Jump to content

Folie "Jan Niezbędny" do wędlin dojrzewających


Recommended Posts

Poszukuję zastępstwa "skarpety" do produkcji wędlin dojrzewających.
We Włoszech i USA popularne są folie kolagenowe. U nas ich dostępność nie jest najlepsza.
Znalazłem w markecie folie marki "Jan Niezbędny", które wg opisu mają podobne do kolagenowych/celulozowych folii właściwości.

Problem polega na tym, że nie wiadomo z jakiego materiału zostały wykonane.

Chodzi o te folie:

https://janniezbedny.pl/produkty/folie-do-zywnosci/folia-do-zywnosci-long-fresh

 

https://janniezbedny.pl/produkty/folie-do-zywnosci/innowacyjna-folia-do-zywnosci-easy

Link to comment
Share on other sites

Poproś sprzedawcę o atesty i będziesz wiedział z jakiego materiału jest wykonana folia . Atesty są dostępne  dla każdego wyrobu , u sprzedawcy , producenta , na stronie internetowej , możesz tez napisać do producenta lub dystrybutora .

Edited by Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Link to comment
Share on other sites

Link to comment
Share on other sites

Poszukuję zastępstwa "skarpety" do produkcji wędlin dojrzewających. We Włoszech i USA popularne są folie kolagenowe. U nas ich dostępność nie jest najlepsza.

Nic nie zastąpi osłonek naturalnych dla wędlin dojrzewających.

W przemyśle stosowane są kolagenowe, niemniej wykonane w specjalnej technologii opracowanej do tego celu.

Niestety, nie są dostepne dla amatorów = w małych ilościach  :facepalm:

Wiedzę na ten temat uzyskać można w specjalistycznych wydawnictwach przemysłu mięsnego.

W wielkim skrócie:

  • oslonka długotrwale współpracuje z mięsem
  • mięso ma okresowo bardzo niskie pH
  • W mięsie cały czas przebiegają procesy enzymatyczne

Kiedyś, w wyniku porównania identycznego wsadu/identyczne warunki dojrzewania/osłonka naturalna oraz kolagenowa (dla amatorów) otrzymano salami w wyraźny sposób różniące się. Widoczne to było w warstwie współpracującej z osłonką.

Na forum są zdjęcia to ilustrujące.

Autor i wykonawca salami StefanS ambitnie przestudiował problem.

Może znajdzie czas, aby przybliżyć zagadnienie.

W każdym razie deklaracja " przydatne do kontaktu z żywnością" może nie dotyczyć wedlin dojrzewających w toku produkcji.

Tym bardziej, że tworzywa wykazują subtelne działanie enzymatyczne (imitują działanie enzymów) na organizmy żywe.

Edited by EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
Share on other sites

Nic nie zastąpi osłonek naturalnych dla wędlin dojrzewających.

W przemyśle stosowane są kolagenowe, niemniej wykonane w specjalnej technologii opracowanej do tego celu.

Niestety, nie są dostepne dla amatorów = w małych ilościach  :facepalm:

Czyli najlepiej stosować powszechnie dostępne folie kolagenowe bądź białkowe?

 

 

Napisałem maila z pytaniem o materiał folii.

Ciekawy jestem odpowiedzi.

Ale coś mi się zdaje, że materiał to modyfikacje popularnych tworzyw sztucznych typu polietylen, polipropylen, ... 

Link to comment
Share on other sites

Czyli najlepiej stosować powszechnie dostępne folie kolagenowe bądź białkowe?  

NIE!!!

Najlepiej stosować osłonki naturalne: kiełbaśnice, jelita środkowe, kątnice wołowe.

Dostępne dla amatorów osłonki kolagenowe wpływają niekorzystnie na dojrzewające.

Edited by EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Ja robiłem ostatnio testy w folii spożywczej celulozowej. Eksperyment z polędwicą "a,la Parmeńska" powiódł się doskonale. Folia owinięta dwukrotnie i siatka wędliniarska na folię. Nigdy więcej "skarpet" czy innych szmat.  Obecnie ponownie wisszą sobie w "kanciapie" i dojrzewają karkówka, polędwica ze słoniną i boczek. kawałki mięsiwka o wadze ok 1 kg.Wszystko to po dwu tygodniowym pobycie w lodówce w peklosoli i przyprawach. Teraz będą wisieć dwa tygodnie a po tym znowu na 14 dni do lodówki, wg. zaleceń Grzegorza :thumbsup:. Po dosyć precyzyjnej i częstej kontroli, mięsiwko wysycha (ubywa na wadze) ok. 40 -45 gram na dobę. Folię zaś kolagenową  też już sobie na Alledrogo zamówiłem, jest jednak sporo droższa, a według mnie nie konieczna, bo spożywcza celulozowa również oddycha i wspaniale zdaje egzamin. "Precz z wszelkimi onucami, i nigdy więcej" :D. Polędwica wyszła na tyle dobrze, że rodzinka już zamówiła sobie przebierając nóżkami, taką "Polędwicę a,la Parmeńską" , oraz Coppę i boczek, na okres nadchodzących Świąt i Nowego Roku :D:thumbsup: .https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page-108?do=findComment&comment=789193

