Maxell Posted March 16, 2022 Report Share #1 Posted March 16, 2022 W związku z tym, iż mamy już branżowe receptury na konserwy rybne, będziemy w miejscu z dostępem do dobrego surowca, przymierzamy się do zrobenia warsztatów na temat konserwowania ryb.Prośba do uczestników, o dostarczenie sprzętu (zamykarki, autoklaw i szybkowar).Proszę podawać propozycje konserw do realizacji, gdyż muszę wiedzieć jakie gatunki ryb i w jakich ilościach należy zamawiać.Grupa prowadząca warsztaty musi być wyłoniona wcześniej, więc proszę wszystkie osoby chętne o zgłaszanie swych kandydatur. Oczywiście mam tutaj na myśli osoby posiadające doświadczenie w produkcji konserw.Może uda się także zrobić trochę śledzików marynowanych. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19010-spotkanie-towarzyskie-ch%C5%82apowo-16-19-czerwca-2022-r-warsztaty/ Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 16, 2022 Author Report Share #2 Posted April 16, 2022 Planujemy, by podczas tegorocznego spotkania popracować nad:1. Marynowaniem odpowiedniej partii płatów śledziowych.2. Przeprowadzeniem puszkowania konserw rybnych (śledź i makrela). W związku z tym będzie potrzebny następujący sprzęt: 1. Beczki do marynowania śledzi.2. Zamykarka (ki) do puszek.3. Waga.4. Sterylizator do puszek. Tutaj powinien chyba wystarczyć dobry szybkowar, biorąc pod uwagę temperatury sterylizacji konserw rybnych podane w recepturach branżowych.5. Puszki. Te zamówię z bezpośrednią dostawą do Chłapowa.6. Dobre przepisy. Rozmawiałem już w tej kwestii z Kolegą @Todkiem, i prosiłem o przygotowanie kilku dokładnych receptur, które już przećwiczył.7. Przyprawy i dodatki zakupię, kiedy otrzymam receptury. Mam nadzieję, że pomogą nam Koledzy @wladek123, @karolszymczak, @jacekw21 i wszyscy chętni. PS.Pisałem o konserwowaniu śledzi i makreli, gdyż najprawdopodobniej te ryby w najlepszym gatunku będziemy mogli kupić w przetwórni. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19010-spotkanie-towarzyskie-ch%C5%82apowo-16-19-czerwca-2022-r-warsztaty/#findComment-763275 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted April 16, 2022 Report Share #3 Posted April 16, 2022 Zostałem wyrwany do odpowiedzi.Jestem jak zawsze gotowy do pomocy. Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19010-spotkanie-towarzyskie-ch%C5%82apowo-16-19-czerwca-2022-r-warsztaty/#findComment-763319 Share on other sites More sharing options...
kempes Posted April 17, 2022 Report Share #4 Posted April 17, 2022 Jestem gotowy do pomocy + Grażynka. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19010-spotkanie-towarzyskie-ch%C5%82apowo-16-19-czerwca-2022-r-warsztaty/#findComment-763377 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 24, 2022 Author Report Share #5 Posted April 24, 2022 Kolega @Jacekw21, niestety, nie może w tym roku przyjechać na nasze spotkanie i poprowadzić warsztatów konserwiarskich. Rozmawiałem z Kolegą @Wladek123, który zgodził się zając tym tematem. Oczywiście potrzebni będą pomocnicy, którzy jak widzę się już zgłaszają. Zamówię puszki z bezpośrednią dostawą do Chłapowa. Dodatki do konserw i marynaty śledziowej zakupi Maciek na miejscu, zgodnie z recepturami, które przygotuje nam Kolega @Todek.Do konserwacji ryb potrzebne jeszcze będą:- zamykarka do konserw,- autoklaw,- dokładna waga,Jako, że większość osób nie posiada autoklawu, a konserwy rybne wymagają temperatury sterylizacji ok. 115 st.C., aby zrealizować pełny program, postaram się zakupić szybkowar turecki 17-to litrowy.Beczki na marynowane śledzie zabierze ze sobą Kolega @Wieloś Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19010-spotkanie-towarzyskie-ch%C5%82apowo-16-19-czerwca-2022-r-warsztaty/#findComment-764516 Share on other sites More sharing options...
