Skocz do zawartości

Żurawina na surowo ( bez pasteryzacji )


pablos83

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :)

 

Mam prośbę :) Mianowicie czy ktoś z Was mógłby się podzielić przepisem jak zrobić żurawinę na surowo, bez pasteryzacji? Dostałem kilka kg żurawiny i chciałbym ją przerobić w taki sposób, by zachować jak najwięcej jej właściwości, stąd pomysł by zrobić ją na surowo :)

 

Będę wdzięczny za sprawdzoną recepturę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widziałem w jednym z programów, jak gospodynie przecierały/ucierały żurawinę. To cały przepis.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak zrobić żurawinę na surowo,

Albo zamrozic, albo utrwalić cukrem 1:1. Bedzie to w zasadzie żurawina kandyzowana. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Od wielu lat konserwuję świeżą leśną żurawinę cukrem 1:1 wagowo. Raz zrobiłem z uprawianej i to nie było to.

Mielę owoce maszynką do mięsa i w większym naczyniu mieszam z cukrem. Mieszam kilka razy dziennie przez dwa, trzy dni żeby usunąć pęcherzyki powietrza i do wyparzonych słoików. Na wierzch profilaktycznie daję łyżeczkę spirytusu. Ale nie zawsze taka żurawina dobrze się przechowuje. Potrafi fermentować w słoikach i wycieka zawartość - trzeba kontrolować i ewentualnie zapasteryzować. Myślę, że to zależy od jakości owoców.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@pablos83, nie wiem jak zachowuje sie zurawina , ale u nas bardzo popularna jest czerwona borowka na surowo. 

 

poprostu borowke rozciera sie z cukrem az cukier sie rozpusci  borowka /cukier  2-1.borowki zawieraja duzo pektyn wiec same sie zeluja , maja tez sporo kwasu benzoesowego ktory je konserwuje ( zurawina tez go zawiera).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Od wielu lat konserwuję świeżą leśną żurawinę cukrem 1:1 wagowo. Raz zrobiłem z uprawianej i to nie było to.

Mielę owoce maszynką do mięsa i w większym naczyniu mieszam z cukrem. Mieszam kilka razy dziennie przez dwa, trzy dni żeby usunąć pęcherzyki powietrza i do wyparzonych słoików. Na wierzch profilaktycznie daję łyżeczkę spirytusu. Ale nie zawsze taka żurawina dobrze się przechowuje. Potrafi fermentować w słoikach i wycieka zawartość - trzeba kontrolować i ewentualnie zapasteryzować. Myślę, że to zależy od jakości owoców.

Czy aby ta fermentacja nie jest spowodowana kilkudniową zwłoką przeznaczoną na mieszanie nim zamkniesz produkt?

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.