Jump to content

leszczyna do wędzenia

Recommended Posts

A ktoś tym wędził?

Leszczyna jest dość nietypowym drewnem do wędzenia, więc jeśli nie uzyskasz odpowiedzi kogoś, kto to już ćwiczył, to dla pewności wykonaj jakieś próbne wędzenie z niewielką ilością mięsa, bo smak wędliny może nie być dla twego podniebienia zachwycający  :hmm:

Ja np. robiłem eksperymenty z wędzeniem drewnem akacji oraz mirabelki i (ogólnie rzecz biorąc) zachwycony nie byłem  :cry:

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

A ktoś tym wędził? jakieś zdjęcia macie?

post-55133-0-96202300-1650913929_thumb.jpeg

Po prawej od wędzarek mam ładną leszczynę, jak będę na działce to zrobię jej zdjęcie. :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

Ja wędziłem drewnem z orzecha laskowego kilka lat temu. Samym i z dodatkiem wiśni. Zdjęć nie posiadam bo nie robię wszystkim wędzonkom. W porównaniu do olchy chyba daje wyższą temperaturę i dłużej trzyma żar, ale może tylko mi się wydawało  bo wędzenie wędzeniu nierówne i niezbyt na to zwracam uwagę. Ważne żeby było suche.

Drewno leszczynowe daje dosyć jasny kolor wędzonek, dlatego najlepiej nadaje się do wędzenia drobiu. Oczywiście można nią także wędzić inne mięsa. Jest drewnem liściastym twardym, więc wykorzystuje się ją do wędzenia samodzielnie, jak i w mieszankach, najlepiej z drewnem z drzew owocowych.

Co do uzyskanych smaków, trzeba sobie samemu wypróbować na niewielkiej ilości wsadu, gdyż każdy ma inny gust.

Edited by Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein