyjne-przepisy/#findComment-743513 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted January 9, 2022 Report Share #11 Posted January 9, 2022 Tylko do tego ciasta ,które przetrzymujemy dłużej daje się minimalna ilość drożdży ok 1-2 gramy na 1 kg mąki . Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18833-automat-do-chleba-a-tradycyjne-przepisy/#findComment-743527 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 9, 2022 Report Share #12 Posted January 9, 2022 Tylko do tego ciasta ,które przetrzymujemy dłużej daje się minimalna ilość drożdży ok 1-2 gramy na 1 kg mąki .Jest tak jak mówi Olga . https://roadtripbus.pl/ciasto-na-pizze-wloska/ Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18833-automat-do-chleba-a-tradycyjne-przepisy/#findComment-743532 Share on other sites More sharing options...
Jacek Len Posted January 9, 2022 Report Share #13 Posted January 9, 2022 Tylko do tego ciasta ,które przetrzymujemy dłużej daje się minimalna ilość drożdży ok 1-2 gramy na 1 kg mąki . Czyli wniosek mam, że takie ciasto potem to cienkie ciasto. Ja zawsze robię z 25g drożdży (nie w proszku) a grubość ustalam kładąc ciasto na blasze. Lubie na grubym cieście Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18833-automat-do-chleba-a-tradycyjne-przepisy/#findComment-743533 Share on other sites More sharing options...
Pepuś Posted January 9, 2022 Report Share #14 Posted January 9, 2022 (edited) https://roadtripbus....a-pizze-wloska/ Dobry przepis na "placek neapolitański" warto z niego skorzystać . Edited January 9, 2022 by Pepuś Quote Pozdrawiam Piotr. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18833-automat-do-chleba-a-tradycyjne-przepisy/#findComment-743593 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.