BazylWidzew Posted April 20, 2022 Report Share #1 Posted April 20, 2022 (edited) SKŁADNIKI mąka pszenna typ 650 700 gwoda 450 mldrożdże suche 9 g lub 20 g świeżychsól 10 gcukier 12 g Do miski wlewam letnią wodę, wsypuje drożdże i cukier. Mieszam i odstawiam na 20 min sól i mąkę wsypuje do miski i trochę mieszam wykładam na stolnice i wyrabiam, wkładam do miski przykrywam ściereczką. Wstawiam miskę na godzinę do piekarnika żeby wyrosło, temp. 30*C Wyrośnięte ciasto lekko zagniatam i wkładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, wstawiam do piekarnika na pół godziny do wyrośnięcia temp. 50*C Nastawiam piekarnik na 200*C góra i dół, od momentu jak się nagrzeje piekę 25 min zdejmuje pokrywkę i piekę jeszcze 25 min. Po upieczeniu wystawiam na kratkę do wystygnięcia Chleb lepiej kroić jak całkiem wystygnie bo ciepły się kruszy po zamrożeniu kruszy się tak samo jak przed mrożeniem. Edited April 20, 2022 by BazylWidzew Quote TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/ Share on other sites More sharing options...
hubabuba Posted April 20, 2022 Report Share #2 Posted April 20, 2022 (edited) SKŁADNIKI mąka pszenna typ 650 700 gwoda 450 mldrożdże suche 9 g lub 20 g świeżychsól 10 gcukier 12 g Robię chleb z zakwasu żytniego , ale ten wygląda tak apetycznie - ta skórka obłędnie ! , że koniecznie muszę spróbować zrobić . A to zdjęcie z posmarowaną kromką masłem chyba na zachętę Edited April 21, 2022 by EAnna Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/#findComment-763857 Share on other sites More sharing options...
electra Posted April 21, 2022 Report Share #3 Posted April 21, 2022 @hubabuba, tez pieklam chleby na zakwasie , ale od czasu jak mi zakwas umarl , to zeby uzyskac lekki posmak kwasu , dodaje zamiast czesci wody grecki yogurt lub kefir . Jak masz swoj zakwas to mozesz tez dodac ze 2 lyzki i wymieszac z woda . @BazylWidzew, a juz mialam nie piec chleba a Twoj jest naprawde prosty i nie wymaga duzego nakladu pracy ( leniwa sie zrobilam) Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/#findComment-764004 Share on other sites More sharing options...
nestor Posted April 21, 2022 Report Share #4 Posted April 21, 2022 Taki chleb w PRL kosztował 4 zł. za bochenek,natomiast chleb ciemny razowy był tańszy .Kosztował 3 zł.Teraz z ceną jest odwrotnie. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/#findComment-764051 Share on other sites More sharing options...
hubabuba Posted April 21, 2022 Report Share #5 Posted April 21, 2022 @hubabuba, tez pieklam chleby na zakwasie , ale od czasu jak mi zakwas umarl , to zeby uzyskac lekki posmak kwasu , dodaje zamiast czesci wody grecki yogurt lub kefir . Jak masz swoj zakwas to mozesz tez dodac ze 2 lyzki i wymieszac z woda . @BazylWidzew, a juz mialam nie piec chleba a Twoj jest naprawde prosty i nie wymaga duzego nakladu pracy ( leniwa sie zrobilam) Dziękuje za pomysł, zakwas zrobiłem kilka miesięcy temu i złapałem rytm, dokarmianie , uśpienie itd, na razie "żyje" -zakwas Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/#findComment-764076 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted April 21, 2022 Report Share #6 Posted April 21, 2022 Bazyl super!!!! Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/#findComment-764079 Share on other sites More sharing options...
nudziarz Posted April 21, 2022 Report Share #7 Posted April 21, 2022 Piękny chlebek. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/#findComment-764084 Share on other sites More sharing options...
beatag Posted April 21, 2022 Report Share #8 Posted April 21, 2022 Spróbuj dodać trochę żytniej mąki np 500pszennej i 200 żytniej Może nie bedzie się kruszył. Quote beata Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/#findComment-764102 Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted April 21, 2022 Author Report Share #9 Posted April 21, 2022 Spróbuj dodać trochę żytniej mąki np 500pszennej i 200 żytniej Może nie bedzie się kruszył. Ale ja nie narzekam że się kruszy tylko pokazałem na zdjęciu że po mrożeniu więcej się nie kruszy. Chleby ze sklepu po zamrożeniu zazwyczaj się bardziej kruszą. Zresztą tak mało się kruszy że niejeden chleb kupny się bardziej kruszy. Quote TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/#findComment-764109 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 22, 2022 Report Share #10 Posted April 22, 2022 I tak powinien wyglądać temat. Autor przedstawia swoje dokonania i jeśli są pytania, sam na nie odpowiada. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/#findComment-764174 Share on other sites More sharing options...
Radek. Posted April 22, 2022 Report Share #11 Posted April 22, 2022 Wiem że smakuje, tak jak wygląda. Na bank :thumbsup: Quote Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/#findComment-764198 Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted December 28, 2022 Author Report Share #12 Posted December 28, 2022 Jak ktoś chce chleb mniej wypieczony to po zdjęciu pokrywki na ostatnie 25 min można dać na górę blachę. Quote TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/#findComment-805558 Share on other sites More sharing options...
szanta Posted January 5, 2023 Report Share #13 Posted January 5, 2023 Ja zrobiłam taki chlebek, to mój pierwszy wypiek chleba na drożdżach, niestety mam piekarnik tylko z grzałką "góra" i z wierzchu się przypiekł Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/#findComment-807065 Share on other sites More sharing options...
Radarinho Posted January 5, 2023 Report Share #14 Posted January 5, 2023 Ja zrobiłam taki chlebek, to mój pierwszy wypiek chleba na drożdżach, niestety mam piekarnik tylko z grzałką "góra" i z wierzchu się przypiekłAż zgłodniałem! Wysłane z mojego 2201116TG przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/#findComment-807082 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 6, 2023 Report Share #15 Posted January 6, 2023 Taki chlebek pieczony bez zakwasu ma tylko jeden minus. Jest bardzo mdły i nijaki w smaku, ale nie wszyscy lubią smak prawdziwego pieczywa które się nazywa "Chleb" i to jest faktycznie sprawa bardzo indywidualna . Jeżeli jednak miało by to bardziej smakować tradycyjnym Polskim chlebem, wystarczy zamiast wody, do rozrabiania ciasta używać zwykły ukwaszony żurek w butelce, który każdy sam może sobie bardzo prosto przygotować. Dwie czubate łyżki mąki najlepiej żytniej, ale może też być pszenno żytnia, zalewamy w butelce 1/2 litra letniej wody, butelkę zatykamy watką lub szmatką czy korkiem z papieru, i odstawiamy na ok.cztery- pięć dni do szafki, proporcje można dowolnie powiększać, nie dodajemy żadnych innych dodatków jak czosnek, pieprz, czy skórki, po tym czasie powinien już się ukwasić żurek który następnie użyjemy zamiast wody. Ot i cała tajemnica pięknego zapachu i wspaniałego smaku prawdziwego wiejskiego chleba . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/#findComment-807089 Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 6, 2023 Report Share #16 Posted January 6, 2023 Taki drozdzowy tez moze byc dobry tylko trzeba zrobic tak zeby rosl dluzejw niskiej temp. Mozna tez uzyc kefir maslanke lub serwatke zamiat mleka. Osobiscie nie lubie posmaku drozdzy w chlebie a tak zazwyczj jest jak chleb rosnie krotko i z duza iloscia drozdzy Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/#findComment-807096 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 6, 2023 Report Share #17 Posted January 6, 2023 (edited) Chleb z kefirem czy maślanką smakuje zupełnie inaczej Electro . Wiem co piszę bo taki też piekę. Chleb drożdżowy taki jak powyżej, tyle że pieczony na "żurku", a żurek to przecież taki wariant żytniego zakwasu, smakuje i pachnie prawdziwym Polskim chlebem. Sprawdzone przez parę dziesięcioleci, i dla tego z pełną odpowiedzialnością ten sposób polecam. A każdy może piec jak tylko zechce https://idealneciasta.com/chleb-na-zurku/ Edited January 6, 2023 by sverige2 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/#findComment-807097 Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 6, 2023 Report Share #18 Posted January 6, 2023 Tylko powiedz mi prosze ile jest jeazcze osob ktore jeszcze pamietaja ten prawdziwy polski chleb . Ja juz nie , moja mama jeszcze jakies wspomnienia ma. Duzo tez zalerzy z czym jemy takie chleby. Bo wiadomo ze smalcu z bagietka to nie za bardzo ataki pasuje a na zakwasie z dzemem juz mniej:-) Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/#findComment-807099 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 6, 2023 Report Share #19 Posted January 6, 2023 (edited) Electro, wystarczy abyś przeczytała link który podałem. Jeżeli w to nie wierzysz, albo Ci to nie odpowiada, to nie musisz piec. Chleby z dodatkiem mleka mają zupełnie inny smak, i to żadna tajemnica, tak samo sprawa ma się z bułkami, bułki z mlekiem i z samą wodą, to dwa zupełnie inne smaki i dwie rożne bułki . Jeżeli ktoś smaku Polskiego chleba nie pamięta, to po to podaję przepis, aby sobie przypomnieć, a piekę wystarczająco długo aby wiedzieć o czym piszę. Jak dobrze o tym wiesz, to jestem właśnie w wieku Twojej Mamy . https://idealneciast...chleb-na-zurku/ Edited January 6, 2023 by sverige2 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/#findComment-807100 Share on other sites More sharing options...
szanta Posted January 6, 2023 Report Share #20 Posted January 6, 2023 taki chleb na drożdżach z wodą bardzo smakiem przypomina "angielkę" czy jak w innych rejonach nazywają "bułkę paryską" idealnie pasuje do dżemu jak i np. do tataraja tatara jem tylko z takim chlebem , bo nie smakuje mi z chlebem na zakwasie, ale to wszystko kwestia smaku każdego "zjadacza chleba" Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/#findComment-807104 Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 6, 2023 Report Share #21 Posted January 6, 2023 Kazdy w swoim domu piecze co lubi , ja zazwyczaj pieke na zakwasie ,bulek nie pieke bo mi nie wychodza , Tatar z bagietka ,nie zjadlabym z chlebem na zakwasie to juz wogole .U nas sa zawsze ro0z⁰ne chleby bo zalezy co mam polozyc na takim ... Ostatnio jem chrupki albo wcale Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/#findComment-807106 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 6, 2023 Report Share #22 Posted January 6, 2023 (edited) Właśnie istnieje spora różnica smakowa pomiędzy typowym "chlebem na zakwasie", czyli chlebem długo wyrastającym, a tak jak w opisie szybkim "chlebem na żurku" i drożdżach,. Proszę dokładnie przeczytać recepturę z linku, a następnie najlepiej chlebuś upiec, i dopiero wtedy podejmować polemikę oraz rozwijać dyskusję o smakach, i o tym tym do czego taki chlebuś najlepiej pasuje. Po prostu na podstawie zdobytych doświadczeń, a wtedy opis będzie na pewno rzetelny i wnoszący nowe rzeczy do dyskusji o smakach, rodzajach i różnicach wypiekanego przez nas pieczywa, bo przecież o to tutaj chodzi . Edited January 6, 2023 by sverige2 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/#findComment-807119 Share on other sites More sharing options...
krzysio59 Posted January 6, 2023 Report Share #23 Posted January 6, 2023 opis będzie na pewno rzetelny i wnoszący nowe rzeczy do dyskusji o smakach, rodzajach i różnicach wypiekanego przez nas pieczywa Jesteś już na tyle duży ,że zdajesz sobie sprawę,że co sie tyczy smaków jest to niemożliwe. Quote Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/#findComment-807147 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 6, 2023 Report Share #24 Posted January 6, 2023 Jesteś już na tyle duży ,że zdajesz sobie sprawę,że co się tyczy smaków jest to niemożliwe. Tak Krzysiu, w pewnych przypadkach to nie tylko niemożliwe, ale nawet wręcz zupełnie wykluczone, i jestem już na tyle wyrośniętym i "dużym chłopcem" że to doskonale rozumiem, ale życie jest tylko życiem, i muszę z tym żyć . Jednak uważam że jak się podaje jakiś przepis, to należy go w miarę dokładnie opisać i zdefiniować, choć nie każdy musi się z tym zgadzać, ale to jak zwykle tylko moja opinia . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/#findComment-807150 Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted January 6, 2023 Author Report Share #25 Posted January 6, 2023 Jednak uważam że jak się podaje jakiś przepis, to należy go w miarę dokładnie opisać i zdefiniować, To mój przepis jest źle opisany. To jest przepis na chleb pszenny na drożdżach, a jak dodasz żurek zamiast wody to będzie to całkiem inny chleb. Ja piekę chleb na zakwasie ale czasem sobie upiekę chleb pszenny na drożdżach tak dla odmiany. Quote TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/#findComment-807154 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.