soliera Posted September 6, 2022 Report Share #1 Posted September 6, 2022 Poszukuję zastępstwa "skarpety" do produkcji wędlin dojrzewających.We Włoszech i USA popularne są folie kolagenowe. U nas ich dostępność nie jest najlepsza.Znalazłem w markecie folie marki "Jan Niezbędny", które wg opisu mają podobne do kolagenowych/celulozowych folii właściwości.Problem polega na tym, że nie wiadomo z jakiego materiału zostały wykonane.Chodzi o te folie:https://janniezbedny.pl/produkty/folie-do-zywnosci/folia-do-zywnosci-long-fresh https://janniezbedny.pl/produkty/folie-do-zywnosci/innowacyjna-folia-do-zywnosci-easy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted September 6, 2022 Report Share #2 Posted September 6, 2022 (edited) Poproś sprzedawcę o atesty i będziesz wiedział z jakiego materiału jest wykonana folia . Atesty są dostępne dla każdego wyrobu , u sprzedawcy , producenta , na stronie internetowej , możesz tez napisać do producenta lub dystrybutora . Edited September 6, 2022 by Pacan Wojciech Quote Wojciech Pacan Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted September 6, 2022 Report Share #3 Posted September 6, 2022 (edited) Poszukuję zastępstwa "skarpety" do produkcji wędlin dojrzewających. https://swojskiwyrob.pl/siatka-do-wedlin-i-serow/1549-siatka-q-net-500-szeroka-gesta-ponczocha-rekaw-bez-dodatkowej-gumy-1m.html https://swojskiwyrob.pl/siatka-do-wedlin-i-serow/1440-siatka-q-net-250-szeroka-gesta-ponczocha-rekaw-bez-dodatkowej-gumy.html We Włoszech i USA popularne są folie kolagenowe. U nas ich dostępność nie jest najlepsza. https://swojskiwyrob.pl/oslonki-do-wedzenia-i-parzenia/1410-folia-kolagenowa-400mm-jadalna-1-metr.html Edited September 6, 2022 by Grzewlod Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted September 6, 2022 Report Share #4 Posted September 6, 2022 Poszukuję zastępstwa "skarpety" do produkcji wędlin dojrzewających. https://czerwonygrzybek.pl/Ponczocha-wedliniarska-z-gumka-125mm-x-50m-p935c66c103.html?fbclid=IwAR1WyXPSPAvhiDJATPNdiuOaOJahi1VeO1FRtosXCUvt1G7fQn4YEM0O8As Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
soliera Posted September 7, 2022 Author Report Share #5 Posted September 7, 2022 @Pacan Poproś .. o atesty i będziesz wiedział z jakiego materiału jest wykonana folia Rzeczywiście, to jest pomysł.Dzięki za podpowiedź. Grzewloddzięki za linka do sklepu.Jest tak kilka ciekawych rzeczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted September 7, 2022 Report Share #6 Posted September 7, 2022 (edited) Poszukuję zastępstwa "skarpety" do produkcji wędlin dojrzewających. We Włoszech i USA popularne są folie kolagenowe. U nas ich dostępność nie jest najlepsza.Nic nie zastąpi osłonek naturalnych dla wędlin dojrzewających.W przemyśle stosowane są kolagenowe, niemniej wykonane w specjalnej technologii opracowanej do tego celu.Niestety, nie są dostepne dla amatorów = w małych ilościach Wiedzę na ten temat uzyskać można w specjalistycznych wydawnictwach przemysłu mięsnego.W wielkim skrócie:oslonka długotrwale współpracuje z mięsemmięso ma okresowo bardzo niskie pHW mięsie cały czas przebiegają procesy enzymatyczneKiedyś, w wyniku porównania identycznego wsadu/identyczne warunki dojrzewania/osłonka naturalna oraz kolagenowa (dla amatorów) otrzymano salami w wyraźny sposób różniące się. Widoczne to było w warstwie współpracującej z osłonką.Na forum są zdjęcia to ilustrujące.Autor i wykonawca salami StefanS ambitnie przestudiował problem.Może znajdzie czas, aby przybliżyć zagadnienie.W każdym razie deklaracja " przydatne do kontaktu z żywnością" może nie dotyczyć wedlin dojrzewających w toku produkcji.Tym bardziej, że tworzywa wykazują subtelne działanie enzymatyczne (imitują działanie enzymów) na organizmy żywe. Edited September 7, 2022 by EAnna Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
