Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Trzy w jednym


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
70 odpowiedzi w tym temacie

#1 endrzer

endrzer
  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćPiaski

Napisano 22 paź 2008 - 13:27

Witam wszystkich,
mam takie pytanie. Czy możliwe jest zbudowanie pieca chlebowego, grila i wędzarni (oczywiście małej) na bazie jednej komory cieplnej. Pod względem technicznym - projektowym to chyba dało by zrobić. Jednak chodzi mi o inne kwestie, a mianowicie, czy zapachy z grilla oraz co więcej wędzarni nie będą później przenikać do chleba.

Widziałem już na forum jak ludzie w piecu chlebowym piekli pyszne goloneczki i prosiaki - no ale to jest pieczenie. Gorsze w tym przypadku jest na pewno wędzenie.

Może ktoś już nad tym się zastanawiał, a może już ma jakieś doświadczenia za sobą.
W sumie to chyba prawda jest w stwierdzeniu: 'co jest do wszystkiego, to jest do niczego'

Od jakiegoś czasu śledzę biernie forum i nie mogłem znaleźć informacji na ten temat .

pozdrawiam

#2 Gonzo

Gonzo
  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 22 paź 2008 - 14:22

Czy możliwe jest zbudowanie pieca chlebowego, grila i wędzarni


Wędzarni i grilla pewnie tak ale piec chlebowy musi być oddzielnie.

Pozdrawiam :wink:
P.S.Wiesław ma zbudowaną wędzarnię i piec chlebowy, podpatrz u Niego.
:arrow: http://www.wedlinydo...t=piec chlebowy

#3 Bagno

Bagno
  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4428 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 22 paź 2008 - 15:50

Jeśli lubisz posmak wędzonego chleba to, myślę, że jesteś na właściwej drodze.

#4 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 11005 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 22 paź 2008 - 16:11

ludzie w piecu chlebowym piekli pyszne goloneczki i prosiaki

Piec chlebowy to palenisko, z którego po przepaleniu wygarnięto żar i popiół. Temperatura jest z reguły bardzo wysoka; po jej obniżeniu do ok. 250 st.C. wkłada się do niego dopiero chleb. Palenisko takie musi być tak zbudowane aby posiadało odpowiednio dużą pojemność cieplną, aby w warunkach wciąż obniżającej się temperatury zdążył się jeszcze upiec chleb.
Jak w takim razie wyobrażasz sobie wytwarzanie dymu, wygrzewanie i trzymanie wędzonek w tej samej, paleniskowej przestrzeni?
Aby prawidłowo uwędzić wyrób trzeba go luźno rozwiesić/rozłożyć tak, aby się wpierw osuszył. W trakcie całego procesu zmienia się temperatura, wilgotność i gęstość dymu.

#5 BonAir

BonAir
  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 22 paź 2008 - 16:15

Piec chlebowy to palenisko, z którego po przepaleniu wygarnięto żar i popiół.

I na upartego takie palenisko może posłużyć za komorę wędzarniczą, do której z zewnątrz doprowadzi się dym. Z tym że to taka hybryda trochę "na siłę".

#6 Wnuczek

Wnuczek
  • Użytkownicy
  • 1061 postów
  • MiejscowośćMazowsze.

Napisano 22 paź 2008 - 19:23

Ktoś niedawno pokazywał na forum jak w palenisku od wędzarki piekł chleb. Jeśli byś zrobił odpowiednio duże palenisko to można by w nim po nagrzaniu piec. Oczywiście komora wędzarnicza powinna być z tym dużych rozmiarów paleniskiem połączona jakimś kanałem.
Pzdr.

#7 Zico

Zico
  • Użytkownicy
  • 2171 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 22 paź 2008 - 20:04

pomysł chyba bez sensu .Lepiej zrobić grilowędzarkę a obok wkomponowac piec chlebowy .

#8 miro

miro
  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 24 mar 2009 - 20:01

A czy taki pomysł ma sens ?
Dołączona grafika

#9 Zico

Zico
  • Użytkownicy
  • 2171 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 25 mar 2009 - 09:46

no może nie taki bez sensu jak pisałem wcześniej :grin:

#10 wosiu

wosiu
  • **VIP**
  • 1666 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 25 mar 2009 - 10:19

Wydaje mi się że lepiej by było przenieść palenisko do komory pieca chlebowego i na czas wypieku chleba zamykać szamotem dopływ ciepła do komory wędzarniczej a wędząc wędzonki otwierać i puszczać dym do komory wędzarniczej.
Pzdr.Wosiu

#11 PePe

PePe
  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 25 mar 2009 - 11:23

Miro Bracie :wink:

Zabiłeś mi ćwieka tym rozwiązaniem.

Chyba zmodyfikuję swój pomysł na zagospodarowanie altany.
Pomysł bardzo dobry, oczywiście wymaga dokładnego opracowania rozprowadzenia ognia i dymu w komorze pieca chlebowego.

Dzięki za pomysł.

Czuj dym.

