Jump to content

Recommended Posts

Nie znalazłem tutaj na forum tego przepisu wiec się podzielę. Nie jest to mój przepis ale dawno temu znaleziony w Internecie.  Chleb wychodzi bardzo dobry i długo utrzymuje świeżość.  Ziemniaki są dodawane by chleb utrzymał długo wilgotność, nawet do 2 tygodni.

 

Składniki: ( na dwie formy "keksówki")

- 500 g mąki żytniej typ 720

- 500 g mąki pszennej typ 650

- 12 g soli

- 2 duże ziemniaki

- 1 l maślanki

- 25 g drożdży 

- 1 łyżka cukru

- 50 ml letniej wody

 

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w łupkach (bez soli), które po ugotowaniu i przestygnięciu ścieramy na drobniutkiej tarce. 

Drożdże kruszymy do kubka, dodajemy letnią wodę, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wyrośnięcia.

Do dużego naczynia wsypujemy obydwie mąki, sól, starte ziemniaki, wyrośnięte drożdże i mieszamy dolewając maślankę.

 

post-111152-0-13947300-1650718206_thumb.jpg

 

Po długim wyrobieniu ( około 15 min robotem z hakami) nakrywamy naczynie z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma podwoić swoją objętość. 

 

post-111152-0-99034300-1650718366_thumb.jpg post-111152-0-40242900-1650718381_thumb.jpg

 

Nasze formy do pieczenia smarujemy delikatnie masłem lub olejem i obsypujemy spód i boki mąką. Wyrośnięte ciasto przekładamy do przygotowanych form. Jest dość gęste.

 

Wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika 200°C, grzałka góra dół. Pieczemy około 60 minut.

 

post-111152-0-42503500-1650719180_thumb.jpg post-111152-0-79560800-1650719196_thumb.jpg post-111152-0-55854600-1650719209_thumb.jpg

 

  • Replies 61
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

 

 

wiec się podzielę
I to jest na tym FORUM piękne  :thumbsup:  :clap:  Kiedyś byłem dość częstym gościem w Rytrze i tam serwowano podobny chleb - bardzo smaczny  :thumbsup:

Muskie - to ryba 🙃

Chlebuś bardzo piękny, a skórka jeszcze piękniejsza :D:thumbsup: .Powiedz nam jednak Nudziarzu, jaką ilość tego wyrośniętego ciasta wkładamy do keksówki ( w przybliżeniu), oraz czy ciasto w keksówce powinno ponownie wyrastać zanim wstawimy go do piekarnika ?

@sverige2

Pozwolę sobie odpowiedzieć. Do jednej keksowki połowę ciasta.

Skoro Autor nie podaje w przepisie nic na temat wyrastania ciasta w formie, to moim zdaniem należy przyjąć tak jak jest w przepisie.

@Muski

Chleb bardzo smaczny, praktycznie co tydzień wypiekam. Od czasu do czasu piekę inny ze słonecznikiem i płatkami owsianymi.

sverige2

 Przepis jest na dwie keksówki. Po wyrośnięciu wychodzi że wkładamy do nich około ¾ wysokości. Na więcej nie wystarczy.

Nie pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia w keksówkach. Wkładamy natychmiast do piekarnika.

quadro555

 Dokładnie tak jak piszesz.

 

Pozdrawiam

Dzięki Nudziarzu :thumbsup: .Ponieważ ja piekę różnego rodzaju chleby od lat, i zazwyczaj tak jak to pisze Quadro, nakładam zawsze ok. 1/2 keksówki, a następnie czekam aż wyrośnie do kantu keksówki i dopiero wkładam do piekarnika na 225 stopni C. i stąd było me pytanie. Chlebuś wygląda super apetycznie :clap:.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bułeczki-spod-ręki-halusi/?p=549722

 

Przepis na chlebek góralski jest na forum

Niemniej jednak Twój wygląda wyśmienicie.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Ja z ziemniakami nie pieklam , przewaznie robie mniejsze chlebki zeby mialy wiecej skorki :)

  • 3 weeks later...

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bułeczki-spod-ręki-halusi/?p=549722

 

Przepis na chlebek góralski jest na forum

Niemniej jednak Twój wygląda wyśmienicie.

halusia - zgadza się, lecz nudziarz przedstawił nie jako swój tylko zaczerpnięty z netu i mu wierzę choćby dlatego, że uściślił z jakiej mąki piecze chleb. W wielu przepisach brakuje informacji na ten temat

Pozdrawiam

  • 3 weeks later...

Od dłuzszego czasu piekę chlebek polecany tu przez Alinkę z karmelizowaną cebulką Jest na zakwasie Polecam 

A  wracajac do chlebka to w innym przepisie na chleb góralski podaja na 2 kg maki 1,5l maślanki  ,a tu jest podane na 1kg maki 1l maślanki i jeszcze woda??Czy nie za rzadkie to ciasto?? Myślę je upiec w foremkach rzymskich [glinianych]

Edited by beatag
beata

1kg maki 1l maślanki i jeszcze woda??Czy nie za rzadkie to ciasto??

Ciasto wychodzi dość gęste. Nie rzadkie.

Tak jak na foto

https://wedlinydomowe.pl/forum/uploads/monthly_04_2022/post-111152-0-99034300-1650718366_thumb.jpg

Edited by nudziarz

Spróbuje jurto   bo mam akurat maślankę  Intrygowała mnie tylko ta ilość w porównaniu do drugiego takiego samego przepisuz mniejszą ilością tej maślanki w stosunku do mąki......

beata

Chyba go mogłam jeszcze trochę potrzymać ale pierwsze koty za płoty w moim piekarniku muszę zmniejszyć temp i dłużej go potrzymac3fb5d04651df0ca91f7840203761c95f.jpg

 

Wysłane z mojego Redmi 6 przy użyciu Tapatalka

beata

Nooo, i "Chlebek Góralski" gotowy, przekroju na razie nie pokazuję, ponieważ kroił będę dopiero jak chlebuś dobrze wystygnie, wyrósł jednak pięknie, skórka wygląda cudnie, więc wygląda na to że smakował będzie równie doskonale, waga chlebka po upieczeniu wynosi 950 gram :D:thumbsup:.

post-49725-0-89258400-1653846342_thumb.jpg

post-49725-0-05699200-1653846365_thumb.jpg

Edited by sverige2

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.