bchp Opublikowano 4 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Grudnia 2022 To co mi się udało znaleźć, to:Dziczyznę i tłuszcz jelenia zmielić na kotlety hamburgerowe.Stosunek mięsa do tłuszczu 85-15%, ale tylko 5% tłuszczu jelenia. 10% tłuszczu wieprzowego lub wołowego do resztyTen rodzaj tłuszczu podkreśla smak dziczyzny. Zwłaszcza z byków strzelanych VIII- X A wy jakie znacie? Na tym forum nie udało mi się nic znaleźć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Grudnia 2022 Na tym forum nie udało mi się nic znaleźć... To może użyj do smażenia dziczyzny, czy też konkretnie jeleniny i pochwal się efektami. Ze słoniny z dzika robię świetny smalec, może i i jelenia da się. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 4 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Grudnia 2022 Tłuszcz ze zwierzyny płowej nadaje się utylizacji. Chyba, że ktoś jest zapachowym fanem tłuszczu z byka w czasie rykowiska. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Grudnia 2022 tylko 5% tłuszczu jelenia. 10% tłuszczu wieprzowego lub wołowego do reszty Ten rodzaj tłuszczu podkreśla smak dziczyzny. Zwłaszcza z byków strzelanych VIII- X Niedawno przerabialam swojego pierwszego jelenia.Wg mnie określenie: Ten rodzaj tłuszczu podkreśla smak dziczyzny jest eufemizmem oznaczajacym, że tłuszcze ze zwierzyny są nośnikami nieznośnych zapachów. Jelenie i sarny to wybiegane chudziny i tego tłuszczu jest niewiele.Wg mnie nie ma co skąpić i lepiej oddac ten tłuszcz dla zwierząt.Mięso jelenia jest znakomite zarówno kulinarnie jak i w kiełbasach (z tłuszczem wyłącznie wieprzowym).Drobne wtracenia tłuszczu jak i tłuszcz m/mięśniowy są spoko.Przy okazji przypomnę, że wszelkie łojówki starannie wycinamy i utylizujemy.[Dodano: 04 gru 2022 - 21:19]P.S. Widzę, że Gł. Technolog wyprzedził mnie o pół minuty Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi_V1 Opublikowano 17 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Stycznia 2023 (edytowane) Mam taką IIB z lani. Można ją użyć do produkcji kiełbas? Nie chciałbym niczego zepsuć a jak widzę zdania są podzielone.W temacie obróbki lani nie znalazłem nic nt. Zastosowania mies drobnych. Edytowane 17 Stycznia 2023 przez Vivaldi_V1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Stycznia 2023 (edytowane) W temacie obróbki lani nie znalazłem nic nt. Zastosowania mies drobnych. Do kiełbasy nie radzę.Chyba, że pobawisz się w usuniecie przerostów tłuszczu.Osobiście zagospodarowałam takie mięsa na:porcje mielonego do zastosowań kulinarnych - te z przerostami tłuszczu (usunęłam je maksymalnie jak było można)drobne chude do kiełbasy, konserw, gulaszuokrawki z tłuszczem dałam do gotowania i do pasztetów.Rosoły z kości i okrawków chłodziłam, zaś odstały, stężały tłuszcz usunęłam.Tłuszcz można oczyścić wg technologii opublikowanej przez Maxella TUTAJ i użyć do smażenia np. pączków. Edytowane 17 Stycznia 2023 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.