nudziarz Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Nie znalazłem tutaj na forum tego przepisu wiec się podzielę. Nie jest to mój przepis ale dawno temu znaleziony w Internecie. Chleb wychodzi bardzo dobry i długo utrzymuje świeżość. Ziemniaki są dodawane by chleb utrzymał długo wilgotność, nawet do 2 tygodni. Składniki: ( na dwie formy "keksówki")- 500 g mąki żytniej typ 720- 500 g mąki pszennej typ 650- 12 g soli- 2 duże ziemniaki- 1 l maślanki- 25 g drożdży - 1 łyżka cukru- 50 ml letniej wody Wykonanie:Ziemniaki gotujemy w łupkach (bez soli), które po ugotowaniu i przestygnięciu ścieramy na drobniutkiej tarce. Drożdże kruszymy do kubka, dodajemy letnią wodę, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wyrośnięcia.Do dużego naczynia wsypujemy obydwie mąki, sól, starte ziemniaki, wyrośnięte drożdże i mieszamy dolewając maślankę. Po długim wyrobieniu ( około 15 min robotem z hakami) nakrywamy naczynie z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma podwoić swoją objętość. Nasze formy do pieczenia smarujemy delikatnie masłem lub olejem i obsypujemy spód i boki mąką. Wyrośnięte ciasto przekładamy do przygotowanych form. Jest dość gęste. Wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika 200°C, grzałka góra dół. Pieczemy około 60 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Kwietnia 2022 wiec się podzielę I to jest na tym FORUM piękne Kiedyś byłem dość częstym gościem w Rytrze i tam serwowano podobny chleb - bardzo smaczny Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Chlebuś bardzo piękny, a skórka jeszcze piękniejsza .Powiedz nam jednak Nudziarzu, jaką ilość tego wyrośniętego ciasta wkładamy do keksówki ( w przybliżeniu), oraz czy ciasto w keksówce powinno ponownie wyrastać zanim wstawimy go do piekarnika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Kwietnia 2022 @sverige2Pozwolę sobie odpowiedzieć. Do jednej keksowki połowę ciasta. Skoro Autor nie podaje w przepisie nic na temat wyrastania ciasta w formie, to moim zdaniem należy przyjąć tak jak jest w przepisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nudziarz Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Kwietnia 2022 @MuskiChleb bardzo smaczny, praktycznie co tydzień wypiekam. Od czasu do czasu piekę inny ze słonecznikiem i płatkami owsianymi. sverige2 Przepis jest na dwie keksówki. Po wyrośnięciu wychodzi że wkładamy do nich około ¾ wysokości. Na więcej nie wystarczy.Nie pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia w keksówkach. Wkładamy natychmiast do piekarnika. quadro555 Dokładnie tak jak piszesz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Dzięki Nudziarzu .Ponieważ ja piekę różnego rodzaju chleby od lat, i zazwyczaj tak jak to pisze Quadro, nakładam zawsze ok. 1/2 keksówki, a następnie czekam aż wyrośnie do kantu keksówki i dopiero wkładam do piekarnika na 225 stopni C. i stąd było me pytanie. Chlebuś wygląda super apetycznie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Kwietnia 2022 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bułeczki-spod-ręki-halusi/?p=549722 Przepis na chlebek góralski jest na forumNiemniej jednak Twój wygląda wyśmienicie. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nudziarz Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Niestety nie znalazłem przez formową wyszukiwarkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Ja zamiast ziemniaków na szybko stosuje purre ziemniaczane w proszku -taki szybki zamiennik Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Ja z ziemniakami nie pieklam , przewaznie robie mniejsze chlebki zeby mialy wiecej skorki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 9 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Maja 2022 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bułeczki-spod-ręki-halusi/?p=549722 Przepis na chlebek góralski jest na forumNiemniej jednak Twój wygląda wyśmienicie.halusia - zgadza się, lecz nudziarz przedstawił nie jako swój tylko zaczerpnięty z netu i mu wierzę choćby dlatego, że uściślił z jakiej mąki piecze chleb. W wielu przepisach brakuje informacji na ten tematPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nudziarz Opublikowano 26 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Maja 2022 Brakło chlebka, trzeba było na szybko upiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Maja 2022 trzeba było Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 26 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Maja 2022 Chyba się skuszę i ja choć w większosci piekę chleby na zakwasie ale muszę wtedy zaczynać wieczorem Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nudziarz Opublikowano 27 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 27 Maja 2022 na zakwasie ale muszę wtedy zaczynać wieczorem Zawsze warto szukać nowych smaków. Dla mnie chlebek nr1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 28 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Maja 2022 (edytowane) Od dłuzszego czasu piekę chlebek polecany tu przez Alinkę z karmelizowaną cebulką Jest na zakwasie Polecam A wracajac do chlebka to w innym przepisie na chleb góralski podaja na 2 kg maki 1,5l maślanki ,a tu jest podane na 1kg maki 1l maślanki i jeszcze woda??Czy nie za rzadkie to ciasto?? Myślę je upiec w foremkach rzymskich [glinianych] Edytowane 28 Maja 2022 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nudziarz Opublikowano 28 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Maja 2022 (edytowane) 1kg maki 1l maślanki i jeszcze woda??Czy nie za rzadkie to ciasto??Ciasto wychodzi dość gęste. Nie rzadkie.Tak jak na fotohttps://wedlinydomowe.pl/forum/uploads/monthly_04_2022/post-111152-0-99034300-1650718366_thumb.jpg Edytowane 28 Maja 2022 przez nudziarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 28 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Maja 2022 Spróbuje jurto bo mam akurat maślankę Intrygowała mnie tylko ta ilość w porównaniu do drugiego takiego samego przepisuz mniejszą ilością tej maślanki w stosunku do mąki...... Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 29 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 29 Maja 2022 Właśnie wyjęłam z piekarnika chlebki ale bardzo popękane ...ale chyba będzie bardzo smaczny i bardzo chrupiacy Wysłane z mojego Redmi 6 przy użyciu Tapatalka Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 29 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 29 Maja 2022 bardzo chrupiacy Taki najsmaczniejszy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 29 Maja 2022 Nooo, chlebki ogromnej piękności Beato , ale pokaż nam również chlebuś w przekroju . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 29 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 29 Maja 2022 chlebki Ależ pięknie wyrosły i się przyrumieniły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 29 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 29 Maja 2022 To następny ja w kolejce żeby upiec.W następny weekend. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 29 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 29 Maja 2022 Chyba go mogłam jeszcze trochę potrzymać ale pierwsze koty za płoty w moim piekarniku muszę zmniejszyć temp i dłużej go potrzymac Wysłane z mojego Redmi 6 przy użyciu Tapatalka Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 29 Maja 2022 (edytowane) Nooo, i "Chlebek Góralski" gotowy, przekroju na razie nie pokazuję, ponieważ kroił będę dopiero jak chlebuś dobrze wystygnie, wyrósł jednak pięknie, skórka wygląda cudnie, więc wygląda na to że smakował będzie równie doskonale, waga chlebka po upieczeniu wynosi 950 gram . Edytowane 29 Maja 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.