Jump to content
Przypominam wszystkim Państwu, iż celem ochrony naszych unikatowych zasobów, dostęp do działu z recepturami branżowymi, możliwy jest dopiero po osiągnięciu liczby co najmniej 35 postów na forum. ×

Recommended Posts

Witam

 

Ze znajomym zrobilismy od podstaw dosc fajnie wygladajacego grilla z wszystkiego co bylo mozna jakos wykorzysac, pomysl byl lecz brak doswiadczenia w ciagu kominowym i tutaj sie wlasnie pojawily problemy nie wiem gdzie napisac dowiedziec sie co zrobione zostalo zle wiec wlasnie znalazlem forum i mysle ze mi ktos pomoze  :)

 

Rozmiar Grila szerokosc 70cm wysokosc 57 cm.

 

Grill zostal wymurowany z normalnej cegly pod spodem jest plyta zelbeton 10cm pod rusztami znajduje sie na rozmiar cegly wentylatcja ktora myslalem ze bedzie zaciagalo lepiej powietrze.

 

Gora zostala zrobiona z zelbetonu rura zwykla stalowa 100mm (i tutaj wlasnie mysle ze jest klopot) z kolankiem kominowym, wyjscie rury 10cm nizej od sufitu czapki.

 

Troche sie naczytalem zeby komin byl cieply itp ale juz moje 5 rozpalanie i ciagle ten sam problem, jedynie kiedy dziala poprawnie to w tedy kiedy jest duzy ogien widac ewidetnie ze powietrze dobrze wychodzi kominem.

 

I tutaj pytanie co moze byc przyczyna problemu z ciagiem dymu? 

 

Rozmiar rury?? Jak tak to jaka 150-200mm? 

Za duzy rozmiar grilla? 

Za mala wysokosc komina ? Aktualnie okolo 100cm od dziury z czapki.

Czy moze za duzo powietrza bo jest dziura od dolu plus gura i wychodzi ze za duzo powietrza zaciaga?

A moze zle zrobiona czapka?

 

Zastanawialem sie jeszcze nad wyciagiem takim nakladanym na rure w srodku wentylator lecz troche to jednak kosztuje.

 

Plan dodatkowy jest tez taki bo mam zakupiony piec do pizzy jak na zdjeciu i tez zastanawiam sie jak wypuscic komin i czy bede mogl go polaczyc trojnikiem i do rury od grila? Czy moze jednak calkowicie osobna rura i komin.

 

Z gory dziekuje!

 

Pozdrawiam

post-110980-0-79917100-1646600193_thumb.jpeg

post-110980-0-50068300-1646600201_thumb.jpeg

post-110980-0-50803400-1646600209_thumb.jpeg

post-110980-0-73615500-1646600215_thumb.jpeg

post-110980-0-23396000-1646600221_thumb.jpeg

post-110980-0-49077400-1646600227_thumb.jpeg

post-110980-0-93481200-1646600238_thumb.jpeg

post-110980-0-94494800-1646600245_thumb.jpeg

Pamiętaj kolano 90 st -to strata 1 m wysokości , czyli masz zero , Powiększyć do 200 i wydłużyć 

 

Dzieki za odpowiedz. 

 

Ok rozumiem lecz tam jest takie bardziej nie kolanko a cos takiego:

 

https://allegro.pl/oferta/kolanko-kolano-dymowe-do-pieca-fi-120-piec-rewizja-7033942585

 

Czy to tez powoduje taka mocna strate?

 

A co myslisz o tym wentylatorze na rure?

Edited by xxroboxx

Problem leży w średnicy rury kominowej , czy kolano regulowane , które wskazałeś  w linku ma wymiar fi 160 ? jeśli tak to wymień rurę kominową na rurę stalową z tego samego rodzaju co wskazane kolano regulowane , długosć komina minimum 150 cm  a średnica minimu 160 mm  Wentylacja od spodu niewiele wpływa na ciąg , gdyz  grill jest otwarty,W zasadzie jego kształt to komora kominka  z paleniskiem otwartym , przesłoniłbym górną czesc otworu na wysokość około 8 cm , czyli uzyskasz  wysokość okolo 50 cm , te zabiegi powinny pomóc. W publikacja o kominkach z paleniskiem otwartym , jest pokazany kształt oraz profil  górnej czesci  paleniska i połaczenie z kominem poszukaj w internecie. 

Wojciech Pacan
lecz tam jest takie bardziej nie kolanko a cos takiego

No tak nie kolanko  ;)  można to nazwać rurowym kątowym  zmieniaczem kierunku  :facepalm:  - Ba pisałem o gładkich - to jest jeszcze gorsze pod względem oporów bo ma wewnętrzne felce.  A wentylator  :w00t: żaroodporny? z regulacja obrotów  i przeciwpozarowy  :no:   . Szkoda ,ze nie szukaliscie ze znajomym wczesniej rozwiazań . teraz duzo wiecej pracy i przeróbek, kosztu,  i pamietaj wyższy komin = wieksza róznica ciśnień ( siły czynnej) czytaj lepszy ciąg ( zwany cugiem itp ;) )

Edited by Muski

Muskie - to ryba 🙃

 

lecz tam jest takie bardziej nie kolanko a cos takiego

No tak nie kolanko  ;)  można to nazwać rurowym kątowym  zmieniaczem kierunku  :facepalm:  - Ba pisałem o gładkich - to jest jeszcze gorsze pod względem oporów bo ma wewnętrzne felce.  A wentylator  :w00t: żaroodporny? z regulacja obrotów  i przeciwpozarowy  :no:   . Szkoda ,ze nie szukaliscie ze znajomym wczesniej rozwiazań . teraz duzo wiecej pracy i przeróbek, kosztu,  i pamietaj wyższy komin = wieksza róznica ciśnień ( siły czynnej) czytaj lepszy ciąg ( zwany cugiem itp ;) )

 

 

No nie znam sie az tak na rurach jak wy tutaj wiec dla mnie kolanko a taka rura roznie sie znaczaco ale czy ma to wplyw na ciag to juz najwidoczniej inna dzialka. 

 

Czyli ten wentylator odpada? Chodzilo mi o taki wentylator jak jest tutaj dosc tani patrzac na cene jaka jest.

 

http://umeks.eu/pl/p/Mechaniczny-Wyciag-Spalin-TURBO-z-podstawa-na-komin-murowany-240x140mm-lub-sr.200mm-MWS-245-K-T-/102

 

Ok teraz sa podzielne informacje czyli kupic 200 czy jednak 160 im wiekszy komin lepszy czy tez na odwrot za duzy ciag za mocny ciag?

 

Jezeli mowimy o wysokosci komina to jaka wysokosc bedzie odpowiednia 150cm 200cm ?

[Dodano: 07 mar 2022 - 11:45]

Problem leży w średnicy rury kominowej , czy kolano regulowane , które wskazałeś  w linku ma wymiar fi 160 ? jeśli tak to wymień rurę kominową na rurę stalową z tego samego rodzaju co wskazane kolano regulowane , długosć komina minimum 150 cm  a średnica minimu 160 mm  Wentylacja od spodu niewiele wpływa na ciąg , gdyz  grill jest otwarty,W zasadzie jego kształt to komora kominka  z paleniskiem otwartym , przesłoniłbym górną czesc otworu na wysokość około 8 cm , czyli uzyskasz  wysokość okolo 50 cm , te zabiegi powinny pomóc. W publikacja o kominkach z paleniskiem otwartym , jest pokazany kształt oraz profil  górnej czesci  paleniska i połaczenie z kominem poszukaj w internecie. 

 

To kolano regulowane co wyslalem to przyklad aktualnie jest 100 srednica calej rury z kolanem. 

 

Czyli wysokosc minimum 150cm super dzieki za odpowiedz. 

