Cez19 Posted December 18, 2022 Report Share #1 Posted December 18, 2022 (edited) Proszę o radę dlaczego zrobił sie siwy srodek w szynce. Wydaje mi się że wszystko robiłem dobrze. Peklowanie na mokro, 9 dni w rostworze peklosoli 100g/l. Wedzenie 4 godziny w temperaturze ok 48C. Parzenie w temperaturze 75-80C do osiągnięcia w srodku 71C. Edited December 18, 2022 by Cez19 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/ Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 18, 2022 Report Share #2 Posted December 18, 2022 Proszę o radę dlaczego zrobił sie siwy srodek w szynce. Wydaje mi się że wszystko robiłem dobrze.Peklowanie na mokro, 9 dni w rostworze peklosoli 100g/l.Wedzenie 4 godziny w temperaturze ok 48C. Parzenie w temperaturze 75-80C do osiągnięcia w srodku 71C.Był nastrzyk? Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804008 Share on other sites More sharing options...
Cez19 Posted December 18, 2022 Author Report Share #3 Posted December 18, 2022 Tak, robiłem nastrzyki. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804009 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 18, 2022 Report Share #4 Posted December 18, 2022 Tak, robiłem nastrzyki.Nie napisałeś. Ale jak był, to być może niezbyt dokładnie. Zdjęcia często ułatwiają sprawę. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804011 Share on other sites More sharing options...
Cez19 Posted December 18, 2022 Author Report Share #5 Posted December 18, 2022 Zamieściłem zdjęcie szynki. W smaku jest dobra ale ten środek trochę odstrasza. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804013 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 18, 2022 Report Share #6 Posted December 18, 2022 Zamieściłem zdjęcie szynki. W smaku jest dobra ale ten środek trochę odstrasza.Wg mnie to niedopeklowanie. Do szybkiego zjedzenia. Następnym razem dokładniejszy nastrzyk w środek mięśnia.[Dodano: 18 gru 2022 - 23:24] rostworze peklosoli 100g/l Na ile mięsa ten litr? Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804014 Share on other sites More sharing options...
Cez19 Posted December 18, 2022 Author Report Share #7 Posted December 18, 2022 Na 6kg miesa uzylem 3 litry roztworu. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804017 Share on other sites More sharing options...
Cez19 Posted December 18, 2022 Author Report Share #8 Posted December 18, 2022 Chyba rzeczywiście jest niedopeklowane, bo mniejsze sztuki sa ok. Nastepnym razem sprobuje wiecej powstrzykiwać do dużego kawałka. Dam znać jaki result będzie. [Dodano: 18 gru 2022 - 16:26] Dziękuję bardzo za porady. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804018 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 19, 2022 Report Share #9 Posted December 19, 2022 Nastepnym razem sprobuje wiecej powstrzykiwać Gęściej. Dziękuję bardzo za porady. Drobiazg Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804063 Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted December 19, 2022 Report Share #10 Posted December 19, 2022 Jak gęściej? Przecież to dokładna ilość wstrzykniętej solanki jest najważniejsza. Przy 9 dniach jakby ilość była OK to nie byłoby oczka. Quote Piksiak Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804069 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 19, 2022 Report Share #11 Posted December 19, 2022 Przecież to dokładna ilość wstrzykniętej solanki jest najważniejsza Wstrzykujesz tę ilość w jedno miejsce i się sama rozprowadza? Nie rozumiesz słowa gęściej? Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804071 Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted December 19, 2022 Report Share #12 Posted December 19, 2022 Jak wstrzyknął mało i się nie zapeklowało a tą samą ilość wstrzyknie gęściej to będzie lepiej i się zapekluje? No może ale jakoś przy jednodniowym peklowaniu nikt się nie cackał z gęściejszym nastrzykiem i było idealnie. Quote Piksiak Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804072 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 19, 2022 Report Share #13 Posted December 19, 2022 jednodniowym peklowaniu nikt się nie cackał z gęściejszym nastrzykiem i było idealnie Było dużo wg wagi i miejsce przy miejscu, gęsto. Na pewno kolega wie co ma zrobić i następnym razem dokładniej zapekluje. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804074 Share on other sites More sharing options...
roman1957 Posted December 19, 2022 Report Share #14 Posted December 19, 2022 niska temperatura Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804180 Share on other sites More sharing options...
