Jump to content

Recommended Posts

Twój Bazylu jak zwykle bardzo dobrze zilustrowany, i czytelnie oraz zrozumiale opisany. Miałem na myśli dalszą zbędną polemikę i mój post dotyczący chlebka z dodatkiem żurku zamiast wody, przepis taki jak Twój, aczkolwiek z małą modyfikacją. Jak wiesz przecież że ja też piekę od lat różne chleby i podaję przepisy. Właśnie chodzi o tą drobną inność i różnicę którą szczegółowo opisałem. Dla mnie taki chleb pszenny na wodzie i drożdżach jest zbyt mało wyrazisty, i raczej przypomina smakowo bułkę, a nie typowy chleb, który nota bene wielu osobom bardzo smakuje. Myślę więc że warto spróbować maleńkiej odmiany. Aktualnie jestem właśnie w trakcie przygotowywania takiego "Szybkiego chlebka", na drożdżach z żurkiem (miałem w lodówce) zamiast wody :D . Pozdrawiam  :thumbsup: .

Edited by sverige2
  • Replies 78
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Szybki chlebuś na drożdżach, pszenny z niewielkim dodatkiem mąki żytniej, ok 20% i żurkiem zamiast wody, wyląduje w piekarniku, który już się właśnie grzeje :D:thumbsup:.

post-49725-0-04911500-1673021844_thumb.jpg

Nooo, chlebuś wyrósł pięknie, ale ognia to mu nie żałowałeś. Rósł trochę szybko będąc już w piekarniku, co widać po rozkładzie dziurek, częściowym zerwaniu "czapki' po stronie prawej, i oddzielającej się skórce na wierzchu bochenka, ale pierwsze koty za płoty :D.

Tak wyszedł na żurku

Super wypiek, gratulacje, piękny chlebuś, jednak napisz coś o smaku i ew. różnicy pomiędzy chlebem pszennym upieczonym na wodzie, a chlebkiem wykonanym na żurku, jak to odbierasz, i jak tą ew. różnicę widzisz :D ?

Nie mam jakiegoś dużego doświadczenia w pieczeniu chleba.Piekłem zawsze kilaka razy w roku,bo zawsze za malo czasu.Ostatnio życie mi napisalo zupełnie inny scenarjusz niż bym sobie wyobrażał,nk to w ciągłym zabieganiu znajduję chwilę na własne hobby.

Wracając do chleba to ten na żurku bardzo przypomina mi chleb z dzieciństwa taki na zakwasie.Jak dla mnie to jest wiele lepszy niz ten na wodzie,ale nie znaczy to ze ten na wodzie nie byl dobry.Pisząc tego posta piekę chleb pszenno żytni ale z tego przepisu co w temacie tylko na żurku.Mąka pszenna 400 gramów mąka żytnia 300 gramów.

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.

Ten na żurku bardzo przypomina mi chleb z dzieciństwa taki na zakwasie.Jak dla mnie to jest wiele lepszy niż ten na wodzie,ale nie znaczy to ze ten na wodzie nie był dobry.Pisząc tego posta piekę chleb pszenno żytni ale z tego przepisu co w temacie tylko na żurku.Mąka pszenna 400 gramów mąka żytnia 300 gramów.

Właśnie o to mi chodziło, dzięki Karolu. Ten pszenno żytni chlebuś, to właśnie taki który mi najbardziej odpowiada na co dzień. Myślę że Tobie też powinien smakować, bo to taki "prawdziwy chleb" lekko kwaskowaty, naturalny w smaku, taki chlebuś do wszystkiego  :D  :thumbsup: . Czekamy na focie  :thumbsup: .

Edited by EAnna
Jak bylem malym chłopakiem to placki,ciasta,pierniki zanosilo się do piekarza.Czy ktos to pamięta?Na blachach mama zrobila piekarz upiekl i się odbierało.I Pamiętam jak piekarze pikący chlaby smarowali je taką szczotką z wosą?chyba to byla woda.Czy ktos wie w jakim celu i czy to była woda?Ja myślę że żeby skórka się świeciła,ale nie wiem czy dobrze myślę.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.

Dobrze myślisz, aby skórka się świeciła i aby nie była zbyt gruba po upieczeniu  :D:thumbsup:. Jeżeli chce się aby skórka był chrupiąca, ale delikatna i niezbyt gruba, to robi się do chleba tzw. "Pomadę". Przed włożeniem do piekarnika smarujemy ciasto pomadą. Pomada: 100-150 ml wody, szczypta soli i łyżka mąki - gotujemy razem i gorącym smarujemy :thumbsup:.

Edited by sverige2