#12 salvado

salvado
  • Użytkownicy
  • 535 postów
  • MiejscowośćLegionowo

Napisano 25 mar 2009 - 11:27

miro, a nie brakuje w tym pomyśle komina? Jakoś nie za bardzo sobie wyobrażam rozgrzewanie komory chlebowej dymem, który nie ma gdzie uciekać.

:question: :question: :question: :question: :question:

#13 miro

miro
  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 25 mar 2009 - 11:34

Salvado to rysunek szkic nie dałem komina bo to rzecz oczywista :grin: .
Wieczorkiem popracuje sobie nad tym pomysłem i uwzględnię Wasze podpowiedzi.

#14 salvado

salvado
  • Użytkownicy
  • 535 postów
  • MiejscowośćLegionowo

Napisano 25 mar 2009 - 11:52

miro, napisałem tak, ponieważ moja rodzina spod Suwałk ma właśnie taki kombajn, który łudząco jest podobny do Twego pomysłu. Palenisko posiada właśnie oddzielny przewód dymowy do zewnętrznego komina. Na tymże przewodzie, zaraz za paleniskiem, wbudowany jest dość spory szyber żeliwny.

A chlebuś ..... cóż, w naszej szerokości geograficznej takiego nie spotkałem. Swojska żytnia mąka, własny zakwas ....

OK, nie robię OT :-)

#15 miro

miro
  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 25 mar 2009 - 12:48

miro, napisałem tak, ponieważ moja rodzina spod Suwałk ma właśnie taki kombajn, który łudząco jest podobny do Twego pomysłu. Palenisko posiada właśnie oddzielny przewód dymowy do zewnętrznego komina. Na tymże przewodzie, zaraz za paleniskiem, wbudowany jest dość spory szyber żeliwny.


Oddzielny przewód ? mógłbyś dokładnie opisać.

#16 salvado

salvado
  • Użytkownicy
  • 535 postów
  • MiejscowośćLegionowo

Napisano 25 mar 2009 - 13:46

miro,

Cała konstrukcja ma swój początek w piwnicy i ma układ pionowy i stanowi - włącznie z komorą wędzarniczą - całość. Palenisko ma mniej-więcej 40x50 cm i wykonane jest z szamotu. W "suficie" paleniska, który jest jednocześnie podłogą chlebownika (bo tak nazywają tę komorę), otwór o średnicy ok. 15 cm. Nad otworem, na czterech ćwiartkach cegieł szamotowych leży sobie luzem płyta stalowa (5-6 mm grubości). Pełni rolę podstawki pod formy z chlebem i - co ważniejsze - dyfuzora ciepła. Chlebownik jest większy, niż palenisko i ma - jeśli mnie pamięć i wzrok nie myli - coś około 60x60 cm i wysokości 50 cm. Oczywiście, cały z szamotu. Sufit chlebownika = podłoga kom. wędz. I w tym stropie też jest otwór tej samej średnicy, co piętro niżej. Kom. wędz. ze zwykłej cegły czerwonej, dośc wysoka, aby:
1. zmieścić 3 poziomy wędzonek,
2. umożliwić wprowadzenie stalowej, kominowej rury, która stanowi by-pass dla dymu przez chlebownik.

No i kwestia odprowadzenia dymu, gdy pieczemy, a nie wędzimy.
W palenisku jest dodatkowy otwór, z ktrego jest przejście do - nie wiem, jak to nazwać - przedpokoju dla dymu. Chodzi o to, aby gorący dym oddał trochę ciepła ściance chlebownika. Bo ten przedpokój jest praktycznie na całą wysokość chlebownika. I dopiero z tego przedpokoju, poprzez kolano, stalowy komin, który już wyżej, ponad komorą wędzarniczą, łączy się pod kątem 135 stopni z kominem z wędzarni.

Całość baaaardzo zmyślnie wykonana i - co najważniejsze - od ponad 10 lat hula aż miło.

A chlebuś ... cóż, o tym było w poprzednim poście :-)

#17 Papla

Papla
  • Użytkownicy
  • 1318 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 25 mar 2009 - 13:49

Całość baaaardzo zmyślnie wykonana i - co najważniejsze - od ponad 10 lat hula aż miło.


Czy miałbyś możliwość dokładnego pomierzenia i zrobienia zdjęć? Bo temat bardzo interesujący.

#18 salvado

salvado
  • Użytkownicy
  • 535 postów
  • MiejscowośćLegionowo

Napisano 25 mar 2009 - 13:50

Papla, pewnie tak, ale dopiero latem.

#19 miro

miro
  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 25 mar 2009 - 14:22

Jakoś tego przedpokoju nie ogarniam.
Czy masz możliwość zrobienia szkicu, może załapię.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 helixwroclaw2005

helixwroclaw2005
  • Użytkownicy
  • 72 postów
  • MiejscowośćWrocław jeszcze

Napisano 25 mar 2009 - 14:48

salvado jak Ty użytkujesz "swoje cacko" 10 lat to ja poczekam nawet do zimy na zdjęcia 'kombajnu" :grin:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych