Jump to content

Recommended Posts

Mam trochę soku Aroniowego i zastanawiam się czy fermentacja alkoholowa wpłynie na zmniejszenie zawartości tanin - garbników które odpowiadają za cierpki smak? Może ktoś ma jakiś wypróbowany sposób na obniżenie zawartości tanin-garbników w soku zanim poddamy sok fermentacji? Gdybym miał owoce bym je przemroził w przypadku soku nie będzie to efektywne natomiast obróbce termicznej nie chcę poddawać soku ponieważ to tylko nieznacznie obniży poziom . Jeśli nie ma takiego sposobu zrobię wino taniczne z potencjałem do starzenia, ewentualnie zawsze mogę wino kupażować celem poszerzenia smaków :).

Ja uważam ,że dodatek kwasku cytrynowego neutralizuje cierpkość. Mam przepis na sok taki powszechnie znany  czyli liście z wiśni , kwasek, cukier i woda . Kiedyś nie  miałam liści bo wiśnia "się pochorowała" i zrobiłam bez - efekt był właściwie  taki sam jak z nimi  - więc teraz robię bez liści i cierpkości nie wyczuwam.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Na cierpki smak pomaga mrożenie aronii, ja mrożę nawet przez miesiąc, mrożę również liście wiśni ze względu na fakt braku ich na drzewach w październiku kiedy robię sok, także polecam ten sposób.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Onet - Jest również prosty sposób, aby pozbyć się... | Facebook

 

Dziękuję niestety nie rozwiązałem problemu.

 

 

Ja uważam ,że dodatek kwasku cytrynowego neutralizuje cierpkość. Mam przepis na sok taki powszechnie znany czyli liście z wiśni , kwasek, cukier i woda . Kiedyś nie miałam liści bo wiśnia "się pochorowała" i zrobiłam bez - efekt był właściwie taki sam jak z nimi - więc teraz robię bez liści i cierpkości nie wyczuwam.

 

Kiedyś Aga robiła nalewki z aronii stosując kwasek (obniżając pH które i tak jest niskie w jagodach), sama nalewka była robiona z jagód nie z soku a owoce były przemrożone a następnie gotowane czego chciałem uniknąć (gotując sok). Rzeczywiście wtedy cierpki smak był lekko wyczuwalny, ja mam sok i chciałem zanim cokolwiek zrobię w miarę możliwości pozbyć się cierpkiego smaku. Gdzieś wyczytałem, że zastosowanie ksylitolu ograniczy cierpkość ( do nalewek idealny) tylko chcąc prowadzić fermentację ksylitol odpada.

 

 

Na cierpki smak pomaga mrożenie aronii, ja mrożę nawet przez miesiąc, mrożę również liście wiśni ze względu na fakt braku ich na drzewach w październiku kiedy robię sok, także polecam ten sposób.

 

Też tak robię z jagodami :thumbsup: ale nie z gotowym sokiem.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.