Jump to content

Recommended Posts

Proszę o radę dlaczego zrobił sie siwy srodek w szynce. Wydaje mi się że wszystko robiłem dobrze.

Peklowanie na mokro, 9 dni w rostworze peklosoli 100g/l.

Wedzenie 4 godziny w temperaturze ok 48C. Parzenie w temperaturze 75-80C do osiągnięcia w srodku 71C.post-111403-0-13191600-1671401006_thumb.jpgpost-111403-0-13802200-1671401069_thumb.jpg

Edited by Cez19
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/
Share on other sites

Proszę o radę dlaczego zrobił sie siwy srodek w szynce. Wydaje mi się że wszystko robiłem dobrze.

Peklowanie na mokro, 9 dni w rostworze peklosoli 100g/l.

Wedzenie 4 godziny w temperaturze ok 48C. Parzenie w temperaturze 75-80C do osiągnięcia w srodku 71C.

Był nastrzyk?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Tak, robiłem nastrzyki.

Nie napisałeś. Ale jak był, to być może niezbyt dokładnie. Zdjęcia często ułatwiają sprawę.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Zamieściłem zdjęcie szynki. W smaku jest dobra ale ten środek trochę odstrasza.

Wg mnie to niedopeklowanie. Do szybkiego zjedzenia. Następnym razem dokładniejszy nastrzyk w środek mięśnia.

[Dodano: 18 gru 2022 - 23:24]

 

 

rostworze peklosoli 100g/l
 

Na ile mięsa ten litr?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Chyba rzeczywiście jest niedopeklowane, bo mniejsze sztuki sa ok. Nastepnym razem sprobuje wiecej powstrzykiwać do dużego kawałka. Dam znać jaki result będzie.

[Dodano: 18 gru 2022 - 16:26]

Dziękuję bardzo za porady.

 

 

Nastepnym razem sprobuje wiecej powstrzykiwać

Gęściej. 

 

 

 

Dziękuję bardzo za porady.

Drobiazg 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

 

 

Przecież to dokładna ilość wstrzykniętej solanki jest najważniejsza

Wstrzykujesz tę ilość w jedno miejsce i się sama rozprowadza? Nie rozumiesz słowa gęściej? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Jak wstrzyknął mało i się nie zapeklowało a tą samą ilość wstrzyknie gęściej to będzie lepiej i się zapekluje? No może ale jakoś przy jednodniowym peklowaniu nikt się nie cackał z gęściejszym nastrzykiem i było idealnie.

Piksiak

 

 

jednodniowym peklowaniu nikt się nie cackał z gęściejszym nastrzykiem i było idealnie

Było dużo wg wagi i miejsce przy miejscu, gęsto.  :)   Na pewno kolega wie co ma zrobić i następnym razem dokładniej zapekluje.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

niska temperatura

 

Czy niska temperatura wędzenia czy raczej parzenia?

Zrobiło się u nas zimno i chyba roman1957 o tym pisze.  :D  :facepalm:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Jedyna temperatura jaka może mieć wpływ na niedopeklowanie to temperatura jaką masz w lodówce.

Peklowanie baaaardzo spowalnia jeśli jest blisko zera.

Doświadczyłem tego jak mi lodówka chłodziła zbyt mocno i miałem prawie zero w miejscu gdzie peklowało się mięso  :facepalm:

 

Tylko skąd pomysł, że temperatura była za niska, skoro  nie podałeś żadnej informacji o niej  :facepalm:

 

Większa szansa, że to wina niewystarczającego/nieodpowiedniego nastrzyku niż temperatury peklowania. 

 

Zły nastrzyk, za niska temperatura podczas peklowania, za krótki czas peklowania, złe stężenie solanki, kiepskiej jakości mięso..... sam sobie odpowiedz na te pytania a podejrzewam że poznasz przyczynę.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Temperature w lodowce trzymalem ok 5C. Jaka jest optymalna temperatura do peklowania?

4-8 st. C

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

 

 

ale troszkę zwiększę następnym razem.

Nic nie zwiększaj.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

10% solanka to dla większości zbyt słone wyroby - choć każdy musi wytestować jaka słoność mu pasuje  :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Gdy już mamy na forum kolejny przykład niedopeklowanego mięsa, to zapytam - dlaczego upieramy się do 10% nastrzyku przy peklowaniu długoterminowym (pow. 7dni)? Co się stanie jeśli wstrzykniemy 15%-20%?

Kiedyś przed laty był temat którego w czeluściach forum już chyba nie odnajdę, ale wryła mi się w głowie jedna wypowiedź Mira - o ciśnieniu osmotycznym.

Skoro nie stosujemy żadnych "ulepszaczy" trzymających wodę, to co się stanie z mięsem w które wstrzykniemy trochę więcej peklosolanki (nie piszę tu aby wlać litr na kg)?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.