pablos83 Opublikowano 7 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Września 2022 Witam wszystkich Mam prośbę Mianowicie czy ktoś z Was mógłby się podzielić przepisem jak zrobić żurawinę na surowo, bez pasteryzacji? Dostałem kilka kg żurawiny i chciałbym ją przerobić w taki sposób, by zachować jak najwięcej jej właściwości, stąd pomysł by zrobić ją na surowo Będę wdzięczny za sprawdzoną recepturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 7 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Września 2022 Widziałem w jednym z programów, jak gospodynie przecierały/ucierały żurawinę. To cały przepis. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Września 2022 jak zrobić żurawinę na surowo, Albo zamrozic, albo utrwalić cukrem 1:1. Bedzie to w zasadzie żurawina kandyzowana. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 8 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Września 2022 Kisiłem kapustę z dodatkiem żurawiny,dla mnie okazała się porażkąMożesz spróbować ukisić jak ogórki z różnymi przyprawami.Ogranicz tylko sól (1łyżka stołowa na 1 l. wody) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wawaldek11 Opublikowano 8 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Września 2022 Od wielu lat konserwuję świeżą leśną żurawinę cukrem 1:1 wagowo. Raz zrobiłem z uprawianej i to nie było to.Mielę owoce maszynką do mięsa i w większym naczyniu mieszam z cukrem. Mieszam kilka razy dziennie przez dwa, trzy dni żeby usunąć pęcherzyki powietrza i do wyparzonych słoików. Na wierzch profilaktycznie daję łyżeczkę spirytusu. Ale nie zawsze taka żurawina dobrze się przechowuje. Potrafi fermentować w słoikach i wycieka zawartość - trzeba kontrolować i ewentualnie zapasteryzować. Myślę, że to zależy od jakości owoców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Września 2022 @pablos83, nie wiem jak zachowuje sie zurawina , ale u nas bardzo popularna jest czerwona borowka na surowo. poprostu borowke rozciera sie z cukrem az cukier sie rozpusci borowka /cukier 2-1.borowki zawieraja duzo pektyn wiec same sie zeluja , maja tez sporo kwasu benzoesowego ktory je konserwuje ( zurawina tez go zawiera). Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 8 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Września 2022 Czyli najprostsze rozwiązania są najlepsze Rozetrzeć z cukrem 1;1 i po zawodach ( lubię jak jest słodko ). Dzięki wszystkim za wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 8 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Września 2022 Od wielu lat konserwuję świeżą leśną żurawinę cukrem 1:1 wagowo. Raz zrobiłem z uprawianej i to nie było to.Mielę owoce maszynką do mięsa i w większym naczyniu mieszam z cukrem. Mieszam kilka razy dziennie przez dwa, trzy dni żeby usunąć pęcherzyki powietrza i do wyparzonych słoików. Na wierzch profilaktycznie daję łyżeczkę spirytusu. Ale nie zawsze taka żurawina dobrze się przechowuje. Potrafi fermentować w słoikach i wycieka zawartość - trzeba kontrolować i ewentualnie zapasteryzować. Myślę, że to zależy od jakości owoców.Czy aby ta fermentacja nie jest spowodowana kilkudniową zwłoką przeznaczoną na mieszanie nim zamkniesz produkt? Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wawaldek11 Opublikowano 9 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Września 2022 Nie ma reguły, bo wcześniej napełniałem zaraz po rozpuszczeniu cukru i tez puchły wieczka. Myślę, że to bardziej zależy od stanu owoców i tego co aktualnie w powietrzu fruwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.