erykk375 Posted April 6, 2022 Report Share #1 Posted April 6, 2022 Witam. Mam pytanie, ponieważ nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Kiełbasa robiona z łopatki i podgardla w stosunku 2/1. Jaki jest sredni ubytek wagi po wędzeniu i parzeniu. To samo z białą kiełbasą tylko parzoną? Wiem że zależy to od wielu czynników, ale pytam o konkretną uśrednioną wartość. Proszę o pomoc Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19072-ubytek-wagi-kie%C5%82basy/ Share on other sites More sharing options...
Muski Posted April 6, 2022 Report Share #2 Posted April 6, 2022 Kiełbasa robiona z łopatki i podgardla w stosunku 2/1. Jaki jest sredni ubytek wagi po wędzeniu i parzeniu. To samo z białą kiełbasą tylko parzoną? W stosunku do wkładu ? Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19072-ubytek-wagi-kie%C5%82basy/#findComment-761046 Share on other sites More sharing options...
erykk375 Posted April 6, 2022 Author Report Share #3 Posted April 6, 2022 Inaczej. Na 2kg łopatki 1kg podgardla i to są moje proporcje mięsa [Dodano: 06 kwi 2022 - 05:17] Czyli na 1kg wkładu 2/3 to łopatka a 1/3 podgardle Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19072-ubytek-wagi-kie%C5%82basy/#findComment-761047 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted April 6, 2022 Report Share #4 Posted April 6, 2022 Inaczej Wydajnosć tego typu kiełbasy jak mówią normy branżowe to 105-110% w stosunku do mięsa Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19072-ubytek-wagi-kie%C5%82basy/#findComment-761050 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted April 6, 2022 Report Share #5 Posted April 6, 2022 Czyli na 1kg wkładu 2/3 to łopatka a 1/3 podgardle Wydajnosć tego typu kiełbasy jak mówią normy branżowe to 105-110% w stosunku do mięsa O ile nie zapomni się o wodzie Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19072-ubytek-wagi-kie%C5%82basy/#findComment-761140 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted April 6, 2022 Report Share #6 Posted April 6, 2022 Jaki jest sredni ubytek wagi po wędzeniu i parzeniu. Proponuję przyjąć ubytek 10-20%. Z 10 kg wsadu ( mięso i tłuszcz ) pozostanie 8,5 kg kiełbasy.Wykonując wyroby we własnym zakresie ubytek masy zależy głównie od właściwości wiążących (emulgujących) mięsa. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19072-ubytek-wagi-kie%C5%82basy/#findComment-761215 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.