Jump to content

Recommended Posts

Witam.
Chciałbym wykonać jakąś wędlinkę dojrzewającą. Dysponuję lodówką na fermentor ok 15 litrowy (aktualnie wolny, bo drożdżaki skończyły pracę i piwo zostało zabutelkowane). Pomyślałem o jakiejś dojrzewającej kiełbasce. Znalazłem przepis na chorizo na naszej stronie. Nie mam możliwości sterowania w niej (lodówce) wilgotnością, ale pomyślałem o fermentorze. Chciałbym umieścić go w lodówce, temperaturę ustawić na 15*C i na dno fermentora wlać trochę wody, aby podnieść wilgotność. Fermentor zakryłbym wieczkiem, aby wilgotność była stała. Kiełbaska wisiałaby na poprzeczce w fermentorze ponad taflą wody..
Co Wy na taki sposób?
Myślę, że do fermentora weszłoby ze 2,5 - 3 kg kiełbaski.
Dysponuję jeszcze piwnicą, gdzie jest ok 16-18*C, ale tam też musiałbym umieścić kiełbaskę w fermentorze, gdyż nie mogę zapewnić tam odpowiedniej wilgotności.
 
Lubię to!
 
 
 
Komentarz
 
 

 

Pozdrawiam,


Mateusz http://www.piwo.org/public/style_emoticons/default/smile.png


 


 


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.