quadro555 Posted July 7, 2022 Report Share #1 Posted July 7, 2022 Jak w temacie, mam zamiar popełnić po raz pierwszy wyrób salcesonopodobny i nie wiem jak długo go parzyć . Osłonki mam tylko takie i się zastanawiam czy godzina w temperaturze 75C wystarczy. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/ Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted July 8, 2022 Report Share #2 Posted July 8, 2022 Pisz do Arkadiusza na priv lub wczytaj się w jego temacie. https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/92-arkadiusz/ A swoją drogą to Arkadiusz ma karnego jeżyka że się nie odzywa?!? Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/#findComment-776655 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 8, 2022 Report Share #3 Posted July 8, 2022 (edited) po raz pierwszy wyrób salcesonopodobny i nie wiem jak długo go parzyć .Sprawdzi się ogólna zasada, 10 min/1cm średnicy.Czyli u Ciebie jest to 65 min (od czasu osiągnięcia temp. wody 75-80 st.C). Edited July 8, 2022 by EAnna Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/#findComment-776666 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted July 8, 2022 Author Report Share #4 Posted July 8, 2022 @EAnna mam zamiar parzyć przy użyciu cyrkulatora. "Salcesoniki" zapakuję dodatkowo w woreczki. Wkładać do wody o temperaturze 75 czy od zimniejszej i łapać czas od zadanej temperatury? Jeszcze jedno pytanie, moje osłonki są termokurczliwe, mogą takie być? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/#findComment-776717 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 8, 2022 Report Share #5 Posted July 8, 2022 Wkładać do wody o temperaturze 75 czy od zimniejszej i łapać czas od zadanej temperatury? Zagrzej wodę do 80 st.C, włóż salcesony i ustabilizuj cyrkulator na 75. Jeżeli temp. spadnie poniżej to odczekaj z pomiarem czasu. moje osłonki są termokurczliwe, mogą takie być? Oczywiście.Żołądki wp również są termokurczliwe Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/#findComment-776729 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted July 8, 2022 Author Report Share #6 Posted July 8, 2022 @EAnna dziękuję jak zawsze mogę na Tobie polegać. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/#findComment-776772 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted July 10, 2022 Author Report Share #7 Posted July 10, 2022 Wyrób salcesonopodobny trochę większy niż w zamyśle. osłonki białkowe fi100 czas parzenia 100 minut w temperaturze 75C. Niestety surowiec nie był zapeklowany więc i kolory są takie jakie widać.Dziękuję wszystkim za pomoc. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/#findComment-776938 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted July 10, 2022 Report Share #8 Posted July 10, 2022 Wygląda ładnie, ale jednak osobiście wolę peklowany, nie tylko ze względu na kolor, ale również i smak. Z niepeklowanego mięsiwka, to raczej "Brunszwicki", ale to oczywiście tylko moje spostrzeżenia, nie mniej "Cwaniaczek" jest bardzo apetyczny . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/#findComment-776943 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted July 10, 2022 Author Report Share #9 Posted July 10, 2022 Z niepeklowanego mięsiwka, to raczej "Brunszwicki" Aż tak się w temat nie zgłębiałem .Zrobiłem "salceson" z tego co miałem. Świński łeb i mięso z golonki b/s b/k. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/#findComment-776950 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 10, 2022 Report Share #10 Posted July 10, 2022 (edited) Bardzo ładny salceson o dobrym składzie i prawidłowej obróbce Edited July 10, 2022 by EAnna Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/#findComment-776952 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted July 10, 2022 Author Report Share #11 Posted July 10, 2022 Bardzo ładny salceson Miałaś w tym swój udział. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/#findComment-776958 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted July 10, 2022 Report Share #12 Posted July 10, 2022 Z niepeklowanego mięsiwka, to raczej "Brunszwicki", Albo "Goleniowski" Fajny cwaniak Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/#findComment-776959 Share on other sites More sharing options...
Todek Posted July 10, 2022 Report Share #13 Posted July 10, 2022 Z niepeklowanego mięsiwka, to raczej "Brunszwicki", W tym salcesonie część składników też jest peklowana. Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/#findComment-776963 Share on other sites More sharing options...
bobok Posted February 2, 2023 Report Share #14 Posted February 2, 2023 Nie mogę znaleźć odpowiedzi a nie chcę zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj. Czy salceson można mrozić? Jeśli tak to czy są jakieś zalecenia z tym związane, chodzi mi o to czy np. trzeba go zapakować próżniowo itp. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/#findComment-812556 Share on other sites More sharing options...
Yerba Posted February 2, 2023 Report Share #15 Posted February 2, 2023 Śmiało możesz mrozić . Jeśli na dłużej to lepiej próżniowo , by nie "przeszedł " zamrażarką . Ja mrożę w plastrach wtedy po rozmrożeniu gotowy na talerz . Quote Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/#findComment-812560 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted February 2, 2023 Report Share #16 Posted February 2, 2023 Czy salceson można mrozić? Tak trzeba go zapakować próżniowo Tak Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/#findComment-812562 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 2, 2023 Report Share #17 Posted February 2, 2023 Zauważyłem, że w przeciwieństwie do wędzonek lub kiełbas, wyroby podrobowe zamrożone w workach próżniowych, po rozmrożeniu są gorszej jakości. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/#findComment-812584 Share on other sites More sharing options...
lobo Posted February 2, 2023 Report Share #18 Posted February 2, 2023 Tak całkowicie się z Tobą zgadzam ,miałem tak zamrożony salceson i po rozmrożeniu już nie był tak dobry, nie był już tak zwięzły.Ale został zjedzony mimo to Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/#findComment-812592 Share on other sites More sharing options...
bobok Posted February 2, 2023 Report Share #19 Posted February 2, 2023 Dzięki za odpowiedzi. Biorę się za robotę, potem część się zamrozi i będziemy próbować. Obawiałem się że po zamrożeniu salceson może być już niezdatny do jedzenia. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/#findComment-812602 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 2, 2023 Report Share #20 Posted February 2, 2023 Będzie zdatny, ale o nieco zmienionym smaku. Na pewno go zjecie. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/#findComment-812603 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted February 2, 2023 Report Share #21 Posted February 2, 2023 po rozmrożeniu już nie był tak dobry, nie był już tak zwięzły. Tak sobie gdybam A gdyby zamrozić (jak wędliny/wędzonki) salceson przed parzeniem, a po odmrożeniu dopiero parzyć?Próbował ktoś? Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/#findComment-812621 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 2, 2023 Report Share #22 Posted February 2, 2023 Wróbelku, salcesonu nie robi się dużo, to raz, a dwa, jest z zasady tak dobry, że wciąga się go nosem. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/#findComment-812624 Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted February 2, 2023 Report Share #23 Posted February 2, 2023 Robiąc wyroby które później pakuję próżniowo i mrożę dodaję 10% wszystkich przypraw więcej właśnie ze względu na utratę smaku, to samo dotyczy wszystkiego co poddaję tyndalizacji.Po wielu próbach okazywało się że produkt stracił słoność, ostrość, itp.... po mojej modyfikacji smak jest taki jaki powinien być. PS. Jestem ostro i słonolubny Quote Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19276-czas-parzenia-salcesonu-w-os%C5%82once-fi65/#findComment-812645 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.