Jump to content

Spotkanie towarzyskie Chłapowo - 16-19 czerwca 2022 r. Warsztaty

Recommended Posts

W związku z tym, iż mamy już branżowe receptury na konserwy rybne, będziemy w miejscu z dostępem do dobrego surowca, przymierzamy się do zrobenia warsztatów na temat konserwowania ryb.

Prośba do uczestników, o dostarczenie sprzętu (zamykarki, autoklaw i szybkowar).

Proszę podawać propozycje konserw do realizacji, gdyż muszę wiedzieć jakie gatunki ryb i w jakich ilościach należy zamawiać.

Grupa prowadząca warsztaty musi być wyłoniona wcześniej, więc proszę wszystkie osoby chętne o zgłaszanie swych kandydatur. Oczywiście mam tutaj na myśli osoby posiadające doświadczenie w produkcji konserw.

Może uda się także zrobić trochę śledzików marynowanych.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

• 1 month later...

Planujemy, by podczas tegorocznego spotkania popracować nad:

1. Marynowaniem odpowiedniej partii płatów śledziowych.

2. Przeprowadzeniem puszkowania konserw rybnych (śledź i makrela).

W związku z tym będzie potrzebny następujący sprzęt:

1. Beczki do marynowania śledzi.

2. Zamykarka (ki) do puszek.

3. Waga.

4. Sterylizator do puszek. Tutaj powinien chyba wystarczyć dobry szybkowar, biorąc pod uwagę temperatury sterylizacji konserw rybnych podane w recepturach branżowych.

5. Puszki. Te zamówię z bezpośrednią dostawą do Chłapowa.

6. Dobre przepisy. Rozmawiałem już w tej kwestii z Kolegą @Todkiem, i prosiłem o przygotowanie kilku dokładnych receptur, które już przećwiczył.

7. Przyprawy i dodatki zakupię, kiedy otrzymam receptury.

Mam nadzieję, że pomogą nam Koledzy @wladek123, @karolszymczak, @jacekw21 i wszyscy chętni.

PS.

Pisałem o konserwowaniu śledzi i makreli, gdyż najprawdopodobniej te ryby w najlepszym gatunku będziemy mogli kupić w przetwórni.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Kolega @Jacekw21, niestety, nie może w tym roku przyjechać na nasze spotkanie i poprowadzić warsztatów konserwiarskich. Rozmawiałem z Kolegą @Wladek123, który zgodził się zając tym tematem. Oczywiście potrzebni będą pomocnicy, którzy jak widzę się już zgłaszają. :D

Zamówię puszki z bezpośrednią dostawą do Chłapowa. Dodatki do konserw i marynaty śledziowej zakupi Maciek na miejscu, zgodnie z recepturami, które przygotuje nam Kolega @Todek.

Do konserwacji ryb potrzebne jeszcze będą:

- zamykarka do konserw,

- autoklaw,

- dokładna waga,

Jako, że większość osób nie posiada autoklawu, a konserwy rybne wymagają temperatury sterylizacji ok. 115 st.C., aby zrealizować pełny program, postaram się zakupić szybkowar turecki 17-to litrowy.

Beczki na marynowane śledzie zabierze ze sobą Kolega @Wieloś

• 3 weeks later...

Otrzymałem już od Kolegi @Todek kilka opracowanych i sprawdzonych receptur na konserwy rybne:

1. Byczki w sosie pomidorowym.

2. Filety z miruny w oleju pikantnym.

3. Makrela w oleju.

4. Makrela w sosie pomidorowym.

5. Paprykarz szczeciński.

6. Sardynka w sosie pomidorowym.

7. Zupa rybna zagęszczona smakowita.

Swoje receptury ma jeszcze nadesłać Kolega @Resal. Mam nadzieję, że coś z tego wybierzemy.

Marek z Bielska zabierze autoklaw, czyli będzie potrzebna zamykarka i waga. Puszki zamówimy przez Kolegę Karola.

Jesli chodzi o śledzie marynowane, będą potrzebne beczki (Kolego Wieloś :) ).

Kolega @Resal nadesłał trzy dopracowane receptury:

1.SALMONETKI DELIKATESOWE (ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ Z CEBULĄ)

2. SAŁATKA PIKANTNA Z MAKRELI

3. MAKRELA W SOSIE WŁASNYM

Teraz musimy zastanowić się na tym, które przepisy możemy zrealizować w warunkach zlotowych.

Podawajcie swoje propozycję.

Przypomnę, że zabieramy słoiki, gdyż tradycyjnie będziemy także robili płaty śledziowe marynowane.

Ja bym była za makrelą w sosie własnym. Makrela jest ogólnodostępna. Znając podstawowy przepis wykonania z łatwością wykonamy inne. Posiadamy szybkowary a puszkę może zastąpić słoik.
  • 3 weeks later...

Dzisiaj rozmawiałem z przedstawicielem handlowym z Laguny. Sa dostępne płaty śledzia atlantyckiego i makrela patroszona oraz cała, głęboko mrożone, w blokach po 20 kg.

Na pewno weźmiemy 40 kg płatów śledziowych i pewnie 40 kg makreli patroszonej. Myślę, że warto zrobić połowę w sosie własnym i połowę w sosie pomidorowym. Mamy bardzo szczegółowe przepisy Kolegów @Todek i @Resal.

Co o tym sądzicie?

Oczywiście śledzie marynujemy. Może kilka kilogramów zrobimy jako podsmażane w zalewie octowej.

Edited by Maxell

W związku z tym, iż mamy już branżowe receptury na konserwy rybne, będziemy w miejscu z dostępem do dobrego surowca, przymierzamy się do zrobenia warsztatów na temat konserwowania ryb.

Prośba do uczestników, o dostarczenie sprzętu (zamykarki, autoklaw i szybkowar).

Proszę podawać propozycje konserw do realizacji, gdyż muszę wiedzieć jakie gatunki ryb i w jakich ilościach należy zamawiać.

Grupa prowadząca warsztaty musi być wyłoniona wcześniej, więc proszę wszystkie osoby chętne o zgłaszanie swych kandydatur. Oczywiście mam tutaj na myśli osoby posiadające doświadczenie w produkcji konserw.

Może uda się także zrobić trochę śledzików marynowanych.

Witam.

Mogę zabrać ręczną zamykarkę. Puszek mam nie wiele ale coś mogę też zabrać. Ewentualnie słoiki oraz szybkowary dwie sztuki.

Wysłane z mojego LM-G900 przy użyciu Tapatalka

Puszki załatwione. Zabierz szybkowary, gdyż trzeba będzie parować ryby w otwartych puszkach. Ręczną zamykarkę także zabierz. Będzie porównanie jakości zamknięcia puszek.

Jeśli możecie, to niech ktoś zabierze ze sobą termometr do mierzenia temperatury sosu. Ja nie mogę swojego znaleźć na działce.