piotrasta Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Lutego 2022 Witajcie czy ten zakwas jest spleśniały? Zakwas jest zrobiony na mące żytniej 2000. Wyciągnięty wczoraj z lodówki i po jakiś 2h dokarmiony. Zapach ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Lutego 2022 A dla czego ten zakwas jest taki gęsty ? Konsystencja zakwasu powinna wyglądać mniej więcej tak jak gęsta śmietana . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrasta Opublikowano 18 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Lutego 2022 Głębiej jest trochę rzadszy. Robiłem według przepisu znalezionego w internecie 100g mąki i 150 wody. Tydzień temu upiekłem z niego chleb i jakieś 150g schowałem do lodówki. To jest moje 2 podejście do zakwasu. Poprzednim razem zrobiło się coś takiego i wyrzuciłem zakwas ale drugi raz to samo i może tak to ma wyglądać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Lutego 2022 (edytowane) Nie rób nigdy według takiej metody, bo mąki są różne. Zawsze dolewasz wody z czuciem i mieszasz, konsystencja ma być jak gęsta śmietana, i tyle. W internecie różne pierdoły różni wujkowie "Dobra Rada" wypisują . Jeżeli nie posiada widocznej pleśni i ma ładny zapach, to na pewno szkoda wyrzucać. Na fotce nie widać aby był zapleśniały .https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7700-wypiek-chleba-sposobem-domowym/page-2 Edytowane 18 Lutego 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Lutego 2022 Gęstość zakwasu należy m. in od czasu przechowywania. Im dłużej ma stać w lodówce nie używany tym powinien być gęściejszy. Z doświadczenia domowych piekarzy to po dokarmieniu powinna być bardzo gęsta papka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Lutego 2022 Jezeli pieczesz raz w tygodniu chleb to zużyj potrzebną Ci część a do reszty dodaj łyzkę mąki i podobnej ilości wody i odłóż na jeden dzień w kuchni.Po tym czasie ja jeszcze raz dokarmiam [w zależności ile chcę tego zakwasu trzymać w lodówce]i po kolejnym dniu odstawiam do lodówki .Moze stać tam u mnie do dwóch tyg. Po tym czasie jak nie piekę od nowa go dokarmiam[jest go już więcej więc trochę większą dawką lub odrzucam trochę i wtedy dokarmiam mniej] i odstawiam do kolejnego wypieku. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Lutego 2022 (edytowane) Piekę parę dziesiątków lat. zakwas mam nie wiem dzisiaj iloletni ? Zawsze ma być jak gesta śmietana. Stojąc w lodówce, powinien być zakręcony, po dłuższym postoju na wierzchu zbierze się woda, która z czasem ciemnieje. O zakwasach pisaliśmy już wiele razy kilka lat temu Alinko. Są gdzieś posty na forum, ale to tylko Nasze EAnna potrafi odnaleźć.Obecnie posiadam w lodówce trzy zakwasy. 1. Zakwas żytni pełen przemiał2. Zakwas pszenny pełen przemiał3. Zakwas pszenno-żytni 50/50, mąka ok. 750 W Szwecji mąki nie maja takiego podziału jak w Polsce. Beata w poście powyżej radzi prawidłowo, też piecze nie od dziś, zrób wg. jej wskazówki i będzie Ok. . Edytowane 18 Lutego 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Lutego 2022 O zakwasach pisaliśmy już wiele razy Na przykład TUTAJlub TUTAJ Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Lutego 2022 EAnna tradycyjnie niezawodna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Lutego 2022 swerige, jeśli pieczesz dwa, trzy razy w tygodniu to masz rację, Beata też, hydracja zakwasu może być wyższa.Jeśli zakwasu używamy rzadko, powiedzmy raz na dwa tyg należy zasadniczo ją obniżyć.Im mniej wody w zakwasie tym dłużej nie jest on głodny, nie trzeba go dokarmiać.W przepisach najczęściej spotykam 100% hydrację zakwasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Lutego 2022 (edytowane) Absolutna nieprawda Alinko. Pisałem już o tym sporo lat wstecz. Chyba nie czytałaś tego co EAnna odnalazła i pokazała ? Napisano 27 sty 2018 - 20:38 Nooo, Duchu niekoniecznie, chociaż doceniam Twoje doświadczenie i rutynę, ale np. mój zakwas, który ma "ileś tam lat na karku", był zostawiony w zakręconym słoiku w lodówce, na całe 5 miesięcy podczas mego letniego pobytu w Polsce. Po powrocie odkręciłem nakrętkę, zlałem z wierzchu czarną wodę która się w ciągu tego czasu ustała, zapach zakwasu bardzo łady, więc zakwas został dokarmiony, ożywiony i jest ponownie w ciągłym użyciu. Po każdym użyciu zakwasu do wypieku w ilości ok.