DUCH Posted June 4, 2022 Report Share #26 Posted June 4, 2022 (edited) mój wyszedł taki jak na zdjęciuwaga ciasta 935g pieczenie 10 minut 230 'C z parą 35 minut 200 'Cdrożdży użyłem 5gmaślanka 750 mlmąka T720 500 gmąka T750 500 gsól 20g ziemiaki gotowane 150g z 2 g drożdży świeżych, 500 ml maślanki i 500 g mąki T720 przygotowalem podmłodę na 8h w temperaturze 23 st pozostałe 3g drożdży dołożyłem do ciasta właściwego wraz z pozostałymi składnikami .Wiem że to jakby nie ten przepis , ale w mojej ocenie podany przepis zawiera zbyt dużo nieścisłości piekarniczych , więc postanowiłem upiec ten chleb ,zachowując podstawowe zasady piekarnicze. Chleb w smaku bardzo dobry , miękisz elastyczny , skórka chrupiąca i smaczna . Trwałość wypieku nadal w testach Jedyny błąd jaki popełniłem to użycie do wypieku foremki z blachy kwasoodpornej.Przy tego rodzaju foremce powinienem inaczej dobrać czas wypieku ponieważ ona gorzej przewodzi ciepło . Wypiek w foremce non-stick przy tych czasach i temperaturach powinien być zadowalający . I taka moja uwaga do pierwotnego przepisudrożdże w wypieku chleba nie potrzebują dodatku cukru . Cukier i białko potrzebne do ich namnażania mają w mące.p.s jeszcze zapomniałem dodać że ciasto po wyrobieniu wyrastało jakieś 30 minut , dalej podzieliłem na porcje do foremek i w foremce rosło około 40 -50 minut i takie wstawiłem do nagrzanego piekarnika Edited June 4, 2022 by EAnna Quote Da Bóg dzień ,da i radę. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/page/2/#findComment-771728 Share on other sites More sharing options...
alnus Posted June 4, 2022 Report Share #27 Posted June 4, 2022 DUCH a masz może zdjęcie po przekrojeniu? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/page/2/#findComment-771730 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted June 4, 2022 Report Share #28 Posted June 4, 2022 mój wyszedł taki Tomku nareszcie Wszak Autorytetem w chlebkach jesteś Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/page/2/#findComment-771731 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted June 4, 2022 Report Share #29 Posted June 4, 2022 mój wyszedł taki jak na zdjęciu DUCH, dnia 04 Cze 2022 - 19:50, napisał: mój wyszedł taki Tomku nareszcie Wszak Autorytetem w chlebkach jesteś Zgadzam się , Tomek z nie jednej mąki chlebek piekł i asortyment ma bogaty Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/page/2/#findComment-771741 Share on other sites More sharing options...
beatag Posted June 6, 2022 Report Share #30 Posted June 6, 2022 Duża rozbieżność w ilości drożdzy....W przepisie podane jest 25 g ,Ty podajesz 5 g...Pewnie wynika to z robienia dwu-etapowego ?Ja robiłam na szybko ,tylko zamiast maślanki zastosowałam zsiadłe mleko w proporcji 50/50 z wodą w ilości 1 l . Wyszedł moim zdaniem lepszy ,a przynajmniej nie "maślankowy" w smaku. Quote beata Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/page/2/#findComment-772037 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted June 6, 2022 Report Share #31 Posted June 6, 2022 (edited) Ja robiłam na szybko ,tylko zamiast maślanki zastosowałam zsiadłe mleko w proporcji 50/50 z wodą w ilości 1 l . Wyszedł moim zdaniem lepszy ,a przynajmniej nie "maślankowy" w smaku. !!! Edited June 7, 2022 by EAnna Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/page/2/#findComment-772039 Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted June 8, 2022 Report Share #32 Posted June 8, 2022 DUCH a masz może zdjęcie po przekrojeniu?jutro wrzucę przekrój Duża rozbieżność w ilości drożdzy....W przepisie podane jest 25 g ,Ty podajesz 5 g...Pewnie wynika to z robienia dwu-etapowego ?Ja robiłam na szybko ,tylko zamiast maślanki zastosowałam zsiadłe mleko w proporcji 50/50 z wodą w ilości 1 l . Wyszedł moim zdaniem lepszy ,a przynajmniej nie "maślankowy" w smaku.ilość drożdży dostosowana do czasu fermentacji . Czas wpływa na jakość i smak pieczywa Quote Da Bóg dzień ,da i radę. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/page/2/#findComment-772370 Share on other sites More sharing options...
