markus383 Posted March 29, 2022 Report Share #1 Posted March 29, 2022 Witam.Chciałbym wykonać jakąś wędlinkę dojrzewającą. Dysponuję lodówką na fermentor ok 15 litrowy (aktualnie wolny, bo drożdżaki skończyły pracę i piwo zostało zabutelkowane). Pomyślałem o jakiejś dojrzewającej kiełbasce. Znalazłem przepis na chorizo na naszej stronie. Nie mam możliwości sterowania w niej (lodówce) wilgotnością, ale pomyślałem o fermentorze. Chciałbym umieścić go w lodówce, temperaturę ustawić na 15*C i na dno fermentora wlać trochę wody, aby podnieść wilgotność. Fermentor zakryłbym wieczkiem, aby wilgotność była stała. Kiełbaska wisiałaby na poprzeczce w fermentorze ponad taflą wody.. Co Wy na taki sposób? Myślę, że do fermentora weszłoby ze 2,5 - 3 kg kiełbaski. Dysponuję jeszcze piwnicą, gdzie jest ok 16-18*C, ale tam też musiałbym umieścić kiełbaskę w fermentorze, gdyż nie mogę zapewnić tam odpowiedniej wilgotności. Lubię to! Komentarz Quote Pozdrawiam,Mateusz http://www.piwo.org/public/style_emoticons/default/smile.png Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19038-dojrzewalnik-lod%C3%B3wka-plus-fermentor-z-wod%C4%85/ Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.