(0,45l.) zakwas zostaje ponownie uzupełniony do tej samej ilości, i wstawiony do szafki. Po 24 godz. zakręcony i wstawiony do lodówki, bez żadnego dokarmiania innego dokarmiania czy dożywiania w tzw. "międzyczasie". Czeka sobie spokojnie na kolejne pieczenie chlebusia . I tak cykl się powtarza od nie pamiętam ilu lat . I to by było na tyle w sprawie przechowywania i ożywiania zakwasu.Ps. Do sporządzaniu zakwasu używam głównie mąki żytniej razowej 2000. Nie mniej można też śmiało używać mąki mieszanej z podobnie dobrym skutkiem Ps. Alinko Sverige, piszemy przez literę V a nie przez literę W . Edytowane 18 Lutego 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Lutego 2022 (edytowane) A ja wzorem babci mojego męża ,która piekła chleb na co dzień bo sklepu we wsi nie było a do miasta daleko zostawiam ok 100 gramów surowego ciasta (babcia zostawiała generalnie zeskrobiny z dzieży) i to nazywała zacyną , nie stosuje żadnego dokarmiania - chleb piekę zwykle raz w tygodniu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapust%C4%85-na-w%C4%99dzonce/page-25?do=findComment&comment=653236 Edytowane 18 Lutego 2022 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Lutego 2022 Ps. Alinko Sverige, piszemy przez literę V a nie przez literę W . Wiem, pisałam na telefonie a one przecież '' lepiej wiedzą''. Poprawiałam błędy i literówki,tego nie zauważyłam,sorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Lutego 2022 Chudziak -zastanawiam się ile dać mojego zakwasu by spróbować upiec chleb z Twojego przepisu?Ja dłuższy czas piekłam chleb z garnka zeliwnego ,ale z chwilą przetestowania przepisu od Alinki na chleb z karmelizowaną cebulką[nie zawsze ją dodaje-chodzi o sam przepis] piekę go niezmiennie bo nam bardzo smakuje Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Lutego 2022 Chudziak -zastanawiam się ile dać mojego zakwasu by spróbować upiec chleb z Twojego przepisu? To zależy jak silny jest Twój zakwas i z jakiej ilości mąki robisz - musisz oszacować i spróbować przecież już nieco doświadczenia nabrałaś to na pewno sie uda Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrasta Opublikowano 20 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 20 Lutego 2022 Odnośnie mojego zakwasu po ok 2h od wstawienia zdjęcia pojawiła się normalna pleśń. Nowy zakwas nastawiony z większą ilością wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 20 Lutego 2022 Nowy zakwas nastawiony z większą ilością wody. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 21 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 21 Lutego 2022 Chudziak -zastanawiam się ile dać mojego zakwasu by spróbować upiec chleb z Twojego przepisu? To zależy jak silny jest Twój zakwas i z jakiej ilości mąki robisz - musisz oszacować i spróbować przecież już nieco doświadczenia nabrałaś to na pewno sie uda Chodzi mi o to jaką ilością zakwasu zastąpić twoj" zaczątek"z ciasta?Mój zakwas jest" wiekowy "i do konkretnego przepisu Alinki używam tylko 2-3 łyżki na 1 kg mąki.,ale w innych przepisach na inne chleby jest potrzebna znacznie większa ilość i dlatego pytam w jakich proporcjach zastosować zamiennik ciasta na zakwas?? Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 21 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 21 Lutego 2022 (edytowane) Beata, myślę że szklanka zaczynu Ci wystarczy. Możesz go przygotować z 50g zakwasu dodając tyle wody i mąki żeby wyszła ci konsystencja ciasta. Jeśli chleb Olgi jest pszenno żytni nie pamiętam) , to dodaj trochę mąki pszennej i trochę żytniej. Możesz też zostawić trochę ciasta z tego żytniego chleba co pieczesz. W słoik, do lodówki i masz gotowy zaczyn Edytowane 21 Lutego 2022 przez Alinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 21 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 21 Lutego 2022 Tak własnie myślałam ,zeby zostawić trochę ciasta po prostu z tego co piekę .Jak zjemy ten z Twojego przepisu spróbuje ten Olgi bo przepisów na chleb i chlebów tysiące a ja od dłuzszego czasu piekę jeden Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 27 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 27 Lutego 2022 Po przeliczeniu szklanek na gramy wyszło mi ok 720-750g mąki użyte do upieczenia jednego chleba z przepisu Chudziaka i tak się zastanawiam bo ja z 1 kg mąki piekę 2 chleby w podobnych gabarytowo foremkach..... Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 27 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 27 Lutego 2022 Hmmmm - nie wiem skąd Ci wyszło tyle gramów mnie wychodzi z przeliczenia około 660 - 690 gramów . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 28 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Lutego 2022 Hmm...Do swojego chleba zużywasz 3 szkl mąki żytniej x120-130g=360-390g 2 szkl mąki pszennej x150g=300g zakwas 50gRazem wychodzi 710-740gIntryguje mnie jak ci się taka ilość mieści do jednej foremki?Ja zwiększyłam proporcje z podanego przepisu przez Alinkę na chleb z karmelizowaną cebulką tak żeby mąki było 1kg i z tej ilości wychodzą mi 2 chlebki pieczone w takich jak Ty foremkach Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 28 Lutego 2022 Intryguje mnie jak ci się taka ilość mieści do jednej foremki? Zważę jeszcze raz bo odmierzam po prostu szklanką - wszystko widać w fotorelacji . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 1 Marca 2022 Intryguje mnie jak ci się taka ilość mieści do jednej foremki? Najlepiej podaj długość swojej foremki na dnie i na rancie.Sama jestem posiadaczką foremek o zbliżonej, niemniej różnej długości.Poza tym: szklankowanie to takie większe "łyżeczkowanie" Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.