Todek Posted February 10, 2022 Report Share #26 Posted February 10, 2022 Ale tatara czy steka zjadasz praktycznie po przyzadzeniu, Ale wiesz ile czasu dojrzewa mięso na dobry stek? I bez grama soli. Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/page/2/#findComment-750567 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted February 10, 2022 Report Share #27 Posted February 10, 2022 Ale wiesz ile czasu dojrzewa mięso na dobry stek? I bez grama soli. https://www.nawidelcu.pl/produkty/dojrzewanie-miesa-o-co-w-tym-chodzi/ Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/page/2/#findComment-750573 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted February 10, 2022 Report Share #28 Posted February 10, 2022 ile czasu dojrzewa mięso na dobry stek? Spotkałem 20 tygodniowe - ale może są i dłużej dojrzewające Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/page/2/#findComment-750574 Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted February 10, 2022 Report Share #29 Posted February 10, 2022 (edited) Przepis rzeczywiście nie jest bezpieczny, ale wydaje się, że po kilku poprawkach może być ciekawy. Skupmy się na tym wątku. Kolega mieszka w Rosji gdzie ma bezpośredni kontaktu z mieszkańcami terenów z których pochodzi przepis. Wspólnymi siłami i wiedzą może wyjść coś fajnego. Przy dojrzewania wołowiny nie zapomnijmy że dojrzewa czy powinna w pewnych określonych warunkach. Na stronie jest trochę przepisów które nie przystają do obecnego poziomu wiedzy. Ale czy ktoś z nas dajmy na to 20 lat temu marzył o komorze dojrzewalniczej , vacum . Pewnie nikt albo nie wielu .-A dziś ma wielu. Świat idzie z postepem Edited February 10, 2022 by Maciekzbrzegu Quote Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/page/2/#findComment-750580 Share on other sites More sharing options...
electra Posted February 10, 2022 Report Share #30 Posted February 10, 2022 Ale wiesz ile czasu dojrzewa mięso na dobry stek? I bez grama soli. nie wiem ..ale wiem ze takie steki nie za bardzo akurat mi smakuja , wole takie ze swiezej pledwicy Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/page/2/#findComment-750586 Share on other sites More sharing options...
blackbull Posted March 14, 2022 Author Report Share #31 Posted March 14, 2022 Mięso szynki trzy małe kawałki, razem 1,5 kg. Natarte peklosolą 180 g na 1 kg, potem całość zasypane 1 kg zwykłej soli. Peklowane 7 dni. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/page/2/#findComment-757110 Share on other sites More sharing options...
blackbull Posted March 17, 2022 Author Report Share #32 Posted March 17, 2022 Po opłukaniu z soli, mięso moczyłem 4 godziny, 4 razy zmieniałem wodę. Zawijamy w jednorazowy ręcznik i pod prasę na dobę do lodówki. Dwa kawałki pokryłem przyprawami które pozostały mi po basturmie, jeden kawałek obtoczony w słodkiej papryce i czarnym pieprzu.suszyłem 5 dni. Wyszło rewelacyjnie. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/page/2/#findComment-757788 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted November 10, 2022 Report Share #33 Posted November 10, 2022 Nooo, i otrzymałem dzisiaj nareszcie 1 kg. ziaren kozieradki, część już zmełłem w młynku, ziarenka mają bardzo ładny aromat . Po niedzieli będę chciał wykonać tą "Basturmę" Dziadka Erwanda wg. instrukcji kolegi Blackbull,a. Chcę ją wykonać z takiego kawałka młodej wołowiny jak na rysunku. Tu w Szwecji nazywa się to "Fransyska", nie wiem jak ta część młodego udźca wołowego nazywa się w Polsce ? oraz czy jest to odpowiedni kawałek nadający się na Basturmę ? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/page/2/#findComment-796611 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted November 10, 2022 Report Share #34 Posted November 10, 2022 jak ta część młodego udźca wołowego nazywa się w Polsce Skrzydło Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/page/2/#findComment-796612 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted November 10, 2022 Report Share #35 Posted November 10, 2022 (edited) Czyli jak konkretnie po polsku Waldku, "Skrzydło wołowe" ? No jak to widzisz na tego rodzaju mięsiwko ?Już znalazłem, dzięki za info, i przepraszam za kłopot . https://kiszeczka.pl/produkt/mieso/wolowina/skrzydlo-wolowe/ Edited November 10, 2022 by sverige2 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/page/2/#findComment-796613 Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted November 12, 2022 Report Share #36 Posted November 12, 2022 Jarek , czy ty chcesz natrzeć wołowinę ilością 180g na kg , tak jak to opisał w poście #32 blackbull ? . Quote Wojciech Pacan Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/page/2/#findComment-796822 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted November 12, 2022 Report Share #37 Posted November 12, 2022 (edited) Nigdy nie robiłem Basturmy wcześniej, ale obejrzałem sporo rożnych filmów na jej temat, i wszędzie wskazują że warstwa plastycznej mieszanki przypraw jaką powinno być pokryte mięsiwko powinna wynosić ok. 2 mm grubości, i myślę to jest istotne Wojtku ? Chyba lepiej dać jej nieco więcej niż warstwa miała by być zbyt cienka ? Może Blackbull się w tej sprawie wypowie, jednak tam w swoim przepisie podaje On ilości łyżek, a na filmie jest napis, że jeżeli mięska będzie tylko ok. 1 kg. to wtedy należy użyć tylko połowy ilości zalecanych przypraw . Te przyprawy przecież już nie zawierają w sobie żadnej soli, więc tu gramatura nie jest chyba tak istotna ? Edited November 12, 2022 by sverige2 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/page/2/#findComment-796824 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted November 12, 2022 Report Share #38 Posted November 12, 2022 Przepraszam Wojtku że nie zwróciłem uwagi na numer postu (nr32) w Twym zapytaniu . Myślę że chyba przegapiłeś to że Blackbull pisze tam nie o Basturmie, a o trzech małych kawałkach szynki, oraz resztce użytych przypraw które pozostałych mu po przygotowaniu właściwej Basturmy. Ja zrobię dokładnie wg. receptury takiej jaką Blackbull przedstawia w swym filmie na samym początku tematu . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/page/2/#findComment-796849 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.