Maxell Posted June 2, 2022 Report Share #1 Posted June 2, 2022 (edited) Potrawy przygotowywane w żeliwnym kociołku zaczerpnęliśmy z kuchni węgierskiej, a najpopularniejsze z nich to bogracz, leczo, czy gulasz z leśnych grzybów. Ale pieczonka/prażonka trafiła do nas najprawdopodobniej po najazdach tatarskich w XIII w. W okolicach Chrzanowa mówi się na nią "ziemniaki po cabańsku". Cabani trafili w te rejony w czasach eskapad tatarskich, byli oni pasterzami pilnującymi trzody tatarskich najeźdźców i takie dania przygotowywali wieczorami pasąc stada. Po wycofaniu się wojsk chana, część pasterzy pozostała i osiedliła się w okolicach Chrzanowa. Główne składniki potrawy to ziemniaki, marchew, cebula, buraki, liście kapusty, boczek i kiełbasa. Całość przygotowuje się, podobnie jak węgierski bogracz - nad ogniskiem, tyle że w garnku stojącym na żeliwnych nóżkach w ogniu, a nie wiszącym nad paleniskiem. Prażonka - pieczonka z ogniskana ok. 16 osób Składniki: - 3,5 kg ziemniaków klasy A lub B (młodych, wyszorowanych, w skórce, pokrojonych w sporą kostkę)- 700g wędzonego boczku ze skórą – odkroić skórę i 6 plastrów – resztę pokroić w dość sporą kostkę- 500g kiełbasy – pokrojonej w dość sporą kostkę- 6 dużych cebul – pokrojonych w średniej grubości plastry- 4 spore marchewki - pokrojone w ukośne plastry- 3 średnie buraki - pokrojone w dość cienkie półplasterki- 500g pieczarek – pokrojonych w plasterki- 7 pomidorów – bez skórki w grubych plastrach- przyprawy – sól, pieprz, ostra papryka, natka pietruszki, ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe- 5 liści włoskiej kapusty- 1/2 butelki piwa- 1/2 kostki smalcu + 1/4 kostki masła Sposób wykonania: Na spodzie wyszorowanego kociołka ułóż skórę z boczku, a na ściankach jeden okrąg z plastrów boczku. Potem układaj warstwy w kolejności: - ziemniaki- marchew- cebula- sól, pieprz- buraki- boczek + kiełbasa- papryka w proszku- pieczarki- pomidory- sól, natka, ziele, liść laurowy..... i tak do końca składników.Dokładnie ugnieć całość w kociołku (w trakcie pieczenia sporo się skurczy). Na samym wierzchu ułóż warstwę ziemniaków, posól je, włóż smalec i wlej piwo. Przykryj liśćmi kapusty, zamknij pokrywę i zakręć (niezbyt mocno). Piecz na małym ogniu w ognisku (dużo żaru) ok. 1,5 do 2 godzin. Przepis pochodzi z blogu ChilliBite.pl Edited June 2, 2022 by Maxell Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19217-kocio%C5%82ek-pra%C5%BConka-pieczonka-z-ogniska/ Share on other sites More sharing options...
bilu72 Posted June 2, 2022 Report Share #2 Posted June 2, 2022 Ja nie daję do ziemniaków po cabańsku pieczarek,pomidorów,piwa,ziela oraz liści laurowych.Zamiast pokrywki używam darnia. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19217-kocio%C5%82ek-pra%C5%BConka-pieczonka-z-ogniska/#findComment-771404 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 2, 2022 Author Report Share #3 Posted June 2, 2022 Bilu, podaj w odrębnym temacie swój przepis na danie z kociołka. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19217-kocio%C5%82ek-pra%C5%BConka-pieczonka-z-ogniska/#findComment-771432 Share on other sites More sharing options...
bilu72 Posted June 3, 2022 Report Share #4 Posted June 3, 2022 (edited) Bilu, podaj w odrębnym temacie przepis na danie z kociołka.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16989-ziemniaki-po-caba%C5%84sku/ Prażonki to potrawa pochodząca z okolic Zawiercia i Myszkowa.Natomiast nazwa „ziemniaki po cabańsku” jest nazwą współczesną, wyłonioną w plebiscycie tygodnika „Przełom” i Starostwa Powiatowego w Chrzanowie na nazwę dla „pieczonych”, ustaloną w roku 2005 17 stycznia 2011 roku „pieczone”, decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych.Danie przygotowuje się z ziemniaków, jarzyn (marchew, pietruszka, cebula, kilka liści kapusty, buraki) i wędlin, takich jak boczek czy kiełbasa (pierwotnie była to wyłącznie słonina) Tradycyjnie danie jest przygotowywane w kamionkowym garnku ustawionym na cegłach bądź żeliwnym kociołku na nóżkach bez przykrywki. Do tego celu służą liście kapusty, a jako docisku używa się wyciętego wraz z ziemią kawałka darniny odwróconej trawą do liści czasami kladziono na darni jeszcze kamień. Do tej pory niektórzy mieszkańcy Chrzanowa i okolic tak przygotowują to danie. Edited June 3, 2022 by bilu72 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19217-kocio%C5%82ek-pra%C5%BConka-pieczonka-z-ogniska/#findComment-771517 Share on other sites More sharing options...
