Grzewlod Posted July 30, 2022 Report Share #1 Posted July 30, 2022 Mam trochę soku Aroniowego i zastanawiam się czy fermentacja alkoholowa wpłynie na zmniejszenie zawartości tanin - garbników które odpowiadają za cierpki smak? Może ktoś ma jakiś wypróbowany sposób na obniżenie zawartości tanin-garbników w soku zanim poddamy sok fermentacji? Gdybym miał owoce bym je przemroził w przypadku soku nie będzie to efektywne natomiast obróbce termicznej nie chcę poddawać soku ponieważ to tylko nieznacznie obniży poziom . Jeśli nie ma takiego sposobu zrobię wino taniczne z potencjałem do starzenia, ewentualnie zawsze mogę wino kupażować celem poszerzenia smaków . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19293-pozbycie-si%C4%99-cierpkiego-smaku-z-soku-aronii/ Share on other sites More sharing options...
Twonk Posted July 30, 2022 Report Share #2 Posted July 30, 2022 Mam ten sam problem. Zastanawiałem się nawet czy zamrożenie samego soku coś by pomogło... Quote Lubię sobie wędzić 😁 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19293-pozbycie-si%C4%99-cierpkiego-smaku-z-soku-aronii/#findComment-779967 Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted July 30, 2022 Report Share #3 Posted July 30, 2022 Onet - Jest również prosty sposób, aby pozbyć się... | Facebook - nie jestem na Facebook 'u sprawdzcie co tam jest napisane to znalazłem w wyszukiwarce. Quote Wojciech Pacan Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19293-pozbycie-si%C4%99-cierpkiego-smaku-z-soku-aronii/#findComment-779986 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted July 30, 2022 Report Share #4 Posted July 30, 2022 Ja uważam ,że dodatek kwasku cytrynowego neutralizuje cierpkość. Mam przepis na sok taki powszechnie znany czyli liście z wiśni , kwasek, cukier i woda . Kiedyś nie miałam liści bo wiśnia "się pochorowała" i zrobiłam bez - efekt był właściwie taki sam jak z nimi - więc teraz robię bez liści i cierpkości nie wyczuwam. Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19293-pozbycie-si%C4%99-cierpkiego-smaku-z-soku-aronii/#findComment-780042 Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted July 30, 2022 Report Share #5 Posted July 30, 2022 Na cierpki smak pomaga mrożenie aronii, ja mrożę nawet przez miesiąc, mrożę również liście wiśni ze względu na fakt braku ich na drzewach w październiku kiedy robię sok, także polecam ten sposób. Quote Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19293-pozbycie-si%C4%99-cierpkiego-smaku-z-soku-aronii/#findComment-780080 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted July 31, 2022 Author Report Share #6 Posted July 31, 2022 Onet - Jest również prosty sposób, aby pozbyć się... | Facebook Dziękuję niestety nie rozwiązałem problemu. Ja uważam ,że dodatek kwasku cytrynowego neutralizuje cierpkość. Mam przepis na sok taki powszechnie znany czyli liście z wiśni , kwasek, cukier i woda . Kiedyś nie miałam liści bo wiśnia "się pochorowała" i zrobiłam bez - efekt był właściwie taki sam jak z nimi - więc teraz robię bez liści i cierpkości nie wyczuwam. Kiedyś Aga robiła nalewki z aronii stosując kwasek (obniżając pH które i tak jest niskie w jagodach), sama nalewka była robiona z jagód nie z soku a owoce były przemrożone a następnie gotowane czego chciałem uniknąć (gotując sok). Rzeczywiście wtedy cierpki smak był lekko wyczuwalny, ja mam sok i chciałem zanim cokolwiek zrobię w miarę możliwości pozbyć się cierpkiego smaku. Gdzieś wyczytałem, że zastosowanie ksylitolu ograniczy cierpkość ( do nalewek idealny) tylko chcąc prowadzić fermentację ksylitol odpada. Na cierpki smak pomaga mrożenie aronii, ja mrożę nawet przez miesiąc, mrożę również liście wiśni ze względu na fakt braku ich na drzewach w październiku kiedy robię sok, także polecam ten sposób. Też tak robię z jagodami ale nie z gotowym sokiem. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19293-pozbycie-si%C4%99-cierpkiego-smaku-z-soku-aronii/#findComment-780097 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.