Mati_Z Posted December 18, 2022 Report Share #1 Posted December 18, 2022 (edited) Siemanko,Komora uruchomiona, wsadu przybywa. Jednak pojawia się pytanie - czy utrata wagi nie następuje zbyt szybko, głównie dla poz. 1, 2 i 4 z listy?W komorze temperatura w przedziale 11,5-12,8, wilgotność sporo się waha przedział głównie 77-84%. Wentylator lodówki odłączony, ale dodany osobny, który pracuje tylko w momencie załączenia nawilżacza. Kątnice mocno ponakłuwane. Mile widziane uwagi również do innych kawałków. Edited December 18, 2022 by Mati_Z Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19530-w-komorze-dojrzewaj%C4%85cej-matiego/ Share on other sites More sharing options...
SIVON Posted December 18, 2022 Report Share #2 Posted December 18, 2022 Witaj bardzo fajnie to wygląda, utrata wagi trochę za szybka tak myślę. Nie upłynął jeszcze miesiąc a już ponad 20% dla karkówki, ligawa szybciej traci to normalne. Być może się unormuje, na razie wygląda dość dobrze. Powodzenia życzę. Quote Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19530-w-komorze-dojrzewaj%C4%85cej-matiego/#findComment-804006 Share on other sites More sharing options...
Mati_Z Posted December 19, 2022 Author Report Share #3 Posted December 19, 2022 Dzięki za informacje. Zobaczymy jak dalej będzie tracić wagę.Na szczepienie 2 karczków stężenie zrobiłem z pamięci, zbyt niskie, po 3-4 dniach poprawiłem, ale pleśń słabo rosła.Ostatnią ligawę już mniej nakłuwałem, 1 lub 2 dni ociekała w komorze, potem 6h w 20°C i szczepienie, pleśń świetnie ruszyła, będzie porównanie utraty wagi.W lodówce kolejna ligawa, karczek i boczek już się peklują.TNX Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19530-w-komorze-dojrzewaj%C4%85cej-matiego/#findComment-804132 Share on other sites More sharing options...
SIVON Posted December 19, 2022 Report Share #4 Posted December 19, 2022 (edited) Masz dość niską wilgotność, przy dołożeniu świeżego towaru do komory powinna wilgotność wzrosnąć. Obserwuj i czekaj cierpliwie a będzie dobrze. Edited December 19, 2022 by SIVON Quote Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19530-w-komorze-dojrzewaj%C4%85cej-matiego/#findComment-804160 Share on other sites More sharing options...
Legnicki Posted December 28, 2022 Report Share #5 Posted December 28, 2022 (edited) Początkowa waga przed czy po peklowaniu? Edited December 28, 2022 by Legnicki Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19530-w-komorze-dojrzewaj%C4%85cej-matiego/#findComment-805492 Share on other sites More sharing options...
Mati_Z Posted December 31, 2022 Author Report Share #6 Posted December 31, 2022 Początkowa waga przed czy po peklowaniu?Patrząc na informacje w załączonej tabeli, to "waga przy zaszczepieniu" raczej nie może być przed peklowaniem Aktualna tabela poniżej: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19530-w-komorze-dojrzewaj%C4%85cej-matiego/#findComment-806119 Share on other sites More sharing options...
ad2222 Posted May 17, 2023 Report Share #7 Posted May 17, 2023 A ja tak z innej beczki - mam parę pytań o komorę dojrzewającą - mam lodówkę, przerobioną do temp +15, do tego mógłbym dołożyć regulator wilgotności, no i coś do sterylizacji powietrza? Oczywiście nie świecący po całej lodówce, ale przepływowy, na UV. Szukałem na forum, ale chyba nie bardzo umiem, bo nie znalazłem takich zagadnień. Mogę prosić o pomoc? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19530-w-komorze-dojrzewaj%C4%85cej-matiego/#findComment-833870 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted May 17, 2023 Report Share #8 Posted May 17, 2023 coś do sterylizacji powietrza? A po co?Komora dojrzewająca jest to obszar biologicznej aktywnosci, która należy wspomagać optymalną temperaturą, wilgotnoscią oraz minimalną wymianą powietrza.A Ty chcesz ubić to życie? Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19530-w-komorze-dojrzewaj%C4%85cej-matiego/#findComment-833903 Share on other sites More sharing options...
romk Posted May 17, 2023 Report Share #9 Posted May 17, 2023 A po co?Komora dojrzewająca jest to obszar biologicznej aktywnosci, która należy wspomagać optymalną temperaturą, wilgotnoscią oraz minimalną wymianą powietrza.A Ty chcesz ubić to życie? Brawo Anno. Zgłaszam tę wypowiedź do "Konkursu na Najcelniejszy Kształcący i Niezłośliwy Post XXI wieku. na Forum WB". Quote Romk Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19530-w-komorze-dojrzewaj%C4%85cej-matiego/#findComment-833978 Share on other sites More sharing options...
ad2222 Posted May 17, 2023 Report Share #10 Posted May 17, 2023 Wiadomo, że są dobre i złe bakterie - chciałem wyeliminować te złe, krążące w powietrzu. Tymi dobrymi zaszczepia się mięso, więc UV ich nie dosięgną - przepływowy sterylizator powietrza nie emituje światła na zewnątrz. Ale skoro nie trzeba, to nie będę się z koniem kopał Jaka wilgotność powinna być przy dojrzewaniu np antrykotu na steki? I jak ją uzyskać? zwykłym nawilżaczem, połączonym z higrometrem który będzie go włączał i wyłączał?Czy trzeba jakoś specjalnie przygotowywać mięso do dojrzewania? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19530-w-komorze-dojrzewaj%C4%85cej-matiego/#findComment-833982 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted May 18, 2023 Report Share #11 Posted May 18, 2023 Jaka wilgotność powinna być przy dojrzewaniu np antrykotu na steki? Obawiam się, że piszemy i myślimy o dwóch różnych procesach.Komory dojrzewalnicze, o których piszemy na tym forum, przeznaczone są do dojrzewania wędlin całomięśniowych peklowanych oraz salami (po procesie fermentacji) i zaszczepieniu ich pleśnią.W takiej komorze nie możesz dojrzewać mięsa na steki. Prawidłowe dojrzewanie wołowiny na steki odbywa się w całych półtuszach w warunkach komór tzw. zerowych, czyli temperaturach (0+) st.C. Jest to proces enzymatyczny.Tematyka dojrzewania kulinarnego miesa nie jest na tym forum rozwijana. W warunkach domowych możesz uzyskać pewien stopień dojrzewania antrykotu wyłącznie w procesie tzw. marynowania, czyli skruszania mięsa w środowisku wina i przypraw. Robi sie to w warunkach lodówkowych. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19530-w-komorze-dojrzewaj%C4%85cej-matiego/#findComment-834023 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted May 18, 2023 Report Share #12 Posted May 18, 2023 przy dojrzewaniu np antrykotu na steki? I jak ją uzyskać? Zwykle bez nawilżacza a raczej z dużym pojemnikiem na sól by odbierała wilgoć . Dojrzewanie wędlin to inna bajka Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19530-w-komorze-dojrzewaj%C4%85cej-matiego/#findComment-834029 Share on other sites More sharing options...
Resal Posted May 18, 2023 Report Share #13 Posted May 18, 2023 Wołowinę można sezonować w warunkach domowych metodą mokrą w workach próżniowych z wykorzystaniem zamykarki. Więcej w materiałach umieszczonych na forum. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19853-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-1-zabiegi-technologiczne-poprawiaj%C4%85ce-krucho%C5%9B%C4%87-wo%C5%82owiny/?do=findComment&comment=832598 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19723-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-2-metody-poubojowego-dojrzewania-mi%C4%99sa/?do=findComment&comment=822080 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19530-w-komorze-dojrzewaj%C4%85cej-matiego/#findComment-834033 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.