Skocz do zawartości

Awaria prądu


Cicinhoo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Drogich Zadymiaczy,

jeśli piszę w złej kategorii to przepraszam, ale jestem początkujący.

 

W piątek ok. 22.00 zapeklowalem boczek i szynke na mokro solanką 10% + dodatkowo nastrzykiem. zostawilem w lodowce w temp. ok. 5-6 stopni. Za pol dnia ok. godz. 12.00 w sobotę wyłaczyli prąd. Bylem na wyjezdzie, wrocilem na chate ok. 22.00 w niedziele, a prądu dalej nie ma. Przez 1,5 dnia lodowka nie dzialala. Temperatura w lodowce po moim powrocie 15 stopni. Od razu dalem wiaderka na balkon, w koncu jest ok 4 stopni.

 

Stąd moje pytanie, czy to mieso sie nadal nadaje do dalszego peklowania? Wedzenie planowalem w przyszla sobote.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tzn wróciłes do domu ok pół godziny temu . Nikt Ci gwarancji nie da ale przecież widziałeś jak mięso i zalewa wygląda i jaki ma zapach . A swoją drogą coś bardzo szybko Ci się schłodziła ta zalewa. 

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zalewa w porządku, brak zmiany w zapachu i konsystencji. Nieprecyzyjnie sie wyrazilem, a balkonie mam 4 stopnie wiec zbijam teraz temperature solanki, bo pradu dalej nie ma. Niestety nie wiem jak szybko z godziny na godzinę wzrasta temperatura w lodowce bez pradu. Edytowane przez Cicinhoo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zalewa w porządku, brak zmiany w zapachu i konsystencji. Nieprecyzyjnie sie wyrazilem, a balkonie mam 4 stopnie wiec zbijam teraz temperature solanki, bo pradu dalej nie ma. Niestety nie wiem jak szybko z godziny na godzinę wzrasta temperatura w lodowce bez pradu.

To zostaw na balkonie dopóki nie włączą ci prąd.. tylko pamiętaj oby zalewa całkowicie pokryła mięso..

Edytowane przez chudziak

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

dodatkowo zawsze obracam mieso we wiaderku zeby rownomiernie solanka z kazdej strony miala do niego swobodny dostep
A mozesz wyjaśnić po co ? 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

gdzies wyczytalem zeby obracac raz na 1-2 dni. mieso nie plywa u mnie w solance swobodnie, przylega czesciowo do scianek i dna wiaderka, czasem minimalnie wystaje ponad poziom solanki. wiec jak obróce to napewno nie pogorsze procesu peklowania, ponadto staram sie naocznie kontrolowac jakosc solanki i wyglad miesa.

 

agregat fajna sprawa, ale nie w momencie gdy wedze jednorazowo od 3-10kg, a to dopiero moje czwarte wedzenie, a nauke pobieram tylko z internetu.

 

mieso chwilowo mialo niesprzyjajace warunki, wiec spytalem czy jest duze ryzyko ze moglo sie zaczac psuc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

gdzies wyczytalem zeby obracac raz na 1-2 dni. mieso nie plywa u mnie w solance swobodnie, przylega czesciowo do scianek i dna wiaderka, czasem minimalnie wystaje ponad poziom solanki.

Mięso w solance musi w miarę swobodnie pływać a jak chcesz zatopić to użyj szklanego talerzyka kładąc na wierzchu i przestań wkładać ręce w solankę co dwa dni bo weźmiesz i zakazisz wsad.

P.S. Zawsze możesz mięso podzielić na dwa pojemniki zamiast upychać na ścisło w jednym.  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mięso w solance musi w miarę swobodnie pływać

 

 

Zawsze możesz mięso podzielić na dwa pojemniki zamiast upychać na ścisło w jednym.

 

"...Nastrzyknięte elementy układa się ściśle w basenach, skórą lub stroną zewnętrzną do dołu, w warstwach nie wyższych od 1 m, zabezpiecza kratą przed wypłynięciem i zalewa solanką, tak aby były nią całkowicie przykryte..."

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.