Edited by sverige2
Link to comment
Share on other sites

... Folię zaś kolagenową  też już sobie na Alledrogo zamówiłem, jest jednak sporo droższa, a według mnie nie konieczna, bo spożywcza celulozowa również oddycha i wspaniale zdaje egzamin. ...

Ja kupiłem na szopipipipipi:

39PLN/5mb. Do tego za pierwszy zakup 15pln zniżki od portalu.

Mnie 1 paczuszka kosztowała w sumie 27.5PLN, więc akceptowalnie.

Natomiast z zaciekawieniem obserwuję Twoje testy z folią celulozową.

Mam pomysł, aby wędzić w niej polędwice łososiowe.

Bez osłonki, dość mocno obsychają powierzchniowo po wędzeniu.

Link to comment
Share on other sites

No przecież piszę, że eksperyment został zakończony z pełnym i całkowitym powodzeniem, finito. Teraz już tylko działanie a nie eksperymenty. Myślisz o zastosowaniu jej do wędzenia.Ta folia jest przecież dedykowana właśnie do tego celu. Taki był jej opis oraz informacja, i dla tego właśnie ją kiedyś nabyłem, a skoro można wędzić, to pomyślałem że i do wędlin typu "a,la Polędwica Parmeńska" też będzie się nadawać, no i okazało się że się doskonale nadaje. Ton tyle na chwilę obecna. Kolejne mięsiwko już wisi i mocy urzędowej nabiera w "kanciapie" :D:thumbsup:.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Mam pomysł, aby wędzić w niej polędwice łososiowe. Bez osłonki, dość mocno obsychają powierzchniowo po wędzeniu.

Balerony są tak robione. ;)

Będziesz musiał tylko znacznie dłużej wędzić.

Żeby Ci nie obsychały, to może dłużej ją wędzić ale w niższej temperaturze.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Link to comment
Share on other sites

I tak i nie.

Grzałka jest w odbudowie wędzarni. Grzeje spowiednik kawałek blachy, który ma kontakt ze zrębkami, a te po jakimś czasie zaczynają się tlić.

Szczerze mówiąc nie jestem zadowolony ogólnie z tego thermowind'a...

Jak znajdę trochę czasu, to spróbuję inaczej wytwarzać dym do wędzenia (wstawię spiralę że zrębkami do komory i na żywca podpalę).

Ja głównie wędzę zimnym dymem.

Na "ciepło" wędzone lub podwędzana są kiełbasy i filety drobiowe.

Edited by soliera
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
W dniu 9.10.2022 o 11:10, sverige2 napisał(a):

Ja robiłem ostatnio testy w folii spożywczej celulozowej. Eksperyment z polędwicą "a,la Parmeńska" powiódł się doskonale. Folia owinięta dwukrotnie i siatka wędliniarska na folię. Nigdy więcej "skarpet" czy innych szmat.  Obecnie ponownie wisszą sobie w "kanciapie" i dojrzewają karkówka, polędwica ze słoniną i boczek. kawałki mięsiwka o wadze ok 1 kg.Wszystko to po dwu tygodniowym pobycie w lodówce w peklosoli i przyprawach. Teraz będą wisieć dwa tygodnie a po tym znowu na 14 dni do lodówki, wg. zaleceń Grzegorza :thumbsup:.

Mam zapeklowany w lodówce w woreczku próżniowym (w peklosoli i przyprawach) schab i zastanawia mnie, co robisz po wyjęciu mięsa z peklowania a przed zawinięciem w folię celulozową. Chodzi mi o to, czy mięso powinno być wytarte, opłukane czy obsuszone?

Link to comment
Share on other sites

Absolutnie nie płukać.

Obsuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym żeby nie usunąć przypraw ,

następnie polecam owinąć w jedną warstwą gazy,

(ułatwi to później zdjęcie folii celulozowej bo lubi przyrosnąć do mięsa po  po obsuszeniu )

potem dwie warstwy folii celulozowej i całość włożyć do siatki wędzarniczej.

Jest to wielokrotnie sprawdzona metoda.

 

Edited by tytan58
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.