Skocz do zawartości

Chińskie noże kuchenne


witek1965

Rekomendowane odpowiedzi

Pozwoliłem sobie założyć nowy wątek na na temat nuży kuchennych made in China. Jest  wątek o nożach japońskich i taki powinien pozostać.

Dziś przyszły do mnie noże, które zamówiłem na szwedzkim portalu aukcyjnym, dzięki uprzejmości naszego forumowego kolegi, sverige2 :clap: :thumbsup: :clap:

Jest to komplet noży firmy Nanfang Brothers model NF-D0601T.  Producent obiecuje rdzeń z japońskiej stali VG10 ( o dziwo nie z chińskiego odpowiednika, czyli stali 10Cr15CoMoV, zresztą również bardzo dobrej, pod warunkiem, że wykona się prawidłowo obróbkę cieplną i aż 66 warstw, po 33 na stronę w rewelacyjnie niskiej cenie. 650 szwedzkich koron + 155 koron za przesyłkę, co dało 362 zł

Na ebay można te noże kupić za około 1000 zł lub więcej, ale jak ktoś chce to niech pisze do sprzedającego https://www.ebay.com/itm/175191924596?hash=item28ca409f74:g:4MEAAOSw5MZiA-FMczy nie zechce wysłać do Polski. Jest jedna oferta w USA za 81,63$, ale wysyłka tylko na terenie USA. Jest to na tą chwile najniższa cena.

 

Pierwsze wrażenie, bez robienia testów ostrości na pomidorze, czy cięciu w powietrzu paragonów bardzo pozytywne.

Kiedy dotknąłem  opuszkiem kciuka krawędź tnącą, czuć było, że nóż jest naprawdę ostry, czego niestety nie poczułem na japońskim nożu Suncaraft Senzo Uniwersal, który zakupiłem kilka dni temu i po prostu odesłałem. Być może trafiłem na kiepski egzemplarz.  Noże ładnie zapakowane, w folię, oraz papierowe torebki w które dodatkowo wsadzono torebki z absorberem wilgoci i zabezpieczono czubki plastikowymi osłonkami.

Komplet składa się z 8-mio calowego noża szefa kuchni, tej samej wielkości noża do pieczywa oraz noża do porcjowania.

7-mio calowy nóż santoku, 5,5  calowy noż do pomidorów i cytryn lub bułek, bo nie za bardzo chcę się zgodzić, że jest to nóż uniwersalny, skoro jest ząbkowany, oraz 3,5 calowy noż do obierania. Do pełni szczęścia producent zapakował nożyce do cięcia drobiu oraz 8-mio calową, diamentowa stalkę i wszystko to mozna włozyć w estetyczny blok wykonany z drewna bukowego.

Ogólnie rzecz biorąc w tej cenie to nie ma nic godnego uwagi w alternatywie do tej oferty. Cena po prostu była niebywale niska. Jutro test ostrości, aczkolwiek najważniejsze jest to jak długo będą trzymały ostrość, czyli innymi słowy, jak Chińczykom z Nanfang Brothers wyszła obróbka cieplna.

 

post-87196-0-97179700-1648843523_thumb.jpg

 

post-87196-0-90372900-1648843714_thumb.jpg

 

post-87196-0-77435600-1648843743_thumb.jpg

 

Wcześniej zakupiłem sobie pojedynczy nóż do trybowania

 

post-87196-0-53743700-1648843897_thumb.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dobrze, wręcz doskonale Witku, pełen opis zestawu poparty opinią i komentarzem. Noże te używam już jakiś czas, i mam podobne wrażenia i odczucia jak Ty. Świetny zestaw dobrej jakości po baaarrrrdzo, baaarrrrdzo  okazyjnej cenie, Gratuluję zakupu :D:thumbsup::clap:  !!!

Pozdrawiam

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trzeba też dodać to o czym pisze producent na swojej stronie, ale też i sprzedający na Ebayu, a i ja również o tym wspominałem wcześniej, że główna część noży, czyli podstawa, to gotowy półprodukt, czyli klingi są produkcji Japońskiej, a w Chinach producent tylko "składa do kupy", robi finisz i wykończenie. Tak więc w rzeczy samej nie są to noże Chińskie, co do których są ew. zastrzeżenia utrzymania właściwego reżimu technologicznego, ale same noże, czyli serce główny element noży jest produkcji Japońskiej .

https://www.ebay.com/itm/304362323026?_trkparms=amclksrc%3DITM%26aid%3D1110013%26algo%3DHOMESPLICE.SIMRXI%26ao%3D1%26asc%3D237864%26meid%3Da8144909d8304c48899cb813c89ffcce%26pid%3D101112%26rk%3D4%26rkt%3D11%26sd%3D333717843797%26itm%3D304362323026%26pmt%3D1%26noa%3D0%26pg%3D2563228%26algv%3DSIMRVIMLRV5WebV1_0&_trksid=p2563228.c101112.m1982&amdata=cksum%3A304362323026a8144909d8304c48899cb813c89ffcce%7Cenc%3AAQAGAAAB8IcbKNElmJbsBd5njw5yhvmHbuaLEw9yq5rzJidFqgBN8z%252FAiR3tQhCms9Ox3DGj5x5ZVQOh9iI%252BAXRy6EYKLvvGtefiuQXEQOQa%252Fv0KgaXGE3k3R%252BSD%252FB7Y5a7%252FhxRnIkaC3TbHQOtx4%252FuOPWD40G00T%252BsW6KHf096KpMjx5ujh200fkkj%252FfdgJ73z%252F%252FKgvi5ZgxiqWr%252BZfG6EQ%252FaVnrhni3rjLOowvEbVbfFJVC8%252FKS6D0DMmODCP9miFFl4pCtahJiSCZhbPDgHD3ra%252FFHKvR2xINw706e0a288459%252FZPCDzVh5%252BRSb3N2knXdDwH7OWDa4qRQ%252BBtYJ2Z4kYU1mNaBdxh6uUch%252BMC%252ByRqc0mUQutLnaKUalkrEY3i9kxqLu%252FbR3DPyTnQ5hUjMu6hphKov6Gj%252BqR1kkQe4mpkOjAIcoenXfm9ICF3ysbi2IjFxO2FXawyKkmsKSJMVAfwME%252BNvic5DiroX8kHy2DA2VvHA2qzhCLMsj6nfOf6ArXoCPANQScs15YvINxS5NBfjhyiRmIZk%252FZ737ZDJihYly0QVwhR5Ktn3bUizHBsHAWdn4v5d5FNAgmV7pfzSXhjALAiR5frm1QidMhJKNNNgXeLYR07ewa%252FON%252BxvVtj8WgEvg2lxXblxvZcivP%252FG11vHIE%253D%7Campid%3APL_CLK%7Cclp%3A2563228

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Postanowiłem zrobić mały test ostrości, nowych, nieużywanych i nieostrzonych noży, takich jak je wyjąłem z pudełka.

Test jest być może niemiarodajny ponieważ : pomidor nie lezy na gołej desce ( jest wypaczona, co powoduje, że pomidor nie przylega całą płaszczyzną do niej, a z pomidora niesamowicie wycieka sok). Filmik zaczyna się od trzeciego, czy czwartego plasterka. Moje gapiostwo. Ustawiłem aparata, ale nie wcisnąłem nagrywania. Ortodoksi zapewne mnie za to zjadą i oskarżą u ułatwianie zadania, ale trudno.  Testowi poddałem trzy noże. Obieraka zostawiłem w spokoju, a ząbkowane to już inna para kaloszy. Nie miałem świeżego chleba pod ręką.

 

Edytowane przez witek1965
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nooo Witku, to chyba jednak nie jest plastikowa podróbka :D:thumbsup: ? Ja co prawda tak wyrafinowanej próby nie przeprowadzałem, ale cięcie kartki papieru w powietrzu tak, i tną zaj...ście :D . Zarówno te z kompletu ze stojakiem, jak i te z kompletu w pudełku :thumbsup:. To na pewno nie są wywalone w błoto pieniądze :clap:.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie ostrość jest ważna, tylko jak długo tą ostrość będą trzymać. Liczę, że dłużej od obecnie używanych, no i kończę już ostrzałke na duże kamienie. 400/1000/2000/5000 gradacja, więc będzie czym naostrzyć :)

 

Jakby nie Twój "cynk" to najprawdopodobniej zainwestowałbym w Sunnecko. Co ciekawe, jest możliwość również wysyłki z Niemiec, co o wiele przyspiesza otrzymanie produktu, jak i nie ma problemu z opłatami celno-skarbowymi. Wyszłoby rzecz jasna drożej, no ale ta oferta była wyjątkowa. Normalna cena tych noży jest na obecna chwile co najmniej x 2,5 do x 3 minimum z przesyłką. Pierwszy raz coś mi się udało tanio kupić.

Edytowane przez witek1965
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Jako, że rzutem na taśmę udało mi się kupić jeszcze jeden komplecik Nanfang Brothers, postanowiłem również napisać kilka słów na temat tych nożyków. Noże porwał kolega. W zasadzie to dla niego je kupiłem, a że miałem je w rękach, to pozwoliłem sobie również ocenić ich ostrość.

post-87196-0-05207700-1650652533_thumb.jpg dostępne bywają również na Amazonie https://www.amazon.co.uk/dp/B08PYZ1N4C/ref=asc_df_B08PYZ1N4C1650384000000/?tag=lion0d29-21&creative=22374&creativeASIN=B08PYZ1N4C&linkCode=df0&th=1gdzie mają również bardzo dobre opinie.

 

Komplet składa się z noża Gyuto, Santoku, noża do pieczywa, małego noża uniwersalnego (wygląda jak mini Santoku) oraz obieraka. Ma dobrze trzymające się w dłoni owalne rękojeści wykonane z polerowanej micarty. Producent opisuje, że noże wykonano z japońskiej stali VG10 i mają twardość w granicach 60 ± 2 HRC

Noże są troszeczkę mniejsze i lżejsze od tych o których pisałem wcześniej. Nie uważam tego za wadę. Nóż Gyuto naprawdę jest fajnie "skrojony" Idealnie lezy w dłoni, wielkość ostrza w sam raz. Mój jest taki "wielki"

Noże są baardzo ostre. Wręczyłem koledze telefon w rękę i kazałem kręcić, ale zapomniałem dodać, że ma włączyć nagrywanie. Zdążyłem skroić kilka plastrów zanim się połapałem. No, ale nic to, zostało jeszcze sporo pomidora :

 

https://www.youtube.com/shorts/Te4p8oSw0CA

 

Za miesiąc jak nie zapomnę podzielę się informacjami jak z ostrością po takim okresie użytkowania i jednych i drugich.

Edytowane przez witek1965
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A wcale nie prawda, bo jest jeszcze jeden komplecik "Nanfangów", i czeka na nabywcę :D:thumbsup:.

 

https://www.tradera.com/item/340950/535795484/knivset-med-5st-damascus-knivar-kockkniv-brodkniv-och-tre-kortare-knivar-

 

478841281_935eaa40-b210-47f4-b659-892b60

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

On zawsze wystawia p 1 komplecie, a dopiero w momencie gdy ktoś go kupi, to wystawia następny. Jeden raz zrobił wyjątek bo go to prosiłem mówiąc że są chętni koledzy w Polsce do ew. nabycia, więc mi prywatnie wtedy odpowiedział że ma 4 sztuki, z których ty wziąłeś ostatni dla swego kolegi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Jako, że zaparzyłam się w soczewkę makro +10 dioptrii postanowiłem zrobić fotkę krawędzi tnącej noży jakie zakupiłem. Noże jak wspomniałem były tanie, a ich ostrość  budziła respekt. Postanowiłem więc sprawdzić jak wygląda KT w wykonaniu fabrycznym i muszę przyznać, że szału nie ma, a mimo to kroją jak szalone. 12-to calowy nóż postanowiłem pozbawić zębów i wyprowadzić krawędź na nowo.

