sverige2 Posted January 6, 2023 Report Share #26 Posted January 6, 2023 (edited) Twój Bazylu jak zwykle bardzo dobrze zilustrowany, i czytelnie oraz zrozumiale opisany. Miałem na myśli dalszą zbędną polemikę i mój post dotyczący chlebka z dodatkiem żurku zamiast wody, przepis taki jak Twój, aczkolwiek z małą modyfikacją. Jak wiesz przecież że ja też piekę od lat różne chleby i podaję przepisy. Właśnie chodzi o tą drobną inność i różnicę którą szczegółowo opisałem. Dla mnie taki chleb pszenny na wodzie i drożdżach jest zbyt mało wyrazisty, i raczej przypomina smakowo bułkę, a nie typowy chleb, który nota bene wielu osobom bardzo smakuje. Myślę więc że warto spróbować maleńkiej odmiany. Aktualnie jestem właśnie w trakcie przygotowywania takiego "Szybkiego chlebka", na drożdżach z żurkiem (miałem w lodówce) zamiast wody . Pozdrawiam . Edited January 6, 2023 by sverige2 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-807159 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 6, 2023 Report Share #27 Posted January 6, 2023 Szybki chlebuś na drożdżach, pszenny z niewielkim dodatkiem mąki żytniej, ok 20% i żurkiem zamiast wody, wyląduje w piekarniku, który już się właśnie grzeje . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-807189 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 6, 2023 Report Share #28 Posted January 6, 2023 Nooo i chlebuś gotowy, teraz musi troszkę odpocząć . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-807200 Share on other sites More sharing options...
Romeciarz Posted January 6, 2023 Report Share #29 Posted January 6, 2023 Pochwalę się i ja. Dziś został upieczony w żaroodpornym naczyniu chleb wg przepisu Ducha. Quote wszystkiego smacznego Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-807202 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 6, 2023 Report Share #30 Posted January 6, 2023 Nooo, chlebuś wyrósł pięknie, ale ognia to mu nie żałowałeś. Rósł trochę szybko będąc już w piekarniku, co widać po rozkładzie dziurek, częściowym zerwaniu "czapki' po stronie prawej, i oddzielającej się skórce na wierzchu bochenka, ale pierwsze koty za płoty . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-807208 Share on other sites More sharing options...
Romeciarz Posted January 6, 2023 Report Share #31 Posted January 6, 2023 Wyrośnięty taki trafił do piekarnika, za późno przykryta została góra, dlatego też trochę się przyrumienił. Quote wszystkiego smacznego Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-807213 Share on other sites More sharing options...
Romeciarz Posted January 7, 2023 Report Share #32 Posted January 7, 2023 Dalszy ciąg wypieków chlebowych, tamten już tylko to wspomnienie Quote wszystkiego smacznego Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-807331 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 7, 2023 Report Share #33 Posted January 7, 2023 Nooo, teraz to pogratulować, chlebusie "malyna" , tak to powinno wyglądać . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-807332 Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted January 7, 2023 Author Report Share #34 Posted January 7, 2023 Romeciarz pierwszy chleb czarnuszka, ale drugi super oby tak dalej Quote TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-807353 Share on other sites More sharing options...
Romeciarz Posted January 8, 2023 Report Share #35 Posted January 8, 2023 Dziękuję za słowa uznania, staram się jak mogę, dzięki waszym radom podążam bardziej prostą drogą Quote wszystkiego smacznego Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-807416 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted January 8, 2023 Report Share #36 Posted January 8, 2023 Tak na szybko zrobiony Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-807499 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 8, 2023 Report Share #37 Posted January 8, 2023 Nooo,piękna spękana skórka aż się do nas śmieje . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-807501 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted January 8, 2023 Report Share #38 Posted January 8, 2023 Następnym razem Jarku posłucham Ciebie i zamiast wody dodam żurku.Juz nastawiłem Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-807503 Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted January 9, 2023 Author Report Share #39 Posted January 9, 2023 (edited) Karol super I jest krzyż jak trzeba na chlebie Nie jakiś krzyżacki jak ktoś napisał w moim temacie Edited January 9, 2023 by BazylWidzew Quote TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-807710 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted January 15, 2023 Report Share #40 Posted January 15, 2023 Tak wyszedł na żurku Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-808836 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted January 15, 2023 Report Share #41 Posted January 15, 2023 Tak wyszedł na żurku Ładna równa struktura, skórka wypieczona mniam. Chleb ma bardzo apetyczny wygląd . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-808862 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 15, 2023 Report Share #42 Posted January 15, 2023 Tak wyszedł na żurku Super wypiek, gratulacje, piękny chlebuś, jednak napisz coś o smaku i ew. różnicy pomiędzy chlebem pszennym upieczonym na wodzie, a chlebkiem wykonanym na żurku, jak to odbierasz, i jak tą ew. różnicę widzisz ? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-808877 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted January 15, 2023 Report Share #43 Posted January 15, 2023 Nie mam jakiegoś dużego doświadczenia w pieczeniu chleba.Piekłem zawsze kilaka razy w roku,bo zawsze za malo czasu.Ostatnio życie mi napisalo zupełnie inny scenarjusz niż bym sobie wyobrażał,nk to w ciągłym zabieganiu znajduję chwilę na własne hobby.Wracając do chleba to ten na żurku bardzo przypomina mi chleb z dzieciństwa taki na zakwasie.Jak dla mnie to jest wiele lepszy niz ten na wodzie,ale nie znaczy to ze ten na wodzie nie byl dobry.Pisząc tego posta piekę chleb pszenno żytni ale z tego przepisu co w temacie tylko na żurku.Mąka pszenna 400 gramów mąka żytnia 300 gramów. Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-808932 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 15, 2023 Report Share #44 Posted January 15, 2023 (edited) Ten na żurku bardzo przypomina mi chleb z dzieciństwa taki na zakwasie.Jak dla mnie to jest wiele lepszy niż ten na wodzie,ale nie znaczy to ze ten na wodzie nie był dobry.Pisząc tego posta piekę chleb pszenno żytni ale z tego przepisu co w temacie tylko na żurku.Mąka pszenna 400 gramów mąka żytnia 300 gramów. Właśnie o to mi chodziło, dzięki Karolu. Ten pszenno żytni chlebuś, to właśnie taki który mi najbardziej odpowiada na co dzień. Myślę że Tobie też powinien smakować, bo to taki "prawdziwy chleb" lekko kwaskowaty, naturalny w smaku, taki chlebuś do wszystkiego . Czekamy na focie . Edited March 14, 2023 by EAnna Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-808939 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted January 15, 2023 Report Share #45 Posted January 15, 2023 Siedzi w piekarniku,pierwszy raz robię. Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-808940 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 15, 2023 Report Share #46 Posted January 15, 2023 Siedzi w piekarniku,pierwszy raz robię. Czekamy na efekty ? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-808942 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted January 15, 2023 Report Share #47 Posted January 15, 2023 Jak bylem malym chłopakiem to placki,ciasta,pierniki zanosilo się do piekarza.Czy ktos to pamięta?Na blachach mama zrobila piekarz upiekl i się odbierało.I Pamiętam jak piekarze pikący chlaby smarowali je taką szczotką z wosą?chyba to byla woda.Czy ktos wie w jakim celu i czy to była woda?Ja myślę że żeby skórka się świeciła,ale nie wiem czy dobrze myślę. Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-808946 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 15, 2023 Report Share #48 Posted January 15, 2023 (edited) Dobrze myślisz, aby skórka się świeciła i aby nie była zbyt gruba po upieczeniu . Jeżeli chce się aby skórka był chrupiąca, ale delikatna i niezbyt gruba, to robi się do chleba tzw. "Pomadę". Przed włożeniem do piekarnika smarujemy ciasto pomadą. Pomada: 100-150 ml wody, szczypta soli i łyżka mąki - gotujemy razem i gorącym smarujemy . Edited January 15, 2023 by sverige2 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-808949 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted January 15, 2023 Report Share #49 Posted January 15, 2023 Dziękuję za wyjaśnienie [Dodano: 15 sty 2023 - 18:11] Wyjęty z piekarnika [Dodano: 15 sty 2023 - 18:32] Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-808950 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 15, 2023 Report Share #50 Posted January 15, 2023 Nooo, piękna rumiana skórka, chlebuś prima sort, czekamy na przekrój i wrażenia smakowe . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/2/#findComment-808966 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.