Jump to content

Recommended Posts

SKŁADNIKI

 

mąka pszenna typ 650              700 g

woda                                          450 ml

drożdże suche                               9 g lub 20 g świeżych

sól                                                10 g

cukier                                           12 g

 

 

 

post-51707-0-86135500-1650450711_thumb.jpgpost-51707-0-80209300-1650450784_thumb.jpgpost-51707-0-70036500-1650451021_thumb.jpg

 

Do miski wlewam letnią wodę, wsypuje drożdże i cukier. Mieszam i odstawiam na 20 min

 

post-51707-0-09219200-1650451390_thumb.jpgpost-51707-0-69507200-1650451471_thumb.jpg

 

sól i mąkę wsypuje do miski i trochę mieszam

 

post-51707-0-18233100-1650451619_thumb.jpgpost-51707-0-11324100-1650451686_thumb.jpgpost-51707-0-49812900-1650451746_thumb.jpg

 

wykładam na stolnice i wyrabiam, wkładam do miski przykrywam ściereczką. Wstawiam miskę na godzinę do piekarnika żeby wyrosło, temp. 30*C

 

post-51707-0-46483600-1650452190_thumb.jpgpost-51707-0-10395000-1650452282_thumb.jpg

 

Wyrośnięte ciasto lekko zagniatam i wkładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, wstawiam do piekarnika na pół godziny do wyrośnięcia temp. 50*C

 

post-51707-0-97504800-1650452373_thumb.jpg

 

Nastawiam piekarnik na 200*C góra i dół, od momentu jak się nagrzeje piekę 25 min zdejmuje pokrywkę i piekę jeszcze 25 min.

 

post-51707-0-82656700-1650453118_thumb.jpgpost-51707-0-35801600-1650453193_thumb.jpg

 

Po upieczeniu wystawiam na kratkę do wystygnięcia

 

post-51707-0-87651900-1650453449_thumb.jpgpost-51707-0-08042500-1650453519_thumb.jpgpost-51707-0-09638100-1650453587_thumb.jpg

 

Chleb lepiej kroić jak całkiem wystygnie bo ciepły się kruszy

 

post-51707-0-80794900-1650453797_thumb.jpg

 

po zamrożeniu kruszy się tak samo jak przed mrożeniem.

Edited by BazylWidzew

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

  • Replies 78
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

SKŁADNIKI

 

mąka pszenna typ 650              700 g

woda                                          450 ml

drożdże suche                               9 g lub 20 g świeżych

sól                                                10 g

cukier                                           12 g

 

 

Robię chleb  z zakwasu żytniego , ale ten wygląda tak apetycznie - ta skórka obłędnie ! , że koniecznie muszę spróbować zrobić . A to zdjęcie z posmarowaną kromką masłem chyba na zachętę  

Edited by EAnna

@hubabuba,  tez pieklam chleby na zakwasie , ale od czasu jak mi zakwas umarl , to zeby uzyskac lekki posmak kwasu , dodaje zamiast czesci wody grecki yogurt lub kefir . Jak masz swoj zakwas to mozesz tez dodac ze 2 lyzki i wymieszac z woda .

 @BazylWidzew, a juz mialam nie piec chleba  a Twoj jest naprawde prosty i nie wymaga duzego nakladu pracy ( leniwa sie zrobilam) 

@hubabuba,  tez pieklam chleby na zakwasie , ale od czasu jak mi zakwas umarl , to zeby uzyskac lekki posmak kwasu , dodaje zamiast czesci wody grecki yogurt lub kefir . Jak masz swoj zakwas to mozesz tez dodac ze 2 lyzki i wymieszac z woda .

 @BazylWidzew, a juz mialam nie piec chleba  a Twoj jest naprawde prosty i nie wymaga duzego nakladu pracy ( leniwa sie zrobilam) 

Dziękuje za pomysł, zakwas zrobiłem kilka miesięcy temu i złapałem rytm, dokarmianie , uśpienie itd, na razie "żyje" -zakwas ;)

 

 

Spróbuj dodać trochę żytniej mąki np 500pszennej i 200 żytniej Może nie bedzie się kruszył.

 

Ale ja nie narzekam że się kruszy tylko pokazałem na zdjęciu że po mrożeniu więcej się nie kruszy. Chleby ze sklepu po zamrożeniu zazwyczaj się bardziej kruszą. Zresztą tak mało się kruszy że niejeden chleb kupny się bardziej kruszy.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

I tak powinien wyglądać temat. Autor przedstawia swoje dokonania i jeśli są pytania, sam na nie odpowiada.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

  • 8 months later...
  • 2 weeks later...

Ja zrobiłam taki chlebek, to mój pierwszy wypiek chleba na drożdżach, niestety mam piekarnik tylko z grzałką

"góra" i z wierzchu się przypiekł

Aż zgłodniałem!

 

Wysłane z mojego 2201116TG przy użyciu Tapatalka

Taki chlebek pieczony bez zakwasu ma tylko jeden minus. Jest bardzo mdły i nijaki w smaku, ale nie wszyscy lubią smak prawdziwego pieczywa które się nazywa "Chleb" i to jest faktycznie sprawa bardzo indywidualna :D. Jeżeli jednak miało by to bardziej smakować tradycyjnym Polskim chlebem, wystarczy zamiast wody, do rozrabiania ciasta używać zwykły ukwaszony żurek w butelce, który każdy sam może sobie bardzo prosto przygotować. Dwie czubate łyżki mąki najlepiej żytniej, ale może też być pszenno żytnia, zalewamy w butelce 1/2 litra letniej wody, butelkę zatykamy watką lub szmatką czy korkiem z papieru, i odstawiamy na ok.cztery- pięć dni do szafki, proporcje można dowolnie powiększać, nie dodajemy żadnych innych dodatków jak czosnek, pieprz, czy skórki, po tym czasie powinien już się ukwasić żurek który następnie użyjemy zamiast wody. Ot i cała tajemnica pięknego zapachu i wspaniałego smaku prawdziwego wiejskiego chleba :D.

