Skocz do zawartości

Jaka rura do wędzarni?


medik03

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Jaką rurę wstawialiście do swojej wedzarki?

Minimum Fi 200 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

U mnie jest średnica fi120 mm przy wymiarach komory 50 x 52 x 120 cm i też dobrze wędzi :D

I tylko się cieszyć. :thumbsup:  Jednak jak już na samym początku można coś poprawić/polepszyć to po co brnąć w mniejsze średnice? Wtedy może nie będzie wędziła dobrze ale  świetnie ;)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zaaktualizowalem informacje nt rur. Mysle że taki zestaw bedzie lepszym rozwiazaniem

 

Ogolnie jestem na etapie budowy wedzarki. Buduje pierwszy raz w zyciu i szukam informacji jak zbudowac ją w miare dobrze.

Plan mam taki aby komore wedzarnicza wymurowac z klinkieru i obudoować ja w srodku drzewem i blacha, rure ocieplic wełna. Palenisko chcialbym zrobić z klinkieru a w srodku cegla szamotowa lub czerwona cegla pełna (co bedzie lepsze?).

 

Jak byście radzili?

post-111961-0-49075000-1657182539_thumb.jpg

post-111961-0-48570700-1657182681_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cegła szamotowa to najgorszy z pomysłów. Świetnie się sprawdza w piecach. Ty budujesz wędzarnię. Powinno ci zależeć na jak najmniejszej akumulacji temperatury w palenisku. Ma to związek z wwa (w necie o tym znajdziesz) które pojawiają się ochoczo przy zbyt wysokiej temp spalania. Poza tym w przypadku gdyby wędzarnia się nazbyt rozbujała a przekonasz się w boju że to się zdarza trudno szybko obniżyć temperaturę mając jej solidny zapas właśnie w szamocie. Edytowane przez Bossky
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cegła szamotowa to najgorszy z pomysłów. Świetnie się sprawdza w piecach. Ty budujesz wędzarnię. Powinno ci zależeć na jak najmniejszej akumulacji temperatury w palenisku. Ma to związek z wwa (w necie o tym znajdziesz) które pojawiają się ochoczo przy zbyt wysokiej temp spalania. Poza tym w przypadku gdyby wędzarnia się nazbyt rozbujała a przekonasz się w boju że to się zdarza trudno szybko obniżyć temperaturę mając jej solidny zapas właśnie w szamocie.

Bedzie lepszym rozwiazaniem czerwona cegla?

post-111961-0-52725900-1657185797_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tego co pamiętam to te rury są dedykowane kominom niskotemperaturowym np. piecom gazowym bardziej jako wkłady do kominów. Sprawdź aby nie było problemu.

Edytowane przez EAnna
lit.
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zaaktualizowalem informacje nt rur. Mysle że taki zestaw bedzie lepszym rozwiazaniem

 

Ogolnie jestem na etapie budowy wedzarki. Buduje pierwszy raz w zyciu i szukam informacji jak zbudowac ją w miare dobrze.

Plan mam taki aby komore wedzarnicza wymurowac z klinkieru i obudoować ja w srodku drzewem i blacha, rure ocieplic wełna. Palenisko chcialbym zrobić z klinkieru a w srodku cegla szamotowa lub czerwona cegla pełna (co bedzie lepsze?).

 

Jak byście radzili?

Ja też mam rurę z "kwasówki" i jestem zadowolony, bo łatwej ją doczyścić, niż rurę "czarną" ze stali. Poza tym taka cienkościenna rura szybciej oddaje ciepło niż grubościenna rura ze zwykłej stali. Co do szamotu, to mam małe palenisko stalowe wyłożone szamotem 3 cm. Konsekwentnie będę powtarzał, że tak cienki szamot to nie "dopalacz"  :D tylko okresowy akumulator ciepła i w czasie wędzenia ta mała ilość kumulującego się ciepła nie wpływa na samo wędzenie, tylko powoduje, że palenisko dłużej stygnie. A wtedy i tak jest po wędzeniu, więc nie jest to dla samego wędzenia istotne. Palenisko z cegły też kumuluje ciepło, tylko w mniejszym stopniu niż szamot tej samej grubości, co cegła. Różnica polega tylko na tym, że szamot jest (w piecach) bardziej trwały od cegły, gdyż wysokie temperatury i gazy spalinowe w mniejszym stopniu na niego oddziałują.