beatag Posted June 9, 2022 Report Share #33 Posted June 9, 2022 Spróbuje Twoim sposobem ,będe miała porównanie smaków ,tylko jeszcze w kolejnym wariancie będe chciała wykorzystać swój zakwas, bo tak to tylko muszę go dokarmiać ,a nie wykorzystuje... Quote beata Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/page/2/#findComment-772460 Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted June 10, 2022 Report Share #34 Posted June 10, 2022 taki po przekrojeniu ,bezposrednio po wyjęciu z pieca. Quote Da Bóg dzień ,da i radę. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/page/2/#findComment-772652 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted June 11, 2022 Report Share #35 Posted June 11, 2022 (edited) Mój "Chlebek Góralski" po wyjęciu z pieca i wystudzeniu wygląda w przekroju tak oto : Edited June 11, 2022 by sverige2 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/page/2/#findComment-772680 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted June 12, 2022 Report Share #36 Posted June 12, 2022 To i ja spróbowałem. Trochę przypiekłem. Do jednego chleba dodałem prażonej cebuli. Mąka zytnia 200 i pszenna tortowa . Jaki typ nie wiem. Była wsypana do pojemnika, torebka się nie zachowała. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/page/2/#findComment-772833 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted June 13, 2022 Report Share #37 Posted June 13, 2022 Trochę przypiekłem Pyszna chrupka skórka Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/page/2/#findComment-772867 Share on other sites More sharing options...
dadys Posted June 13, 2022 Report Share #38 Posted June 13, 2022 Witam.Marzena też upiekła. Quote pozdrawiam Marian Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/page/2/#findComment-772896 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted June 15, 2022 Report Share #39 Posted June 15, 2022 Mąka zytnia 200 Nie ma takiego typu - chyba ,że miało być 2000 czyli mąką razowa . Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/page/2/#findComment-773301 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted June 16, 2022 Report Share #40 Posted June 16, 2022 Zjadło zero. :-) Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/page/2/#findComment-773304 Share on other sites More sharing options...
mikami Posted June 16, 2022 Report Share #41 Posted June 16, 2022 Chyba, że to po francusku???? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/page/2/#findComment-773352 Share on other sites More sharing options...
mikami Posted December 29, 2022 Report Share #42 Posted December 29, 2022 Ten przepis zmobilizował mnie - od dawna chodził za mną chleb z z ziemniakami, ale zawsze brakowało czasu na ugotowanie ziemniaków Też upiekłem, ale moja amatorszczyzna i zadufanie zapędziły mnie prawie w kozi róg. Chciałem zrobić w wariancie Ducha, ale przekombinowałem.W dodatku robiłem po presją czasu (ze strony LP) i wyszło co wyszło - trochę niedopieczone, ale pyszne. 1/3 zniknęła w czasie kolacji.Zacząłem od podmłody. Miałem do dyspozycji maślankę 360 ml i kefir 400 ml (tylko to było w Ż.). Z lenistwa wlałem całość do miski (w butelce kefiru zostało ok. 20 g). Bałem się jak wymieszam drożdże z tym gęstym płynem, więc rozpuściłem je w 50 ml wody i wymieszałem całość dodając 500 g mąki żytniej 720. Podejrzewam, że to był pierwszy krok ku kłopotom. W dodatku okazało się, że mam na ten etap tylko 3 godz., więc postawiłem misę na wysokiej półce, zawsze 2-3C cieplej niż na podłodze. Mimo wszystko podmłoda wyszła ok.Ziemniaki to następna historia. Nie lubię tarki, więc myślałem, że rozgniotę je. Zimne i chyba sałatkowe nie bardzo poddały się widelcowi, który w dodatku zgiął się Więc cierpliwie przecisnąłem przez praskę do czosnku. Sprężysta podmłoda + ziemniaki – jak to wymieszać z drożdżami, więc znowu woda. A nalało mi się do szklanki 100 ml, a co tam nudziarz miał przecież więcej płynu. A ponieważ zaczęło mi brakować czasu, to dałem 10 g drożdży. Do tego 18 soli i 500 g pszennej typu 750. Zacząłem mieszać ręcznie w misce. Ciasto było lepkie, ale gęstniało, więc dokończyłem robotem z hakami – ładne sprężyste ciasto, choć nieco wilgotne.A potem już było tylko gorzej. Po godzinie wyrastania