MariuszB Posted January 15, 2023 Report Share #51 Posted January 15, 2023 Jak bylem malym chłopakiem to placki,ciasta,pierniki zanosilo się do piekarza.Czy ktos to pamięta?Na blachach mama zrobila piekarz upiekl i się odbierało.I Pamiętam jak piekarze pikący chlaby smarowali je taką szczotką z wosą?chyba to byla woda.Czy ktos wie w jakim celu i czy to była woda?Ja myślę że żeby skórka się świeciła,ale nie wiem czy dobrze myślę.Ja pamiętam, jako gówniarz towarzyszyłem tacie i dziadkowi w dostarczaniu ciast i mięs do piekarni, przy odbiorze, jak wieźliśmy wszystko do domu to byłem co chwila upominany bo podskubywałem wszystkiego po trochu a soczek (galaretka) z upieczonych mięs i schabów mogłem pić szklankami Odnośnie smarowania to wiem że używali wody z cukrem i wody z białkiem, właśnie aby wszystko błyszczało, ale nie wiem co czym smarowali, za mały byłem Notabene ta piekarnia działa do dziś, piecze według starych przepisów, a chleby mają naklejone karteczki metki, dodam że byłem tam wczoraj o 8.45 i zastałem tylko zwykły chleb, o innych gatunkach chleba, bułkach, kajzerkach czy też rogalach pozostało tylko wspomnienie piekarnia otwiera swoje podwoje o 5 rano więc o 8.45 pozostały tylko zapachy Ceny są wysokie jak na tak małe miasteczko, ale jak widać nie odstraszają klientów, można?, można Quote Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-808971 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted January 15, 2023 Report Share #52 Posted January 15, 2023 Pieczywo omiata się zwilżoną szczotką aby była chrupiąca złota skórka.Gdzieś/kiedyś widziałem też "spryskiwanie" mgiełką. Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-808986 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted January 16, 2023 Report Share #53 Posted January 16, 2023 [Dodano: 16 sty 2023 - 04:52] Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-809015 Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 16, 2023 Report Share #54 Posted January 16, 2023 Smakowicie wyglada, ja moje ostatnie chleby pieklam z orkiszowej maki . Chwilowo mam przerwe w jedzeniu chleba a Tz je kupne bagietki :-) Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-809043 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 16, 2023 Report Share #55 Posted January 16, 2023 Nooo, chlebuś bardzo Ok. ale jak Ci smakuje na żurku ? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-809053 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted January 16, 2023 Report Share #56 Posted January 16, 2023 Jarku tak jak wczoraj pisałeś.Jest to najlepszy chleb jaki w życiu upiekłem Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-809060 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 16, 2023 Report Share #57 Posted January 16, 2023 Jarku tak jak wczoraj pisałeś.Jest to najlepszy chleb jaki w życiu upiekłem Cieszę się bardzo że smakuje . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-809066 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted January 16, 2023 Report Share #58 Posted January 16, 2023 Wyszedł Ci super. Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-809073 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted January 16, 2023 Report Share #59 Posted January 16, 2023 Dziēkuje! Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-809076 Share on other sites More sharing options...
Zofintal Posted January 16, 2023 Report Share #60 Posted January 16, 2023 Ładny chlebek i co najważniejsze to że jest własnej roboty Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-809209 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted January 21, 2023 Report Share #61 Posted January 21, 2023 Prosto z piekarnika Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-810081 Share on other sites More sharing options...
ReniaS Posted January 21, 2023 Report Share #62 Posted January 21, 2023 (edited) Piękny chleb, skórka taka wypieczona i błyszcząca....mniam ....na tym ciemnym blacie - moje pierwsze skojarzenie - niczym Mars Edited January 21, 2023 by ReniaS Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-810083 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted January 21, 2023 Report Share #63 Posted January 21, 2023 Dzięki Reniu Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-810085 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 21, 2023 Report Share #64 Posted January 21, 2023 Mnie się kojarzy raczej z taką piękną rumianą maślaną bułeczką . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-810091 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted January 22, 2023 Report Share #65 Posted January 22, 2023 Prosto z piekarnikaIMG_20230121_120154143_HDR.jpg No to tera Karl: pokaz kotku co masz w srodku Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-810242 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted January 22, 2023 Report Share #66 Posted January 22, 2023 Aniu pokazałem w swoim temacie.Proszę o opinie. Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-810244 Share on other sites More sharing options...
mikami Posted January 22, 2023 Report Share #67 Posted January 22, 2023 Pomada: Prostsza jest z mąki żytniej 720 - nie wymaga gotowania, tylko namoczenia ok. 1/2 h używali wody z cukrem i wody z białkiem Rozwiązanie raczej cukiernicze (do drożdżówek) niż piekarnicze. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-810246 Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted January 22, 2023 Report Share #68 Posted January 22, 2023 Może i cukiernicze, ale tak zapamiętałem..... a słyszałeś o smarowaniu chleba oliwą przed pieczeniem? ja jadłem takowy i widziałem jak go robią, miał nazwę chleb oliwkowy i był robiony na żytnim zakwasie. Quote Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-810308 Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 22, 2023 Report Share #69 Posted January 22, 2023 Wszystko zalezy w jakim kraju sie piecze chleb , kazdy ma jakies metody, no i zlwzy jaki chleb to ma byc . Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-810341 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted January 22, 2023 Report Share #70 Posted January 22, 2023 Wszystko zalezy w jakim kraju sie piecze chleb , kazdy ma jakies metody Z mojego doświadczenia - im biedniejszy region - tym tam jadłem najsmaczniejsze chleby / oczywiście tam gdzie są chleby tzw tradycyjne w rozumieniu europejczyka/ Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-810355 Share on other sites More sharing options...
beatag Posted January 23, 2023 Report Share #71 Posted January 23, 2023 Mam takie pytanie odnośnie zwiększenia proporcji mąki zytniej do pszennej-Czy ilość wody czy żurku zostaje taka sama? Quote beata Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-810538 Share on other sites More sharing options...
beatag Posted January 24, 2023 Report Share #72 Posted January 24, 2023 Ponieważ nie da się już edytować to rozumiem,że powinno się zwiększać ilość wody wraz ze zwiększaniem mąki żytniej w przepisie -tylko o ile? Quote beata Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-810660 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted January 24, 2023 Report Share #73 Posted January 24, 2023 Ja nie zwiēkszam ilości wody. Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-810670 Share on other sites More sharing options...
Romeciarz Posted February 9, 2023 Report Share #74 Posted February 9, 2023 Również odważyłem się i wykonałem Quote wszystkiego smacznego Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-814089 Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted February 9, 2023 Author Report Share #75 Posted February 9, 2023 Bardzo ładny , tylko jakoś tak dziwnie popękał Quote TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19110-pieczywo-chleb-z-naczynia-%C5%BCaroodpornego/page/3/#findComment-814092 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.