bobok Posted June 3, 2022 Report Share #5 Posted June 3, 2022 Przepis na ziemniaki podany przez kol. bilu72 jest od lat sztandarowym przepisem na imprezy plenerowe w powiecie Chrzanowskim i okolicach. Przyprawy to tylko sól i pieprz bez papryki jak również bez pieczarek czy pomidorów. Oczywiście w ramach eksperymentów dodawało się np. nogi z kurczaka czy królika ale to już nie były typowe ziemniaki prażone. Spróbujcie zrobić takie ziemniaki przykrywając je liśćmi z kapusty i darniem, smak nie do podrobienia. Nie bójcie się kłaść darnia trawą do ziemniaków pod warunkiem że dareń jest trochę większy od garnka żeby nie wpadł do środka. Piekąc ziemniaki na ognisku ważne jest żeby zapalić ognisko i narobić dużo żaru który później trzeba rozgarnąć i garnek postawić w środek. Piec ok. godziny dodając do żaru niewielkie ilości drewna. Nie może być dużego ognia bo ziemniaki się przypalą, choć te przypalone to najlepsze . Spróbujcie bo przepis godny polecenia zwłaszcza na plenerowe imprezy. Smacznego. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19217-kocio%C5%82ek-pra%C5%BConka-pieczonka-z-ogniska/#findComment-771551 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted June 3, 2022 Report Share #6 Posted June 3, 2022 Fajnie Koledzy że doradzacie w temacie.Bo jaakurat w kociołkowaniu nie mam zbyt dużego doświadczenia. Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19217-kocio%C5%82ek-pra%C5%BConka-pieczonka-z-ogniska/#findComment-771565 Share on other sites More sharing options...
Olka88 Posted June 30, 2022 Report Share #7 Posted June 30, 2022 To czyli jednak buraki się daje.. a mi co niektórzy próbowali wmawiać, że nie .... Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19217-kocio%C5%82ek-pra%C5%BConka-pieczonka-z-ogniska/#findComment-775383 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted June 30, 2022 Report Share #8 Posted June 30, 2022 To czyli jednak buraki się daje.. a mi co niektórzy próbowali wmawiać, że nie .... Do czego odnosi się ten wpis?Na naszym forum nie zabierałaś głosu w temacie prażonek. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19217-kocio%C5%82ek-pra%C5%BConka-pieczonka-z-ogniska/#findComment-775398 Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted June 30, 2022 Report Share #9 Posted June 30, 2022 (edited) Bilu, podaj w odrębnym temacie przepis na danie z kociołka.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16989-ziemniaki-po-caba%C5%84sku/ "Prażonki to potrawa pochodząca z okolic Zawiercia i Myszkowa."Bilu , ma racje , mój ojciec pochodził z tych okolic , prażonki były obowiązkowe po wykopkach , ale także robiło sie je po żniwach , nie pamiętam by dodawano piwa , sposób z darnią u nas się nie praktykowało .Garnki do prażonek wyrabiano w Myszkowie i praktycznie każda rodzina w okolicy miała taki garnek .Słonina o boczek był obowiązkowy , ale zdarzało się też ze dodawano pokrojone kawałki wieprzowiny .Jesienią prażonki były głownym daniem spotkań towarzyskich , a nawet ich przyczyną robione w ogrodzie lub na polu .Miłe młodzieńcze czasy. EAnno wpis kolegi odnosi się do buraków jako składnika potrawy - prażonki - to prawda dodawno u nas także buraki . Olka 88 może nie brał udziału ale napewno czytał posty i pewnie kiedyś ktoś solennie mu prawił , że buraków się nie dodaje -stąd jego post .Chyba nie powinno przeszkadzać nikomu. Edited June 30, 2022 by Pacan Wojciech Quote Wojciech Pacan Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19217-kocio%C5%82ek-pra%C5%BConka-pieczonka-z-ogniska/#findComment-775400 Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted June 30, 2022 Report Share #10 Posted June 30, 2022 (edited) Jak mieszkałem (krótko) w Chrzanowie to ”cabany” to określenie mieszkańców Chrzanowa i okolicy. Zresztą do końca nigdy tego nie zgłębiłem. Nie wielka odległość o już niby inni byli. Przynajmniej tak mi miejscowi mówili. Chrzanów był wtedy w woj. Katowickim . Jak mieli jechać do Katowice to tak jak zagranicę "paszportu szukali” . Do Krakowa to do siebie . Edited June 30, 2022 by Maciekzbrzegu Quote Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19217-kocio%C5%82ek-pra%C5%BConka-pieczonka-z-ogniska/#findComment-775409 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted June 30, 2022 Report Share #11 Posted June 30, 2022 A ja mieszkam niezbyt daleko od Myszkowa i Zawiercia i u mnie buraków się nie daje . No i ta potrawa u nas nosi nazwę pieczonki Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19217-kocio%C5%82ek-pra%C5%BConka-pieczonka-z-ogniska/#findComment-775459 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.