Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiełbasa na samej soli


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
92 odpowiedzi w tym temacie

#81 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 26 kwi 2020 - 19:25

Maxell, no to po co takie wpisy na stronie głównej że wytrzymują rok?

 

Tam jest użyta sól morska.To zupełnie inna sól niż warzonka, ale i tak uważam ,że nie wytrzyma roku nawet w lodówce. 



#82 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10123 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 26 kwi 2020 - 19:38

Tam jest użyta sól morska.To zupełnie inna sól niż warzonka, ale i tak uważam ,że nie wytrzyma roku nawet w lodówce

Owszem, wytrzyma ale nie w lodówce tylko w przewiewnym miejscu o niskiej wilgotności względnej. Po tak długim czasie zjadliwa będzie tylko kiełbasa w typie kruchej; ta z klejem będzie twarda jak kamień  :laugh:

Jeżeli użyta jest sól morska lub kamienna (zawiera azotany), kiełbasa jest pieczona i szybko wysuszona (uzyska niską aktywność wody) to wtedy może wisieć cały rok w normalnej spiżarni. W trakcie upałów wycieknie z niej najwyżej trochę tłuszczu.

Najbardziej krytyczne i zagrożone bakteriologicznie są pierwsze dni. Dlatego dla kiełbas bardziej uwodnionych zalecane jest ponowne wędzenie.

Piszę o wyrobach w kiełbaśnicach bo one najszybciej obsychają.



#83 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29523 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 26 kwi 2020 - 19:40

Wróbelku, to ile ton masz zamiar tej kiełbasy zrobić?



#84 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 26 kwi 2020 - 19:48

Wysuszona na wiórek i owszem,ale nie będzie to kiełbasa przypominajaca tą zrobioną rok temu.Poprzez suszenie konserwuje się mięso i ryby,ale mimo długiego okresu przydatności nie przypominają tych zrobionych rok temu.Typowym przykładem jest dorsz solony i suszony (sztokfisz).Żeby go normalnie spożyć po roku to trzeba go dobrze przed tym wymoczyć.To samo dotyczy mięsa.Szczególnie w krajach o ciepłym klimacie i braku lodówek tnie się mięso na cienkie paski i suszy.Żeby je potem zjeść trzeba je namoczyć lub ugotować bo inaczej przypominają podeszwę.Z kielbasą może problem.Moim zdaniem lepszym i smaczniejszym sposobem żeby kiełbasę przechować dłuższy okres bez zamrażania jest zalanie jej smalcem.

Użytkownik arkadiusz edytował ten post 26 kwi 2020 - 19:56


#85 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2159 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 26 kwi 2020 - 19:49

Wróbelku, to ile ton masz zamiar tej kiełbasy zrobić?

Kilogram, ale będę jadł oszczędnie :D

A poważnie odpowiadałem tylko koledze że jest napisane że ma taką trwałość.

Chociaż może warto było by przetestować taki 'eksperyment". Tylko trzeba by było ochotnika znaleźć na konsumpcję.



#86 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29523 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 26 kwi 2020 - 20:00

Powiem Ci tak. mam lodówkę z systemem total no frost. Zawsze nadwyżki kiełbas podsuszamy przez kilka dni na strychu, następnie na kilka dni wędrują do lodówki, która wyrówna temperatury i ładnie dosuszy laski. Po kilku dniach wszystko jest porcjowane i pakowane do worków próżniowych. Na powrót do lodówki i.... czasem coś zostanie na drugi rok i jest zjadliwe.



#87 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2159 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 26 kwi 2020 - 20:11

Swoją kiełbasę jadłem po 4m-cach najdłużej. Trzeba będzie wypróbować Twój sposób bo to fajna alternatywa dla mrożonek :)



#88 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29523 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 26 kwi 2020 - 20:15

Tylko warunek  - usunąć jak najwięcej wilgoci i cały czas trzymać w lodówce osuszającej tak, by do woreczków pakować szybko zimną i suchą, a woreczki po odessaniu, od razu do lodówki. Nie może być rosy w woreczkach.



#89 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2159 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 26 kwi 2020 - 20:21

No i znowu mały kamyczek wiedzy w moim ogródku :)  Dzięki Maxell. :thumbsup:



#90 KWIACIOLAND

KWIACIOLAND

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćKŁOBUCK

Napisano 26 kwi 2020 - 20:53

 

Trochę mi ten deszcz pokrzyżował szyki z wędzeniem dzisiaj , wszystko miałem idealnie podsuszone , potem do gorącej wędzarni w celu dalszego podsuszenia , zacząłem wędzenie , a tu za 1,5 godziny jak lunęło i wszystko mi zalało w środku , nie miałem jak tego na nowo pod suszyć i wędziłem dalej , aż się za bardzo okopciło wszystko i zrobiło trochę kwaśne .

I to jeden z powodów aby zrobić wędzarnię na wzór kibelka (pomijam już fakt czy palenisko bezpośrednie/pośrednie czy kanałowe).

Wędzę w słońce i deszcz latem i zimą. Wszystko spływa jak po kaczce (znaczy dachu :) )

Dzięki za podpowiedz ,  nakapało mi do środka na produkty i się przez tą wilgoć osmoliło . No nic życie , było minęło i do przodu!



#91 sobol

sobol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 354 postów
  • MiejscowośćGdynia/Jarrow

Napisano 27 kwi 2020 - 09:34

Powiem Ci tak. mam lodówkę z systemem total no frost. Zawsze nadwyżki kiełbas podsuszamy przez kilka dni na strychu, następnie na kilka dni wędrują do lodówki, która wyrówna temperatury i ładnie dosuszy laski. Po kilku dniach wszystko jest porcjowane i pakowane do worków próżniowych. Na powrót do lodówki i.... czasem coś zostanie na drugi rok i jest zjadliwe.

Ale to kiełbasy na samej soli? Czy na peklosoli?



#92 beeyhivve

beeyhivve

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 27 kwi 2020 - 13:02

Dzień dobry,

chciałam zapytać, czy ktoś wie,  jak dobrać ilość, a dokładnie jak przeliczać ilość dodatku NaN02 do produkcji kiełbasy?? Wiedza potrzebna mi jest do pracy magisterskiej, ponieważ będę wytwarzać własną kiełbasę  :)  :)  :)  :)  :) 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#93 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29523 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 27 kwi 2020 - 16:32

Wejdź sobie do naszego działu Polska tradycja masarska i tam na pewno coś znajdziesz. Ponad przewertuj  subforum Receptury branżowe i Podstawy technologii






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych