Jump to content

Recommended Posts

Mam trochę soku Aroniowego i zastanawiam się czy fermentacja alkoholowa wpłynie na zmniejszenie zawartości tanin - garbników które odpowiadają za cierpki smak? Może ktoś ma jakiś wypróbowany sposób na obniżenie zawartości tanin-garbników w soku zanim poddamy sok fermentacji? Gdybym miał owoce bym je przemroził w przypadku soku nie będzie to efektywne natomiast obróbce termicznej nie chcę poddawać soku ponieważ to tylko nieznacznie obniży poziom . Jeśli nie ma takiego sposobu zrobię wino taniczne z potencjałem do starzenia, ewentualnie zawsze mogę wino kupażować celem poszerzenia smaków :).

Ja uważam ,że dodatek kwasku cytrynowego neutralizuje cierpkość. Mam przepis na sok taki powszechnie znany  czyli liście z wiśni , kwasek, cukier i woda . Kiedyś nie  miałam liści bo wiśnia "się pochorowała" i zrobiłam bez - efekt był właściwie  taki sam jak z nimi  - więc teraz robię bez liści i cierpkości nie wyczuwam.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Na cierpki smak pomaga mrożenie aronii, ja mrożę nawet przez miesiąc, mrożę również liście wiśni ze względu na fakt braku ich na drzewach w październiku kiedy robię sok, także polecam ten sposób.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Onet - Jest również prosty sposób, aby pozbyć się... | Facebook

Dziękuję niestety nie rozwiązałem problemu.

Ja uważam ,że dodatek kwasku cytrynowego neutralizuje cierpkość. Mam przepis na sok taki powszechnie znany czyli liście z wiśni , kwasek, cukier i woda . Kiedyś nie miałam liści bo wiśnia "się pochorowała" i zrobiłam bez - efekt był właściwie taki sam jak z nimi - więc teraz robię bez liści i cierpkości nie wyczuwam.

Kiedyś Aga robiła nalewki z aronii stosując kwasek (obniżając pH które i tak jest niskie w jagodach), sama nalewka była robiona z jagód nie z soku a owoce były przemrożone a następnie gotowane czego chciałem uniknąć (gotując sok). Rzeczywiście wtedy cierpki smak był lekko wyczuwalny, ja mam sok i chciałem zanim cokolwiek zrobię w miarę możliwości pozbyć się cierpkiego smaku. Gdzieś wyczytałem, że zastosowanie ksylitolu ograniczy cierpkość ( do nalewek idealny) tylko chcąc prowadzić fermentację ksylitol odpada.

Na cierpki smak pomaga mrożenie aronii, ja mrożę nawet przez miesiąc, mrożę również liście wiśni ze względu na fakt braku ich na drzewach w październiku kiedy robię sok, także polecam ten sposób.

Też tak robię z jagodami :thumbsup: ale nie z gotowym sokiem.