Maxell Opublikowano 2 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Czerwca 2022 (edytowane) Potrawy przygotowywane w żeliwnym kociołku zaczerpnęliśmy z kuchni węgierskiej, a najpopularniejsze z nich to bogracz, leczo, czy gulasz z leśnych grzybów. Ale pieczonka/prażonka trafiła do nas najprawdopodobniej po najazdach tatarskich w XIII w. W okolicach Chrzanowa mówi się na nią "ziemniaki po cabańsku". Cabani trafili w te rejony w czasach eskapad tatarskich, byli oni pasterzami pilnującymi trzody tatarskich najeźdźców i takie dania przygotowywali wieczorami pasąc stada. Po wycofaniu się wojsk chana, część pasterzy pozostała i osiedliła się w okolicach Chrzanowa. Główne składniki potrawy to ziemniaki, marchew, cebula, buraki, liście kapusty, boczek i kiełbasa. Całość przygotowuje się, podobnie jak węgierski bogracz - nad ogniskiem, tyle że w garnku stojącym na żeliwnych nóżkach w ogniu, a nie wiszącym nad paleniskiem. Prażonka - pieczonka z ogniskana ok. 16 osób Składniki: - 3,5 kg ziemniaków klasy A lub B (młodych, wyszorowanych, w skórce, pokrojonych w sporą kostkę)- 700g wędzonego boczku ze skórą – odkroić skórę i 6 plastrów – resztę pokroić w dość sporą kostkę- 500g kiełbasy – pokrojonej w dość sporą kostkę- 6 dużych cebul – pokrojonych w średniej grubości plastry- 4 spore marchewki - pokrojone w ukośne plastry- 3 średnie buraki - pokrojone w dość cienkie półplasterki- 500g pieczarek – pokrojonych w plasterki- 7 pomidorów – bez skórki w grubych plastrach- przyprawy – sól, pieprz, ostra papryka, natka pietruszki, ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe- 5 liści włoskiej kapusty- 1/2 butelki piwa- 1/2 kostki smalcu + 1/4 kostki masła Sposób wykonania: Na spodzie wyszorowanego kociołka ułóż skórę z boczku, a na ściankach jeden okrąg z plastrów boczku. Potem układaj warstwy w kolejności: - ziemniaki- marchew- cebula- sól, pieprz- buraki- boczek + kiełbasa- papryka w proszku- pieczarki- pomidory- sól, natka, ziele, liść laurowy..... i tak do końca składników.Dokładnie ugnieć całość w kociołku (w trakcie pieczenia sporo się skurczy). Na samym wierzchu ułóż warstwę ziemniaków, posól je, włóż smalec i wlej piwo. Przykryj liśćmi kapusty, zamknij pokrywę i zakręć (niezbyt mocno). Piecz na małym ogniu w ognisku (dużo żaru) ok. 1,5 do 2 godzin. Przepis pochodzi z blogu ChilliBite.pl Edytowane 2 Czerwca 2022 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 2 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Czerwca 2022 Ja nie daję do ziemniaków po cabańsku pieczarek,pomidorów,piwa,ziela oraz liści laurowych.Zamiast pokrywki używam darnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Czerwca 2022 Bilu, podaj w odrębnym temacie swój przepis na danie z kociołka. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 3 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Czerwca 2022 (edytowane) Bilu, podaj w odrębnym temacie przepis na danie z kociołka.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16989-ziemniaki-po-caba%C5%84sku/ Prażonki to potrawa pochodząca z okolic Zawiercia i Myszkowa.Natomiast nazwa „ziemniaki po cabańsku” jest nazwą współczesną, wyłonioną w plebiscycie tygodnika „Przełom” i Starostwa Powiatowego w Chrzanowie na nazwę dla „pieczonych”, ustaloną w roku 2005 17 stycznia 2011 roku „pieczone”, decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych.Danie przygotowuje się z ziemniaków, jarzyn (marchew, pietruszka, cebula, kilka liści kapusty, buraki) i wędlin, takich jak boczek czy kiełbasa (pierwotnie była to wyłącznie słonina) Tradycyjnie danie jest przygotowywane w kamionkowym garnku ustawionym na cegłach bądź żeliwnym kociołku na nóżkach bez przykrywki. Do tego celu służą liście kapusty, a jako docisku używa się wyciętego wraz z ziemią kawałka darniny odwróconej trawą do liści czasami kladziono na darni jeszcze kamień. Do tej pory niektórzy