beatag Posted March 1, 2022 Report Share #26 Posted March 1, 2022 Chudziak podawała w fotorelacji faktycznie szklanki ale i wagę mąki w szklance +-Foremki mam takie same jak ona dlatego dopytuje o tą ilość mąki i proporcjonalnie ilość wody chociaż wiadomo,ze ta ilość wody też jest +- ale w niektórych przepisach gramy i ml mają podobno znaczenie Quote beata Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18948-zakwas-sple%C5%9Bnia%C5%82/page/2/#findComment-754628 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted March 1, 2022 Report Share #27 Posted March 1, 2022 Zważyłam raz jeszcze i bije się w piersi . Szklanka mąki żytniej to ok 116 gramów a pszennej 135 gramów więc mniej niż wtedy zaważyłam . Więc wysyłam update zdjęciowy choć w gruncie rzeczy te różnice wagowe nie są chyba bardzo istotne - jak nie mieści Ci się w foremce to zredukuj wszystko proporcjonalnie Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18948-zakwas-sple%C5%9Bnia%C5%82/page/2/#findComment-754663 Share on other sites More sharing options...
beatag Posted March 2, 2022 Report Share #28 Posted March 2, 2022 Wielkie dzięki -spróbuje powiększyć proporcjonalnie te składniki np 4,5 szkl mąki żytniej i 3 szkl mąki pszennej +ok 70g mąki z zakwasu i z . takiej ilości upiekę 2 chlebki .Na pewno Twój jest trochę wyższy bo mnie z tej ilości mąki to wychodzi ciasta tak po mniej niż pół foremki ale gotowy chlebek jest po brzegi Quote beata Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18948-zakwas-sple%C5%9Bnia%C5%82/page/2/#findComment-754716 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.