soliera Posted September 11, 2022 Author Report Share #7 Posted September 11, 2022 Nic nie zastąpi osłonek naturalnych dla wędlin dojrzewających.W przemyśle stosowane są kolagenowe, niemniej wykonane w specjalnej technologii opracowanej do tego celu.Niestety, nie są dostepne dla amatorów = w małych ilościach Czyli najlepiej stosować powszechnie dostępne folie kolagenowe bądź białkowe? Napisałem maila z pytaniem o materiał folii.Ciekawy jestem odpowiedzi.Ale coś mi się zdaje, że materiał to modyfikacje popularnych tworzyw sztucznych typu polietylen, polipropylen, ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted September 16, 2022 Report Share #8 Posted September 16, 2022 (edited) Czyli najlepiej stosować powszechnie dostępne folie kolagenowe bądź białkowe? NIE!!!Najlepiej stosować osłonki naturalne: kiełbaśnice, jelita środkowe, kątnice wołowe.Dostępne dla amatorów osłonki kolagenowe wpływają niekorzystnie na dojrzewające. Edited September 18, 2022 by EAnna Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
soliera Posted September 16, 2022 Author Report Share #9 Posted September 16, 2022 @EAnna, jasne, że naturalne są najlepsze, ale niekoniecznie najwygodniejsze.Mam nadzieje, że folia kolagenowa jest z kolei lepszym wyborem od "tradycyjnej skarpety". którą nie wiedzieć dlaczego przyjęło się stosować w domowej produkcji "wędlin suszonych". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
soliera Posted October 9, 2022 Author Report Share #10 Posted October 9, 2022 Długo nie odpisywałem, bo nie ma o czym ...Odpowiedzi od producenta nie otrzymałem, czyli nie wiadomo, co to za folia.Chyba trzeba przyjąć, że używa się ją wg opisu i do żadnych swoich wynalazków nie stosować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted October 9, 2022 Report Share #11 Posted October 9, 2022 (edited) Ja robiłem ostatnio testy w folii spożywczej celulozowej. Eksperyment z polędwicą "a,la Parmeńska" powiódł się doskonale. Folia owinięta dwukrotnie i siatka wędliniarska na folię. Nigdy więcej "skarpet" czy innych szmat. Obecnie ponownie wisszą sobie w "kanciapie" i dojrzewają karkówka, polędwica ze słoniną i boczek. kawałki mięsiwka o wadze ok 1 kg.Wszystko to po dwu tygodniowym pobycie w lodówce w peklosoli i przyprawach. Teraz będą wisieć dwa tygodnie a po tym znowu na 14 dni do lodówki, wg. zaleceń Grzegorza . Po dosyć precyzyjnej i częstej kontroli, mięsiwko wysycha (ubywa na wadze) ok. 40 -45 gram na dobę. Folię zaś kolagenową też już sobie na Alledrogo zamówiłem, jest jednak sporo droższa, a według mnie nie konieczna, bo spożywcza celulozowa również oddycha i wspaniale zdaje egzamin. "Precz z wszelkimi onucami, i nigdy więcej" . Polędwica wyszła na tyle dobrze, że rodzinka już zamówiła sobie przebierając nóżkami, taką "Polędwicę a,la Parmeńską" , oraz Coppę i boczek, na okres nadchodzących Świąt i Nowego Roku .https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page-108?do=findComment&comment=789193 Edited October 9, 2022 by sverige2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
soliera Posted October 9, 2022 Author Report Share #12 Posted October 9, 2022 ... Folię zaś kolagenową też już sobie na Alledrogo zamówiłem, jest jednak sporo droższa, a według mnie nie konieczna, bo spożywcza celulozowa również oddycha i wspaniale zdaje egzamin. ...Ja kupiłem na szopipipipipi:39PLN/5mb. Do tego za pierwszy zakup 15pln zniżki od portalu.Mnie 1 paczuszka kosztowała w sumie 27.5PLN, więc akceptowalnie.Natomiast z zaciekawieniem obserwuję Twoje testy z folią celulozową.Mam pomysł, aby wędzić w niej polędwice łososiowe.Bez osłonki, dość mocno obsychają powierzchniowo po wędzeniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted October 9, 2022 Report Share #13 Posted October 9, 2022 No przecież piszę, że eksperyment został zakończony z pełnym i całkowitym powodzeniem, finito. Teraz już tylko działanie a nie eksperymenty. Myślisz o zastosowaniu jej do wędzenia.Ta folia jest przecież dedykowana właśnie do tego celu. Taki był jej opis oraz informacja, i dla tego właśnie ją kiedyś nabyłem, a skoro można wędzić, to pomyślałem że i do wędlin typu "a,la Polędwica Parmeńska" też będzie się nadawać, no i okazało się że się doskonale nadaje. Ton tyle na chwilę obecna. Kolejne mięsiwko już wisi i mocy urzędowej nabiera w "kanciapie" . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted October 10, 2022 Report Share #14 Posted October 10, 2022 Mam pomysł, aby wędzić w niej polędwice łososiowe. Bez osłonki, dość mocno obsychają powierzchniowo po wędzeniu. Balerony są tak robione. Będziesz musiał tylko znacznie dłużej wędzić.Żeby Ci nie obsychały, to może dłużej ją wędzić ale w niższej temperaturze. Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment Share on other sites More sharing options...
