Twonk Posted April 23, 2022 Report Share #1 Posted April 23, 2022 (edited) To ja może spróbuję podać mój przepis na chleb z garnka. Taki na weekend. Zwykle w piątek zaczynam od przygotowania zaczynu. Bardzo szybko i prosto - 5 minut i po wszystkim. Biorę: 150 g mąki chlebowej 750150 g wody o temp. pokojowej (kiedyś dawałem przegotowana ostudzoną, teraz filtrowaną ale w sumie nie wiem czy to ma znaczenie).1 szczypta suchych drożdży (nie ważyłem ale chyba max 0,5g) Całość mieszam w litrowym słoiku, przykrywam folią i odstawiam do następnego dnia - na 12 do 20 godzin. W sobotę rano (dosyć wcześnie bo raczej jestem rannym ptaszkiem, chociaż moja LP czasami mówi, że rannym ale w głowę) przygotowuję ciasto do którego potrzebuję: 280g wody2g suchych drożdżyCały zaczyn z poprzedniego dnia350g mąki chlebowej50g mąki żytniej11g soliczasami dodaję garść kminku (nigdy nie ważyłem niestety) Do metalowej miski przekładam wszystkie składniki. Najpierw do zaczynu dolewam całą wodę potem wymieszane razem mąki i drożdże a na koniec sól. Mieszam, zagniatam, wyrabiam tak ze 3 minuty. Ciasto jest dosyć mokre na tym etapie. Jak kto ma to może użyć robota. Niby mam ale nie chce mi się go zwykle wyciągać i babrać dla jednego chlebka. Miskę przykrywam folią lub tak jak na fotce, czepkiem kąpielowym i odstawiam na 20 - 30 minut. Po tym czasie bardzo mokrą ręką ponownie zagniatam czy właściwie przekładam warstwami ciasto kilka razy (6-10) i ponownie odstawiam na 20 - 30 minut. Ciasto już nie jest takie lejące, zaczyna być bardziej zwarte. Powtarzam czynność i odstawiam na jeszcze godzinkę (można dłużej). Po ok. 45 minutach wstawiam garnek żaroodporny do piekarnika i ustawiam temperaturę na 250 st.C. Obsypuję ciasto mocno mąką i staram się uformować kulkę z ciasta (przekładam na zakładkę) którą wkładam do jakiegokolwiek garnka czy miski wyłożonej papierem do pieczenia na 20 minut (przykrywam czystą ściereczką) Wyciągam garnek z piekarnika, przekładam ciasto razem z papierem do garnka żaroodpornego, nacinam lekko ciasto od góry, przykrywam i jazda do piekarnika. Piekę ok 18 do 20 minut z przykrywką - tak wygląda po pierwszym etapie pieczenia. 25 minut bez przykrywki i jeszcze 5 minut bez garnka.Lubimy taki dosyć mocno wypieczony ale przez ostatnie minuty warto obserwować żeby się nie przypaliło. Koniec. Kroić, smarować, wcinać. Chleb wychodzi dosyć wilgotny i sprężysty, z chrupiącą skórką. Dodatek mąki żytniej sprawia że nie jest lekki i puchaty - to nie ten rodzaj pieczywa. Takie moje smaki dzieciństwa. Zachowuje świeżość dosyć długo. Wystarczy go trzymać pod suchą ściereczką - nie daj boże w worku foliowym. Smacznego Edited April 23, 2022 by Twonk Quote Lubię sobie wędzić 😁 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/ Share on other sites More sharing options...
