Maxell Posted June 21, 2022 Report Share #1 Posted June 21, 2022 Na liczne prośby naszych zlotowiczów, przedstawiam receptury na konserwy rybne wykonane podczas zlotowych warsztatów. 1. Makrela w sosie pomidorowym. Ta konserwa została wykonana w oparciu o połączone receptury Kolegów: @Resal i @Todek: a) receptura Resal'a: MAKRELA W SOSIE POMIDOROWYM(Na podstawie branżowej instrukcji technologicznej CLPR | K-III-M-4/90) Sos pomidorowy Koncentrat pomidorowy 30% 2 593 gOlej roślinny 340 gCukier biały 850 gOcet spirytusowy 10% 765 gSól warzona 383 g Goździki mielone 4.25 gZiele angielskie mielone 4.25 gPieprz czarny mielony 12.75 gKorzeń selera świeży 255 gKorzeń pietruszki świeży 255 gCebula biała świeża 425 gMąka pszenna 255 gWoda 2 358 g Razem 8 500 g RybaŚwieże tusze z makreli oprawione 20 000 g Wykonanie Obróbka rybMakrele rozmrozić, oprawić i usunąć płetwy (oprócz grzbietowej). Pokroić na kawałki dostosowane do wysokości puszek i opłukać w zimnej wodzie. Układanie rybKawałki ryb ułożyć pionowo w puszkach grzbietami na zewnątrz. Wypełnienie puszek około 80% (masa ryb wyrażona w g = 0.8 * pojemność puszki wyrażonej w ml) Parowanie rybPuszki z rybami parować przez około 30 min. Po zakończeniu parowania odlać wyciek. Przygotowanie sosu pomidorowegoOczyszczone, opłukane i pokrojone warzywa zalać wodą do przykrycia i zagotować. Po odszumowaniu ugotować do miękkości i zblendować / zmiksować. Rozdrobnione warzywa wymieszać z koncentratem pomidorowym, solą i częścią wody. Po zagotowaniu dodać cukier, przyprawy, ocet i resztę wody. W temperaturze 60oC stopniowo dodawać mąkę rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody stale mieszając. Sos zblendować / zmiksować. Dozowanie sosuPrzygotowanym sosem o temperaturze 50oC wypełnić puszki z uparowaną rybą. KonserwacjaPuszki zamykamy i sterylizujemy. b) receptura Todka: Makrela w sosie pomidorowym Ryby patroszymy, usuwamy łby i płetwy, bez płetwy grzbietowej.Kroimy na kawałki o wys. puszki.Solankowanie:Solanka 15 %, w stosunku 1 : 1 z rybą, przez 15 – 20 min.Można nie solankować. Wtedy dodajemy więcej soli do sosu.Ociekanie 30 min.Parowanie:Do puszki 300 g. Makrela 230 – 270 g. Kawałki pionowo, grzbietami do płaszcza puszki.Do puszki 160 g. Makrela 125 – 140 g. Ułożenie jw.Czas parowania 20 – 30 min w 100 C.Puszki 160 g 15 – 30 min.Po parowaniu odlać wyciek.Po parowaniu masa ryby w puszce 200 – 220 g.W puszce 160 g ryba 110 – 120 g.Zalewamy sosem o temp. około 50 C. Sterylizacja w 115 C puszki 300 g przez 30 + 60 + 30 min.Puszki 160 g przez 20 + 60 + 30 min. Sos na 1000 g: Koncentrat 30 % - 305 g,Olej roślinny - 40 gCukier - 100 gOcet 10 % - 90 gSól, ryba nie solankowana - 45 gSól, ryba solankowana - 12 gGoździki - 0,5 gZiele angielskie - 0,5 gPieprz mielony - 1,5 gSeler świeży lub mrożony - 30 gPietruszka jw. – 30 gCebula św. – 50 gMąka pszenna - 30 gWoda do 1000 g - około 277, 5 g Jarzyny pokroić w kostkę i zalać wodą do przykrycia. Zagotować. Zszumować.Dodać olej i gotować do miękkości.Przetrzeć przez sito.Koncentrat wymieszać z przetartymi jarzynami, solą i częścią wody. Zagotować.Dodać cukier, przyprawy i resztę wody.Przestudzić do 60 C i dodać ocet i mąkę rozprowadzoną w odrobinie wody.Zhomogenizować. Uwaga:Połączyliśmy oba przepisy tak, że rybę solankowaliśmy wg Todka, a do sosu Resal'a dodaliśmy jedynie 2 czubate łyżki soli. Wybraliśmy przepis na sos Kolegi Resala, gdyż opracowany był na 20 kg makreli, a tyle właśnie przerabialiśmy w pomidorach. Moim zdaniem wyszedł pyszny. 2. Szprotki marynowane wg Chabra: Szprotki marynowane według chabra: Pierwsza zalewa na 1 kg szprotek (1 kg ryb 1 litr zalewy) 12-24 godz.: - 3 szklanki wody- 1 szklanka octu- 3 łyżki cukru - 60 g- 2 łyżki soli - 45g Druga zalewa na kg szprotek ( 1 kg ryb 0,5 litra zalewy): - 1,5 szklanki wody- 0,5 szklanki octu- 1,5 łyżki cukru – 30 g- 1 łyżka soli – 22 g- 3 liście laurowe- 3-4 ziarenka pieprzu- 3-4 ziarenka ziela angielskiego- płaska łyżka gorczycy. Zalewę gotujemy pod przykryciem i studzimy. Ocet można dodać po wystudzeniu. 2-3 średnie cebule kroimy w półtalarki, zalewamy wrzątkiem i po wystudzeniu mieszamy ze szprotami i zalewamy zalewą. Na 10 kg szprotek : Pierwsza zalewa na 12-24 godz.: - woda 7,5 litra,- ocet - 2,5 l,- cukier – 600 g.,- sól - 450 g., Druga zalewa: - woda 3,75 litra,- ocet 1,25 litra,- cukier 300 g.,- sól 220 g.,- liść laurowy – 30 szt.,- ziarna pieprzu - 30-40 szt.,- ziele angielskie - 30-40 szt.,- gorczyca - 10 płaskich łyżek,- cebula średnia 20-30 szt. Uwaga:Zmniejszyliśmy nieco ilość cukru oraz ilość końcową cebuli. 3. Płaty śledziowe w sosie pomidorowym wg Tomka: Tomek prosił nas o pozostawienie dla niego 10 kg płata śledziowego. Przywiózł swój gotowy sos pomidorowy.Realizacja przepisu wyglądała następująco:Płaty śledziowe zostały podzielone na dwie części i pokrojone w kostkę o wymiarach szerokości półpłata, czyli ok. 3,5 x 3.5 cm.Na dno puszki zostało wylane trochę sosu (przykrył dno), a na to rozłożona warstwa płata śledziowego. Na wierzch ryby została dodana następna warstwa sosu i tak naprzemiennie, aż do napełnienia puszki. Na wierzch warstwa sosu.Zamknięte puszki były sterylizowane w szybkowarze przez ok. 60 min.Skład sosu pozostaje tajemnica Tomka, ale myślę, że spokojnie można tę konserwę zrobić na bazie "naszego" sosu pomidorowego, po uprzednim solankowaniu płatów. Piszę o tym, gdyż płaty śledziowe są dostępne znacznie łatwiej w sklepach rybnych, niż dobrej jakości makrela. 4. Makrela w oleju wg wladka123: Zastanawialiśmy się nad tym, czy zrobić makrelę w sosie własnym, czy w oleju. Kolega wladek123 przekonał nas do prostej w wykonaniu, ale podobno bardzo smacznej makreli w oleju wg Jego przepisu.Na dno puszki kładziemy plaster świeżej cebuli, ziarnko ziela angielskiego i kawałek liścia laurowego. Układamy kawałki wcześniej solankowanej i pokrojonej makreli, a wszystko zalewamy dobrej jakości olejem roślinnym. Po zamknięciu, konserwę sterylizujemy wg wskaźników dla ryby surowej. 5.Przepis na moje marynowane płaty śledziowe na pewno znacie, gdyż jest na forum i realizujemy go systematycznie na każdym chłapowskim zlocie. 6. Makrela wędzona: Makrelę po rozmrożeniu patroszymy i bardzo dokładnie myjemy. Nam trafiły się piękne okazy (po ok. 0,5 kg każda). Następnie umieszczamy je w solance o stężeniu od 8 do 10% (zależne od wielkości ryby i czasu solankowania). Ja przygotowałem solankę o stężeniu ok.8,2%, gdyż ryby miały być wędzone dopiero za kilkanaście godzin. Na drugi dzień po śniadaniu, wyjęliśmy ryby z solanki i opłukaliśmy je w czystej wodzie. Po nacięciu odpowiedniej ilości sznurków wędzarniczych (mieliśmy 50 szt. makreli), zostały one przewiązane pętelką za ogony i rozwieszone na dworze celem ocieknięcia. Po upływie kilku godzin, kiedy skórka na rybach była już pergaminowa, makrele zostały przeniesione do wędzarni typu Borniak. Po wielu zabiegach technicznych, udało się je tak rozmieścić w komorze, iż nie stykały się ze sobą i wszystkie weszły na jeden rzut. Makrele po dosuszeniu, wędziły się 5 godzin w temperaturze ok. 60 st., która pod koniec wędzenia została podniesiona.Moim zdaniem wyszły bardzo smaczne i całkowicie uwędzone. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/ Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 21, 2022 Author Report Share #2 Posted June 21, 2022 Podziękowania dla wszystkich, którzy poświęcili swój czas na przygotowanie receptur oraz dla wszystkich tych, którzy te receptury realizowali już w Chłapowie. To był naprawdę kawał dobrej roboty zwłaszcza, że mieliśmy łącznie do dyspozycji 120 kg świeżej ryby. Wielkie dzięki Panie i Panowie. :clap: Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/#findComment-774014 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 21, 2022 Author Report Share #3 Posted June 21, 2022 Oczywiście, wykonaliśmy również po kilka (o ile pamiętam po 2-4 szt.) konserw eksperymentalnych: - makrela w sosie własnym,- makrela w sosie musztardowym,- makrela w majonezie. Co z tego wyszło, zobaczymy za kilka tygodni. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/#findComment-774016 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 21, 2022 Author Report Share #4 Posted June 21, 2022 Może nie wszystko podałem szczegółowo, jeśli chodzi o przepis Władka123, ale myślę, że sam autor uzupełni ewentualne braki. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/#findComment-774031 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 22, 2022 Author Report Share #5 Posted June 22, 2022 (edited) Mam potwierdzenie od Kolegi @wisniahell, że konserwy makrela w pomidorach i w oleju wyszły super. Kolega @Marek z Bielska chwalił makrelę w pomidorach. Warto było się potrudzić.Po konsultacji z Kolegą Władkiem123, potwierdzam, iz przepis na makrelę w oleju zapisałem prawidłowo. Jesli ktoś ma ochotę, może dodać pieprz, paprykę lub przyprawy, które lubi. Edited June 22, 2022 by Maxell Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/#findComment-774202 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 26, 2022 Author Report Share #6 Posted June 26, 2022 Czy ktoś z Was próbował już konserw? Jeśli tak, podzielcie się wrażeniami smakowymi, byśmy mogli dopracować nasze receptury. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/#findComment-774706 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted June 26, 2022 Report Share #7 Posted June 26, 2022 Czekam aż się przegryzą Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/#findComment-774710 Share on other sites More sharing options...
witold1961 Posted June 26, 2022 Report Share #8 Posted June 26, 2022 Te w pomidorach bardzo dobre. Powiedziałbym idealne. Te w oleju trochę bez wyrazu. Trzeba by je czymś doprawic. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/#findComment-774734 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 26, 2022 Author Report Share #9 Posted June 26, 2022 (edited) Te w oleju trochę bez wyrazu. Trzeba by je czymś doprawic.Właśnie taki był cel realizacji tego autorskiego przepisu Waładka123. Chodziło o to, by zrobić konserwę łagodną, nie zawierającą dominujących przypraw, by każdy mógł ją sobie doprawiać według własnego smaku. Autor podpowiada, by dodawać do składu pieprz, paprykę, czosnek, ewentualnie zioła - to wszystko co lubicie.Sos pomidorowy zrobiłem ściśle według receptury Kolegi Resala, opartej dokładnie na przepisie branżowym, który niedawno opublikowałem na forum. Edited June 26, 2022 by Maxell Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/#findComment-774771 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 1, 2022 Report Share #10 Posted July 1, 2022 Czy ktoś z Was próbował już konserw? Spróbowałam śledzia w pomidorach: po prostu odlot Konsystencja mięsa ryby optymalna, sos idealnie zharmonizowany Nie jestem fanką ryb i tym bardziej zaskoczyła mnie ta konserwa.Czy jest gdzieś info o recepturze tej konserwy? Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/#findComment-775581 Share on other sites More sharing options...
kempes Posted July 4, 2022 Report Share #11 Posted July 4, 2022 Aniu, 1 post tego tematu. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/#findComment-775902 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted July 4, 2022 Author Report Share #12 Posted July 4, 2022 Nie Tadziu. Ani chodzi o konserwę śledź w sosie pomidorowym, którą robił Tomek, na bazie swojego, przywiezionego sosu. My robiliśmy makrelę w puszkach, a śledzie zostały zamarynowane. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/#findComment-775903 Share on other sites More sharing options...
kempes Posted July 6, 2022 Report Share #13 Posted July 6, 2022 Mirek, punkt 3 - Twój 1 post Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/#findComment-776285 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted July 6, 2022 Author Report Share #14 Posted July 6, 2022 Tak, w punkcie 3 jest tylko opis techniczny produkcji konserwy z podaniem podstawowych składników. Jednak sam skład najważniejszego z nich, sosu pomidorowego, jest tajemnicą Tomka. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/#findComment-776286 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 6, 2022 Report Share #15 Posted July 6, 2022 sam skład najważniejszego z nich, sosu pomidorowego, jest tajemnicą Tomka. Probowałam tego sosu z garnka, po przygotowaniu.Pamiętam jego dość skoncentrowany, intensywny smak.Jednak w konserwie rybnej to już było coś zupełnie innego.Widać na tym przykładzie, że optymalne rozcieńczenie smaków i aromatów w procesie dojrzewania konserwy jest bardzo istotne. Gratuluję "Wiśniom" wspaniałego produktu Makreli jeszcze nie próbowałam, czeka na regale w piwnicy na dobrą okazję Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/#findComment-776350 Share on other sites More sharing options...