mieszkańcy Chrzanowa i okolic tak przygotowują to danie. Edytowane 3 Czerwca 2022 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobok Opublikowano 3 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Czerwca 2022 Przepis na ziemniaki podany przez kol. bilu72 jest od lat sztandarowym przepisem na imprezy plenerowe w powiecie Chrzanowskim i okolicach. Przyprawy to tylko sól i pieprz bez papryki jak również bez pieczarek czy pomidorów. Oczywiście w ramach eksperymentów dodawało się np. nogi z kurczaka czy królika ale to już nie były typowe ziemniaki prażone. Spróbujcie zrobić takie ziemniaki przykrywając je liśćmi z kapusty i darniem, smak nie do podrobienia. Nie bójcie się kłaść darnia trawą do ziemniaków pod warunkiem że dareń jest trochę większy od garnka żeby nie wpadł do środka. Piekąc ziemniaki na ognisku ważne jest żeby zapalić ognisko i narobić dużo żaru który później trzeba rozgarnąć i garnek postawić w środek. Piec ok. godziny dodając do żaru niewielkie ilości drewna. Nie może być dużego ognia bo ziemniaki się przypalą, choć te przypalone to najlepsze . Spróbujcie bo przepis godny polecenia zwłaszcza na plenerowe imprezy. Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 3 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Czerwca 2022 Fajnie Koledzy że doradzacie w temacie.Bo jaakurat w kociołkowaniu nie mam zbyt dużego doświadczenia. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olka88 Opublikowano 30 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Czerwca 2022 To czyli jednak buraki się daje.. a mi co niektórzy próbowali wmawiać, że nie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Czerwca 2022 To czyli jednak buraki się daje.. a mi co niektórzy próbowali wmawiać, że nie .... Do czego odnosi się ten wpis?Na naszym forum nie zabierałaś głosu w temacie prażonek. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 30 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Czerwca 2022 (edytowane) Bilu, podaj w odrębnym temacie przepis na danie z kociołka.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16989-ziemniaki-po-caba%C5%84sku/ "Prażonki to potrawa pochodząca z okolic Zawiercia i Myszkowa."Bilu , ma racje , mój ojciec pochodził z tych okolic , prażonki były obowiązkowe po wykopkach , ale także robiło sie je po żniwach , nie pamiętam by dodawano piwa , sposób z darnią u nas się nie praktykowało .Garnki do prażonek wyrabiano w Myszkowie i praktycznie każda rodzina w okolicy miała taki garnek .Słonina o boczek był obowiązkowy , ale zdarzało się też ze dodawano pokrojone kawałki wieprzowiny .Jesienią prażonki były głownym daniem spotkań towarzyskich , a nawet ich przyczyną robione w ogrodzie lub na polu .Miłe młodzieńcze czasy. EAnno wpis kolegi odnosi się do buraków jako składnika potrawy - prażonki - to prawda dodawno u nas także buraki . Olka 88 może nie brał udziału ale napewno czytał posty i pewnie kiedyś ktoś solennie mu prawił , że buraków się nie dodaje -stąd jego post .Chyba nie powinno przeszkadzać nikomu. Edytowane 30 Czerwca 2022 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 30 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Czerwca 2022 (edytowane) Jak mieszkałem (krótko) w Chrzanowie to ”cabany” to określenie mieszkańców Chrzanowa i okolicy. Zresztą do końca nigdy tego nie zgłębiłem. Nie wielka odległość o już niby inni byli. Przynajmniej tak mi miejscowi mówili. Chrzanów był wtedy w woj. Katowickim . Jak mieli jechać do Katowice to tak jak zagranicę "paszportu szukali” . Do Krakowa to do siebie . Edytowane 30 Czerwca 2022 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 30 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Czerwca 2022 A ja mieszkam niezbyt daleko od Myszkowa i Zawiercia i u mnie buraków się nie daje . No i ta potrawa u nas nosi nazwę pieczonki Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.