Jump to content

Recommended Posts

Mieszkam w USA, no i właśnie udało mi się kupić ćwierć krowy.  Dostałem też jakies 20 kg flaków gratis, pod warunkiem, że rzeznik nie będzie ich czyścił.  Są zielonkawe.  Z godziny zmarnowanej na Googlu, dowiedziałem się, że trzeba wybielić, ale praktycznie żadnych szczegółów.  Czy to po prostu moczenie w roztworze wybielacza Clorox?  Może z dodatkiem wody utlenionej?  Na tym forum był stary wpis o parzeniu w temperaturze 60C i skrobaniu.   

Edited by Animeanibe
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19192-wybielanie-flak%C3%B3w-wo%C5%82owych/
Share on other sites

Pamiętam że kiedyś wybielało się flaki wapnem gaszonym.Ale to było czyste wapno bez żadnych domieszek.

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

 

 

Może z dodatkiem wody utlenionej?

Mam nadzieję, że flaki nie czekają do chwili obecnej do czyszczenia.

Uzyskanie koloru białego uzyskuje się obecnie przez dodatek 30% nadtlenku wodoru (woda utleniona ). Jakie winno być stężenie roztworu i czas działa-nie wiem.

Wybielone flaki przy użyciu wody utlenionej mają "delikatnie mydlany smak". 

Osobiście polecam metodę tradycyjną - link od Twonk`a.

  • 2 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.