Jump to content

Recommended Posts

Witam serdecznie Wszystkich,

 

Zrobiłem kiełbasę dojrzewającą. Pierwszy raz robiłem jakieś 2 lata temu i wyszła genialna. Teraz przygotowałem tą samą kiełbasę z przepisu Pana z kanału YT "nomart" czy jakoś tak. Generalnie nie mam pojęcia co się stało. Niby wygląda ładnie na wieszaku, jest wyschnięta, ale po przekrojeniu okazuje się mocno dziurawa, a mięso jest mocno miękkie i przebarwione na brązowo ???? W zapachu jest ok, pachnie ładnie przyprawami. Fakt że jest dość dziurawa, oprócz estetyki to mi nie przeszkadza. Natomiast niepokoi mnie kolor i boję się jeść, nie wspominając o częstowaniu kogokolwiek.

Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją i wie z czego to się wzięło?

 

Mięso pokroilem w różnej wielkości kostki, a część zmielilem. Zastosowałem sól, oraz sól peklowa odmierzając wszystko wagowo. Doszedł też czosnek, tymianek, papryka i pieprz, dałem też odrobinę pieprzu białego. Z racji tego, że nie miałem wiele czasu, nabiłem jelita maszynka do mięsa ze ślimakiem. Wiem że w porównaniu do nabijarki tłokowej, taka zwykła maszynka ślimakowa lubi napowietrzać mięso. W takim przypadku gdy powietrza jest za dużo, kiełbasa chyba nie dojrzewa jak powinna, ale to moje spostrzeżenia. Proszę żeby ktoś doradził, czy dobrze myślę czy błądzę, bo nie wiem co robić. Poprzednia kiełbasa dojrzewająca wyszła super, bez dziur o ładnym kolorze i smaku.

Czy może ktoś doradzić?

 

Z góry dziękuję,

Grzegorz.

Moim zdaniem, powinieneś najpierw zapytać tego Pana z YT. W końcu to jego przepis.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

 

 

z przepisu Pana z kanału YT "nomart" czy jakoś tak.

Następny,  :facepalm:  pytaj autora przepisu, czyli pana praktyka nomarta.

 

 

Zrobiłem kiełbasę dojrzewającą

Jakich kultur użyłeś? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

 

z przepisu Pana z kanału YT "nomart" czy jakoś tak.

 

Następny, :facepalm: pytaj autora przepisu, czyli pana praktyka nomarta.

Zrobiłem kiełbasę dojrzewającą

 

Jakich kultur użyłeś?

Ani za pierwszym razem, ani teraz nie używałem żadnych kultur bakterii.

Przepis jak przepis, nic skomplikowanego. Za pierwszym razem robiłem ta kiełbasę, za drugim trafiłem na ten "przepis" który w zasadzie nie różnił się od mojego za wiele, bo to żaden skomplikowany przepis. Różniły się tylko przyprawami.

Edited by GrzegoSI

Czyli się różnił. Miły Kolego, kiełbasy dojrzewające to wyższa szkoła jazdy, gdzie wyjatkowo należy zwrócić uwagę na bezpieczeństwo, bezwzględne przestrzeganie reżimów technologicznych oraz zapewnienie optymalnych warunków w dojrzewalni.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

No niestety, nie znamy przepisu, nie znamy warunków wykonania, co przy tak skomplikowanym wyrobie, nie pozwala na technologiczną ocenę, a zwłaszcza określenie stanu bezpieczeństwa. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.