Jump to content

Recommended Posts

Jaka jest różnica między kaszanką a krupniokiem?

Teoria mówi :

Przy krupniokach na 100 kilogramów mamy zadane tylko 15 proc. kaszy. Przy kaszance można stosować 25 proc.. Krupnioka można nadziewać w jelito wieprzowe o długością od 15 do 25 centymetrów.

Ale czy tylko ?

I tak , dostałem 3 kawałeczki kaszanki do spróbowania - wszystkie były smaczne i poległem :facepalm: bo 2 były to teoretycznie krupnioki :facepalm:Teoria jeszcze opowiada o różnicach w kaszach, o nazwie regionalnej.....

Jak drogie SiBy na Śląsku rozróżniacie kaszankę od Waszego regionalnego krupnioku?

Muskie - to ryba 🙃

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/
Share on other sites

 

 

Jak drogie SiBy na Śląsku rozróżniacie kaszankę od Waszego regionalnego krupnioku?

Jak kupujemy w sklepie to jest kaszanka.

W domu robimy krupnioki lub kaszoki (bez krwi)  :laugh: 

Kasza jęczmnienna perłowa. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/#findComment-800870
Share on other sites

https://www.wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wyroby-regionalne/44-krupnioki-slaskie

https://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=27&Itemid=4

W drugim linku zdjęcie poglądowe to raczej z wyglądu to krupniok . Porównaj materiały pomocnicze.

Edited by DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/#findComment-800892
Share on other sites

 

 

Jaka jest różnica między kaszanką a krupniokiem?

Chyba podstawowa a może i jedyna to skwarki w krupniokach. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/#findComment-800895
Share on other sites

Porównaj

Tak ale przepis na krupniok  https://www.wedlinyd...upnioki-slaskie jest niespójny - ilość kaszy po ugotowaniu nie będzie do 15% . a kaszy ugotowanej będzie 0,75+1,45 bulionu =2,2   Przepis jest na ponad 6 kg a nie na 5 kg, to i tak jest prawie 30 % kaszy. 

Jak różnica to tylko 5% skwarek - to rzeczywiście taka regionalna kaszanka zwyczajowo zwana krupniokiem .

Edited by Muski

Muskie - to ryba 🙃

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/#findComment-800901
Share on other sites

 

 

Chyba podstawowa a może i jedyna to skwarki
TAK, ale w niektórych kaszankach regionalnych też są skwarki z podgardla i podsmażona cebula .  Zapewne taki miszmasz przenikania przepisów.

Muskie - to ryba 🙃

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/#findComment-800903
Share on other sites

Ja do kaszanki od zawsze daję skwarki i wytopiony tłuszcz. Niezależnie czy robię z kaszy gryczanej, jęczmiennej, czy czasami z Bulguru  :D , ale skwarki z wytopionym tłuszczem być muszą obowiązkowo, nie lubię zbyt suchej kichy :thumbsup: .

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/#findComment-800905
Share on other sites

 

 

Zapewne taki miszmasz przenikania przepisów.

Oczywiście!

Robi się z tego, co jest. Używa się też wyrzosków, co nadaje krupniokom fantastycznego aromatu smażonego mięsa i wzbogaca wyrób białkowo oraz tłuszczowo.

Czasami - przy okazji - podwędza się krupnioki wyłącznie zimnym dymem.

Poza tym Śląsk to rozległy obszar ze swoimi, regionalnymi tradycjami.

Śląsk Cieszyński, Górny, Opolski różnią się nie tylko gwarą ale i dziedzictwem szeroko pojętej kultury.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/#findComment-800906
Share on other sites

Pamiętasz Aniu? Swego czasu mieliśmy tutaj "specjalistę od krupnioków". :D :D :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/#findComment-800908
Share on other sites

podwędza się krupnioki wyłącznie zimnym dymem.

Czyli:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19469-schwarzwurst/

i wiadomo od kogo Niemiaszki zerżnęli albo kto wywiózł za ghranica.  :)  

Edited by paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/#findComment-800909
Share on other sites

Właśnie na to wychodzi, ale nigdy nie myślałem że robię "Krupnoik" ? Po prostu "Kicha" musi być tłuściutka, ze skwareczkami i resztą ingrediencji właściwych dla dobrej "Kichy Kaszanej" :D:thumbsup:.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/#findComment-800918
Share on other sites

Receptura jest na 5 kg  surowca. a nie gotowego wyrobu. Woda do kaszy zwiększa wydajność wyrobu.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/#findComment-800986
Share on other sites

A co na to PW 16? :D

PW na to, że w krupnioku są skwarki.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19473-kaszanka-a-krupniok/#findComment-800993
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.