Jump to content

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie, ponieważ nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Kiełbasa robiona z łopatki i podgardla w stosunku 2/1. Jaki jest sredni ubytek wagi po wędzeniu i parzeniu. To samo z białą kiełbasą tylko parzoną? Wiem że zależy to od wielu czynników, ale pytam o konkretną uśrednioną wartość. Proszę o pomoc :)
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19072-ubytek-wagi-kie%C5%82basy/
Share on other sites

 

 

Czyli na 1kg wkładu 2/3 to łopatka a 1/3 podgardle

 

 

Wydajnosć tego typu kiełbasy jak mówią normy branżowe to 105-110% w stosunku do mięsa  

O ile nie zapomni się o wodzie :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

 

 

Jaki jest sredni ubytek wagi po wędzeniu i parzeniu.

Proponuję przyjąć ubytek 10-20%.  Z 10 kg wsadu ( mięso i tłuszcz ) pozostanie 8,5 kg kiełbasy.

Wykonując wyroby we własnym zakresie ubytek masy zależy głównie od właściwości wiążących (emulgujących) mięsa.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.