kempes Posted July 7, 2022 Report Share #16 Posted July 7, 2022 Szkoda, że testowo nie zrobiliśmy z sosem od makreli kilku puszek śledzia Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/#findComment-776434 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted July 7, 2022 Author Report Share #17 Posted July 7, 2022 Mam nadzieję, ze w przyszłym roku będę miał już recepturę na ten sos i wtedy się nim zajmiemy. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/#findComment-776489 Share on other sites More sharing options...
chaber Posted July 9, 2022 Report Share #18 Posted July 9, 2022 Makrela w sosie pomidorowym bardzo dobra -składniki dobrane idealnie , sos w czasie produkcji rzeczywiście był ostrzejszy ,ale w połączeniu z makrelą i czasem przegryzania się rewelacja. Reszta konserw jeszcze dojrzewa, Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/#findComment-776799 Share on other sites More sharing options...
Todek Posted July 10, 2022 Report Share #19 Posted July 10, 2022 sos w czasie produkcji rzeczywiście był ostrzejszy ,ale w połączeniu z makrelą i czasem przegryzania się rewelacja. No na tym to właśnie polega. Sam sos zaraz po przygotowaniu jest dość ostry i słony i dopiero po przegryzieniu się z rybą wszystko się wyrównuje. [Dodano: 10 lip 2022 - 09:16] Ani chodzi o konserwę śledź w sosie pomidorowym, którą robił Tomek, A śledzie były parowane czy surowe? Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/#findComment-776925 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted July 10, 2022 Author Report Share #20 Posted July 10, 2022 Todku, śledzie były surowe i nie solone. Po prostu Tomek prosił mnie o zostawienie dla niego 10 kg płatów śledziowych po rozmrożeniu. I to wszystko. Płaty podzielił na dwa i każdą część kroił na takie ok. 3-4 cm kawałki. Do puszki najpierw trochę sosu, następnie warstwa śledzi, znowu sos, dalej śledzie i tak do samej góry, Na wierzch sos. Wczoraj próbowałem - petarda. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/#findComment-776930 Share on other sites More sharing options...
Todek Posted July 10, 2022 Report Share #21 Posted July 10, 2022 (edited) A może taki sos do śledzia (ale parowanego). Ale może z surowym też byłby dobry: Na 1000 g:Koncentrat pom. - 370 gOlej - 30 gCukier - 44 gOcet - 60 g, lub 30 g + 2 g kwaskuSól:- ryba solankowana - 12 g- niesolankowana - 45 gSeler świeży - 40 gPietruszka św. - 30 gCebula św. 30 gPieprz - 1.5 gPapryka sł. - 1.0 gZiele ang. - 0.5 gGoździk - 0.5 gMąka pszenna - 25 gWoda do 1000 g Warzywa zalać wodą i gotować do zszumowania. Dodać olej i gotować do miękkości.Przetrzeć lub zmiksować. Dodać koncentrat, sól i część wody i gotować przez 15 min.Dodać cukier, przyprawy, ocet i część wody, obniżyć temp. do 60 C i dodać mąkę rozprowadzoną w wodzie.Zmiksować. Edited July 10, 2022 by Todek Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/#findComment-776945 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted July 10, 2022 Author Report Share #22 Posted July 10, 2022 Jak tylko się obrobię, na pewno spróbuję. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/#findComment-776951 Share on other sites More sharing options...
Todek Posted July 10, 2022 Report Share #23 Posted July 10, 2022 (edited) Jest jeszcze przepis na śledzia w kremie pomidorowym, ale występuje tam składnik o nazwie Frimulsian 10. Nie wiem co to jest. Edited July 10, 2022 by Todek Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/#findComment-776957 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted July 10, 2022 Report Share #24 Posted July 10, 2022 ... występuje tam składnik o nazwie Frimulsian 10. Nie wiem co to jest. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18951-dyskusja-na-temat-branżowych-przepisów-na-konserwy-z-ryb-i-przetworów-rybnych/page-3#entry756097 Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/#findComment-776965 Share on other sites More sharing options...
Zofintal Posted March 23, 2023 Report Share #25 Posted March 23, 2023 Czy w przepisie na sos pomidorowy Todka jest Sos na 1000g sosu czy Sos na 1000g makreli? Mam 2.5 kg makreli i nie wiem ile sosu jest mi potrzebne? Z tego co się orientuję to jakieś ponad 400 ml/kg makreli Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/#findComment-822919 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.