Smokerborniak Posted November 24, 2022 Report Share #1 Posted November 24, 2022 Witam wszystkich.3 dni temu zrobiłem kiełbasę,na bakteriach browin żeby dać koledze z postu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19353-kultury-bakterii-browin/page-2odpowiedz czy On zawiódl czy bakterie,bo pamiętam że kiedyś coś na nich robiłem i też nie wyszło,normalnie robie na sbl,robiąc swoje standardowe wyroby zrobiłem "przy okazji" 7kg kiełbasy w myśl że się nie uda,jednak kiełbasa wchodzi w 3 dzień fermentacji bez oznak psucia (jakie Ph nie wiem nie mam miernika),i mam teraz problem bo nie wiem co z nią zrobić?W dojrzewalni miejsca brak! Tak myślałem że puszcze ją w zimny dym do spadku aw? Bo jest opcja nr dwa którą podaje producent żeby kiełbasę zapakować w worek próżniowy(który sprzedaje) pakowarką (którą sprzedaje),nie bardzo rozumiem co by miało to dać przy tak wysokim współczyniku aktywnej wody? Trochę o kiełbasie:Wieprzowina I 5kg mielona sitko 8mmWieprzowina II 5kg mielona sitko 8mmWołowina 1kg KutrowanaPeklosól 27g/kgGlukoza 2g/kgCzosnek gr. 3g/kgPieprz cz 3g/kgPapryka ostra 1g/kgKultury browin 2g na 7kg wsadu (zalecane przez producenta 10kg wsadu)Osłonka fibrus 65mmjak ktoś ma jakiś pomysł co dalej z tym począć to proszę o podpowiedz,pozdrawiam Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19435-co-dalej-z-kie%C5%82bas%C4%85/ Share on other sites More sharing options...
wojs40 Posted November 24, 2022 Report Share #2 Posted November 24, 2022 Nie za bardzo się znam na kiełbasach dojrzewających. Spróbuj troch przeedytować swój post bo za dużo w nim chaosu, może wówczas znawcy tematu coś podpowiedzą. Quote Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19435-co-dalej-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-798958 Share on other sites More sharing options...
Smokerborniak Posted November 24, 2022 Author Report Share #3 Posted November 24, 2022 OK to tak po krótce,mam kiełbase już po fermentacji,liczyłem że nie wyjdzie a jest ok. I nie mam miejsca w dojrzewalni. Co z nią zrobić wędzić do spadku aw,czy spróbować tego patentu o którym pisze producent bakterii browin czyli jeszcze praktycznie mokrą załadować vacum? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19435-co-dalej-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-799036 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted November 24, 2022 Report Share #4 Posted November 24, 2022 "Wysusz" w lodówce a później do vacum. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19435-co-dalej-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-799097 Share on other sites More sharing options...
Smokerborniak Posted November 24, 2022 Author Report Share #5 Posted November 24, 2022 Nie lepsze będzie suszenie dymem?O temp tych 12 stopni?Lodówka no frost zrobi skorupę niemal natychmiast. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19435-co-dalej-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-799106 Share on other sites More sharing options...
roman1957 Posted November 24, 2022 Report Share #6 Posted November 24, 2022 Ja bym dal, w zimy dym , potem jeszcze powiesil do wysuszenia na tydzien i do vacum.[Dodano: 24 lis 2022 - 21:08]nie na frost Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19435-co-dalej-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-799107 Share on other sites More sharing options...
Smokerborniak Posted November 24, 2022 Author Report Share #7 Posted November 24, 2022 No też mi się wydaje że robić takie cykle po 8 godzin w dymie raz na dobę przez tydzien,Podczas nie wędzenia zostawić kiełbe w wędzarni i dać jakiś pojemnik z wodą niech tam jeszcze doparowuje i chyba coś z tego wyjdzie,choć szczerze teraz jak wącham to kiełbasa ma winno octowy zapach,dziwny jakiś Pierwszy raz dodawałem wino do wyrobów więc jestem trochę zmieszany Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19435-co-dalej-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-799114 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted November 24, 2022 Report Share #8 Posted November 24, 2022 obić takie cykle po 8 godzin w dymie raz na Raz na trzy dni i nie więcej niż 3 razy Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19435-co-dalej-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-799116 Share on other sites More sharing options...
Smokerborniak Posted November 24, 2022 Author Report Share #9 Posted November 24, 2022 Tylko w czasie przerw od dymu gdzie przechowywać?W domu ponad 20 stopni,lodówka no frost? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19435-co-dalej-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-799118 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted November 25, 2022 Report Share #10 Posted November 25, 2022 No tak to tutaj jest mały problem - no frost Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19435-co-dalej-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-799155 Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted November 25, 2022 Report Share #11 Posted November 25, 2022 (edited) Spowolnić osuszanie. Owinąć np w tetrę , gazę. Temperatura osiągniesz , osuszanie spowolnisz . Partyzantka ale może być skuteczna. Edited November 25, 2022 by Maciekzbrzegu Quote Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19435-co-dalej-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-799176 Share on other sites More sharing options...
Smokerborniak Posted November 25, 2022 Author Report Share #12 Posted November 25, 2022 Chyba Panowie przedobrzyłem,dzisiaj patrze i pojawiła się pleśń na batonach i stały się lekko kleiste,przemywać to czy utylizacja? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19435-co-dalej-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-799238 Share on other sites More sharing options...
Smokerborniak Posted November 25, 2022 Author Report Share #13 Posted November 25, 2022 I muszki owocówki, a skąd to nie wiem pewnie przez wino Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19435-co-dalej-z-kie%C5%82bas%C4%85/#findComment-799257 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.