 

A co myslisz gdybym zakupil lub wyspawal drzwi do tego grilla bedzie znaczaco lepiej?

W poprzednim poście opisałem , jak trzeba by zrobić by cały układ działał , kup minimum rurę i kolano regulowane fi 160 stalowe w Castoramie w kolorze czarnym ( jest to odpowiednia grubość blachy , materiał przeznaczony do kominków ), nie kupuj rur z blachy ocynkowanej lub stalowej cienkiej , postaraj się zrobić wyprowadzenie z komory grila komina w taki sposób by się udało wyprowadzic dym pod jak najmniejszym kątem , może trzeba kupić stałe kolano np. 15 stopni , zamiast kolana regulowanego sam zdecydujesz . Komin - jego srednice dobiera się na podstawie mocy paleniska tu trzeba przyjąć 160-200 mm ( da się tez kupić elementy o średnicy 180 mm ),Kupując rury masz zawsze możliwość wydłużenia komina dodając np. drugi element , gdyby zdarzały się zaburzenia . Drzwi możesz wykonać , ale jako zamkniecie komory , do grilowania nie są potrzebne będą przeszkadzać , pamiętaj o wykonaniu przesłony o której pisałem, ta przesłona spowoduje ,ze komin szybciej się rozgrzeje wraz z kopułą . Dla próby przesłonę możesz zrobić jako tymczasową z kawałka płaskownika stalowego lub innego innego materiału.
Wojciech Pacan

W poprzednim poście opisałem , jak trzeba by zrobić by cały układ działał , kup minimum rurę i kolano regulowane fi 160 stalowe w Castoramie w kolorze czarnym ( jest to odpowiednia grubość blachy , materiał przeznaczony do kominków ), nie kupuj rur z blachy ocynkowanej lub stalowej cienkiej , postaraj się zrobić wyprowadzenie z komory grila komina w taki sposób by się udało wyprowadzic dym pod jak najmniejszym kątem , może trzeba kupić stałe kolano np. 15 stopni , zamiast kolana regulowanego sam zdecydujesz . Komin - jego srednice dobiera się na podstawie mocy paleniska tu trzeba przyjąć 160-200 mm ( da się tez kupić elementy o średnicy 180 mm ),Kupując rury masz zawsze możliwość wydłużenia komina dodając np. drugi element , gdyby zdarzały się zaburzenia . Drzwi możesz wykonać , ale jako zamkniecie komory , do grilowania nie są potrzebne będą przeszkadzać , pamiętaj o wykonaniu przesłony o której pisałem, ta przesłona spowoduje ,ze komin szybciej się rozgrzeje wraz z kopułą . Dla próby przesłonę możesz zrobić jako tymczasową z kawałka płaskownika stalowego lub innego innego materiału.

 

Witam ponownie zrobilem jak opisales w odpowiedzi na moj temat. 

 

Wstawilem 160mm kolanko regulowane i 2x 1m rura.

 

Ogolnie robilem testy i powiem tak 1m brak jakiejkolwiek roznicy 2m rury juz jest efekt ciagu lecz nadal jest problem z dymieniem gdy zacznie dymic to wylatuje ciagle dym od gory nie jest to tak jak bylo ostatnio ale jest juz duza roznica.

 

Lecz gdy zacznie sie naprawde dymic to tak jakby sie zapowietrzal i wylatuje dolem duzo dymu.

 

I teraz pytanie stawiac kolejna 1m rury ?? Lecz tutaj juz naprawde to bedzie gigant komin gdzie tez nie mam mozliwosci instalacji po prawnej i tak juz bede musial linkami rure zamontowac.

 

Czy moze faktycznie ten wentylator kanalowy do kominka uzyc na sama gore? 

 

Cos takiego http://umeks.eu/pl/p/Mechaniczny-Wyciag-SpalinTURBO-na-rure-160mm-MWS-216-R-T-160-czarny/103

 

Co do przeslony zrobilem prowizorycznie 10cm blachy szczerze jest jeszcze lepiej ale malo co widac ze strony grilla.

