Skocz do zawartości

[Pieczywo] Chleb Góralski z ziemniakami, na maślance


Rekomendowane odpowiedzi

Nie znalazłem tutaj na forum tego przepisu wiec się podzielę. Nie jest to mój przepis ale dawno temu znaleziony w Internecie.  Chleb wychodzi bardzo dobry i długo utrzymuje świeżość.  Ziemniaki są dodawane by chleb utrzymał długo wilgotność, nawet do 2 tygodni.

 

Składniki: ( na dwie formy "keksówki")

- 500 g mąki żytniej typ 720

- 500 g mąki pszennej typ 650

- 12 g soli

- 2 duże ziemniaki

- 1 l maślanki

- 25 g drożdży 

- 1 łyżka cukru

- 50 ml letniej wody

 

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w łupkach (bez soli), które po ugotowaniu i przestygnięciu ścieramy na drobniutkiej tarce. 

Drożdże kruszymy do kubka, dodajemy letnią wodę, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wyrośnięcia.

Do dużego naczynia wsypujemy obydwie mąki, sól, starte ziemniaki, wyrośnięte drożdże i mieszamy dolewając maślankę.

 

post-111152-0-13947300-1650718206_thumb.jpg

 

Po długim wyrobieniu ( około 15 min robotem z hakami) nakrywamy naczynie z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma podwoić swoją objętość. 

 

post-111152-0-99034300-1650718366_thumb.jpg post-111152-0-40242900-1650718381_thumb.jpg

 

Nasze formy do pieczenia smarujemy delikatnie masłem lub olejem i obsypujemy spód i boki mąką. Wyrośnięte ciasto przekładamy do przygotowanych form. Jest dość gęste.

 

Wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika 200°C, grzałka góra dół. Pieczemy około 60 minut.

 

post-111152-0-42503500-1650719180_thumb.jpg post-111152-0-79560800-1650719196_thumb.jpg post-111152-0-55854600-1650719209_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

wiec się podzielę
I to jest na tym FORUM piękne  :thumbsup:  :clap:  Kiedyś byłem dość częstym gościem w Rytrze i tam serwowano podobny chleb - bardzo smaczny  :thumbsup:

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chlebuś bardzo piękny, a skórka jeszcze piękniejsza :D:thumbsup: .Powiedz nam jednak Nudziarzu, jaką ilość tego wyrośniętego ciasta wkładamy do keksówki ( w przybliżeniu), oraz czy ciasto w keksówce powinno ponownie wyrastać zanim wstawimy go do piekarnika ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Muski

Chleb bardzo smaczny, praktycznie co tydzień wypiekam. Od czasu do czasu piekę inny ze słonecznikiem i płatkami owsianymi.

sverige2

 Przepis jest na dwie keksówki. Po wyrośnięciu wychodzi że wkładamy do nich około ¾ wysokości. Na więcej nie wystarczy.

Nie pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia w keksówkach. Wkładamy natychmiast do piekarnika.

quadro555

 Dokładnie tak jak piszesz.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Nudziarzu :thumbsup: .Ponieważ ja piekę różnego rodzaju chleby od lat, i zazwyczaj tak jak to pisze Quadro, nakładam zawsze ok. 1/2 keksówki, a następnie czekam aż wyrośnie do kantu keksówki i dopiero wkładam do piekarnika na 225 stopni C. i stąd było me pytanie. Chlebuś wygląda super apetycznie :clap:.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bułeczki-spod-ręki-halusi/?p=549722

 

Przepis na chlebek góralski jest na forum

Niemniej jednak Twój wygląda wyśmienicie.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja z ziemniakami nie pieklam , przewaznie robie mniejsze chlebki zeby mialy wiecej skorki :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bułeczki-spod-ręki-halusi/?p=549722

 

Przepis na chlebek góralski jest na forum

Niemniej jednak Twój wygląda wyśmienicie.

halusia - zgadza się, lecz nudziarz przedstawił nie jako swój tylko zaczerpnięty z netu i mu wierzę choćby dlatego, że uściślił z jakiej mąki piecze chleb. W wielu przepisach brakuje informacji na ten temat

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

 

 

trzeba było
:D  :thumbsup:  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Od dłuzszego czasu piekę chlebek polecany tu przez Alinkę z karmelizowaną cebulką Jest na zakwasie Polecam 

A  wracajac do chlebka to w innym przepisie na chleb góralski podaja na 2 kg maki 1,5l maślanki  ,a tu jest podane na 1kg maki 1l maślanki i jeszcze woda??Czy nie za rzadkie to ciasto?? Myślę je upiec w foremkach rzymskich [glinianych]

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1kg maki 1l maślanki i jeszcze woda??Czy nie za rzadkie to ciasto??

Ciasto wychodzi dość gęste. Nie rzadkie.

Tak jak na foto

https://wedlinydomowe.pl/forum/uploads/monthly_04_2022/post-111152-0-99034300-1650718366_thumb.jpg

Edytowane przez nudziarz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nooo, i "Chlebek Góralski" gotowy, przekroju na razie nie pokazuję, ponieważ kroił będę dopiero jak chlebuś dobrze wystygnie, wyrósł jednak pięknie, skórka wygląda cudnie, więc wygląda na to że smakował będzie równie doskonale, waga chlebka po upieczeniu wynosi 950 gram :D:thumbsup:.

post-49725-0-89258400-1653846342_thumb.jpg

post-49725-0-05699200-1653846365_thumb.jpg

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.