spidi84 Posted February 28, 2016 Report Share #76 Posted February 28, 2016 Podsumowując kilkuletnią ciszę w tym wątku chciałbym zapytać osób praktykujących używanie zwykłej soli zamiast peklosoli - ile dajecie zwykłej soli na 1 kilogram mięsa do peklowania na morko w 0,4 litra? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-480661 Share on other sites More sharing options...
miro Posted February 28, 2016 Report Share #77 Posted February 28, 2016 Tyle samo co peklosoli czyli 34-40 g.Tylko czemu boisz się peklosoli? Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-480662 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted February 29, 2016 Report Share #78 Posted February 29, 2016 Podsumowując kilkuletnią ciszę w tym wątku chciałbym zapytać osób praktykujących używanie zwykłej soli zamiast peklosoli - ile dajecie zwykłej soli na 1 kilogram mięsa do peklowania na morko w 0,4 litra? W samej soli się nie pekluje, można zastapić część peklosoli solą np:50/50.Soli/peklosoli nie daje się na kg mięsa a na ilość wody +czas potrzebny do zapeklowania określonych kg mięsa. Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-480664 Share on other sites More sharing options...
spidi84 Posted February 29, 2016 Report Share #79 Posted February 29, 2016 Tyle samo co peklosoli czyli 34-40 g.Tylko czemu boisz się peklosoli? Nie boje się, ale zmagam się z wrzodami i Zaczynam się Starać stosować do zaleceń lekarza, które mówią, aby unikać produktów które podrażniają śluzówkę żołądka (czyli m.in. konserwowanych azotanami). Dlatego zakupiłem szynkowar i pomyślałem, że zmienię coś w swoim życiu i zacznę parzyć szyneczki sam... jak się jednak okazuje - nie wszystko się da przeskoczyć . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-480665 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted February 29, 2016 Report Share #80 Posted February 29, 2016 Dlatego zakupiłem szynkowar i pomyślałem, że zmienię coś w swoim życiu i zacznę parzyć szyneczki sam... jak się jednak okazuje - nie wszystko się da przeskoczyć . Ja pisałem, że pekluje się, mając na myśli wędzonki, kiełbasy a szynkowarkę jak najbardziej możesz zrobić na samej soli, tylko przestrzegaj temperatur. Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-480681 Share on other sites More sharing options...
Math87 Posted December 7, 2023 Report Share #81 Posted December 7, 2023 Na wstępie witam Was serdecznie, Przeczytałem bardzo dużo wypowiedzi w temacie który mnie interesuje , lecz nie znalazłem spójnych jednoznacznych wytycznych. Proszę Was o poradę. Chcę uwędzić boczek który później będę smażył na patelni. Chcę go zrobić na samej soli warzonej , soląc na sucho. Jak to wykonać poprawnie?. Jaką ilość soli zwykłej warzonej użyć na kilogram boczku? Ile dni przed wędzeniem go zasilić, ile dni powinien zasolony leżeć np. W lodówce ?. Pozdrawiam Was serdecznie , Mateusz Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-884825 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted December 7, 2023 Report Share #82 Posted December 7, 2023 13 minut temu, Math87 napisał(a): Jaką ilość soli 17-22 g/kg - kwestia słonolubności . W lodówce przy soli 4-5 dni Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-884830 Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted December 7, 2023 Report Share #83 Posted December 7, 2023 (edited) 32 minuty temu, Muski napisał(a): 17-22 g/kg - kwestia słonolubności . W lodówce przy soli 4-5 dni Pytanie czy rozmawiamy o soli czy peklosól ten przedrostek "peklo" robi bardzo dużą różnicę. Do wędzenia używamy peklosoli i peklujemy . Doo pieczenia , duszenia , kiełbasy białej i rosołu i itd soli i solimy. Math87 pisze o wędzeniu i soleniu a to wewnętrznie jest sprzeczne. Osobiście nie szedł bym w sól przy wędzeniu. Nie widzę korzyści a zagrożenia i owszem. Może niech Math87 przybliży nam co leży u podstaw że nie chce peklować a solić i wędzić. Edited December 7, 2023 by Maciekzbrzegu Quote Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-884832 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted December 7, 2023 Report Share #84 Posted December 7, 2023 20 minut temu, Maciekzbrzegu napisał(a): Pytanie czy rozmawiamy o soli czy peklosól ten przedrostek "peklo" robi bardzo dużą różnicę Jak w temacie 🙃 Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-884842 Share on other sites More sharing options...