Taki drozdzowy tez moze byc dobry tylko trzeba zrobic tak zeby rosl dluzejw niskiej temp. Mozna tez uzyc kefir maslanke lub serwatke zamiat mleka. Osobiscie nie lubie posmaku drozdzy w chlebie a tak zazwyczj jest jak chleb rosnie krotko i z duza iloscia drozdzy

Chleb z kefirem czy maślanką smakuje zupełnie inaczej Electro :D. Wiem co piszę bo taki też piekę. Chleb drożdżowy taki jak powyżej, tyle że pieczony na "żurku", a żurek to przecież taki wariant żytniego zakwasu, smakuje i pachnie prawdziwym Polskim chlebem. Sprawdzone przez parę dziesięcioleci, i dla tego z pełną odpowiedzialnością ten sposób polecam. A każdy może piec jak tylko zechce :D:thumbsup:

 

https://idealneciasta.com/chleb-na-zurku/

Edited by sverige2
Tylko powiedz mi prosze ile jest jeazcze osob ktore jeszcze pamietaja ten prawdziwy polski chleb . Ja juz nie , moja mama jeszcze jakies wspomnienia ma. Duzo tez zalerzy z czym jemy takie chleby. Bo wiadomo ze smalcu z bagietka to nie za bardzo ataki pasuje a na zakwasie z dzemem juz mniej:-)

Electro, wystarczy abyś przeczytała link który podałem. Jeżeli w to nie wierzysz, albo Ci to nie odpowiada, to nie musisz piec. Chleby z dodatkiem mleka mają zupełnie inny smak, i to żadna tajemnica, tak samo sprawa ma się z bułkami, bułki z mlekiem i z samą wodą, to dwa zupełnie inne smaki i dwie rożne bułki :D . Jeżeli ktoś smaku Polskiego chleba nie pamięta, to po to podaję przepis, aby sobie przypomnieć, a piekę wystarczająco długo aby wiedzieć o czym piszę. Jak dobrze o tym wiesz, to jestem właśnie w wieku Twojej Mamy  :D .

 

https://idealneciast...chleb-na-zurku/

Edited by sverige2

taki chleb na drożdżach z wodą bardzo smakiem przypomina "angielkę" czy jak w innych rejonach nazywają "bułkę paryską" idealnie pasuje do dżemu jak i np. do tatara

ja tatara jem tylko z takim chlebem , bo nie smakuje mi z chlebem na zakwasie, ale to wszystko kwestia smaku każdego "zjadacza chleba"
 

Kazdy w swoim domu piecze co lubi , ja zazwyczaj pieke na zakwasie ,bulek nie pieke bo mi nie wychodza ,

Tatar z bagietka ,nie zjadlabym z chlebem na zakwasie to juz wogole .U nas sa zawsze ro0z⁰ne chleby bo zalezy co mam polozyc na takim ... Ostatnio jem chrupki albo wcale

Właśnie istnieje spora różnica smakowa pomiędzy typowym "chlebem na zakwasie", czyli chlebem długo wyrastającym, a tak jak w opisie szybkim "chlebem na żurku" i drożdżach,. Proszę dokładnie przeczytać recepturę z linku, a następnie najlepiej chlebuś upiec, i dopiero wtedy podejmować polemikę oraz rozwijać dyskusję o smakach, i o tym tym do czego taki chlebuś najlepiej pasuje. Po prostu na podstawie zdobytych doświadczeń, a wtedy opis będzie na pewno rzetelny i wnoszący nowe rzeczy do dyskusji o smakach, rodzajach i różnicach wypiekanego przez nas pieczywa, bo przecież o to tutaj chodzi :D:thumbsup:.

Edited by sverige2

 

 

opis będzie na pewno rzetelny i wnoszący nowe rzeczy do dyskusji o smakach, rodzajach i różnicach wypiekanego przez nas pieczywa

Jesteś już na tyle duży ,że zdajesz sobie sprawę,że co sie tyczy smaków jest to niemożliwe. :facepalm:

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

 

Jesteś już na tyle duży ,że zdajesz sobie sprawę,że co się tyczy smaków jest to niemożliwe. :facepalm:

 

 

Tak Krzysiu, w pewnych przypadkach to nie tylko niemożliwe, ale nawet wręcz zupełnie wykluczone, i jestem już na tyle wyrośniętym i "dużym chłopcem" że to doskonale rozumiem, ale życie jest tylko życiem, i muszę z tym żyć  :facepalm:.  Jednak uważam że jak się podaje jakiś przepis, to należy go w miarę dokładnie opisać i zdefiniować, choć nie każdy musi się z tym zgadzać, ale to jak zwykle tylko moja opinia :D.

 

 

Jednak uważam że jak się podaje jakiś przepis, to należy go w miarę dokładnie opisać i zdefiniować,

 

To mój przepis jest źle opisany. To jest przepis na chleb pszenny na drożdżach, a jak dodasz żurek zamiast wody to będzie to całkiem inny chleb. Ja piekę chleb na zakwasie ale czasem sobie upiekę chleb pszenny na drożdżach tak dla odmiany.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.