Cicinhoo Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Lutego 2022 Witam Drogich Zadymiaczy,jeśli piszę w złej kategorii to przepraszam, ale jestem początkujący. W piątek ok. 22.00 zapeklowalem boczek i szynke na mokro solanką 10% + dodatkowo nastrzykiem. zostawilem w lodowce w temp. ok. 5-6 stopni. Za pol dnia ok. godz. 12.00 w sobotę wyłaczyli prąd. Bylem na wyjezdzie, wrocilem na chate ok. 22.00 w niedziele, a prądu dalej nie ma. Przez 1,5 dnia lodowka nie dzialala. Temperatura w lodowce po moim powrocie 15 stopni. Od razu dalem wiaderka na balkon, w koncu jest ok 4 stopni. Stąd moje pytanie, czy to mieso sie nadal nadaje do dalszego peklowania? Wedzenie planowalem w przyszla sobote. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Lutego 2022 (edytowane) Tzn wróciłes do domu ok pół godziny temu . Nikt Ci gwarancji nie da ale przecież widziałeś jak mięso i zalewa wygląda i jaki ma zapach . A swoją drogą coś bardzo szybko Ci się schłodziła ta zalewa. Edytowane 20 Lutego 2022 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cicinhoo Opublikowano 20 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Lutego 2022 (edytowane) Zalewa w porządku, brak zmiany w zapachu i konsystencji. Nieprecyzyjnie sie wyrazilem, a balkonie mam 4 stopnie wiec zbijam teraz temperature solanki, bo pradu dalej nie ma. Niestety nie wiem jak szybko z godziny na godzinę wzrasta temperatura w lodowce bez pradu. Edytowane 20 Lutego 2022 przez Cicinhoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 21 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Lutego 2022 (edytowane) Zalewa w porządku, brak zmiany w zapachu i konsystencji. Nieprecyzyjnie sie wyrazilem, a balkonie mam 4 stopnie wiec zbijam teraz temperature solanki, bo pradu dalej nie ma. Niestety nie wiem jak szybko z godziny na godzinę wzrasta temperatura w lodowce bez pradu.To zostaw na balkonie dopóki nie włączą ci prąd.. tylko pamiętaj oby zalewa całkowicie pokryła mięso.. Edytowane 21 Lutego 2022 przez chudziak Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cicinhoo Opublikowano 21 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Lutego 2022 Zalewa od piatku, od samego poczatku w calosci pokrywala mięso, dodatkowo zawsze obracam mieso we wiaderku zeby rownomiernie solanka z kazdej strony miala do niego swobodny dostep Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Lutego 2022 dodatkowo zawsze obracam mieso we wiaderku zeby rownomiernie solanka z kazdej strony miala do niego swobodny dostep A mozesz wyjaśnić po co ? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Lutego 2022 Agregat kup. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cicinhoo Opublikowano 21 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Lutego 2022 gdzies wyczytalem zeby obracac raz na 1-2 dni. mieso nie plywa u mnie w solance swobodnie, przylega czesciowo do scianek i dna wiaderka, czasem minimalnie wystaje ponad poziom solanki. wiec jak obróce to napewno nie pogorsze procesu peklowania, ponadto staram sie naocznie kontrolowac jakosc solanki i wyglad miesa. agregat fajna sprawa, ale nie w momencie gdy wedze jednorazowo od 3-10kg, a to dopiero moje czwarte wedzenie, a nauke pobieram tylko z internetu. mieso chwilowo mialo niesprzyjajace warunki, wiec spytalem czy jest duze ryzyko ze moglo sie zaczac psuc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 21 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Lutego 2022 gdzies wyczytalem zeby obracac raz na 1-2 dni. mieso nie plywa u mnie w solance swobodnie, przylega czesciowo do scianek i dna wiaderka, czasem minimalnie wystaje ponad poziom solanki. Mięso w solance musi w miarę swobodnie pływać a jak chcesz zatopić to użyj szklanego talerzyka kładąc na wierzchu i przestań wkładać ręce w solankę co dwa dni bo weźmiesz i zakazisz wsad.P.S. Zawsze możesz mięso podzielić na dwa pojemniki zamiast upychać na ścisło w jednym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Lutego 2022 Mięso w solance musi w miarę swobodnie pływać Zawsze możesz mięso podzielić na dwa pojemniki zamiast upychać na ścisło w jednym. "...Nastrzyknięte elementy układa się ściśle w basenach, skórą lub stroną zewnętrzną do dołu, w warstwach nie wyższych od 1 m, zabezpiecza kratą przed wypłynięciem i zalewa solanką, tak aby były nią całkowicie przykryte..." Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.