Skocz do zawartości

Mleczne wyzwanie


Romeciarz

Rekomendowane odpowiedzi

W poniedziałek zostało dostarczone parę litrów mleka krowiego. Spróbowałem i wykonałem oto takie krążki, na wzór wyrobów korycińskich, Jeden z czarnuszka, dwa z kminkiem, pozostałe tzw. golasy. Z pozostałej po odcieknięciu serwatki zrobiłem serek typu ricotta

 

post-58196-0-55346900-1669919148_thumb.jpg

wszystkiego smacznego
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Składniki: 

 

 

 

          Serwatka z 4l mleka 

          Mleko - 1l 

          Biały ocet winny - 1/3 kubka (ok. 70ml) 

 

Sposób postępowania: 

 

 

1.     Zmieszać mleko z serwatką 

2.     Podgrzać do 380C i utrzymywać temperaturę przez godzinę. Mleko się zwarzy i tak ma być. 

3.     Po godzinie podgrzać całość do 950C - nie gotować !!! 

4.     Przy stałym mieszaniu miotełką dodać ocet 

5.     Mieszać przez dalsze 5 min. I odstawić. 

6.     Wychłodzić w lodówce przez 8-10h. 

7.      Wyłożyć durszlak gęstym płótnem i ostrożnie wylać zawartość 

8.     Dać do okapania na kilka godzin 

9.     Osolić ser do smaku 

10.   Przechowywać w lodówce pod przykryciem 

 

Żródło: RICOTTA - artykuł na stronie Głównej Wedlin Domowych

 

Zamiast octu winnego dodaję ocet jabłkowy domowej roboty + sok z całej cytryny

Edytowane przez EAnna
wszystkiego smacznego
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jednak zazdroszczę,od dwóch lat jęczę o świeże mleko by twaróg zrobić a w okolicy tylko krowy mięsne :cry:

 

Akurat twaróg całkiem niezły wychodzi ze sklepowego mleka - robię regularnie Natomiast do korycina czy oscypków to już trzeba mleka prosto od krowy

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niezupełnie się z tm Olgo zgadzam. Jako że w Szwecji nie mam dostępu do świeżego mleka, to z konieczności "Koryciny" robię z lekko pasteryzowanego mleka 3% zaw. tł. kupowanego w LIDL-u, dając 2 krople podpuszczki na 1 litr mleka. Podpuszczka BOH,S z "Serowara". Z tego LIDL-owego mleka wykonuję również "oscypki", jak też oczywiście sery twarogowe. Zapewniam że zawsze świetnie się udają i smakują doskonale :D:thumbsup: . https://serowar.pl/pl/n/88

 

1e6679bde49ceb1ed1c95ab0a406a7b8389b7457

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja zaczelam znow robic twarog z mleka zsiadlego , cena mleka oglupiala 2 kanisterki 2 litrowe chca 70 sek ,do oscyptowej galki kupuje mleko zwykle ale latem bo jest wtedy najlepsze Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To mnie zastrzeliliście,pierwsze słyszę żeby ze sklepowego robić.Ja też chcę Ojejku jejku będzie twaróg

 

 Kup z 5 litrów mleka świeżego z Piątnicy  albo Łaciatego czy z Mlekowity :D . Pogrzej o 37 st C i dodaj opakowanie zsiadłego mleka z Krasnegostawu  i odstaw na ok półtorej doby w ciepłe miejsce . Po tym czasie wstaw o piekarnika ( ja nastawiam temp. na 50-55st C) nacinam powiedzmy w kostkę i podgrzewam o 37st C delikatnie mieszając o czasu o czasu. Odcedzam na sitku i gazie serowarskiej wedle ogólnych zasad  :D . Jak coś to priv .

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Podgrzewasz o 37 stopni czy do 37 stopni

W kilku miejscach Oldze uciekło "d", więc pewnie do. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Napewno nie powinno sie przekraczac 40 st ,co innego jak sie robi twarog z juz zsiadlego mleka, to nawet mozna zamrozic caly karton na taki delikatny twarozek .
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Można też dodać kwaśnej śmietany 12%, zamiast mleka zsiadłego, na 4-5 l mleka śmiało wystarcza mały pojemniczek, wlać, a następnie dobrze razem wymieszać. Osobiście mam tak dopasowane garnki że podgrzewanie do 37 stopni C. wykonuję w kąpieli wodnej. Mniejszy garnek 5 litrowy wstawiam do dużego garnka z gorącą wodą, ale w piekarniku, tak jak robi Olga, to też fajne rozwiązanie. Ważne tylko aby mleka nie przegrzać :thumbsup: .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Można też dodać kwaśnej śmietany 12%, zamiast mleka zsiadłego
,

Pod warunkiem, że śmietana zawiera żywe kultury bakterii a nie jest ścięta dodatkiem kwasu mlekowego oraz zagęszczona enzymami lub innymi zageszczaczami. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nigdy się w to bardziej nie zagłębiałem EAnno, używałem sklepowej 12%, jednak nigdy nie miałem przypadku aby coś było nie tak, mleczko zawsze się fajnie zsiadło  :D  :thumbsup: . Choć ja czasami, o czym kiedyś pisałem, używam do tego ukwaszane mleko acidofilne, to brat mój używa zawsze tylko śmietany 12% do tego celu. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nigdy się w to bardziej nie zagłębiałem EAnno, używałem sklepowej 12%, jednak nigdy nie miałem przypadku aby coś było nie tak, mleczko zawsze się fajnie zsiadło  :D  :thumbsup: . Choć ja czasami, o czym kiedyś pisałem, używam do tego ukwaszane mleko acidofilne, to brat mój używa zawsze tylko śmietany 12% do tego celu.

Ja w zaleznosci co mam w domu , dobrze ze u nas jeszcze wyrobow mlecznych nie partola ,sklad jeat przejzysty i krotki .zsiadle mleko jem kupne ,chyba ze najdzie mnie na takie polskie to robie sama .

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Nigdy się w to bardziej nie zagłębiałem EAnno, używałem sklepowej 12%, jednak nigdy nie miałem przypadku aby coś było nie tak, mleczko zawsze się fajnie zsiadło  :D  :thumbsup: . Choć ja czasami, o czym kiedyś pisałem, używam do tego ukwaszane mleko acidofilne, to brat mój używa zawsze tylko śmietany 12% do tego celu.

 

. Że też prędzej tego nie wiedziałem. Teraz odrobinę śmietany do mleka(nawet uht) i po dobie koło kaloryfera przenoszę się 30..tfu 40 lat wstecz. Smak jak za młodch lat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.