nudziarz Posted April 23, 2022 Report Share #1 Posted April 23, 2022 Nie znalazłem tutaj na forum tego przepisu wiec się podzielę. Nie jest to mój przepis ale dawno temu znaleziony w Internecie. Chleb wychodzi bardzo dobry i długo utrzymuje świeżość. Ziemniaki są dodawane by chleb utrzymał długo wilgotność, nawet do 2 tygodni. Składniki: ( na dwie formy "keksówki")- 500 g mąki żytniej typ 720- 500 g mąki pszennej typ 650- 12 g soli- 2 duże ziemniaki- 1 l maślanki- 25 g drożdży - 1 łyżka cukru- 50 ml letniej wody Wykonanie:Ziemniaki gotujemy w łupkach (bez soli), które po ugotowaniu i przestygnięciu ścieramy na drobniutkiej tarce. Drożdże kruszymy do kubka, dodajemy letnią wodę, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wyrośnięcia.Do dużego naczynia wsypujemy obydwie mąki, sól, starte ziemniaki, wyrośnięte drożdże i mieszamy dolewając maślankę. Po długim wyrobieniu ( około 15 min robotem z hakami) nakrywamy naczynie z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma podwoić swoją objętość. Nasze formy do pieczenia smarujemy delikatnie masłem lub olejem i obsypujemy spód i boki mąką. Wyrośnięte ciasto przekładamy do przygotowanych form. Jest dość gęste. Wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika 200°C, grzałka góra dół. Pieczemy około 60 minut. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/ Share on other sites More sharing options...
Muski Posted April 23, 2022 Report Share #2 Posted April 23, 2022 wiec się podzielę I to jest na tym FORUM piękne Kiedyś byłem dość częstym gościem w Rytrze i tam serwowano podobny chleb - bardzo smaczny Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/#findComment-764371 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted April 23, 2022 Report Share #3 Posted April 23, 2022 Chlebuś bardzo piękny, a skórka jeszcze piękniejsza .Powiedz nam jednak Nudziarzu, jaką ilość tego wyrośniętego ciasta wkładamy do keksówki ( w przybliżeniu), oraz czy ciasto w keksówce powinno ponownie wyrastać zanim wstawimy go do piekarnika ? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/#findComment-764373 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted April 23, 2022 Report Share #4 Posted April 23, 2022 @sverige2Pozwolę sobie odpowiedzieć. Do jednej keksowki połowę ciasta. Skoro Autor nie podaje w przepisie nic na temat wyrastania ciasta w formie, to moim zdaniem należy przyjąć tak jak jest w przepisie. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/#findComment-764382 Share on other sites More sharing options...
nudziarz Posted April 23, 2022 Author Report Share #5 Posted April 23, 2022 @MuskiChleb bardzo smaczny, praktycznie co tydzień wypiekam. Od czasu do czasu piekę inny ze słonecznikiem i płatkami owsianymi. sverige2 Przepis jest na dwie keksówki. Po wyrośnięciu wychodzi że wkładamy do nich około ¾ wysokości. Na więcej nie wystarczy.Nie pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia w keksówkach. Wkładamy natychmiast do piekarnika. quadro555 Dokładnie tak jak piszesz. Pozdrawiam Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/#findComment-764386 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted April 23, 2022 Report Share #6 Posted April 23, 2022 Dzięki Nudziarzu .Ponieważ ja piekę różnego rodzaju chleby od lat, i zazwyczaj tak jak to pisze Quadro, nakładam zawsze ok. 1/2 keksówki, a następnie czekam aż wyrośnie do kantu keksówki i dopiero wkładam do piekarnika na 225 stopni C. i stąd było me pytanie. Chlebuś wygląda super apetycznie . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/#findComment-764389 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted April 23, 2022 Report Share #7 Posted April 23, 2022 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bułeczki-spod-ręki-halusi/?p=549722 Przepis na chlebek góralski jest na forumNiemniej jednak Twój wygląda wyśmienicie. Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/#findComment-764418 Share on other sites More sharing options...
nudziarz Posted April 23, 2022 Author Report Share #8 Posted April 23, 2022 Niestety nie znalazłem przez formową wyszukiwarkę Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/#findComment-764421 Share on other sites More sharing options...
beatag Posted April 24, 2022 Report Share #9 Posted April 24, 2022 Ja zamiast ziemniaków na szybko stosuje purre ziemniaczane w proszku -taki szybki zamiennik Quote beata Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/#findComment-764504 Share on other sites More sharing options...
electra Posted April 24, 2022 Report Share #10 Posted April 24, 2022 Ja z ziemniakami nie pieklam , przewaznie robie mniejsze chlebki zeby mialy wiecej skorki Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/#findComment-764505 Share on other sites More sharing options...
Piasek Posted May 9, 2022 Report Share #11 Posted May 9, 2022 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bułeczki-spod-ręki-halusi/?p=549722 Przepis na chlebek góralski jest na forumNiemniej jednak Twój wygląda wyśmienicie.halusia - zgadza się, lecz nudziarz przedstawił nie jako swój tylko zaczerpnięty z netu i mu wierzę choćby dlatego, że uściślił z jakiej mąki piecze chleb. W wielu przepisach brakuje informacji na ten tematPozdrawiam Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/#findComment-767405 Share on other sites More sharing options...
nudziarz Posted May 26, 2022 Author Report Share #12 Posted May 26, 2022 Brakło chlebka, trzeba było na szybko upiec Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/#findComment-770308 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted May 26, 2022 Report Share #13 Posted May 26, 2022 trzeba było Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/#findComment-770309 Share on other sites More sharing options...
beatag Posted May 26, 2022 Report Share #14 Posted May 26, 2022 Chyba się skuszę i ja choć w większosci piekę chleby na zakwasie ale muszę wtedy zaczynać wieczorem Quote beata Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/#findComment-770323 Share on other sites More sharing options...
nudziarz Posted May 27, 2022 Author Report Share #15 Posted May 27, 2022 na zakwasie ale muszę wtedy zaczynać wieczorem Zawsze warto szukać nowych smaków. Dla mnie chlebek nr1 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/#findComment-770513 Share on other sites More sharing options...
beatag Posted May 28, 2022 Report Share #16 Posted May 28, 2022 (edited) Od dłuzszego czasu piekę chlebek polecany tu przez Alinkę z karmelizowaną cebulką Jest na zakwasie Polecam A wracajac do chlebka to w innym przepisie na chleb góralski podaja na 2 kg maki 1,5l maślanki ,a tu jest podane na 1kg maki 1l maślanki i jeszcze woda??Czy nie za rzadkie to ciasto?? Myślę je upiec w foremkach rzymskich [glinianych] Edited May 28, 2022 by beatag Quote beata Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/#findComment-770566 Share on other sites More sharing options...
nudziarz Posted May 28, 2022 Author Report Share #17 Posted May 28, 2022 (edited) 1kg maki 1l maślanki i jeszcze woda??Czy nie za rzadkie to ciasto??Ciasto wychodzi dość gęste. Nie rzadkie.Tak jak na fotohttps://wedlinydomowe.pl/forum/uploads/monthly_04_2022/post-111152-0-99034300-1650718366_thumb.jpg Edited May 28, 2022 by nudziarz Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/#findComment-770613 Share on other sites More sharing options...
beatag Posted May 28, 2022 Report Share #18 Posted May 28, 2022 Spróbuje jurto bo mam akurat maślankę Intrygowała mnie tylko ta ilość w porównaniu do drugiego takiego samego przepisuz mniejszą ilością tej maślanki w stosunku do mąki...... Quote beata Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/#findComment-770623 Share on other sites More sharing options...
beatag Posted May 29, 2022 Report Share #19 Posted May 29, 2022 Właśnie wyjęłam z piekarnika chlebki ale bardzo popękane ...ale chyba będzie bardzo smaczny i bardzo chrupiacy Wysłane z mojego Redmi 6 przy użyciu Tapatalka Quote beata Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/#findComment-770705 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted May 29, 2022 Report Share #20 Posted May 29, 2022 bardzo chrupiacy Taki najsmaczniejszy . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/#findComment-770709 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted May 29, 2022 Report Share #21 Posted May 29, 2022 Nooo, chlebki ogromnej piękności Beato , ale pokaż nam również chlebuś w przekroju . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/#findComment-770710 Share on other sites More sharing options...
ReniaS Posted May 29, 2022 Report Share #22 Posted May 29, 2022 chlebki Ależ pięknie wyrosły i się przyrumieniły Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/#findComment-770714 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted May 29, 2022 Report Share #23 Posted May 29, 2022 To następny ja w kolejce żeby upiec.W następny weekend. Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/#findComment-770727 Share on other sites More sharing options...
beatag Posted May 29, 2022 Report Share #24 Posted May 29, 2022 Chyba go mogłam jeszcze trochę potrzymać ale pierwsze koty za płoty w moim piekarniku muszę zmniejszyć temp i dłużej go potrzymac Wysłane z mojego Redmi 6 przy użyciu Tapatalka Quote beata Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/#findComment-770739 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted May 29, 2022 Report Share #25 Posted May 29, 2022 (edited) Nooo, i "Chlebek Góralski" gotowy, przekroju na razie nie pokazuję, ponieważ kroił będę dopiero jak chlebuś dobrze wystygnie, wyrósł jednak pięknie, skórka wygląda cudnie, więc wygląda na to że smakował będzie równie doskonale, waga chlebka po upieczeniu wynosi 950 gram . Edited May 29, 2022 by sverige2 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/#findComment-770773 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.