Jump to content

Recommended Posts

Jak bylem malym chłopakiem to placki,ciasta,pierniki zanosilo się do piekarza.Czy ktos to pamięta?Na blachach mama zrobila piekarz upiekl i się odbierało.I Pamiętam jak piekarze pikący chlaby smarowali je taką szczotką z wosą?chyba to byla woda.Czy ktos wie w jakim celu i czy to była woda?Ja myślę że żeby skórka się świeciła,ale nie wiem czy dobrze myślę.

Ja pamiętam, jako gówniarz towarzyszyłem tacie i dziadkowi w dostarczaniu ciast i mięs do piekarni, przy odbiorze, jak wieźliśmy wszystko do domu to byłem co chwila upominany bo podskubywałem wszystkiego po trochu :tongue: a soczek (galaretka) z upieczonych mięs i schabów mogłem pić szklankami  :D 

Odnośnie smarowania to wiem że używali wody z cukrem i wody z białkiem, właśnie aby wszystko błyszczało, ale nie wiem co czym smarowali, za mały byłem :)

Notabene ta piekarnia działa do dziś, piecze według starych przepisów, a chleby mają naklejone karteczki metki, dodam że byłem tam wczoraj o 8.45 i zastałem tylko zwykły chleb, o innych gatunkach chleba, bułkach, kajzerkach czy też rogalach pozostało tylko wspomnienie :hmm: piekarnia otwiera swoje podwoje o 5 rano więc o 8.45 pozostały tylko zapachy  :D 

Ceny są wysokie jak na tak małe miasteczko, ale jak widać nie odstraszają klientów, można?, można :clap:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

• Replies 78
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Pieczywo omiata się zwilżoną szczotką aby była chrupiąca złota skórka.

Gdzieś/kiedyś widziałem też "spryskiwanie" mgiełką.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Smakowicie wyglada, ja moje ostatnie chleby pieklam z orkiszowej maki . Chwilowo mam przerwe w jedzeniu chleba a Tz je kupne bagietki :-)

Wyszedł Ci super. :thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

:thumbsup: Piękny chleb, skórka taka wypieczona i błyszcząca....mniam  :tongue:  :)

....na tym ciemnym blacie - moje pierwsze skojarzenie - niczym Mars  :facepalm:  :laugh:

Edited by ReniaS

No to tera Karl: pokaz kotku co masz w srodku ;)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Pomada:

Prostsza jest z mąki żytniej 720 - nie wymaga gotowania, tylko namoczenia ok. 1/2 h

używali wody z cukrem i wody z białkiem

Rozwiązanie raczej cukiernicze (do drożdżówek) niż piekarnicze.

Może i cukiernicze, ale tak zapamiętałem..... a słyszałeś o smarowaniu chleba oliwą przed pieczeniem? ja jadłem takowy i widziałem jak go robią, miał nazwę chleb oliwkowy i był robiony na żytnim zakwasie.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Wszystko zalezy w jakim kraju sie piecze chleb , kazdy ma jakies metody, no i zlwzy jaki chleb to ma byc .

Wszystko zalezy w jakim kraju sie piecze chleb , kazdy ma jakies metody
Z mojego doświadczenia - im biedniejszy region - tym tam jadłem najsmaczniejsze chleby / oczywiście tam gdzie są chleby tzw tradycyjne w rozumieniu europejczyka/ ;)  

Muskie - to ryba 🙃

• 3 weeks later...