Jump to content

Recommended Posts

Może kogoś zainteresuje - fajna i tania rozpałka 230V 800W , więc pomyślałem o Waszych projektach DG aczkolwiek nie wiem czy przydatne :)

https://allegro.pl/oferta/k6499-bbq-time-elektryczna-rozpalka-do-grilla-800w-11764449791

Jest w trakcie licytacji kilka sztuk :)

Edited by Jacek Len

Ciężko ją będzie upchnąć w rurę ;)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

• 1 month later...

Ciąg dalszy. Troszkę czasu upłynęło(właśnie tego czasu najbardziej brakuje).  Do prawdziwego wędzenia jeszcze kawałek ale troszkę poczyniłem i już jakieś spostrzeżenia są.

Najpierw suszenie mechaniczne. Niektórzy są temu przeciwni, ja jeszcze nie wiem jak się sprawdzi. Jeśli będzie źle to będę miał dmuchawę do rozpalania grilla   :)  .

post-42102-0-79559200-1647610495_thumb.jpg

post-42102-0-05738500-1647610545_thumb.jpg

Wstawiłem potencjometr żeby regulować siłę nadmuchu.

Wyciąłem również otwór w plecach kibelka i zamontowałem wiatrak termoobiegu  i  żeby dym rozwiewał wszędzie.

post-42102-0-85712200-1647610628_thumb.jpg

I od strony komory (jeszcze obudowa żeby mięsa nie poszatkowało  :)  )

post-42102-0-38991200-1647610723_thumb.jpg

Teraz instalacja. 

Grzałka 2.9 KW zakupiona razem z obudową w ale drogo. Druga wyjęta z kuchenki (miała być do podpiekania) 2 KW. Obie grzałki przykryte deflektorami wcześniej używanymi w tradycyjnym wędzeniu.

post-42102-0-88834400-1647610808_thumb.jpg

post-42102-0-49310500-1647610857_thumb.jpg

post-42102-0-76852000-1647610879_thumb.jpg

post-42102-0-10173100-1647610904_thumb.jpg

Założenie miałem że ta większa poradzi sobie z podstawowym wędzeniem  i mniejsza będzie do dopiekania. W sumie przy temperaturze zewnętrznej plus 3 stopnie, po osiągnięciu przy użyciu obu grzałek zadanej temperatury utrzymywało ją na samej większej, ale po otwarciu drzwi i lekkim wychłodzeniu osiągnięcie ponownie temperatury zadanej przy jednej grzałce trwało dosyć długo.  Przekaźnik w sterowniku niestety nie poradził by sobie z oboma grzałkami więc użyłem przekaźnika(stycznika z cewką 220V) i teraz obie są sterowane i załączane razem. Oczywiście mam możliwość odłączenia wyłącznikiem tej drugiej grzałki.

Teraz galimatias z puszkami, włącznikami itd.

post-42102-0-79964900-1647610965_thumb.jpg

Puszka nr. 1- włącznik z potencjometrem do nadmuchu osuszania z pierwszych zdjęć. Drugi wyłącznik do termo obiegu. Wyjścia z wyłącznika i potencjometra zakończone gniazdkami zamocowanymi w puszcze, tak żeby całość łatwo zdemontować przez wyjęcie wtyczki.

Puszka nr. 2 – włącznik do wentylatorków dymogeneratora. W środku zasilacz i wyjście z puszki gniazdem do którego wpięty jest na przewodzie regulator obrotów (7), całość do demontażu w jedną chwilę.

Puszka nr. 3 Stycznik do drugiej, mniejszej grzałki zasilany ze sterownika(6 ), również przy użyciu wtyczki z podwójnego gniazda (5), wpiętego w wyjście ze sterownika( w drugie wejście gniazda podłączona grzałka większa).

Puszka nr.4 To włącznik grzałki mniejszej która w zamyśle miał być nim włączana ręcznie.  Do tej puszki podłączam zasilenie z innej fazy, innego obwodu(na razie prowizorycznie mocnym przedłużaczem 3x2,5mm.

Zobaczymy jak będzie z wkładem mięsa. Dymogenerator zasypany został niewielką 0,5kg. porcją grubych zrębków i wytrzymał przy wiatrakach na max , dwie godziny, wypalając wszystko. Co prawda pod koniec (około półtorej godziny) zatkałem środkowy otwór którym było podpalane a otworzyłem z boku żeby dopaliło się do końca bo w szerokiej jednak (20cm średnicy) rurze coś tam próbowało z boku niedopalonego zostać. Zobaczymy przy większym zasypie czy się coś z tej kwestii zmieni .

Tak to wygląda na filmie :

Edited by Maxell

Zalecam wyprowadzenie przewodów z puszki nr.2 zrobić od spodu puszki albo zastosować puszkę z dławikiem hermetycznym.

Całość jest pod dachem a i przód jest osłaniany więc żadne opady nie dostaną się do środka

Zadaszenie zadaszeniem a różnica temperatury oraz rosa zrobi swoje.Mówię to z własnego doświadczenia jak u mnie dostała się woda do puszki nad tynkowej w domku gospodarczym i wybijało bezpiecznik. Edited by bilu72

Zadaszenie zadaszeniem a różnica temperatury oraz rosa zrobi swoje.Mówię to z własnego doświadczenia jak u mnie dostała się woda do puszki nad tynkowej w domku gospodarczym i wybijało bezpiecznik.

Użyję silikonu i będzie ok. Dzięki za podpowiedź :)

• 1 year later...