Cez19 Posted December 20, 2022 Author Report Share #15 Posted December 20, 2022 Czy niska temperatura wędzenia czy raczej parzenia? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804194 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 20, 2022 Report Share #16 Posted December 20, 2022 niska temperatura Czy niska temperatura wędzenia czy raczej parzenia?Zrobiło się u nas zimno i chyba roman1957 o tym pisze. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804222 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted December 20, 2022 Report Share #17 Posted December 20, 2022 Jedyna temperatura jaka może mieć wpływ na niedopeklowanie to temperatura jaką masz w lodówce.Peklowanie baaaardzo spowalnia jeśli jest blisko zera.Doświadczyłem tego jak mi lodówka chłodziła zbyt mocno i miałem prawie zero w miejscu gdzie peklowało się mięso Tylko skąd pomysł, że temperatura była za niska, skoro nie podałeś żadnej informacji o niej Większa szansa, że to wina niewystarczającego/nieodpowiedniego nastrzyku niż temperatury peklowania. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804224 Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted December 20, 2022 Report Share #18 Posted December 20, 2022 Zły nastrzyk, za niska temperatura podczas peklowania, za krótki czas peklowania, złe stężenie solanki, kiepskiej jakości mięso..... sam sobie odpowiedz na te pytania a podejrzewam że poznasz przyczynę. Quote Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804238 Share on other sites More sharing options...
Cez19 Posted December 20, 2022 Author Report Share #19 Posted December 20, 2022 Temperature w lodowce trzymalem ok 5C. Jaka jest optymalna temperatura do peklowania? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804283 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 20, 2022 Report Share #20 Posted December 20, 2022 Temperature w lodowce trzymalem ok 5C. Jaka jest optymalna temperatura do peklowania?4-8 st. C Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804286 Share on other sites More sharing options...
Cez19 Posted December 20, 2022 Author Report Share #21 Posted December 20, 2022 Temperature w lodowce trzymalem ok 5C. Jaka jest optymalna temperatura do peklowania? 4-8 st. CCzyli temperatura była dobra, ale troszkę zwiększę następnym razem. Dzięki za uwagę. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804302 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 20, 2022 Report Share #22 Posted December 20, 2022 ale troszkę zwiększę następnym razem. Nic nie zwiększaj. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804303 Share on other sites More sharing options...
roman1957 Posted December 20, 2022 Report Share #23 Posted December 20, 2022 Temperatura dobra, moze być zly nastrzyk. Proponuję 10% lub15% nastrzyku domięsniowo a solankę zalewową 10%. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804356 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted December 20, 2022 Report Share #24 Posted December 20, 2022 10% solanka to dla większości zbyt słone wyroby - choć każdy musi wytestować jaka słoność mu pasuje Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804362 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted December 20, 2022 Report Share #25 Posted December 20, 2022 Gdy już mamy na forum kolejny przykład niedopeklowanego mięsa, to zapytam - dlaczego upieramy się do 10% nastrzyku przy peklowaniu długoterminowym (pow. 7dni)? Co się stanie jeśli wstrzykniemy 15%-20%?Kiedyś przed laty był temat którego w czeluściach forum już chyba nie odnajdę, ale wryła mi się w głowie jedna wypowiedź Mira - o ciśnieniu osmotycznym.Skoro nie stosujemy żadnych "ulepszaczy" trzymających wodę, to co się stanie z mięsem w które wstrzykniemy trochę więcej peklosolanki (nie piszę tu aby wlać litr na kg)? Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19531-szynka-siwy-%C5%9Brodek/#findComment-804364 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.