soliera Posted October 10, 2022 Author Report Share #15 Posted October 10, 2022 Ja i tak wędzę zimnym dymem, tzn takim, jak DG o wędzarnia wytwarzają. Wahania sięgają od ok 20 do 30c - to nie jest cud techniki...Jak DG się rozpali, wyłączam grzałkę i pali się samoistnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted October 11, 2022 Report Share #16 Posted October 11, 2022 Jak DG się rozpali, wyłączam grzałkę i pali się samoistnie. A jaki posiadasz DG jeżeli można zapytać ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
soliera Posted October 11, 2022 Author Report Share #17 Posted October 11, 2022 Ten dostarczany z wędzarnią thermowind (model najmniejszy). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted October 11, 2022 Report Share #18 Posted October 11, 2022 Ok. dzięki, czyli to jest tylko takie pudełeczko w którym żarzą się zrębki rozpalane grzałką, czy tak ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
soliera Posted October 12, 2022 Author Report Share #19 Posted October 12, 2022 (edited) I tak i nie.Grzałka jest w odbudowie wędzarni. Grzeje spowiednik kawałek blachy, który ma kontakt ze zrębkami, a te po jakimś czasie zaczynają się tlić.Szczerze mówiąc nie jestem zadowolony ogólnie z tego thermowind'a...Jak znajdę trochę czasu, to spróbuję inaczej wytwarzać dym do wędzenia (wstawię spiralę że zrębkami do komory i na żywca podpalę).Ja głównie wędzę zimnym dymem.Na "ciepło" wędzone lub podwędzana są kiełbasy i filety drobiowe. Edited October 12, 2022 by soliera Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tombeer Posted October 9 Report Share #20 Posted October 9 W dniu 9.10.2022 o 11:10, sverige2 napisał(a): Ja robiłem ostatnio testy w folii spożywczej celulozowej. Eksperyment z polędwicą "a,la Parmeńska" powiódł się doskonale. Folia owinięta dwukrotnie i siatka wędliniarska na folię. Nigdy więcej "skarpet" czy innych szmat. Obecnie ponownie wisszą sobie w "kanciapie" i dojrzewają karkówka, polędwica ze słoniną i boczek. kawałki mięsiwka o wadze ok 1 kg.Wszystko to po dwu tygodniowym pobycie w lodówce w peklosoli i przyprawach. Teraz będą wisieć dwa tygodnie a po tym znowu na 14 dni do lodówki, wg. zaleceń Grzegorza . Mam zapeklowany w lodówce w woreczku próżniowym (w peklosoli i przyprawach) schab i zastanawia mnie, co robisz po wyjęciu mięsa z peklowania a przed zawinięciem w folię celulozową. Chodzi mi o to, czy mięso powinno być wytarte, opłukane czy obsuszone? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tytan58 Posted October 9 Report Share #21 Posted October 9 (edited) Absolutnie nie płukać. Obsuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym żeby nie usunąć przypraw , następnie polecam owinąć w jedną warstwą gazy, (ułatwi to później zdjęcie folii celulozowej bo lubi przyrosnąć do mięsa po po obsuszeniu ) potem dwie warstwy folii celulozowej i całość włożyć do siatki wędzarniczej. Jest to wielokrotnie sprawdzona metoda. Edited October 9 by tytan58 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.