barkos Opublikowano 1 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Grudnia 2022 Cześć.Bardzo cieszę się, że odnalazłem to forum. Biorę pełnymi garściami wiedzę i czerpię z Waszego doświadczenia sam próbując swoich sił z domowymi wędlinami.Tym bardziej jest to dla mnie ważne, że moje maluchy uwielbiają starą kiełbasę taty a chciałbym dawać im jak najlepsze i przede wszystkim bezpieczne produkty. Nie chcę zaśmiecać forum wklejając swoje wypociny po różnych tematach a jednocześnie chciałbym czasami zapytać o jakieś sprawy lub pochwalić się czymś. Dlatego zakładam tutaj swój pokój, do którego zapraszam Was wszystkich [Dodano: 01 gru 2022 - 13:37]W związku z tym, ze nie dorobiłem sie jeszcze komory dojrzewalniczej, w swojej produkcji wedlin ograniczony jestem do sezonu jesień-wiosna, kiedy to u mnie w garazu panują calkiem niezłe warunki.Pierwszą tegoroczną produkcją była palcówka, która wyszla bardzo dobrze.[Dodano: 01 gru 2022 - 13:40]A tu ubiegloroczna coppa zjedzona ostatnio ze swojskim chlebem. Cytuj Jeśli mieszkasz blisko lasu, musisz powiadomić nadleśnictwo gdy trawa będzie wypalana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Grudnia 2022 Bardzo cieszę się, że odnalazłem to forum Z jednej strony TAK , z drugiej zaś przybyło Ci pracy ....takiej smacznej Ładne początki Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barkos Opublikowano 1 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Grudnia 2022 (edytowane) Dzieki Muski!No to dorzucę pare fotek tego co obecnie sie robi.Pancetta, schabik (obecnie zapakowany próżniowo dla wyrównania wilgotności - zaczynałem gdy troszkę za ciepło jeszcze było...), szyneczka, chorizo, i wczoraj powiazane salami-pierwszy moj wyrob z kulturami bakterii. Własnie fermentuję. Z jednego rodzaju salami chciałbym zrobić soppressatę. Dobrze kombinuję, że prasowanie dopiero po fermentacji? Edytowane 1 Grudnia 2022 przez barkos Cytuj Jeśli mieszkasz blisko lasu, musisz powiadomić nadleśnictwo gdy trawa będzie wypalana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 1 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Grudnia 2022 Smaczny kącik się szykuje Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 2 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Grudnia 2022 Zazwyczaj dołączają tutaj nowicjusze . Tacy jak ja bez wiedzy z mnóstwem pytań. Ty jednak wchodzisz z niezłym dorobkiem. Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barkos Opublikowano 2 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Grudnia 2022 (edytowane) Dzieki chlopaki.Dzisiaj skroil tepym nozem kawalek szyneczki z polowy wrzesnia. Dzieci jedza wiec jest spoko ????Za wczesnie troche zebrana ale mlode wolaly hehe Edytowane 2 Grudnia 2022 przez barkos Cytuj Jeśli mieszkasz blisko lasu, musisz powiadomić nadleśnictwo gdy trawa będzie wypalana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Grudnia 2022 Dzieci jedza wiec jest spoko I tak wszystkie te Twoje wędliny robisz bez kultur? A jakie ilości peklosoli? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barkos Opublikowano 2 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Grudnia 2022 (edytowane) Nie no... To salami powyzej dostalo startera. Bardzo jestem ciekaw. To moj debiut z bakteriami.a na pewno z hodowlanymi ????Ale dotad, trzeci rok, obywalem sie bez. Tyle ze z kielbas to tylko palcowka.Soli do calomisniowych, oczywiście peklo, daje od 18 do 26 g. Edytowane 2 Grudnia 2022 przez barkos Cytuj Jeśli mieszkasz blisko lasu, musisz powiadomić nadleśnictwo gdy trawa będzie wypalana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barkos Opublikowano 4 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Grudnia 2022 (edytowane) Wczoraj testowane było chorizo po 10 dniach w garażu. Nieskromnie powiem, ze w polskich marketach nie ma tak dobrych jak moje. Teraz prezentują się tak. Edytowane 4 Grudnia 2022 przez barkos Cytuj Jeśli mieszkasz blisko lasu, musisz powiadomić nadleśnictwo gdy trawa będzie wypalana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barkos Opublikowano 4 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Grudnia 2022 (edytowane) 11 dniowe. 