zacząłem składać (w sumie 4x co 20 minut). Lepkie, rozłażące się ciasto. Mogłem tylko naciągać od brzegu miski do środka. Za każdy razem nieco lepiej, ale daleko do ideału. Przed ostatnim razem chlupnąłem olejem do miski i udało się je wyjąć i ponaciągać, ale ciągle daleko od moich oczekiwań.No i końcówka. Co z tym zrobić? Ciasto wydało mi się zbyt ciągnące by ułożyć/uklepać je w foremce, a zbyt lejące by formować. Już chciałem wrobić w nie nieco mąki. Przypuszczałem, że te „nieco” to może być duże, bo taki udział mąki żytniej zawsze powoduje płynięcie ciasta.Od rozpaczy uratował mnie filmik WHY is My Dough STILL STICKY? .Ciasto dało się ukulać i naciągnąć, ale wyglądało bardzo niestabilnie. Więc zapadła decyzja pieczenia w garnku w całości! Od razu po uformowaniu, bez dodatkowego wyrastania, poszła do pieca.Zacząłem od 230C – 25 min pod przykryciem. Niestety zapomniałem przełączyć piekarnik z trybu nagrzewania na normalny, więc grzało mocno z góry – stąd mocno pociemniała skórka, która powstała w tym pierwszym etapie.Tylko jak długo piec taki duży, wilgotny bochen? Wg fachowych artykułów w internecie są duże rozbieżności – temperatura miąższu w środku ma osiągnąć 93-97 lub 94-97, a jeszcze inni podają 98-99C. Choć kiedyś widziałem tekst, w którym napisano, że powyżej 97 to już prawie zbrodnia Po pierwszym etapie miąższ miał 60C. Zdjąłem przykrycie i ustawiłem 200c. Po 20 min. Była temperatura 82C, więc przedłużyłem o 10 min osiągnąwszy 93C. Trzy godziny po upieczeniu rozkrojony chleb wygląda nieco kleikowaty, więc te 93c to jednak za mało.Na zdjęciach ta kula, to właśnie góralski, a po nim żytni z mąki 720 i półrazowy z czarnuszką. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/page/2/#findComment-805761 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted December 30, 2022 Report Share #43 Posted December 30, 2022 Też mi się za "Góralskim" zackniło, więc machnąłem foremkę, teraz sobie spokojnie stygnie . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/page/2/#findComment-805962 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted December 30, 2022 Report Share #44 Posted December 30, 2022 Sverige Ty draniu. Jak można się tak znęcać nad tymi co jeszcze w pracy siedzą Ładnie wygląda Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/page/2/#findComment-805967 Share on other sites More sharing options...
electra Posted December 30, 2022 Report Share #45 Posted December 30, 2022 Ladny chlebek Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/page/2/#findComment-805968 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted December 30, 2022 Report Share #46 Posted December 30, 2022 Dzięki Electro i Wróbelku, ogólnie wygląda apetycznie to fakt, ale jest jeszcze zbyt ciepły aby pokazać przekrój, więc jak nieco wystygnie cyknę również i wstawię focię przekroju "Górala" . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/page/2/#findComment-805969 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted December 30, 2022 Report Share #47 Posted December 30, 2022 Zima jest więc trzeba Wróble karmić Dla odmiany nie po góralsku ale po niemiecku.Smacznego Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/page/2/#findComment-805970 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted December 30, 2022 Report Share #48 Posted December 30, 2022 Wygląda nader smakowicie . Czy to jakaś nowa niemiecka recepturka może ? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/page/2/#findComment-805974 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted December 30, 2022 Report Share #49 Posted December 30, 2022 Quadro czekam Ładne dziurki Aście mi smaka narobili na ćwiartkę ciepłego chleba i słoik śmietany lub jogurt owocowy. Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/page/2/#findComment-805976 Share on other sites More sharing options...
electra Posted December 30, 2022 Report Share #50 Posted December 30, 2022 @wróbel75, to do mnie po swojskie mleko zsiadle , robi sie wlasnie z 5 l mleka , potem bedzie twarog Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19115-pieczywo-chleb-g%C3%B3ralski-z-ziemniakami-na-ma%C5%9Blance/page/2/#findComment-805978 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.