[Dodano: 07 lip 2022 - 11:43]

Z tego co pamiętam to te rury są dedykowane kominą niskotemperaturowym np. piecą gazowym bardziej jako wkłady do kominów. Sprawdź aby nie było problemu.

Stal kwasoodporna jest odporna (jak sama nazwa wskazuje) na kwasy i korozję, Ponadto jest wystarczająco odporna na ostre nawet palenie w kominkach na drewno (liściaste!), a co dopiero na temperaturę dymu wędzarniczego, która jest znacznie niższa. Nie jest jedynie odporna (niektóre gatunki) na związki siarki, które występują w węglu, ale nie w drewnie.

Edytowane przez siwydymek

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Siwydymek z całym szacunkiem ale co Ty za głupoty wypisujesz? To że masz spieprzoną wędzarnię i dajesz radę w niej wędzić nie oznacza że wszyscy powinni popełniać Twoje błędy.

 

 

Poza tym taka cienkościenna rura szybciej oddaje ciepło niż grubościenna rura ze zwykłej stali.

Co to ma wspólnego z wędzeniem?

 

 

Co do szamotu, to mam małe palenisko stalowe wyłożone szamotem 3 cm.

Małe palenisko i szamot to dobre jest w piecu kaflowym a nie w wędzarni ;)

Jeszcze mu podpowiedz aby sobie ruszt wstawił aby się lepiej dopalało drzewo.

 

A w jaki sposób wykorzystujesz ten "okresowy akumulator"? Do czego ma służyć?

 

O rurze nie będę się wypowiadał bo się nie znam, ale wydaje mi się że będzie tylko (do pewnego czasu) ładnie wyglądała. Osobiście poszedł bym w grubą czarną bo buduje się wędzarnię na lata, a bałbym się że ta "błyskotka" szybko będzie sitkiem. Ale to moje zdanie.


[Dodano: 07 lip 2022 - 12:14]

Kol. medik03 poświęć z godzinkę i poczytaj sobie tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Siwydymek z całym szacunkiem ale co Ty za głupoty wypisujesz? To że masz spieprzoną wędzarnię i dajesz radę w niej wędzić nie oznacza że wszyscy powinni popełniać Twoje błędy.

To tylko twoje zdanie. Nikogo nie namawiam, tylko wyraziłem swoją opinię. Nie mam zamiaru się z nikim kłócić, ale do dziś są podobno tacy, którzy wierzą, że Ziemia jest płaska. Ja jednak wierzę Kopernikowi.

[Dodano: 07 lip 2022 - 16:36]

Co to ma wspólnego z wędzeniem?

 

A no ma to, że wszyscy tutaj uparcie twierdzicie, że szamot podwyższa temperaturę, jak by to było źródło ciepła samo w sobie   :facepalm: 

więc dodałem, że cienkościenna rura szybko pobiera i równie szybko oddaje ciepło do atmosfery, natomiast grubościenna rura ze zwykłej stali to ciepło dłużej kumuluje. Rura grubościenna może więc oddawać ciepło do wędzarni, podczas gdy szamot i cegła, to izolatory.

[Dodano: 07 lip 2022 - 16:46]

Małe palenisko i szamot to dobre jest w piecu kaflowym a nie w wędzarni ;)

Jeszcze mu podpowiedz aby sobie ruszt wstawił aby się lepiej dopalało drzewo.

 

A w jaki sposób wykorzystujesz ten "okresowy akumulator"? Do czego ma służyć?

 

O rurze nie będę się wypowiadał bo się nie znam, ale wydaje mi się że będzie tylko (do pewnego czasu) ładnie wyglądała. Osobiście poszedł bym w grubą czarną bo buduje się wędzarnię na lata, a bałbym się że ta "błyskotka" szybko będzie sitkiem. Ale to moje zdanie.