chaber Posted April 25, 2022 Report Share #6 Posted April 25, 2022 Też jestem chętny do pomocy . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19010-spotkanie-towarzyskie-ch%C5%82apowo-16-19-czerwca-2022-r-warsztaty/#findComment-764717 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted May 10, 2022 Author Report Share #7 Posted May 10, 2022 Otrzymałem już od Kolegi @Todek kilka opracowanych i sprawdzonych receptur na konserwy rybne: 1. Byczki w sosie pomidorowym.2. Filety z miruny w oleju pikantnym.3. Makrela w oleju.4. Makrela w sosie pomidorowym.5. Paprykarz szczeciński.6. Sardynka w sosie pomidorowym.7. Zupa rybna zagęszczona smakowita. Swoje receptury ma jeszcze nadesłać Kolega @Resal. Mam nadzieję, że coś z tego wybierzemy. Marek z Bielska zabierze autoklaw, czyli będzie potrzebna zamykarka i waga. Puszki zamówimy przez Kolegę Karola.Jesli chodzi o śledzie marynowane, będą potrzebne beczki (Kolego Wieloś ). Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19010-spotkanie-towarzyskie-ch%C5%82apowo-16-19-czerwca-2022-r-warsztaty/#findComment-767659 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted May 14, 2022 Author Report Share #8 Posted May 14, 2022 Kolega @Resal nadesłał trzy dopracowane receptury: 1.SALMONETKI DELIKATESOWE (ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ Z CEBULĄ)2. SAŁATKA PIKANTNA Z MAKRELI3. MAKRELA W SOSIE WŁASNYM Teraz musimy zastanowić się na tym, które przepisy możemy zrealizować w warunkach zlotowych.Podawajcie swoje propozycję.Przypomnę, że zabieramy słoiki, gdyż tradycyjnie będziemy także robili płaty śledziowe marynowane. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19010-spotkanie-towarzyskie-ch%C5%82apowo-16-19-czerwca-2022-r-warsztaty/#findComment-768283 Share on other sites More sharing options...
Alinka Posted May 14, 2022 Report Share #9 Posted May 14, 2022 Ja bym była za makrelą w sosie własnym. Makrela jest ogólnodostępna. Znając podstawowy przepis wykonania z łatwością wykonamy inne. Posiadamy szybkowary a puszkę może zastąpić słoik. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19010-spotkanie-towarzyskie-ch%C5%82apowo-16-19-czerwca-2022-r-warsztaty/#findComment-768286 Share on other sites More sharing options...
mikami Posted May 14, 2022 Report Share #10 Posted May 14, 2022 Przypomnę, że zabieramy słoiki, Pierwszy raz jadę do Chłapowa, więc wybaczcie pytanie:W jakiej ilości i wielkości te słoiki? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19010-spotkanie-towarzyskie-ch%C5%82apowo-16-19-czerwca-2022-r-warsztaty/#findComment-768287 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted May 14, 2022 Report Share #11 Posted May 14, 2022 Taki normalny sloik np:jak po ogórkach Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19010-spotkanie-towarzyskie-ch%C5%82apowo-16-19-czerwca-2022-r-warsztaty/#findComment-768289 Share on other sites More sharing options...
Pontiak Posted May 17, 2022 Report Share #12 Posted May 17, 2022 jestem gotowy do pomocy Quote Jeśli marnowanie czasu daje ci radość to nie jest to czas zmarnowany Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19010-spotkanie-towarzyskie-ch%C5%82apowo-16-19-czerwca-2022-r-warsztaty/#findComment-768718 Share on other sites More sharing options...
Wieloś Posted May 17, 2022 Report Share #13 Posted May 17, 2022 Jesli chodzi o śledzie marynowane, będą potrzebne beczki (Kolego Wieloś ).Witam, oczywiście beczki zabiorę , jak zawsze będę gotowy do pracy Quote wieloś Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19010-spotkanie-towarzyskie-ch%C5%82apowo-16-19-czerwca-2022-r-warsztaty/#findComment-768735 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 1, 2022 Author Report Share #14 Posted June 1, 2022 (edited) Dzisiaj rozmawiałem z przedstawicielem handlowym z Laguny. Sa dostępne płaty śledzia atlantyckiego i makrela patroszona oraz cała, głęboko mrożone, w blokach po 20 kg.Na pewno weźmiemy 40 kg płatów śledziowych i pewnie 40 kg makreli patroszonej. Myślę, że warto zrobić połowę w sosie własnym i połowę w sosie pomidorowym. Mamy bardzo szczegółowe przepisy Kolegów @Todek i @Resal.Co o tym sądzicie?Oczywiście śledzie marynujemy. Może kilka kilogramów zrobimy jako podsmażane w zalewie octowej. Edited June 1, 2022 by Maxell Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19010-spotkanie-towarzyskie-ch%C5%82apowo-16-19-czerwca-2022-r-warsztaty/#findComment-771200 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted June 1, 2022 Report Share #15 Posted June 1, 2022 Super Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19010-spotkanie-towarzyskie-ch%C5%82apowo-16-19-czerwca-2022-r-warsztaty/#findComment-771229 Share on other sites More sharing options...
kempes Posted June 1, 2022 Report Share #16 Posted June 1, 2022 Dla mnie też super - mała przetwórnia ,,U Maćka" ? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19010-spotkanie-towarzyskie-ch%C5%82apowo-16-19-czerwca-2022-r-warsztaty/#findComment-771245 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted June 1, 2022 Report Share #17 Posted June 1, 2022 Jak najbardziej. Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19010-spotkanie-towarzyskie-ch%C5%82apowo-16-19-czerwca-2022-r-warsztaty/#findComment-771263 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted June 5, 2022 Report Share #18 Posted June 5, 2022 Puszki wczoraj zakupiłem 150 szt.Kurier dostarczy do Willi Parys Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19010-spotkanie-towarzyskie-ch%C5%82apowo-16-19-czerwca-2022-r-warsztaty/#findComment-771790 Share on other sites More sharing options...
Wieloś Posted June 5, 2022 Report Share #19 Posted June 5, 2022 Kurde, beczek będzie trzeba dokupić Quote wieloś Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19010-spotkanie-towarzyskie-ch%C5%82apowo-16-19-czerwca-2022-r-warsztaty/#findComment-771888 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted June 5, 2022 Report Share #20 Posted June 5, 2022 beczek będzie trzeba dokupić Wpadnij po drodze mam czystą 200 l Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19010-spotkanie-towarzyskie-ch%C5%82apowo-16-19-czerwca-2022-r-warsztaty/#findComment-771889 Share on other sites More sharing options...
chaber Posted June 6, 2022 Report Share #21 Posted June 6, 2022 Bardzo dobry pomysł na dwa rodzaje makreli Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19010-spotkanie-towarzyskie-ch%C5%82apowo-16-19-czerwca-2022-r-warsztaty/#findComment-772083 Share on other sites More sharing options...
kozieradka Posted June 10, 2022 Report Share #22 Posted June 10, 2022 W związku z tym, iż mamy już branżowe receptury na konserwy rybne, będziemy w miejscu z dostępem do dobrego surowca, przymierzamy się do zrobenia warsztatów na temat konserwowania ryb.Prośba do uczestników, o dostarczenie sprzętu (zamykarki, autoklaw i szybkowar).Proszę podawać propozycje konserw do realizacji, gdyż muszę wiedzieć jakie gatunki ryb i w jakich ilościach należy zamawiać.Grupa prowadząca warsztaty musi być wyłoniona wcześniej, więc proszę wszystkie osoby chętne o zgłaszanie swych kandydatur. Oczywiście mam tutaj na myśli osoby posiadające doświadczenie w produkcji konserw.Może uda się także zrobić trochę śledzików marynowanych.Witam. Mogę zabrać ręczną zamykarkę. Puszek mam nie wiele ale coś mogę też zabrać. Ewentualnie słoiki oraz szybkowary dwie sztuki. Wysłane z mojego LM-G900 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19010-spotkanie-towarzyskie-ch%C5%82apowo-16-19-czerwca-2022-r-warsztaty/#findComment-772637 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 11, 2022 Author Report Share #23 Posted June 11, 2022 Puszki załatwione. Zabierz szybkowary, gdyż trzeba będzie parować ryby w otwartych puszkach. Ręczną zamykarkę także zabierz. Będzie porównanie jakości zamknięcia puszek. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19010-spotkanie-towarzyskie-ch%C5%82apowo-16-19-czerwca-2022-r-warsztaty/#findComment-772671 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted June 11, 2022 Report Share #24 Posted June 11, 2022 Puszki co Chlapowa dotarły już w Poniedziałek Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19010-spotkanie-towarzyskie-ch%C5%82apowo-16-19-czerwca-2022-r-warsztaty/#findComment-772682 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 12, 2022 Author Report Share #25 Posted June 12, 2022 Jeśli możecie, to niech ktoś zabierze ze sobą termometr do mierzenia temperatury sosu. Ja nie mogę swojego znaleźć na działce. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19010-spotkanie-towarzyskie-ch%C5%82apowo-16-19-czerwca-2022-r-warsztaty/#findComment-772835 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.