Romeciarz Opublikowano 1 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Grudnia 2022 W poniedziałek zostało dostarczone parę litrów mleka krowiego. Spróbowałem i wykonałem oto takie krążki, na wzór wyrobów korycińskich, Jeden z czarnuszka, dwa z kminkiem, pozostałe tzw. golasy. Z pozostałej po odcieknięciu serwatki zrobiłem serek typu ricotta Cytuj wszystkiego smacznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martyńka Opublikowano 1 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Grudnia 2022 Oj zazdroszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 1 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Grudnia 2022 Parę litrów powiadasz Piękne wyroby :clap: Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 2 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Grudnia 2022 Jakie ładne okrągłe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romeciarz Opublikowano 2 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Grudnia 2022 Oj zazdroszczę Nie zazdraszczaj, też tak będziesz robić. Parę litrów powiadasz Piękne wyroby :clap: Dziękuję. Jakie ładne okrągłeTrochę je pokulałem, dlatego tak wyszły Cytuj wszystkiego smacznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martyńka Opublikowano 2 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Grudnia 2022 A jednak zazdroszczę,od dwóch lat jęczę o świeże mleko by twaróg zrobić a w okolicy tylko krowy mięsne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 2 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Grudnia 2022 Romeciarz jak robisz serek ricotta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romeciarz Opublikowano 2 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Grudnia 2022 (edytowane) Składniki: • Serwatka z 4l mleka • Mleko - 1l • Biały ocet winny - 1/3 kubka (ok. 70ml) Sposób postępowania: 1. Zmieszać mleko z serwatką 2. Podgrzać do 380C i utrzymywać temperaturę przez godzinę. Mleko się zwarzy i tak ma być. 3. Po godzinie podgrzać całość do 950C - nie gotować !!! 4. Przy stałym mieszaniu miotełką dodać ocet 5. Mieszać przez dalsze 5 min. I odstawić. 6. Wychłodzić w lodówce przez 8-10h. 7. Wyłożyć durszlak gęstym płótnem i ostrożnie wylać zawartość 8. Dać do okapania na kilka godzin 9. Osolić ser do smaku 10. Przechowywać w lodówce pod przykryciem Żródło: RICOTTA - artykuł na stronie Głównej Wedlin Domowych Zamiast octu winnego dodaję ocet jabłkowy domowej roboty + sok z całej cytryny Edytowane 2 Grudnia 2022 przez EAnna Cytuj wszystkiego smacznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 2 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Grudnia 2022 A jednak zazdroszczę,od dwóch lat jęczę o świeże mleko by twaróg zrobić a w okolicy tylko krowy mięsne Akurat twaróg całkiem niezły wychodzi ze sklepowego mleka - robię regularnie Natomiast do korycina czy oscypków to już trzeba mleka prosto od krowy Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 2 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Grudnia 2022 (edytowane) Niezupełnie się z tm Olgo zgadzam. Jako że w Szwecji nie mam dostępu do świeżego mleka, to z konieczności "Koryciny" robię z lekko pasteryzowanego mleka 3% zaw. tł. kupowanego w LIDL-u, dając 2 krople podpuszczki na 1 litr mleka. Podpuszczka BOH,S z "Serowara". Z tego LIDL-owego mleka wykonuję również "oscypki", jak też oczywiście sery twarogowe. Zapewniam że zawsze świetnie się udają i smakują doskonale . https://serowar.pl/pl/n/88 Edytowane 2 Grudnia 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martyńka Opublikowano 2 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Grudnia 2022 To mnie zastrzeliliście,pierwsze słyszę żeby ze sklepowego robić.Ja też chcę Ojejku jejku będzie twaróg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 2 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Grudnia 2022 Podstawa jednak, to mleko musi być nisko pasteryzowane. W Polsce najlepiej używać mleka z Piątnicy, choć teraz już inne zakłady również mają nisko pasteryzowane mleko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romeciarz Opublikowano 2 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Grudnia 2022 Gdy poprzedni dostawca mleka sprzedał swoje krowy, ser robiłem z mleka świeżego, z Biedronki (Mleczna dolina 3,2 %). Cytuj wszystkiego smacznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Grudnia 2022 (edytowane) Ja zaczelam znow robic twarog z mleka zsiadlego , cena mleka oglupiala 2 kanisterki 2 litrowe chca 70 sek ,do oscyptowej galki kupuje mleko zwykle ale latem bo jest wtedy najlepsze Edytowane 3 Grudnia 2022 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 4 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Grudnia 2022 (edytowane) To mnie zastrzeliliście,pierwsze słyszę żeby ze sklepowego robić.Ja też chcę Ojejku jejku będzie twaróg Kup z 5 litrów mleka świeżego z Piątnicy albo Łaciatego czy z Mlekowity . Pogrzej o 37 st C i dodaj opakowanie zsiadłego mleka z Krasnegostawu i odstaw na ok półtorej doby w ciepłe miejsce . Po tym czasie wstaw o piekarnika ( ja nastawiam temp. na 50-55st C) nacinam powiedzmy w kostkę i podgrzewam o 37st C delikatnie mieszając o czasu o czasu. Odcedzam na sitku i gazie serowarskiej wedle ogólnych zasad . Jak coś to priv . Edytowane 4 Grudnia 2022 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 5 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Grudnia 2022 (edytowane) Podgrzewasz o 37 stopni czy do 37 stopni ? Jaka jest wydajność sera z opisanej porcji mleka ?. Edytowane 5 Grudnia 2022 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romeciarz Opublikowano 5 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Grudnia 2022 Prawdopodobnie około 0,5 kg, jak mniemam. Cytuj wszystkiego smacznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 5 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Grudnia 2022 Podgrzewasz o 37 stopni czy do 37 stopni W kilku miejscach Oldze uciekło "d", więc pewnie do. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Grudnia 2022 Napewno nie powinno sie przekraczac 40 st ,co innego jak sie robi twarog z juz zsiadlego mleka, to nawet mozna zamrozic caly karton na taki delikatny twarozek . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martyńka Opublikowano 5 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 5 Grudnia 2022 Z mlekiem zsiadłym z Krasnego będzie problem,nie znam.muszę poszukać Ale dla chcącego nic trudnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 5 Grudnia 2022 Można też dodać kwaśnej śmietany 12%, zamiast mleka zsiadłego, na 4-5 l mleka śmiało wystarcza mały pojemniczek, wlać, a następnie dobrze razem wymieszać. Osobiście mam tak dopasowane garnki że podgrzewanie do 37 stopni C. wykonuję w kąpieli wodnej. Mniejszy garnek 5 litrowy wstawiam do dużego garnka z gorącą wodą, ale w piekarniku, tak jak robi Olga, to też fajne rozwiązanie. Ważne tylko aby mleka nie przegrzać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 5 Grudnia 2022 Można też dodać kwaśnej śmietany 12%, zamiast mleka zsiadłego ,Pod warunkiem, że śmietana zawiera żywe kultury bakterii a nie jest ścięta dodatkiem kwasu mlekowego oraz zagęszczona enzymami lub innymi zageszczaczami. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 5 Grudnia 2022 Nigdy się w to bardziej nie zagłębiałem EAnno, używałem sklepowej 12%, jednak nigdy nie miałem przypadku aby coś było nie tak, mleczko zawsze się fajnie zsiadło . Choć ja czasami, o czym kiedyś pisałem, używam do tego ukwaszane mleko acidofilne, to brat mój używa zawsze tylko śmietany 12% do tego celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Nigdy się w to bardziej nie zagłębiałem EAnno, używałem sklepowej 12%, jednak nigdy nie miałem przypadku aby coś było nie tak, mleczko zawsze się fajnie zsiadło . Choć ja czasami, o czym kiedyś pisałem, używam do tego ukwaszane mleko acidofilne, to brat mój używa zawsze tylko śmietany 12% do tego celu.Ja w zaleznosci co mam w domu , dobrze ze u nas jeszcze wyrobow mlecznych nie partola ,sklad jeat przejzysty i krotki .zsiadle mleko jem kupne ,chyba ze najdzie mnie na takie polskie to robie sama . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 24 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 24 Stycznia 2023 Nigdy się w to bardziej nie zagłębiałem EAnno, używałem sklepowej 12%, jednak nigdy nie miałem przypadku aby coś było nie tak, mleczko zawsze się fajnie zsiadło . Choć ja czasami, o czym kiedyś pisałem, używam do tego ukwaszane mleko acidofilne, to brat mój używa zawsze tylko śmietany 12% do tego celu. . Że też prędzej tego nie wiedziałem. Teraz odrobinę śmietany do mleka(nawet uht) i po dobie koło kaloryfera przenoszę się 30..tfu 40 lat wstecz. Smak jak za młodch lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.