Muski Posted April 23, 2022 Report Share #2 Posted April 23, 2022 sprężysty, z chrupiącą skórką Bardzo ładny chleb a i przepis jak dla mnie- prosty krok po kroku Dzięki Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-764362 Share on other sites More sharing options...
hubabuba Posted April 23, 2022 Report Share #3 Posted April 23, 2022 Twonku, bardzo apetyczny chlebek, robię na zakwasie ale szukam alternatywy na taki z drożdży , sprawdzony i mam pytanie bo nie zrozumiałe jest dla mnie Po ok. 45 minutach wstawiam garnek żaroodporny do piekarnika i ustawiam temperaturę na 250 st.C.i po tym piszesz Obsypuję ciasto mocno mąką i staram się uformować kulkę z ciasta (przekładam na zakładkę)którą wkładam do jakiegokolwiek garnka czy miski wyłożonej papierem do pieczenia na 20 minut (przykrywam czystą ściereczką)Wyciągam garnek z piekarnika, przekładam ciasto razem z papierem do garnka żaroodpornego, nacinam lekko ciasto od góry, przykrywam i jazda do piekarnika.Czy to błąd we wklejeniu relacji ? Czy to pierwsze zacytowane zdanie powinno być ostatnim ? chyba , że coś przeoczyłempozdrawiam Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-764378 Share on other sites More sharing options...
Twonk Posted April 23, 2022 Author Report Share #4 Posted April 23, 2022 (edited) Trochę to zamieszane rzeczywiście. Odstawiam ciasto na godzinę w misce. Jak mija 45 minut (z tej godziny) to odpalam piekarnik i wstawiam do niego pusty garnek do wygrzania. Po następnych 15 minutach (garnek cały czas w piekarniku 250 st. C) wyciągam ciasto z miski i formuję kulę i wstawiam do innego naczynia wyłożonego papierem na 20 minut. Ten garnek tam siedzi w sumie 35 minut (15 +20 minut wyrastania ciasta po uformowaniu w innym naczyniu o kształcie przypominającym garnek w piekarniku). Po tych 20 minutach przekładam razem z papierem do garnka żeliwnego, który się nagrzewał w piekarniku. Edited April 23, 2022 by Twonk Quote Lubię sobie wędzić 😁 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-764394 Share on other sites More sharing options...
hubabuba Posted April 23, 2022 Report Share #5 Posted April 23, 2022 Dziekuje za informacje Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-764423 Share on other sites More sharing options...
Twonk Posted April 24, 2022 Author Report Share #6 Posted April 24, 2022 Ależ proszę bardzo. Jeszcze jedno. Nie trzeba koniecznie używać papieru do pieczenia. Można ciasto włożyć do rozgrzanego garnka bez papieru. Ja tak robię dla wygody. Quote Lubię sobie wędzić 😁 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-764449 Share on other sites More sharing options...
ReniaS Posted April 24, 2022 Report Share #7 Posted April 24, 2022 (edited) chleb z garnka Twonk,pięknie wypieczony chlebek, a jak pachnie Też upiekę na papierze. Edited April 24, 2022 by ReniaS Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-764460 Share on other sites More sharing options...
electra Posted April 24, 2022 Report Share #8 Posted April 24, 2022 Na papierze jest wygodniej wlozyc bo jak garnek wyzszy to latwo sie oparzyc . Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-764500 Share on other sites More sharing options...
beatag Posted April 24, 2022 Report Share #9 Posted April 24, 2022 Ja wykładam na durszlak wyłożony lnianą ściereczką i obficie posypany mąką Wkładam chlebek do tego durszlaka odwrotnie [wierzchem w dół ,żeby potem przy wkładaniu do garnka wierz znalazł się na górze]Ja trochę zwiększam tez proporcje mąki żytniej ,ale to już kwestia smaku Quote beata Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-764502 Share on other sites More sharing options...
electra Posted April 24, 2022 Report Share #10 Posted April 24, 2022 Ja wykładam na durszlak wyłożony lnianą ściereczką i obficie posypany mąką Wkładam chlebek do tego durszlaka odwrotnie [wierzchem w dół ,żeby potem przy wkładaniu do garnka wierz znalazł się na górze]Ja trochę zwiększam tez proporcje mąki żytniej ,ale to już kwestia smakuJa mam kosz do wyrastania i robie jak ty tulko najpierw na papier a z papierem do gara , bo juz kilka razy poparzylam lapska Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-764503 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted April 24, 2022 Report Share #11 Posted April 24, 2022 Również robię tak jak to robi Electra , bezpieczniej i wygodniej . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-764508 Share on other sites More sharing options...
