Jump to content

Recommended Posts

Witam wszystkich.

3 dni temu zrobiłem kiełbasę,na bakteriach browin żeby dać koledze z postu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19353-kultury-bakterii-browin/page-2odpowiedz czy On zawiódl czy bakterie,bo pamiętam że kiedyś coś na nich robiłem i też nie wyszło,normalnie robie na sbl,robiąc swoje standardowe wyroby zrobiłem "przy okazji" 7kg kiełbasy w myśl że się nie uda,jednak kiełbasa wchodzi w 3 dzień fermentacji bez oznak psucia (jakie Ph nie wiem nie mam miernika),i mam teraz problem bo nie wiem co z nią zrobić?W dojrzewalni miejsca brak! Tak myślałem że puszcze ją w zimny dym do spadku aw? Bo jest opcja nr dwa którą podaje producent żeby kiełbasę zapakować w worek próżniowy(który sprzedaje) pakowarką (którą sprzedaje),nie bardzo rozumiem co by miało to dać przy tak wysokim współczyniku aktywnej wody?

Trochę o kiełbasie:

Wieprzowina I 5kg mielona sitko  8mm

Wieprzowina II 5kg mielona sitko 8mm

Wołowina       1kg Kutrowana

Peklosól 27g/kg

Glukoza 2g/kg

Czosnek gr. 3g/kg

Pieprz cz     3g/kg

Papryka ostra 1g/kg

Kultury browin 2g na 7kg wsadu (zalecane przez producenta 10kg wsadu)

Osłonka fibrus 65mm

jak ktoś ma jakiś pomysł co dalej z tym począć to proszę o podpowiedz,pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19435-co-dalej-z-kie%C5%82bas%C4%85/

Nie za bardzo się znam na kiełbasach dojrzewających. Spróbuj troch przeedytować swój post bo za dużo w nim chaosu, może wówczas znawcy tematu coś podpowiedzą.

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

OK to tak po krótce,mam kiełbase już po fermentacji,liczyłem że nie wyjdzie a jest ok. I nie mam miejsca w dojrzewalni. Co z nią zrobić wędzić do spadku aw,czy spróbować tego patentu o którym pisze producent bakterii browin czyli jeszcze praktycznie mokrą załadować vacum?

No też mi się wydaje że robić takie cykle po 8 godzin w dymie raz na dobę przez tydzien,Podczas nie wędzenia zostawić kiełbe w wędzarni i dać jakiś pojemnik z wodą niech tam jeszcze doparowuje i chyba coś z tego wyjdzie,choć szczerze teraz jak wącham to kiełbasa ma winno octowy zapach,dziwny jakiś ;) Pierwszy raz dodawałem wino do wyrobów więc jestem trochę zmieszany

Spowolnić osuszanie. Owinąć np w tetrę , gazę. Temperatura osiągniesz , osuszanie spowolnisz . Partyzantka ale może być skuteczna. Edited by Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.