Na poniższych fotkach widać będzie  niedoskonałości w ostrzeniu noży przez producenta, oraz krawędź wyprowadzoną przeze mnie i drobne niedoskonałości, które podejrzewam dałoby się zlikwidować, gdybym szlifował dłużej krawędź kamieniem 5000. Ponadto kąt ostrzenia fabrycznego jest prawdopodobnie większy jak 15 st. Stawiam, że jest to kąt 20 st.

 

post-87196-0-05386500-1653240524_thumb.jpg    

 

tu widać niedociągnięcia

 

post-87196-0-67407000-1653240631_thumb.jpg

 

a tu kilka fotek szlifu fabrycznego z jakim noże trafiają do klienta.

 

post-87196-0-89890400-1653240691_thumb.jpg

post-87196-0-06821800-1653240714_thumb.jpg

post-87196-0-12283800-1653240742_thumb.jpg

 

Jak widać producent nie przyłożył się do ostrzenia, a mimo to noże do dziś są ostre. Stąd wniosek, że jak się przyłożyć do ostrzenia, to efekt powinien być jeszcze lepszy. Ogólnie rzecz biorąc, uważam że w przypadku noży Nanfang Brothers stosunek ceny do jakości jest bardzo dobry.

 

tu są zdjęcia w większej rozdzielczości https://drive.google.com/drive/folders/1AujC096PvzS8oW4sM3gipmQVyzsRQVsT?usp=sharing

Edytowane przez witek1965
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jako, że rzutem na taśmę udało mi się kupić jeszcze jeden komplecik Nanfang Brothers

 

Dziś mogę coś więcej napisać na temat czasu jaki był potrzebny aby nóż Santoku który znajduje się w komplecie Nanfang Brothers potrzebował ostrzenia, po dwóch dniach intensywnej pracy w kuchni zachodzi potrzeba aby nóż podostrzyć.W przypadku noża Kai Santoku o bardzo zbliżonych parametrach twardości przynajmniej tych opisanych przez sprzedawców czas intensywnej pracy wynosi około tygodnia, wtedy trzeba nożyk "liznąć" na kamieniu, Jeśli nóż używamy do zwykłych potrzeb w kuchni to 2-3 tygodnie mamy spokoju. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

czasu jaki był potrzebny
:thumbsup: Powtarzam, iż każdy nóż trzeba czasami naostrzyć , oczywiście im rzadziej  tym wygodniej. Z czasem używania dobrych i bardzo dobrych noży :facepalm:  stwierdzam , że najlepsze są wygodne z dobrym uchwytem i oczywiście dość twarde, ale naprawdę zakup noża powyżej 1kzł uważam za wybryk (sam mam kilka takich - walają się w skrzyni w garażu :facepalm: ).

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aliexpres jest pełne noży, do wyboru i koloru. Ze sprawdzonych marek, a przynajmniej pozytywnie opiniowanych przez recenzentów są :

 

https://pl.aliexpress.com/store/911768433?spm=a2g0o.detail.1000007.1.49d91d17SU6dfG

 

https://pl.aliexpress.com/store/5785633?spm=a2g0o.detail.1000007.1.5c295c1660h8F7

 

 https://pl.aliexpres....251e532bbDG9ek

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

do chińskich noży, wysoko ocenianych należą niewątpliwie noże  Sunnecko - https://pl.aliexpress.com/store/3214116?spm=a2g0o.detail.1000007.1.2067532bSwoSxE

 

 

dodam jeszcze do tego KEEMAKE https://pl.aliexpress.com/store/3667083?spm=a2g0o.detail.1000007.1.1527543bjur56V

 

 

tu kilka złów o Xinzuo

 

 

Edytowane przez witek1965
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poprawiłam Twój post zgodnie ze zgłoszeniem.

Sprawdź jeszcze raz linki, bo wg mnie te linki działają.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

czasu jaki był potrzebny

 

:thumbsup: ale naprawdę zakup noża powyżej 1kzł uważam za wybryk (sam mam kilka takich - walają się w skrzyni w garażu :facepalm: ).
Jak się walają to przytulę ...... Się odwdzięczę ale czy będziesz pamiętał?
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale czy będziesz pamiętał?
Niee :D  :D  :D  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.