beatag Posted April 24, 2022 Report Share #12 Posted April 24, 2022 Takie kosze do wyrastania mam akurat podłużne,a do garnka najlepiej mi się sprawdza durszlak Quote beata Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-764518 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted April 24, 2022 Report Share #13 Posted April 24, 2022 Ja posiadam trzy różnej wielkości garnki żeliwne, i wszystkie są podłużne, więc znacznie lepiej do wyrastania sprawdza się kosz w moim przypadku, niestety . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-764526 Share on other sites More sharing options...
electra Posted April 24, 2022 Report Share #14 Posted April 24, 2022 Takie kosze do wyrastania mam akurat podłużne,a do garnka najlepiej mi się sprawdza durszlak Ja mam takie jak Sverige pokazal a i mam okragly tez kosze tez mam rozne oktagle i podlozne Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-764527 Share on other sites More sharing options...
Twonk Posted April 24, 2022 Author Report Share #15 Posted April 24, 2022 Ja piekę w podobnym do Sverige a wyrastam w starej emaliowanej gęsiarce. Quote Lubię sobie wędzić 😁 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-764633 Share on other sites More sharing options...
mikami Posted April 26, 2022 Report Share #16 Posted April 26, 2022 najpierw na papier a z papierem do gara , bo juz kilka razy poparzylam lapska A ja mam brytfannę z płaską pokrywą, bez uchwytu na wierzchu.Więc by się nie poparzyć piekę "do góry nogami" na pokrywie przykrytej zasadniczą częścią Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-764963 Share on other sites More sharing options...
alnus Posted May 17, 2022 Report Share #17 Posted May 17, 2022 Upiekłem pierwszy chleb w życiu, wg właśnie tego przepisu, bo wydawał mi się bardzo prosty i przedstawiony przez Twonka bardzo przejrzyście. Oto efekt : Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-768889 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted May 17, 2022 Report Share #18 Posted May 17, 2022 Brawo !!! Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-768891 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted May 17, 2022 Report Share #19 Posted May 17, 2022 Upiekłem pierwszy chleb w życiu Jak na piewszy raz, to w miare ladnie. Masz tylko maly zakalec na dole przy skorce. Odrobina mniej wody u cioebie. Pamietaj ,ze kazda maka ma inna wilgotnosc i to wplywa na wilgotnoisc ciasta. Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-768893 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted May 17, 2022 Report Share #20 Posted May 17, 2022 :clap: Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-768897 Share on other sites More sharing options...
Twonk Posted May 19, 2022 Author Report Share #21 Posted May 19, 2022 Całkiem fajnie wyszedł. Quote Lubię sobie wędzić 😁 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-769103 Share on other sites More sharing options...
alnus Posted May 20, 2022 Report Share #22 Posted May 20, 2022 sverige2, ANNAM, wróbel75, Twonk - dziękuję za miłe słowa i uwagi.Jutro piekę następny. Twonk - w Twoim przepisie zrobiłem dwie zmiany: - dałem szczyptę, a następnie resztę z paczuszki drożdży, bo na opakowaniu wyczytałem, że jest na 500 g mąki- po pierwszym etapie pieczenia w temp. 250 °C, dalszy proces pieczenia przeprowadziłem w temp. 200 °C Pozdrawiam. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-769369 Share on other sites More sharing options...
mikami Posted May 21, 2022 Report Share #23 Posted May 21, 2022 Też upiekłem chleb Twonka.Tylko jak wspomniałem - do góry nogami. Nawet nie grzałem pokrywy, chleb od razu w niej wyrastał. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-769544 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted May 21, 2022 Report Share #24 Posted May 21, 2022 Też upiekłem chleb Twonka. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-769549 Share on other sites More sharing options...
Twonk Posted May 22, 2022 Author Report Share #25 Posted May 22, 2022 Śliczny Mikami. Po lewej widzę tez coś smakowitego. Co to? Quote Lubię sobie wędzić 😁 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19114-pieczywo-chleb-weekendowy-twonka/#findComment-769578 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.