Jump to content

Recommended Posts

Cześć,

 

Czy może ktoś się podzielić sprawdzonym przepisem na włoskie guanciale ?

Szukam porady od wyboru surowca przez obróbkę, poprawne przyprawianie, aż po dojrzewanie.

 

Kupiłem ostatnio kawałek oryginalnego guanciale i wyczuwałem słodkie nuty jakby cynamonu czy goździków.
Czy to efekt samego dojrzewania, a z przypraw wystarczy sól i pieprz?

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/
Share on other sites

 

 

Kupiłem ostatnio kawałek oryginalnego guanciale i wyczuwałem słodkie nuty jakby cynamonu czy goździków.
Włosi dodają fenkuł.
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-802460
Share on other sites

 

 

Taki materiał dostałem

W jakiej cenie kupiłeś to wspaniałe mięsko? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-802570
Share on other sites

Piękne pdgarle , chyba masz układy w ubojni  :thumbsup: , ale to dobrze , w moim sklepie - własciciel ma ubojnie i przetwórstwo jest dostepne , ale bardziej tłuste , ostatnio cena była na poziomoie 19,90 za kg. 

Wojciech Pacan
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-802590
Share on other sites

 

 

ostatnio cena była na poziomoie 19,90 za kg. 

U nas jest tak samo.

Taką samą cenę ma tłusty boczek ze skórą i żebrami.

 Popyt zwiększają Ukraińcy: chcą bardzo tłuste "pani-dużo białego ma być".

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-802593
Share on other sites

Boczek , co prawda b.ładny kupowałem po 21,90 ze skórą w całości około 4,5 kg ,Było warto właśnie mi się kończy .U nas w strefie ekonomicznej jest zakład przetwórczy który chyba robi wyroby pod zamówienia z Niemiec n\a ich recepturach , ma przy tym sklepik i tam jest  świeży towar. U nas zawsze byli ukraińcy , wielu zatrudniamy , ale raczej woleli słoninę , Trudno może minie ten zwariowany czas  :( .

Wojciech Pacan
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-802644
Share on other sites

Hej,

 

Płaciłem po ok. 15,70/kg
Co i tak w perspektywie roku wstecz wydaje się być kosmiczną podwyżką.

 

A źródło to sklep sieci  ZM "Wierzejki", który mam pod swoim miejscem pracy. Koło moich drzwi ich pracownik wychodzi na papieroska :)

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-802694
Share on other sites

 

 

Kupiłem ostatnio kawałek oryginalnego guanciale i wyczuwałem słodkie nuty jakby cynamonu czy goździków.

W jakiej formie to konsumowałeś?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-802721
Share on other sites

 

 

Oczywiście w formie carbonary,

I to jest najlepsze, klasyczne zastosowanie tego wyrobu.

Pięć lat temu robiłam degustację guanciale w wykonaniu @Stafana S z USA.

Znalazłam plik oceny z tej degustacji.

Podgardle ma dużą ilość tkanki łącznej, która słabo poddaje się dojrzewaniu.

Na surowo jest to żujka.

Obróbka termiczna daje chrupiący przysmak.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-802733
Share on other sites

Dla tych z Pomorza Zachodniego polecam:

 

https://agrofirma.comarch-esklep.pl/podgardle-wp-sur,3,104861,41043

 

 

Niestety nie sprzedają wysyłkowo, dostawa tylko Szczecin, Stargard i okolice. 

Towary mają dobrej jakości, z polskich świnek. Od lat kupuję i jeszcze nie było wtopy....

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-803504
Share on other sites

W "Super Stek" też mają, ze słynnych "Podlaskich Blondynek", i wysyłają, tak jak wszystkie pozostałe mięsiwka i słoninę grubą :thumbsup:. https://super-stek.pl/4wieprzowina/59-podgardle-wieprzowe.html?ssa_query=podgardle

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-803571
Share on other sites

  • 11 months later...

Po blisko roku powracam z tematem, bo bohater mi się kończy. 
Wróciłem do wielu poradników czy filmów na YT i zastanawia mnie jedno.

Oglądając wiele produktów finalnych zaczynam podejrzewać, że wiele z nich ma w sobie gruczoły 😐 
Czyżby nikt ich nie usuwał? Ja wyczyściłem je bardzo dokładnie i została mi jedynie warstwa tłuszczy z lekkim przerostem + skóra.

Podczas gdy u innych guanciale wygląda co najmniej jak boczek 😐

Zdjęcia mojego "towaru" sprzed roku macie wyżej.
Jakbyście to przygotowali?

 

PS. W jednej z restauracji pod Watykanem mógłbym ich uczyć robienia carbonary :(

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-880768
Share on other sites

11 godzin temu, ANalfabeta napisał(a):

Jakbyście to przygotowali?

To zależy .Na sprzedaż lub z niewiedzy nikt nie usuwa przyusznicy ew. inne gruczoły choć nie jest to regułą.My polecamy usnąć wszystko

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-880907
Share on other sites

12 godzin temu, ANalfabeta napisał(a):

Jakbyście to przygotowali?

Usuwam wszystkie krwawe, gruczoły i ślinianki.

Kol. @chudziak uważa, że ślinianki są sterylne i można je używać/konsumować.

Jakoś nie skorzystałąm na razie z jej rady bo mam opory wewnętrzne.

Zwróciłam uwagę, że wędzone podgardle oferowane na halach mięsnych zawiera ślinianki.

Dla mnie jest to nieestetyczne chociaż przyczyną zapewne jest świadomość tego, co to jest :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-880918
Share on other sites

Spożywa się wiele innych gruczołów więc nie rozumiem tej niechęci do ślinianek  - co innego węzły chłonne  tych należy się bezwzględnie pozbyć.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-881067
Share on other sites

W dniu 25.11.2023 o 18:30, chudziak napisał(a):

Spożywa się wiele innych gruczołów

Grasica i owszem , ale co jeszcze.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-881728
Share on other sites

1 godzinę temu, Wirus napisał(a):

bycze (i nie tylko) :rolleyes: jądra. 

Ten rarytas w Polsce jest jednak mało popularny.😉

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-881779
Share on other sites

I śledziona  🙂 choć jak wątroba jest narządem to można zaliczyć i jedno i drugie do gruczołów wydzielania zewnętrznego.

Edited by arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-881833
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.