kempes Posted March 23, 2023 Report Share #26 Posted March 23, 2023 Chyba na 1000 g sosu bo wody do 1000 g Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/page/2/#findComment-822922 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 23, 2023 Author Report Share #27 Posted March 23, 2023 (edited) To są składniki na 1000 g sosu (wystarczy je zsumować). Po uparowaniu ryby do puszki wchodzi ok. 25-30% sosu. Przeczytaj dokładnie cały przepis. Todek stosował puszki o poj. 160 g. Po uparowaniu ryby było jej w puszce 120-130 g. Czyli do pełnej pojemności brakuje ok. 30-40 g. To miejsce wypełniamy sosem. Przy puszkach 300 g ta różnica będzie inna, ale łatwa w obliczeniu. Edited March 23, 2023 by Maxell Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/page/2/#findComment-822923 Share on other sites More sharing options...
Zofintal Posted March 23, 2023 Report Share #28 Posted March 23, 2023 Liczyłem kilka razy i tak patrząc na przepis Resal'a to na 20 kg makreli zużył 8,5 kg sosu co daje 425g na kilogram ryby czyli jakieś 4 puszki Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/page/2/#findComment-822927 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 23, 2023 Author Report Share #29 Posted March 23, 2023 To wszystko jest około. Wiele czynników wpływa na ilość sosu w konserwie, dlatego najlepiej jest używać wagi. Zajrzyj do receptur branżowych. Tam masz podane dokładne ilości sosu na puszkę. Będzie Ci łatwiej policzyć. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/page/2/#findComment-822928 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 23, 2023 Author Report Share #30 Posted March 23, 2023 (edited) W tym poście masz ilość sosu jaką musisz dać do puszki z parowanymi rybami: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18965-9konserwy-rybneczęść-2-konserwy-z-ryb-parowanych/?p=753661Strona 3. W puszce o pojemności 300 g masz od 202 do 231 g parowanej ryby. Resztę dopełniasz sosem o temperaturze 50 st.C.Różnica w zawartości ryby w puszce, wynika z jakości mięsa makreli. Jeśli podczas parowania będzie większy wyciek termiczny, zmniejszy się automatycznie ilość mięsa ryb. Edited March 23, 2023 by Maxell Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/page/2/#findComment-822929 Share on other sites More sharing options...
Zofintal Posted March 23, 2023 Report Share #31 Posted March 23, 2023 Mirku dziękuję za wyjaśnienie, do branżowych zaglądnę. Lecz tak myślę zrobię sosu dwa litry, co zostanie to wyrzucę i tyle. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/page/2/#findComment-822931 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 23, 2023 Author Report Share #32 Posted March 23, 2023 Nic nie wyrzucaj. Zamroź i zabierz do Chłapowa. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/page/2/#findComment-822935 Share on other sites More sharing options...
Todek Posted March 23, 2023 Report Share #33 Posted March 23, 2023 Lecz tak myślę zrobię sosu dwa litry, co zostanie to wyrzucę i tyle. Jak byś odebrał telefon ode mnie, to bym Ci wszystko wytłumaczył. Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/page/2/#findComment-822944 Share on other sites More sharing options...
Zofintal Posted March 23, 2023 Report Share #34 Posted March 23, 2023 Ale ja nie mam nie odebranego połączenia, co prawda otrzymałem jakąś pocztę głosową ale nikt się nie nagrał Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/page/2/#findComment-822946 Share on other sites More sharing options...
Resal Posted March 24, 2023 Report Share #35 Posted March 24, 2023 @ZofintalNie wiem w jakiej formie masz surowiec rybny czyli makrelę. Ale niezależnie od tego 1 kg sosu powinien wystarczyć. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/page/2/#findComment-822970 Share on other sites More sharing options...
Todek Posted March 24, 2023 Report Share #36 Posted March 24, 2023 Czy w przepisie na sos pomidorowy Todka jest Wiesław, ale ten sos z postu 21 jest do śledzi, a nie do makreli. Do makreli troszkę się różni. Sos na 1000 g:Koncentrat 30 % - 305 g,Olej rośl. - 40 gCukier - 100 gOcet 10 % - 90 gSól, ryba nie solankowana - 45 gSól, ryba solankowana - 12 gGoździki - 0,5 gZiele ang. - 0,5 gPieprz mielony - 1,5 gSeler świeży lub mroż. - 30 gPietruszka jw. – 30 gCebula św. – 50 gMąka pszenna - 30 gWoda do 1000 g - około 277, 5 g Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/page/2/#findComment-822990 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 24, 2023 Author Report Share #37 Posted March 24, 2023 (edited) Myślę, że można spokojnie założyć zużycie ok. 70-80 g sosu na puszkę 300 g, co pozwoli obliczyć ile będziemy go docelowo potrzebowali. Oczywiście chodzi mi o konserwy z ryby parowanej. Edited March 24, 2023 by Maxell Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/page/2/#findComment-823010 Share on other sites More sharing options...
Zofintal Posted March 24, 2023 Report Share #38 Posted March 24, 2023 Czy w przepisie na sos pomidorowy Todka jest Wiesław, ale ten sos z postu 21 jest do śledzi, a nie do makreli. Do makreli troszkę się różni. Sos na 1000 g:Koncentrat 30 % - 305 g,Olej rośl. - 40 gCukier - 100 gOcet 10 % - 90 gSól, ryba nie solankowana - 45 gSól, ryba solankowana - 12 gGoździki - 0,5 gZiele ang. - 0,5 gPieprz mielony - 1,5 gSeler świeży lub mroż. - 30 gPietruszka jw. – 30 gCebula św. – 50 gMąka pszenna - 30 gWoda do 1000 g - około 277, 5 g Tak, o ten mi chodziło[Dodano: 24 mar 2023 - 13:56]@ZofintalNie wiem w jakiej formie masz surowiec rybny czyli makrelę. Ale niezależnie od tego 1 kg sosu powinien wystarczyć.Ryba jest surowa rozmrożona i będzie parowana, sos własny zostanie odlany a w to miejsce będzie uzupełnione sosem Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/page/2/#findComment-823047 Share on other sites More sharing options...
Todek Posted March 24, 2023 Report Share #39 Posted March 24, 2023 założyć zużycie ok. 70-80 g sosu na puszkę 300 g Według receptury na puszkę 300 g daje się 80 do 100 g sosu. Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/page/2/#findComment-823093 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 24, 2023 Author Report Share #40 Posted March 24, 2023 Opierałem się na tej tabeli. Dołączona do receptury na konserwę z makreli w sosie pomidorowym, z grupy konserw parowanych w puszkach: Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19250-ch%C5%82apowo-2022-receptury-na-konserwy-wykonywane-podczas-zlotu/page/2/#findComment-823098 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.