 

Jakies jeszcze propozycje co mozna zrobic zeby w 99 procentach wyciaglo wszystkie spaliny?? Rozumiem ze tez kwestia jest wiatrow (a dzisiaj troche wialo) ale naprawde nie ma mozliwosci wyciagu wszystkich mozliwych spalin?

 

Z gory dzieki

Dzięki za linki ale już mniej więcej się zapoznałem zastanawia mnie tylko praca tego urządzenia niby w pierwszym linku jest max 50c a na tej stronie co ja mam pisze 150-200c to duża różnica bo jak wiadomo czapka plus 2 m rury myślę że nie będzie aż tak duża temperatura niby maksymalna w normalnym kominie może być 250-350c. No szczerze dużo mam do przemyśleń a brak odpowiedzi. Póki co jedynie wy na tym forum mi chociaż trochę pomagacie:-)

 

Co jeszcze myślę to kwestia pieca do pizzy bo myślałem żeby podłączyć trójnikiem się do głównego komina i wspomagać go właśnie tym wentylatorem lecz czy w tedy tak to zadziała jak z pieca wyjdzie 45 kolano później 60cm rury kolano 90 i prosta rura około 60cm do głównego komina. Czy może po prostu zrobić osobny komin?

Od początku zrobiłeś podstawowy błąd polegający na założeniu, że ciąg kominowy usunie ci opary z grilla. Grill w miarę możliwości powinien być OTWARTY ze wszystkich stron (ale z daszkiem chroniącym przed opadami), wtedy by wystarczył sam przewiew. Założenie wentylatora to też nie jest Mały Pikuś, bo zbyt mała wydajność nic nie da, a zbyt duża będzie ci ten węgiel drzewny (lub brykiet) dodatkowo rozżarzać. Dlatego jeśli już, to powinien mieć regulację obrotów i być odpornym na wysoką temperaturę. Trzeba też pamiętać o tym, że po jakimś czasie wirnik i wnętrze wentylatora będą tłuste od oparów z przyklejoną sadzą. Mycia takiego wentylatora nie zazdroszczę  :hmm: Może się też skończyć zwarciem po nieodpowiednim wysuszeniu  :(

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Od początku zrobiłeś podstawowy błąd polegający na założeniu, że ciąg kominowy usunie ci opary z grilla. Grill w miarę możliwości powinien być OTWARTY ze wszystkich stron (ale z daszkiem chroniącym przed opadami), wtedy by wystarczył sam przewiew. Założenie wentylatora to też nie jest Mały Pikuś, bo zbyt mała wydajność nic nie da, a zbyt duża będzie ci ten węgiel drzewny (lub brykiet) dodatkowo rozżarzać. Dlatego jeśli już, to powinien mieć regulację obrotów i być odpornym na wysoką temperaturę. Trzeba też pamiętać o tym, że po jakimś czasie wirnik i wnętrze wentylatora będą tłuste od oparów z przyklejoną sadzą. Mycia takiego wentylatora nie zazdroszczę :hmm: Może się też skończyć zwarciem po nieodpowiednim wysuszeniu :(

Nie ukrywam liczę się z tym myciem lecz aż tak często nie będę robić grilla żeby było trzeba później czyścić jak w restauracji.

 

Liczę się też z tym że wentylator może to bardziej pobudzić ale mam wypuszczone po prawej od grilla stronie gniazdo z kablem podporowadzone właśnie pod rurę bo już przed myślałem że to właśnie taki może być problem. Więc zawsze będę mógł zamontować regulator lub po prostu gdy będzie za dużo dymu włączyć a jak się będzie grillować na rusztach wyłączyć.

 

Czy ktoś móglby polecić wyciągi kominowe które posiada u siebie lub słyszał że pomogło w podobnym przypadku?

 

Zastanawiam się czy jest jeszcze jakiekolwiek inne wyjście oprócz jeszcze wyższego komina żeby naprawić poprawnie ciąg.

Kolego uważam , ze wentylator jest złym pomysłem , nie wiem jak długo prowadziłeś próbę  , komin by zachował ciąg musi tez się nagrzać w innym przypadku będzie  się tak działo jak teraz , spróbuj , jeszcze ocieplić  komin wełna owijając  rurę kominową.Ponadto w każdym grillu do momentu gdy nie uzyskasz żaru będzie występowało dymienie . proponuje bys cierpliwie rozpalił  brykiet , drewno nie wiem czego używasz  do uzskania  żąru i potem stwierdził jak zachowuje się grill .Przedłużanie komina już nic nie da.

Edited by Pacan Wojciech
Wojciech Pacan

Kolego uważam , ze wentylator jest złym pomysłem , nie wiem jak długo prowadziłeś próbę  , komin by zachował ciąg musi tez się nagrzać w innym przypadku będzie  się tak działo jak teraz , spróbuj , jeszcze ocieplić  komin wełna owijając  rurę kominową.Ponadto w każdym grillu do momentu gdy nie uzyskasz żaru będzie występowało dymienie . proponuje bys cierpliwie rozpalił  brykiet , drewno nie wiem czego używasz  do uzskania  żąru i potem stwierdził jak zachowuje się grill .Przedłużanie komina już nic nie da.

 

Czesc tak czekalem lekko ponad godzine rozpalajac drewnem sluchym az po wegiel. Komin napewno sie dobrze rozgrzal nie moglem go dotknac, jak pisalem jest poprawa ale nie az taka rewelacja. 

 

Dlaczego uwazasz ze wentulator jest zlym pomyslem z jakiego powodu jak mozna rozwinac twoja mysl?

 

To moze sprobowac cos w stylu poprawnienia ciagu jak zakonczenie komina ktore pomaga robic wyciag?

Czemu upierasz się przy wentylatorze. Pokazałem Ci samodzielnie działający wyciąg kulowy, do nabycia w Castoramie, bez żadnego zasilania, działa sam, to świetna, niezbyt droga, i przez lata sprawdzona konstrukcja :thumbsup:.

 

nasada_na_komin.jpg

 

"Odpowiednie dla naszych potrzeb urządzenie tego typu możemy dobrać dzięki temu, że wybór mocy regulatorów jest bardzo duży. Mechanizm ten wykorzystać możemy nie tylko do kominków i pieców, ale także do przepływowych ogrzewaczy wody zasilanych gazem czy bojlerów podgrzewających wodę (na olej, gaz i paliwo stałe). Niektóre z mechanicznych ciągów kominowych przystosowane są do pracy na dużych obiektach, takich jak galerie handlowe, gdzie poprawiają jakość instalacji wywiewnej. Co ważne, nie potrzebują do pracy dużo energii elektrycznej. Podobnie jest w przypadku urządzeń o podobnym co regulatory przeznaczeniu – generatory ciągu, za pomocą prądu powietrza wytwarzanego przez wentylator tuż obok przewodu kominowego, sprawiają, że tworzące się podciśnienie nie tyle wspomaga naturalny ciąg w kominie, ale go wzbudza. Mechanizm ten również mocuje się na szczycie przewodu kominowego "

Edited by sverige2

Czemu upierasz się przy wentylatorze. Pokazałem Ci samodzielnie działający wyciąg kulowy, do nabycia w Castoramie, bez żadnego zasilania, działa sam, to świetna, niezbyt droga, i przez lata sprawdzona konstrukcja :thumbsup:.

 

nasada_na_komin.jpg

 

"Odpowiednie dla naszych potrzeb urządzenie tego typu możemy dobrać dzięki temu, że wybór mocy regulatorów jest bardzo duży. Mechanizm ten wykorzystać możemy nie tylko do kominków i pieców, ale także do przepływowych ogrzewaczy wody zasilanych gazem czy bojlerów podgrzewających wodę (na olej, gaz i paliwo stałe). Niektóre z mechanicznych ciągów kominowych przystosowane są do pracy na dużych obiektach, takich jak galerie handlowe, gdzie poprawiają jakość instalacji wywiewnej. Co ważne, nie potrzebują do pracy dużo energii elektrycznej. Podobnie jest w przypadku urządzeń o podobnym co regulatory przeznaczeniu – generatory ciągu, za pomocą prądu powietrza wytwarzanego przez wentylator tuż obok przewodu kominowego, sprawiają, że tworzące się podciśnienie nie tyle wspomaga naturalny ciąg w kominie, ale go wzbudza. Mechanizm ten również mocuje się na szczycie przewodu kominowego "

 

No upieram sie bo bardziej mam zaufanie do wentylatora.

 

Zamowilem ten wyciag co wyslalem wczesniej i zamowie ten co podales, bo musze jeszcze osobna rure zrobic pieca do pizzy nie bede tego laczyl kolankami itp... Bez sensu tak mi sie wydaje, a przy okazji sprawdze jak sam wentylator zachowuje sie na metrowej jak i dwu metrowej rurze. Do tego bede mial test tego co podales, taka nauka na przyszlosc dla mnie kosztowna ale bede mial raz a dobrze i spokoj. :D

Kolego , nie rozwijaj mojej myśli ,gdyż  ja nie jestem  " przywódcą " raczej pomyśl , Jeśli zastosujesz wentylator ciągu  to przy wielkości  ja ma Twój grill ściany przedniej ( tej otwartej ) wentylator będzie zaciągał powietrze pod  spod górnej krawędzi  -komin ma w przekroju okolo 200 cm2 , a światło okna grilla około 1750 cm2 czyli prawie 8 razy większa powierzchnia .By osiągnąć. przy pomocy wentylatora  sukces  - czyli brak dymu  musiałby być to wentylator bardzo mocny , wtedy wessałby  pewnie także potrawy , węgiel oraz koszule operatora  :) .Proponuję już tylko zrobic ostatnia próbę , czyli rozpal grila przesłoń otór przedni w 80 % i poczekaj , a całe ustrojstwo się zagrzeje , sprawdz efekty . Jeśli w tych temperaturach otoczenia będzie  pracował dobrze , to masz juz przesłankę , że na wiosnę lub tez w lecie przy wyższych temperaturach zewnętrznych będzie wszysto ok. Trochę sie dziwie bo Castorama sprzedaje takie proste betonowe grille i one działają bez problemów. Powodzenia  . napisz czy próba założenia wyciągu , który wskazał Ci Jarek cos pomogła -uważam ,ze nic się nie zmieni , ale może sie mylę . 

Wojciech Pacan

 ...komin by zachował ciąg musi tez się nagrzać w innym przypadku będzie  się tak działo jak teraz , spróbuj , jeszcze ocieplić  komin wełna.

Przedłużanie komina już nic nie da.

Potwierdzam  :thumbsup:  :clap:

Dodatkowo - średnica tego komina jest zbyt mała, aby można było polegać na konwekcyjnym (samoczynnym) usuwaniu oparów bez jego docieplenia (choć prawdę powiedziawszy nie spodziewam się znaczącej poprawy właśnie z powodu tej zbyt małej średnicy). 

W moim "kombajnie" (grill + wędzarnia + suszarnia) zastosowałem kolektor ssący z bocznymi ssawkami wyciągającymi nadmiar oparów z grilla. Zwykły, domowy wentylatorek z Castoramy "sfajczył" się już po kilku grillowaniach. Od zeszłego roku mam zamontowany wentylator Bestfan z większą odpornością na wysokie temperatury. Jakoś do tej pory działa, ale go używam incydentalnie, gdy tych oparów jest dużo. Zwykle wystarcza boczny przewiew przez altanę, gdzie ten grill + wędzarnia są ulokowane.

