Jump to content

Recommended Posts

Chudziak podawała w fotorelacji faktycznie szklanki ale i  wagę mąki w szklance +-
Foremki mam takie same jak ona dlatego dopytuje o tą ilość mąki i proporcjonalnie ilość wody chociaż wiadomo,ze ta ilość wody też jest +- ale w niektórych przepisach gramy i ml mają podobno znaczenie :facepalm:

beata

Zważyłam raz jeszcze i bije się w piersi :) . Szklanka mąki żytniej to ok 116 gramów  a pszennej 135 gramów więc mniej niż wtedy zaważyłam . Więc wysyłam update zdjęciowy  :D  choć w gruncie rzeczy te różnice wagowe nie są chyba bardzo istotne - jak nie mieści Ci się w foremce to zredukuj wszystko proporcjonalnie  :)

 

post-40398-0-19263200-1646171229_thumb.jpg

 

post-40398-0-44763900-1646171257_thumb.jpg

 

post-40398-0-83277100-1646171283_thumb.jpg

 

post-40398-0-27072200-1646171309_thumb.jpg

 

 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Wielkie dzięki -spróbuje powiększyć proporcjonalnie te składniki np 4,5 szkl mąki żytniej i 3 szkl mąki pszennej +ok 70g mąki z  zakwasu i z .   takiej ilości upiekę 2 chlebki .Na pewno Twój jest trochę wyższy bo mnie z tej ilości mąki to wychodzi ciasta tak po mniej niż pół foremki ale gotowy chlebek jest po brzegi :)

beata

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.