ANalfabeta Posted December 10, 2022 Report Share #1 Posted December 10, 2022 Cześć, Czy może ktoś się podzielić sprawdzonym przepisem na włoskie guanciale ?Szukam porady od wyboru surowca przez obróbkę, poprawne przyprawianie, aż po dojrzewanie. Kupiłem ostatnio kawałek oryginalnego guanciale i wyczuwałem słodkie nuty jakby cynamonu czy goździków.Czy to efekt samego dojrzewania, a z przypraw wystarczy sól i pieprz? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/ Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted December 10, 2022 Report Share #2 Posted December 10, 2022 Kupiłem ostatnio kawałek oryginalnego guanciale i wyczuwałem słodkie nuty jakby cynamonu czy goździków. Włosi dodają fenkuł. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-802460 Share on other sites More sharing options...
StefanS Posted December 10, 2022 Report Share #3 Posted December 10, 2022 w jezyku angielskim ale dosc dobra i pelna informacja - https://tasteofartisan.com/guanciale/ Quote Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-802507 Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted December 11, 2022 Report Share #4 Posted December 11, 2022 Automatyczny tłumacz dość dobrze tłumaczy tekst . Quote Wojciech Pacan Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-802511 Share on other sites More sharing options...
ANalfabeta Posted December 11, 2022 Author Report Share #5 Posted December 11, 2022 (edited) Taki materiał dostałem Biedy chyba nie ma Dziękuję wszystkim za porady. Mięso zasolone (wbrew przepisom Naszą kamienną) - czekamy. Edited December 11, 2022 by ANalfabeta Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-802512 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 11, 2022 Report Share #6 Posted December 11, 2022 Taki materiał dostałem W jakiej cenie kupiłeś to wspaniałe mięsko? Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-802570 Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted December 11, 2022 Report Share #7 Posted December 11, 2022 Piękne pdgarle , chyba masz układy w ubojni , ale to dobrze , w moim sklepie - własciciel ma ubojnie i przetwórstwo jest dostepne , ale bardziej tłuste , ostatnio cena była na poziomoie 19,90 za kg. Quote Wojciech Pacan Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-802590 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 11, 2022 Report Share #8 Posted December 11, 2022 ostatnio cena była na poziomoie 19,90 za kg. U nas jest tak samo.Taką samą cenę ma tłusty boczek ze skórą i żebrami. Popyt zwiększają Ukraińcy: chcą bardzo tłuste "pani-dużo białego ma być". Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-802593 Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted December 11, 2022 Report Share #9 Posted December 11, 2022 Boczek , co prawda b.ładny kupowałem po 21,90 ze skórą w całości około 4,5 kg ,Było warto właśnie mi się kończy .U nas w strefie ekonomicznej jest zakład przetwórczy który chyba robi wyroby pod zamówienia z Niemiec n\a ich recepturach , ma przy tym sklepik i tam jest świeży towar. U nas zawsze byli ukraińcy , wielu zatrudniamy , ale raczej woleli słoninę , Trudno może minie ten zwariowany czas . Quote Wojciech Pacan Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-802644 Share on other sites More sharing options...
ANalfabeta Posted December 11, 2022 Author Report Share #10 Posted December 11, 2022 Hej, Płaciłem po ok. 15,70/kgCo i tak w perspektywie roku wstecz wydaje się być kosmiczną podwyżką. A źródło to sklep sieci ZM "Wierzejki", który mam pod swoim miejscem pracy. Koło moich drzwi ich pracownik wychodzi na papieroska Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-802694 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 12, 2022 Report Share #11 Posted December 12, 2022 Kupiłem ostatnio kawałek oryginalnego guanciale i wyczuwałem słodkie nuty jakby cynamonu czy goździków. W jakiej formie to konsumowałeś? Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-802721 Share on other sites More sharing options...
ANalfabeta Posted December 12, 2022 Author Report Share #12 Posted December 12, 2022 Oczywiście w formie carbonary, ale zapach mięsa na surowo czy podczas smażenia dawał mi takie skojarzenia. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-802730 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 12, 2022 Report Share #13 Posted December 12, 2022 Oczywiście w formie carbonary, I to jest najlepsze, klasyczne zastosowanie tego wyrobu.Pięć lat temu robiłam degustację guanciale w wykonaniu @Stafana S z USA.Znalazłam plik oceny z tej degustacji.Podgardle ma dużą ilość tkanki łącznej, która słabo poddaje się dojrzewaniu.Na surowo jest to żujka.Obróbka termiczna daje chrupiący przysmak. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-802733 Share on other sites More sharing options...
qzym Posted December 16, 2022 Report Share #14 Posted December 16, 2022 Dla tych z Pomorza Zachodniego polecam: https://agrofirma.comarch-esklep.pl/podgardle-wp-sur,3,104861,41043 Niestety nie sprzedają wysyłkowo, dostawa tylko Szczecin, Stargard i okolice. Towary mają dobrej jakości, z polskich świnek. Od lat kupuję i jeszcze nie było wtopy.... Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-803504 Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted December 16, 2022 Report Share #15 Posted December 16, 2022 Dzięki, choć ja kupuję u rolnika. Quote Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-803565 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted December 16, 2022 Report Share #16 Posted December 16, 2022 W "Super Stek" też mają, ze słynnych "Podlaskich Blondynek", i wysyłają, tak jak wszystkie pozostałe mięsiwka i słoninę grubą . https://super-stek.pl/4wieprzowina/59-podgardle-wieprzowe.html?ssa_query=podgardle Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-803571 Share on other sites More sharing options...
ANalfabeta Posted November 24, 2023 Author Report Share #17 Posted November 24, 2023 Po blisko roku powracam z tematem, bo bohater mi się kończy. Wróciłem do wielu poradników czy filmów na YT i zastanawia mnie jedno. Oglądając wiele produktów finalnych zaczynam podejrzewać, że wiele z nich ma w sobie gruczoły 😐 Czyżby nikt ich nie usuwał? Ja wyczyściłem je bardzo dokładnie i została mi jedynie warstwa tłuszczy z lekkim przerostem + skóra. Podczas gdy u innych guanciale wygląda co najmniej jak boczek 😐 Zdjęcia mojego "towaru" sprzed roku macie wyżej. Jakbyście to przygotowali? PS. W jednej z restauracji pod Watykanem mógłbym ich uczyć robienia carbonary :( Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-880768 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 25, 2023 Report Share #18 Posted November 25, 2023 11 godzin temu, ANalfabeta napisał(a): Jakbyście to przygotowali? To zależy .Na sprzedaż lub z niewiedzy nikt nie usuwa przyusznicy ew. inne gruczoły choć nie jest to regułą.My polecamy usnąć wszystko Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-880907 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 25, 2023 Report Share #19 Posted November 25, 2023 12 godzin temu, ANalfabeta napisał(a): Jakbyście to przygotowali? Usuwam wszystkie krwawe, gruczoły i ślinianki. Kol. @chudziak uważa, że ślinianki są sterylne i można je używać/konsumować. Jakoś nie skorzystałąm na razie z jej rady bo mam opory wewnętrzne. Zwróciłam uwagę, że wędzone podgardle oferowane na halach mięsnych zawiera ślinianki. Dla mnie jest to nieestetyczne chociaż przyczyną zapewne jest świadomość tego, co to jest Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-880918 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted November 25, 2023 Report Share #20 Posted November 25, 2023 Spożywa się wiele innych gruczołów więc nie rozumiem tej niechęci do ślinianek - co innego węzły chłonne tych należy się bezwzględnie pozbyć. Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-881067 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 27, 2023 Report Share #21 Posted November 27, 2023 W dniu 25.11.2023 o 18:30, chudziak napisał(a): Spożywa się wiele innych gruczołów Grasica i owszem , ale co jeszcze.? Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-881728 Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted November 27, 2023 Report Share #22 Posted November 27, 2023 1 godzinę temu, arkadiusz napisał(a): ale co jeszcze.? Np. bycze (i nie tylko) jądra. Quote Pozdrawiam Wirus. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-881756 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 27, 2023 Report Share #23 Posted November 27, 2023 1 godzinę temu, Wirus napisał(a): bycze (i nie tylko) jądra. Ten rarytas w Polsce jest jednak mało popularny.😉 Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-881779 Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted November 27, 2023 Report Share #24 Posted November 27, 2023 Wątroba Quote Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-881810 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 27, 2023 Report Share #25 Posted November 27, 2023 (edited) I śledziona 🙂 choć jak wątroba jest narządem to można zaliczyć i jedno i drugie do gruczołów wydzielania zewnętrznego. Edited November 27, 2023 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-881833 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.