Jeszcze raz cierpliwie powtórzę:

1. szamot nie podwyższa temperatury, tylko kumuluje nadmiar ciepła. Szamot nigdy nie ma temperatury wyższej, niż całe palenisko!

2. akumulator ciepła (od słowa "kumulować"), to właśnie szamot. Ja nie wykorzystuję szamotu do wędzenia, tylko do ochrony stalowego paleniska. A że on sobie to ciepło kumuluje, to mnie mało obchodzi. Po wędzeniu jest mi to obojętne, jak długo ten szamot jest jeszcze ciepły. Cegła też ciepło kumuluje, więc różnica między nimi jest tylko taka, że szamot (przy tej samej objętości) kumuluje lepiej.

3. Rurę kwasoodporną w mojej wędzarni używam już ładnych parę lat i nie widzę jakichś ubytków czy trwałych uszkodzeń. Zawsze czyści mi się łatwo (wyciorem).

Edytowane przez siwydymek

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Minimum Fi 200

 

Odpowiedź został udzielona już dawno :thumbsup:.  Jedna biedna rura a tyle szumu o szamot :D, może medik03 przeczyta kilka tematów związanych z budową wędzarni i zastosuje zasuwy drewniane lub uchylny daszek wtedy rura pójdzie w kąt a "szamot pozostanie" :facepalm:.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Medik03 sam poczyta, zrozumie. Będzie miał pytania to zapyta.

Reszta to tylko bicie piany a mi szkoda życia na obalanie głupot.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Medik03 sam poczyta, zrozumie. Będzie miał pytania to zapyta.

Reszta to tylko bicie piany a mi szkoda życia na obalanie głupot.

No to szkoda Kolego, że ci szkoda, bo po dojściu do materiałów źródłowych mógłbyś (przynajmniej ty) inaczej spojrzeć na te "głupoty":

"Szamot – materiał ceramiczny otrzymywany przez wypalenie gliny lub łupków i zmielenie otrzymanego produktu[1].

Proces produkcji polega na formowaniu, suszeniu i wypalaniu. Wyroby szamotowe cechują się dużą odpornością na szybkie zmiany temperatury. Po wymieszaniu z plastyczną gliną ogniotrwałą, szamot używany jest do wyrobu ogniotrwałych materiałów". 

W czym ten materiał różni się od cegły poza lepszą odpornością na działanie wysokich temperatur?

A przecież większość tutejszych Forumowiczów z powodu jakiejś dawnej opinii prekursora pierwszych wędzarni święcie wierzy w ten zabobon, że szamot "dopala" drewno  :facepalm: i że w związku z tym cegła jest lepsza do budowy palenisk.

Gdzie tu napisano, że to materiał o cechach dopalacza, czyli materiału samoistnie wytwarzającego dodatkowe ciepło?  :facepalm:

Mnie też nie chce się walczyć z tak zakorzenionym zabobonem, więc na tym kończę.

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak się już zdecydowałeś  na kanałową dobrze by było to zadaszyć (palenisko , kanał ) aby górne stropy  nie ciągnęło Ci wilgoci z deszczu śniegu . Szamotu bym nie dawał .

Dałbym pełną cegle przynajmniej w pierwszej warstwie na gruncie i tam gdzie będziesz dawał mocowania drzwiczek itp

 

Z rad praktycznych pomaluj sobie cegły strony które będą licem gruntem . Takim za ca  30 PLN /5 litrów  a tak z dwa razy . Znacznie ułatwia czyszczenie cegieł z zaprawy po zakończeniu pracy , po fugowaniu . Po wyczyszczeniu można dać impregnat lub znowu grunt z dwa razy :D

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gdzie tu napisano, że to materiał o cechach dopalacza,

 

 

Mnie też nie chce się walczyć z tak zakorzenionym zabobonem

 

Nie masz pojęcia " szamotu nie stosuje się w paleniskach wędzarni" , dlaczego nie zamierzam tłumaczyć ponieważ temat dotyczy rury.

 

  więc na tym kończę.

 

Tego się trzymaj :thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może jeszcze jedno . Ja jak murowałem  to staraj się robić czysto . Od razu zabrudzenia na cegle ( na koniec murowania ) przemyć  tak jak już zaprawa trochę przeschnie . lub na drugi dzień  . Ja stosuję gąbkę taką szorstką mocno wykręconą moczona w occie (kwas ) . Bo jak zaschnie to szpachelka :laugh:  ale delikatnie i mycie octem -spożywczym najtańszym Bo jak zapaćkasz to doczyszczenie to wyzwanie . Zaprawa oczywiście dedykowana do klinkieru (bo jak nie to będziesz miał wykwity i ich nie zlikwidujesz )  Ja  robiłem od razu na gotowo  tz fugowałem . Aby uzyskać odpowiednią grubość spoin używaj  krzyżyków lub listew ( kosztują grosze a robią robotę ) . Przemyśl jak zrobić nadproże  nad otworem paleniska albo  zbrojena beleczka albo sklepienie lukowe . Nie robiłbym komory wędzarniczej murowanej wybitej drenem ( koszty . ) tylko drewnianą  wtedy powinieneś zabetonować kotwy do jej mocowania w dolnym stropie. 

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jeszcze to chyba ? jest murowane na papie.?. To może być aromat bitumów. Duże prawdopodobieństwo.

Na koniec stolarze mówią 10 razy mierz raz tnij.

Poczytaj co o wędzarni pisał śp. Andyandy masz linka. Buduję kibelek popatrz w moim wątku. Na początku myślałem że się zmieszczę w tysiu .Bo część miałem część kupiłem okazyjnie . Jak przekroczyłem tysia bez robocizny to przestałem liczyć. pewnie będzie coś koło dwóch znaczy ponad.

Ty pewnie potrzebujesz tak z 500 sztuk cegły tak po tak 5 PLN sztuka. To już jest 2,5 tys . A gdzie reszta zaprawa okucia drewno beton wkręty blacha, zadaszenie.

Kanałowa jest dobra jak jest dobrze wykonana znaczy kosztowna. Czy kibelek czy kanałowa rezultat wędzenia taki sam . Aby nie było nie liczę Ci Twoich pieniędzy.

Zresztą gdyby kanałowa przewyższała "kibelek" to zawodowcy by taka mieli. A z tego co się orientuję ta żaden na z nich takiej nie ma tylko kibelek.

Reasumując poczytaj , przelicz , oceń i podejmijmy optymalną decyzję dla siebie. Jesteś na tym etapie że możesz jeszcze zmienić koncepcje lub ja podtrzymać.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panowie , urabiacie kolege jak zwalczające sie partie polityczne wyborców , medi03 ,  z tej dyskusji o szamocie  oraz rurze , praktycznie został temat szamotu i wątpliowści kolegów w sprawie tzw. "kibelka " -wybierzesz sam konstrukcje wędzarni  , ja wędze w kanałowej . Z szamotem to jedynym problemem jaki może się pojawić to słaba odporność szamotu na wilgoć , która będzie maiła wpływ potem na okładzinę z szamotu. Wykładziny palenisk w pieach raczej pracują w systemie ciągłym , Ty wędząc w dłuższych odstępach czasu musisz się liczyć  ze wilgoć będzie w palenisku się osadzała ,a cegły lub płytki szamotowe będą ja chłonąc. osobiscie mam palenisko z bloczków betonowych tzw  M-ek  , trwałe  odporne  i tyle w tym temacie. Powodzenia 

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... , ja wędze w kanałowej . Z szamotem to jedynym problemem jaki może się pojawić to słaba odporność szamotu na wilgoć , która będzie maiła wpływ potem na okładzinę z szamotu.  

Potwierdzam  :) Dlatego to moje stalowe palenisko wyłożone 3 cm szamotem mam schowane w obudowie z cegły, wszystko jest zadaszone i stanowi jedną całość z komorą wędzarniczą (także wędzarnia kanałowa :D ). Dojście do drzwiczek paleniska - po zdjęciu pokrywy ochronnej (przed opadami).

Edytowane przez siwydymek

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.