30% wl. Troszke za szybko chyba traci mase... Edytowane 4 Grudnia 2022 przez barkos Cytuj Jeśli mieszkasz blisko lasu, musisz powiadomić nadleśnictwo gdy trawa będzie wypalana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barkos Opublikowano 7 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Salami pomalutku zaczyna obrastać. Pleśń z kupnego fueta. Cytuj Jeśli mieszkasz blisko lasu, musisz powiadomić nadleśnictwo gdy trawa będzie wypalana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Grudnia 2022 (edytowane) Kupny popularny i ogólnie dostępny fuet w celach optyczno-handlowych tarza się w mące... Oczywiście są takie z prawdziwą pleśnią, ale drogie, poza tym doświadczone oko rozpozna czy to pleśń czy atrapa - po samym dotyku chociażby. Nie przeczę że szczepiłeś prawdziwą pleśnią, ale z doświadczenia coś tam pamiętam...Na zdjęciu z 1 grudnia o 16 widać przekrój szynki - wyszedł Ci klasyczny karniszowiec przesuszony - i to mocno. Ciekawe, czy inne przekroje też tak wyglądają. Powiedz, czy przy przygotowywaniu mięsa i jego odwadnianiu używasz cukier ?Jakie temperatury masz w garażu..? Edytowane 8 Grudnia 2022 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barkos Opublikowano 8 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Grudnia 2022 Wydaje mi sie jednak ze to prawdziwa pleśń. Mam zaszczepioną tym samym jedną szynkę i jest zdrowo porośnięta.Mowisz pewnoe o tej poledwicy. Rzeczywiscie obwódkę ma przesuszoną. To pierwszy tegoroczny wyrób, wystartowany trochę za wcześnie jak na moje garażowe warunki. Bylo za ciepło i tak wyszło. Wisiał przez poltora miesiaca i osiagnal 37% straty masy. Po leżakowaniu w vacum poziom wilgotności ładnie się wyrównał. Nie, nie uzywam cukru jak sugerujesz.Obecnie w garażu mam ok 10 stopni. Cytuj Jeśli mieszkasz blisko lasu, musisz powiadomić nadleśnictwo gdy trawa będzie wypalana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barkos Opublikowano 9 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Grudnia 2022 Chorizo 37% wl.Poszło do vacum i do lodowki. Cytuj Jeśli mieszkasz blisko lasu, musisz powiadomić nadleśnictwo gdy trawa będzie wypalana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Grudnia 2022 Chorizo wygląda super !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barkos Opublikowano 11 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Grudnia 2022 (edytowane) Moja pierwsza zabawa z kątnicą. Wcisnąłem tam piękny kawałek przez 2 tygodnie peklowanej szynki. Wcześniej wymoczyłem w wytawnym winie przez godzine.Na wielkanoc powinna chyba zdązyć.Proszę się nie śmiać ze sznurowania hehe Teraz moczy sie w winie karczek. Teez pojdzie w katnicę. Edytowane 11 Grudnia 2022 przez barkos Cytuj Jeśli mieszkasz blisko lasu, musisz powiadomić nadleśnictwo gdy trawa będzie wypalana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barkos Opublikowano 11 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Poważyłem też dzisiaj to co wisi i do vacuum poszła mała pancetta i poledwica. Cytuj Jeśli mieszkasz blisko lasu, musisz powiadomić nadleśnictwo gdy trawa będzie wypalana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barkos Opublikowano 11 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Hehe ależ te kątnice smierdzą... Cytuj Jeśli mieszkasz blisko lasu, musisz powiadomić nadleśnictwo gdy trawa będzie wypalana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 11 Grudnia 2022 ależ te kątnice smierdzą... Moczyłeś je chyba Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barkos Opublikowano 11 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Moczyłem, wymienialem wode, wodę z dodatkiem octu i i tak smierdzą. A Wy jak je przygotowujecie przed napełnieniem? Cytuj Jeśli mieszkasz blisko lasu, musisz powiadomić nadleśnictwo gdy trawa będzie wypalana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barkos Opublikowano 3 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 3 Stycznia 2023 Mmmmiodzio... Ciekawe ile poleży... Cytuj Jeśli mieszkasz blisko lasu, musisz powiadomić nadleśnictwo gdy trawa będzie wypalana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Stycznia 2023 Wygląda super apetycznie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barkos Opublikowano 6 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 6 Stycznia 2023 Jedziemy dalej z salami???? Cytuj Jeśli mieszkasz blisko lasu, musisz powiadomić nadleśnictwo gdy trawa będzie wypalana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 7 Stycznia 2023 tak smierdzą. Może są nadpsute?Używam kątnice od lat i również "sezonowane" w lodówcś przez wiele miesięcy. Mają charakterystyczny zapach ale tak radykalnego jego określenia bym nie użyła Do kątnic wp. ładuję głównie kaszanki i salcesony, do wołowych- dojrzewające. Jedziemy dalej z salami Napisz coś bliżej o zawartości tego jelita...i recepturze. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.