Math87 Posted December 7, 2023 Report Share #85 Posted December 7, 2023 Chodzi mi konkretnie o zwykłą sól kuchenną. Mam bardzo miłe doświadczenie z kiełbasą robioną na samej soli kuchennej. Teraz chciałbym zrobić podobnie z boczkiem który będę smażył i jadł prosto z patelni ze świeżą bułką. Mam kilka boczków i zastanawiam się jak je dobrze przygotować i ile dni trzymać zasolone w lodówce zanim pójdzie w dym. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-884858 Share on other sites More sharing options...
gluszec Posted December 7, 2023 Report Share #86 Posted December 7, 2023 (edited) 30 minut temu, Math87 napisał(a): Chodzi mi konkretnie o zwykłą sól kuchenną. Mam bardzo miłe doświadczenie z kiełbasą robioną na samej soli kuchennej. Teraz chciałbym zrobić podobnie z boczkiem który będę smażył i jadł prosto z patelni ze świeżą bułką. Mam kilka boczków i zastanawiam się jak je dobrze przygotować i ile dni trzymać zasolone w lodówce zanim pójdzie w dym. Choćbyś jeszcze sto razy to samo zapytał to odpowiedź będzie zawsze ta sama - do peklowania używamy PEKLOSOLI. ps1. chcesz użyć samej soli - użyj - to Twoje zdrowie i to ty będziesz biegał do kibla a nie my - i uwierz nam, iż to bieganie to będzie najniższy wymiar kary. ps2. a następny temat będzie - mięso śmierdzi - jak go uratować? Edited December 7, 2023 by gluszec literówka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-884866 Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted December 7, 2023 Report Share #87 Posted December 7, 2023 (edited) Math87 zwróć uwagę na wpis Marka Z Bielska . On piszę o wyrobach na soli ale to kiełbasy. Czyli coś jak biała solisz i robisz , do gara, zamrażarki lub wędzarni. Tam nie na kilkudniowego solenia. Podniesiesz kwestie solenia wyrobów dojrzewających całomięsniowych . Tylko że to inna sól a nie warzona z Kłodawy. 😁 Rób jak uważasz . Na stronie masz dużo materiałów, dużo opinie. Więc możesz sobie wyrobić swoją opinię i zgodnie z na zrobić. Ps. MarekzBielska , Dziadek, Bagno a i też Muski i inni to wyższa liga . Tematy z którymi sobie radzą są po za zasięgiem dla wielu z nas Edited December 7, 2023 by Maciekzbrzegu Quote Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-884870 Share on other sites More sharing options...
Math87 Posted December 7, 2023 Report Share #88 Posted December 7, 2023 Rozumiem. W takim razie nie pozostaje mi nic innego niż to co mam już przećwiczone wielokrotnie, czyli zasolenie boczku jeden dzień przed wędzeniem lub tego samego dnia. Nie zdarzyło mi się aby się zepsuł. Działo się to zawsze jak robiliśmy świniobicie gdy jeszcze chowaliśmy świnki. Świniobicie z całym wyrabianiem wyrobów i wędzonek odbywało się jednego dnia. Później biliśmy świnkę jeden dzień wcześniej kiedy to następował rozbiór a wyroby i wędzonki były robione w całości następnego dnia. Ale to tylko z tego względu aby nie trwało tak zwanego całego Bożego dnia. Tak było wygodniej. Wszystko zawsze wychodziło wyborne z tym że do wędzarni trafiały tylko boczki, żeberka, polędwiczki i kiełbasa. Nigdy nie robiliśmy wtedy szynek, polędwic czy baleronów. Całość była robiona z jednej świnki bez żadnego dodatkowego mięsa. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-884907 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted December 7, 2023 Report Share #89 Posted December 7, 2023 7 godzin temu, Math87 napisał(a): Chcę uwędzić boczek który później będę smażył na patelni. Do boczków które poddajemy obróbce termicznej (powyżej 130C) używamy soli warzonki lub innej bez dodatków konserwujących. Jest to poprawne postępowanie żeby uniknąć tworzenia nitrozamin. Jednak kiedy będziesz robił boczek jako wędlinę to użyj soli peklowej bez jakiś udziwnień typu mieszanka soli i soli peklowej. 7 godzin temu, Muski napisał(a): 17-22 g/kg - kwestia słonolubności . W lodówce przy soli 4-5 dni Zastosuj powyższa radę Waldka. Ja używam dawki 17-18g/kg. Pamiętaj, że jak poddasz boczek obróbce termicznej to woda odparuje a sól nie. Jak wykonasz kilka wyrobów to sam ustalisz sobie swój próg słoności. 1 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-884950 Share on other sites More sharing options...
Math87 Posted December 8, 2023 Report Share #90 Posted December 8, 2023 Bardzo dziękuję za porady. Pozdrawiam Mateusz Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-884992 Share on other sites More sharing options...
bobok Posted December 8, 2023 Report Share #91 Posted December 8, 2023 A ja jeszcze dopytam choć oczywiście gdzieś to było na forum. Jaka jest maksymalna bezpieczna temperatura gdzie można obrabiać mięso w którym była użyta peklosól. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-885064 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted December 8, 2023 Report Share #92 Posted December 8, 2023 3 minuty temu, bobok napisał(a): Jaka jest maksymalna bezpieczna temperatura gdzie można obrabiać mięso w którym była użyta peklosó 130 st C Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-885066 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted December 8, 2023 Report Share #93 Posted December 8, 2023 (edited) 24 minuty temu, bobok napisał(a): Jaka jest maksymalna bezpieczna temperatura gdzie można obrabiać mięso w którym była użyta peklosól. Do wyrobów, które poddajemy obróbce termicznej (powyżej 130C) używamy soli warzonki lub innej bez dodatków konserwujących. Jest to poprawne postępowanie żeby uniknąć tworzenia nitrozamin. Edited December 8, 2023 by Grzewlod Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-885070 Share on other sites More sharing options...
bobok Posted December 8, 2023 Report Share #94 Posted December 8, 2023 Dzięki za odpowiedź. Wszystko w temacie. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-885107 Share on other sites More sharing options...
mada.blonska Posted September 17 Report Share #95 Posted September 17 W dniu 22.10.2008 o 19:46, Kazik55 napisał(a): Obecnie "pekluję na mokro" 18 kg mięsa tylko solą morską w tym 8 kg. szynkę w całości oraz trzy szynki i trzy polędwice. Dałem 1kg soli na 10l wody bez żadnych ziół. Nastrzyk i czas peklowania 10 dni. Wszystko jest w garnku ok. 30l , w 9l solanki razem z nastrzykiem. 1l wylałem bo mi się nie zmieściło do garnka. Szynki mam zamiar wędzić w ciepłym dymie małe ok. 4 godz. dużą mim 6 godz. Polędwicę będą wędzone w zimnym dymie ok. 4 dni. Duża szynka po zaparzeniu będzie stygła w rosole . O wynikach poinformuję ok. 30 października I jak sie udały wędlinki? Nie za dużo ten 1 kg soli na 18 kg mięsa? Daj znać jak wyszły? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-1035497 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted September 17 Report Share #96 Posted September 17 4 godziny temu, mada.blonska napisał(a): I jak sie udały wędlinki? Nie za dużo ten 1 kg soli na 18 kg mięsa? Daj znać jak wyszły? Odniosłaś się do wpisu sprzed 18 lat Niezłe wykopalisko Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-1035575 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.