blackbull Posted February 9, 2022 Report Share #1 Posted February 9, 2022 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/ Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted February 9, 2022 Report Share #2 Posted February 9, 2022 Nie pogniewaj się, ale Twój przepis jest klasycznym przykładem przepisów z YT i powinien być jak najszybciej usunięty ponieważ nie ma on nic wspólnego z technologią i praktyką jaką stosujemy na naszym technologicznym forum oraz naraża ludzi na poważne skutki zdrowotne, Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750254 Share on other sites More sharing options...
Yerba Posted February 9, 2022 Report Share #3 Posted February 9, 2022 Quote Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750259 Share on other sites More sharing options...
blackbull Posted February 9, 2022 Author Report Share #4 Posted February 9, 2022 (edited) ^oraz naraża ludzi na poważne skutki zdrowotne^ - czy możesz napisać w którym momencie? Edited February 9, 2022 by blackbull Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750272 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted February 9, 2022 Report Share #5 Posted February 9, 2022 (edited) czy możesz napisać w którym momencieUwierz mi szkoda pisania. Twój wyrób nie jest w żaden sposób zabezpieczony bakteriostatycznie do tego dochodzą podstawowe błędy w jego wykonaniu które przyczyniają się do zarażenia bakteriami produktu, naprawdę nie warto dla jakiś tam lajków, łapek itp. polubień na YT narażać ludzi. Wejdź na naszą akademię filmową i zobacz jak powinno się zabezpieczać wyroby oraz jak przeprowadzać poprawnie procesy technologiczne wtedy zrozumiesz co mam na myśli. P.S. Wędliny z rodzaju dojrzewających (mięsa surowe) to wyższa szkoła jazdy pod względem ich wykonania pod kątem zabezpieczenia bezpieczeństwa sobie i innym. Edited February 9, 2022 by Grzewlod Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750279 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 9, 2022 Report Share #6 Posted February 9, 2022 (edited) Po "nerwowym" wystąpieniu Kolegi @romk, przywróciłem temat. Ocenę merytoryczną wystawią nasi użytkownicy, co zresztą zaczęli już robić. Nazwa "domowa", "dziadka", "babci", czy "cioci", nie oznacza wędliny technologicznie poprawnej, oraz bezpiecznej. Z kolei nazwa "Wędliny domowe" nie oznacza miejsca, do którego można wrzucać wszystko, co robi się w domu.PS.Kolego @romk, chcąc coś przekazać, można to zrobić w sposób kulturalny i bez epitetów. To tak na przyszłość. Edited February 9, 2022 by Maxell Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750456 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted February 9, 2022 Report Share #7 Posted February 9, 2022 (edited) Usunięto do kosza tematNaprawdę tak uważasz ? To i peklowanie saletrą na 3 tygodniowe jajko i wędzenie moczonym bez osuszania - bo szybciej dojdzie itp itd.,. Uważsz za dobre bo ktoś ma taką tradycję ? nieważne że bez reżimu technologii i zabezpieczeć bakteriostatycznych ? Wywalić do kosza Edited February 9, 2022 by Muski Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750457 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 9, 2022 Report Share #8 Posted February 9, 2022 Waldku, tę wypowiedź usunąłem, gdyż kolekcjonuję takie "podziękowania za pracę". Nie umniejszyło to tematowi, gdyż było skierowane bezpośrednio do mnie. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750458 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted February 9, 2022 Report Share #9 Posted February 9, 2022 gdyż było skierowane bezpośrednio do mnie. To postąpiłbym tak samo - i wywalił . Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750460 Share on other sites More sharing options...
blackbull Posted February 10, 2022 Author Report Share #10 Posted February 10, 2022 Jestem zaskoczony że mój post został wyciągnięty z kosza!!! Dodam parę słów w obronie tego przepisu. Od ponad 20 lat mieszkam w Rosji. Z niejednego ^pieca^ jadłem basturmę.Na naszym forum nie znalazłem odpowiedniego przepisu.Przestudiowałem wiele przepisów, konsultowałem się z Ormianami którzy pracuja ze mną w firmie i tak powstał ten film.Śmiem twierdzić że jest to tradycyjny (ormiański, azerbejdżanski, gruziński) przepis na basturmę stosowany od kilkuset lat. Jest oczywiste że świat nie stoi na miejscu i obecnie w dobie lodówek, przepisy idą w kierunku skrócenia poszczególnych etapów przygotowania.Wszyscy którzy próbowali moją basturmę stwierdzili że posiada tradycyjny smak. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750498 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted February 10, 2022 Report Share #11 Posted February 10, 2022 Wszyscy którzy próbowali moją basturmę stwierdzili że posiada tradycyjny smak. Nikt nie neguje smaku wędliny który może okazać się genialnym. est oczywiste że świat nie stoi na miejscu i obecnie w dobie lodówek, przepisy idą w kierunku skrócenia poszczególnych etapów przygotowania. Musisz wiedzieć, że podczas ściśle określonych procesów technologicznych zachodzą przemiany które potrzebują czasu i Choćbyś chciał nie da się ich skrócić. Ponadto w każdej strefie klimatycznej występują różne bakterie, dlatego w naszych warunkach mięso musi być zabezpieczone bakteriostatycznie niestety w Twoim przepisie tego brakuje dlatego uważam jak powyżej. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750504 Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted February 10, 2022 Report Share #12 Posted February 10, 2022 Może tak . Jak sam zauważyłeś świat idzie s postępem w tym również nasz masarniczy . Zmienia się podejście do bezpieczeństwa żywności . Troche jest tak ze obecnie mamy być pewni anie ze z reguły lub zawsze mi się udawało. Ja całego filmu nie obejrzałem tylko do momentu jak dajesz przyprawy .Jaki uwagi ? - solisz zasypujesz mięso zwykła sola , ja bym użył peklosoli lub soli morskiej - solisz trzy dni jak dla mnie stanowczo za mało- solisz ile mięso przyjmie ka bym dal jednak odmierzoną ilość peklosoli aby panować nad słonością finalnego wyrobu- po trzech dniach obmywasz wodą , jeżeli już to winem a chyba najlepiej wytrzeć ręcznikiem .Wyroby tego typu jezeli juz sa zasypane sola ro raczej szczotkują a nie myją . Dalej filmu nie oglądałem trochę brak czasu . I poki co nie bede robił wyrobu tego typu . Nie zrażaj sie doskonal swoją sztukę i dziel sie doświadczeniem w tym błędami. Ukłaniam serdelecznie Quote Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750505 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted February 10, 2022 Report Share #13 Posted February 10, 2022 (edited) Również uważam że to przepis "tradycyjny" którego nie należy usuwać bo wygląda ciekawie, jednak zgadzam się, i popieram absolutnie w 100% uwagi Maćka, i myślę że kolega Blackbull, po ew. ich wprowadzeniu, będzie mógł zaprezentować nam, i nie tylko, jeszcze lepszy i bardziej doskonały wyrób, jakim jest jego co by nie mówić, smakowicie wyglądająca Basturma. Tradycja, tradycją, jednak świat idzie do przodu, i należy sposobem nie niszczącym cech tradycyjnego wyrobu, zgrabnie połączyć jedno z drugim, a Basturma, jak i przyszli konsumenci na pewno tylko na tym skorzystają. Zachęcam do tego kol. Blackbulla i serdecznie Pozdrawiam . Edited February 10, 2022 by sverige2 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750510 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted February 10, 2022 Report Share #14 Posted February 10, 2022 Również uważam że to przepis "tradycyjny Naprawdę tak uważasz ? To i peklowanie saletrą na 3 tygodniowe jajko i wędzenie moczonym bez osuszania - bo szybciej dojdzie itp itd., To też jest tradycja może wprowadźmy poprawki i może niech jajko pływa do połowy zanurzone itd..... . Nazwa "domowa", "dziadka", "babci", czy "cioci", nie oznacza wędliny technologicznie poprawnej, oraz bezpiecznej. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750515 Share on other sites More sharing options...
Twonk Posted February 10, 2022 Report Share #15 Posted February 10, 2022 Również uważam że to przepis "tradycyjny" którego nie należy usuwać bo wygląda ciekawie, jednak zgadzam się, i popieram absolutnie w 100% uwagi Maćka, Dokładnie. Maciek wyznaczył pewien kierunek konstruktywnej krytyki. Przepis rzeczywiście nie jest bezpieczny, ale wydaje się, że po kilku poprawkach może być ciekawy. Quote Lubię sobie wędzić 😁 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750527 Share on other sites More sharing options...
blackbull Posted February 10, 2022 Author Report Share #16 Posted February 10, 2022 (edited) Jaki uwagi ? - solisz zasypujesz mięso zwykła sola , ja bym użył peklosoli lub soli morskiej - solisz trzy dni jak dla mnie stanowczo za mało- solisz ile mięso przyjmie ka bym dal jednak odmierzoną ilość peklosoli aby panować nad słonością finalnego wyrobu- po trzech dniach obmywasz wodą , jeżeli już to winem a chyba najlepiej wytrzeć ręcznikiem .Wyroby tego typu jezeli juz sa zasypane sola ro raczej szczotkują a nie myją . Dalej filmu nie oglądałem trochę brak czasu . I poki co nie bede robił wyrobu tego typu . Nie zrażaj sie doskonal swoją sztukę i dziel sie doświadczeniem w tym błędami. Ukłaniam serdelecznie Peklosól do wołowiny? Sól morska, owszem!3 dni za mało? 5 lub 7 proszę bardzo! Tu chcę zwrócić uwagę że mięso powinno być w cienkich płatach( i dlatego 3 dni )Modyfikację tradycyjnego przepisu próbował kolega BonAir w temacie - Zlotowa Basturma by Andy. Wg mnie ta próba się nie udała. Edited February 10, 2022 by blackbull Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750530 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted February 10, 2022 Report Share #17 Posted February 10, 2022 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page-5 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750533 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted February 10, 2022 Report Share #18 Posted February 10, 2022 Peklosól do wołowiny? A co w tym złego? Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750539 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted February 10, 2022 Report Share #19 Posted February 10, 2022 (edited) Peklosól do wołowiny? A co w tym złego? Nic . https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4490-kolor-wolowiny-po-peklowaniu-suchym/ Edited February 10, 2022 by sverige2 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750545 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted February 10, 2022 Report Share #20 Posted February 10, 2022 (edited) Mam małe doświadczenie z wołowiną, ale czy robię pastrami Tusiaczkowe czy szykuję kawałki do kiełbasy to zawsze używam 100% peklosól (zresztą wszędzie gdzie trzeba peklować używam tylko peklosoli. Nie bawię się w jakieś mieszanki soli i peklosoli). Edited February 10, 2022 by wróbel75 Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750552 Share on other sites More sharing options...
Todek Posted February 10, 2022 Report Share #21 Posted February 10, 2022 https://wedlinydomow...-by-andy/page-5 BasturmaSkładniki:50 dag wołowiny z udźca10 dag czerwonej słodkiej papryki15 dag soli1 dag pieprzu3 duże ząbki czosnku10 dag ostrej przyprawy ormiańskiej czaman1/2 szklanki wodyW tym przepisie też jest tylko sól. Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750553 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted February 10, 2022 Report Share #22 Posted February 10, 2022 W tym przepisie też jest tylko sól. Todek, ja wskazałem tylko temat do przeczytania, tu nie chodziło o przepis który Ty przedstawiasz. Pytanie było typu :, czy można stosować peklosól do wołowiny ? Kto przeczyta, ten będzie miał odpowiedź na pytanie . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750555 Share on other sites More sharing options...
blackbull Posted February 10, 2022 Author Report Share #23 Posted February 10, 2022 W tym przepisie też jest tylko sól. Todek, ja wskazałem tylko temat do przeczytania, tu nie chodziło o przepis który Ty przedstawiasz. Pytanie było typu :, czy można stosować peklosól do wołowiny ? Kto przeczyta, ten będzie miał odpowiedź na pytanie . Zawsze jak jest mowa o wołowinie, mam przed oczyma tatara i krwisty stek! Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750558 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted February 10, 2022 Report Share #24 Posted February 10, 2022 Kto przeczyta, ten będzie miał odpowiedź na pytanie . Muszę w domu na spokojnie to uczynić. Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750562 Share on other sites More sharing options...
electra Posted February 10, 2022 Report Share #25 Posted February 10, 2022 (edited) Ale tatara czy steka zjadasz praktycznie po przyzadzeniu,nigdy bym nie zjadla tatara na 2 dzien. Edited February 10, 2022 by electra Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750564 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.