Skocz do zawartości

Czy znacie zastosowania tłuszczu z jelenia?


bchp

Rekomendowane odpowiedzi

To co mi się udało znaleźć, to:

Dziczyznę i tłuszcz jelenia zmielić na kotlety hamburgerowe.

Stosunek mięsa do tłuszczu 85-15%, ale tylko 5% tłuszczu jelenia. 10% tłuszczu wieprzowego lub wołowego do reszty

Ten rodzaj tłuszczu podkreśla smak dziczyzny. Zwłaszcza z byków strzelanych VIII- X

 

A wy jakie znacie? Na tym forum nie udało mi się nic znaleźć...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na tym forum nie udało mi się nic znaleźć...

To może użyj do smażenia dziczyzny, czy też konkretnie jeleniny i pochwal się efektami. Ze słoniny z dzika robię świetny smalec, może i i jelenia da się. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

tylko 5% tłuszczu jelenia. 10% tłuszczu wieprzowego lub wołowego do reszty Ten rodzaj tłuszczu podkreśla smak dziczyzny. Zwłaszcza z byków strzelanych VIII- X

Niedawno przerabialam swojego pierwszego jelenia.

Wg mnie określenie: 

Ten rodzaj tłuszczu podkreśla smak dziczyzny

 

jest eufemizmem oznaczajacym, że tłuszcze ze zwierzyny są nośnikami nieznośnych zapachów. :facepalm:

Jelenie i sarny to wybiegane chudziny i tego tłuszczu jest niewiele.

Wg mnie nie ma co skąpić i lepiej oddac ten tłuszcz dla zwierząt.

Mięso jelenia jest znakomite zarówno kulinarnie jak i w kiełbasach (z tłuszczem wyłącznie wieprzowym).

Drobne wtracenia tłuszczu jak i tłuszcz m/mięśniowy są spoko.

Przy okazji przypomnę, że wszelkie łojówki starannie wycinamy i utylizujemy.


[Dodano: 04 gru 2022 - 21:19]

P.S. Widzę, że Gł. Technolog wyprzedził mnie o pół minuty :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

W temacie obróbki lani nie znalazłem nic nt. Zastosowania mies drobnych.

 

Do kiełbasy nie radzę.

Chyba, że pobawisz się w usuniecie przerostów tłuszczu.

Osobiście zagospodarowałam takie mięsa na:

  • porcje mielonego do zastosowań kulinarnych - te z przerostami tłuszczu (usunęłam je maksymalnie jak było można)
  • drobne chude do kiełbasy, konserw, gulaszu
  • okrawki z tłuszczem dałam do gotowania i do pasztetów.

Rosoły z kości i okrawków chłodziłam, zaś odstały, stężały tłuszcz usunęłam.

Tłuszcz można oczyścić wg technologii opublikowanej przez Maxella TUTAJ i użyć do smażenia np. pączków.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.