Edited by siwydymek

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Dzięki za odpowiedź. Ok poinformuje jak to wypaliło. Dodam że ostatni raz czyli 2 dni temu cug był naprawdę fajny wiec myślę że to kwestia kierunku wiatru jak to było ostatnio.

 

Pytanko kolektor ssący mógłbys podesłać jakieś foto jak to wygląda? Z góry dzięki

Kolego nie kombinuj z kolektorami , naucz się obsługiwać swój grill , bo jak czytam " było lepiej " wiec na pewno będzie lepiej .

Szczerze to chce się nauczyć trochę więcej na temat tego "hobby" co jest ważne co mniej ważne i jak co działa.

 

Dlatego też chciałbym się dowiedzieć jakie są możliwości na przyszłość nie ukrywam że jest to jedyne forum gdzie ktoś odpisze z wiedzą a tym bardziej ze swoimi doświadczeniami.

 

A czy ktoś mógłby się jeszcze wypowiedziec jak można ugryźć temat pieca do pizzy?

jak można ugryźć temat pieca do pizzy?

 

 

 

Szukaj TUTAJ

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Pytanko kolektor ssący mógłbys podesłać jakieś foto jak to wygląda? Z góry dziękiFilm na YouTube: 

Film na YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=W1EiEdzU-pI&t=185s (1 min. 47 sek.)

Nie sądzę, aby ci się przydał, bo wmurował go murarz w ścianę rozdzielającą komorę grilla (wędzarni) od komory suszarni w trakcie budowy. 

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

  • 2 weeks later...

Wiec tak do grilla zastosowałem kolanko regulowane i 2 m rury 160 2mm grubej plus ten turbowent póki co działa super nie ma perfekcji ale jak się rozgrzeje to bajka.

 

W piecu do pizzy zastosowałem kolanko 45 rura 1m kolanko 90 i ten wentylator który pisałem o nim. Lecz wydluze rurę jeszcze o metr bo temperatury przy wentylatorze powyżej 150c.

 

http://umeks.eu/pl/p/Mechaniczny-Wyciag-SpalinTURBO-na-rure-160mm-MWS-216-R-T-160-czarny/103

 

Szczerze polecam ciąg się zrobił taki że 600 stopni osiągnąć w 40min !ozna spokojnie tak ciągnie że nawet lekki dym nie wyjdzie z komory, dla osób którzy się męczą z wyciągiem osobiście polecam plus taki że cenowo naprawdę w dobrej cenie 700zl aktualnie.

 

Wysyłka do kilku dni wszystko działa aż miło.

 

Póki co dziękuję wam za pomoc jeszcze postaram się zrobić finalne zdjęcie które pewnie będzie pod koniec Maja jak to wszystko wyszło.

 

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki!!

  • 1 month later...

Witam ponownie.

 

Zrobiłem jak tutaj koledzy pisali do bbq 2m rury 160 plus ten wyciąg który wygląda jak kula i rozpędza się od wiatru i szczerze dużo to dało jak się rozgrzeje to mało co się lekko zadymi, są sytuacje co poleci trochę dymu ale przedtem a teraz to nieba a ziemia.

 

Co do pizzy jak na zdjęciu zastosowałem 2m rury i 2 kolanka plus wyciąg mechaniczny z wentylatorem na prąd o którym pisałem wcześniej bardzo polecam akurat do pieca na pizzę ekstra można taką temperaturę zrobić ze lekko można osiągnąć 400-500stopni po 45 min palenia. Wyciąg jest tak mocny że nic nie wydostaje się bokami wszystko góra, dlatego bo nie dawałem regulatora obrotów ale akurat mi to wystarcza na to co w tym piecu robię.

 

Także dziękuję za wszystko!

 

Na zdjęciach dzień i noc kilka wizualnych poprawek trzeba jeszcze nanieść ale było warto i podziękować chce też mojemu przyjacielowi za pomoc i wykonanie Jarek Łosiński Pozdrawiam

post-110980-0-50191900-1651704581_thumb.jpg

post-110980-0-41410500-1651704678_thumb.jpg

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.