Jump to content

Recommended Posts

Dzień dobry.

Po pierwszym wędzeniu bardzo proszę o pomoc w obsłudze tegoż urządzenia.

Generator działa prawidłowo przez pierwsze 30 - 35 min pracy, później ilość wytwarzanego dymu drastycznie się zmniejsza. Porównując z początkową wydajnością to pracuje na jakieś 20-25%. Problemem nie są zawieszające się zrębki, bo te można opuścić na dół jakimś stalowym drutem ale nie przynosi to żadnej poprawy. Jedynym rozwiązaniem jest rozebranie wszystkiego, wyczyszczenie i zasypanie nowymi zrębkami. Wówczas doskonale pracuje przez kolejne 30 min. Jak sobie z tym poradzić, bo przy takiej pracy tego cuda mozna tylko poparzyć ręce i popsuć nerwy?

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19229-generator-dymu-forest-legend-pomocy/

Przerób, albo sprzedaj i kup coś działajacego prawidlowo.

Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

601-167-051 czynne całą dobę ;)

Jedynym rozwiązaniem jest rozebranie wszystkiego, wyczyszczenie i zasypanie nowymi zrębkami. Wówczas doskonale pracuje przez kolejne 30 min.

Tak to jest jak się kupi jakieś gówno, zwykła wędzarnia na drewno i nie miałbyś problemu.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Kocham takie odpowiedzi... 

Na prośbę typu "Pomóżcie, słońce za mocno świeci mi przez okno", pada odpowiedź "Zamuruj okno, a najlepiej to kup sobie dom który ma okna tylko od północy"  :facepalm:

Dymogeneratorów typu Dymbox, Forest Legend, itd. da się używać z mniejszymi lub większymi problemami. Trzeba się ich tylko nauczyć.

Jak używam Dymboxa i działa - trzeba tylko co jakiś czas stuknąć, żeby zrębki opadły. 

- zrębki jak największe, klasa 8-10

- zrębki suche! 

- rurka dymowa MUSI lekko opadać, żeby smoła spływała

- powietrze na minimum: tylko tyle żeby tylko nie zgasło 

Chciałem kupić coś dobrego a wyszła lipa.

Sam konstrukcja jest wielką lipą. Masz kilka rozwiązań począwszy od wyczyszczenia, opuszczenia ceny i sprzedania bubla, przynajmniej to dla mnie jest najlepsze rozwiązanie, poprzez przeróbkę która coś tam pomoże. Następnym rozwiązaniem jest zakupienie takiej konstrukcji która nie stwarza problemów lub zbudowanie samemu DG np. konstrukcji Mikiego. 

Edited by Grzewlod

Sam konstrukcja jest wielką lipą.  Następnym rozwiązaniem jest zakupienie takiej konstrukcji która nie stwarza problemów, lub zbudowanie samemu DG np. konstrukcji Mikiego. 

:D:thumbsup::clap: !!!