jozefkloc Posted April 25, 2022 Report Share #1 Posted April 25, 2022 Witam. Czy drzewo orzecha laskowego (leszczyny) nadaje się do wędzenia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 25, 2022 Report Share #2 Posted April 25, 2022 Tak, nadaje się. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozefkloc Posted April 25, 2022 Author Report Share #3 Posted April 25, 2022 A ktoś tym wędził? jakieś zdjęcia macie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwydymek Posted April 25, 2022 Report Share #4 Posted April 25, 2022 A ktoś tym wędził?Leszczyna jest dość nietypowym drewnem do wędzenia, więc jeśli nie uzyskasz odpowiedzi kogoś, kto to już ćwiczył, to dla pewności wykonaj jakieś próbne wędzenie z niewielką ilością mięsa, bo smak wędliny może nie być dla twego podniebienia zachwycający Ja np. robiłem eksperymenty z wędzeniem drewnem akacji oraz mirabelki i (ogólnie rzecz biorąc) zachwycony nie byłem Quote Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted April 25, 2022 Report Share #5 Posted April 25, 2022 A ktoś tym wędził? jakieś zdjęcia macie? Po prawej od wędzarek mam ładną leszczynę, jak będę na działce to zrobię jej zdjęcie. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yrek79 Posted April 25, 2022 Report Share #6 Posted April 25, 2022 Ja wędziłem drewnem z orzecha laskowego kilka lat temu. Samym i z dodatkiem wiśni. Zdjęć nie posiadam bo nie robię wszystkim wędzonkom. W porównaniu do olchy chyba daje wyższą temperaturę i dłużej trzyma żar, ale może tylko mi się wydawało bo wędzenie wędzeniu nierówne i niezbyt na to zwracam uwagę. Ważne żeby było suche. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 25, 2022 Report Share #7 Posted April 25, 2022 (edited) Drewno leszczynowe daje dosyć jasny kolor wędzonek, dlatego najlepiej nadaje się do wędzenia drobiu. Oczywiście można nią także wędzić inne mięsa. Jest drewnem liściastym twardym, więc wykorzystuje się ją do wędzenia samodzielnie, jak i w mieszankach, najlepiej z drewnem z drzew owocowych.Co do uzyskanych smaków, trzeba sobie samemu wypróbować na niewielkiej ilości wsadu, gdyż każdy ma inny gust. Edited April 25, 2022 by Maxell Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts