sverige2 Posted January 13, 2023 Author Report Share #26 Posted January 13, 2023 Rzeczywiście, chlebuś wyrósł niesamowicie, aż do samej pokrywki, to chyba zasługa dobrego żeliwnego garnka "Skeppshult", równo rozprowadzającego temperaturę ? Sam jestem ciekaw jaki będzie w przekroju, ale na to trzeba troszkę poczekać, jest jeszcze zbyt ciepły . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-808530 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 13, 2023 Author Report Share #27 Posted January 13, 2023 Tak wygląda przekrój pszennego "Chlebka garnkowego" po wystudzeniu . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-808562 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted January 13, 2023 Report Share #28 Posted January 13, 2023 Te białe kreski to nie rozmieszana mąka cy cuś? Czy tylko błąd na fotce? Niemal czuję zapach ciepłego bochenka Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-808564 Share on other sites More sharing options...
tytan58 Posted January 13, 2023 Report Share #29 Posted January 13, 2023 (edited) Tak wygląda przekrój pszennego "Chlebka garnkowego" Na żurku czy wodzie? Edited January 13, 2023 by tytan58 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-808565 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 13, 2023 Author Report Share #30 Posted January 13, 2023 (edited) Te białe kreski to nie rozmieszana mąka cy cuś? Czy tylko błąd na fotce? Niemal czuję zapach ciepłego bochenka Te białe kreski Wróbelku to złudzenie padające z górnego oświetlenia, oraz użytego do przekroju świeżego chlebka, ząbkowanego noża do pieczywa, właśnie ze względu na świeżość. Zaczyn wyrabiany hakowym robotem Keenwod Chef, i nie ma takiej możliwości aby był źle wyrobiony po 10 minutach mieszania i 16 godzinach procesu dojrzewania wielokrotnego składania ręcznego, i wyrastania jaki przedstawiłem na kolejnych fotkach .Tym razem Tytanie chleb został zrobiony tylko na wodzie, i 16 godzinnym "zakwaszaniu" zaczynu" . Edited January 13, 2023 by sverige2 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-808573 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 13, 2023 Author Report Share #31 Posted January 13, 2023 (edited) Tak wyglądają gotowe kromki pokrojonego chlebka . Edited January 13, 2023 by sverige2 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-808585 Share on other sites More sharing options...
Romeciarz Posted January 13, 2023 Report Share #32 Posted January 13, 2023 Mniam, mniam, mniam Quote wszystkiego smacznego Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-808591 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted January 13, 2023 Report Share #33 Posted January 13, 2023 Palce lizać. Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-808610 Share on other sites More sharing options...
krzysio59 Posted January 13, 2023 Report Share #34 Posted January 13, 2023 takie świeżutkie i chrupiące "Parki z makiem" też Tylko tamten mak miał smak.[Dodano: 13 sty 2023 - 20:25] Tak wygląda przekrój pszennego "Chlebka garnkowego" po wystudzeniu Z którego robileś przepisu? Quote Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-808613 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 13, 2023 Author Report Share #35 Posted January 13, 2023 Z którego robiłeś przepisu? Nooo, jak to z którego, przecież filmik jest na samym początku tematu . Wprowadziłem tylko drobne zmiany o których napisałem wcześniej. Czyli zamiast ręcznego wyrabiania ciasta, zrobiłem to robotem planetarnym, choć oczywiście konieczności nie ma. Przedłużyłem również nieco czas fermentacji zaczynu, choć to też nie konieczne. Filmik bardzo dokładnie pokazuje cały proces krok po kroku, i daje gwarancję otrzymania pysznego, rumianego chlebka. Tyle że jak dla mnie zapewne będzie jeszcze lepszy gdy go następnym razem wykonam na żurku, lub uwodnionym zakwasie. Osobiście wolę jednak bardziej wyraziste smaki, nie mniej np. do kanapek z serem, dżem, etc. w takiej wodnej wersji smakuje doskonale . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-808627 Share on other sites More sharing options...
krzysio59 Posted January 13, 2023 Report Share #36 Posted January 13, 2023 Filmowy w przekroju jest inny jak ostatni.I to mnie zmyliło. Ja wolę bardziej zbity,mniej dziurawy.Dzięki. Quote Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-808637 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted January 13, 2023 Report Share #37 Posted January 13, 2023 (edited) Nooo, jak to z którego, przecież filmik jest na samym początku tematuBrawo Jarku wreszcie masz swój temat czytam, oglądam i wreszcie widzę, że aparat zaczął łapać ostrość następny plus własnego tematu .Żarty żartami a tak na poważnie to chlebuś extra klasa bardzo apetyczny , jedynie co to nóż trzeba naostrzyć bo szarpie . Edited January 13, 2023 by Grzewlod Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-808638 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 13, 2023 Author Report Share #38 Posted January 13, 2023 Filmowy w przekroju jest inny jak ostatni.I to mnie zmyliło. Ja wolę bardziej zbity, mniej dziurawy. Dzięki. To wszystko Krzysiu zależy od rodzaju zastosowanej mąki, oraz od ilości zastosowanych do wyrastania drożdży. Gdyby zrobić ten sam chleb na zakwasie, dziurki będą znacznie mniejsze i bardziej gęste. Można to sobie dowolnie zmieniać. Tak samo ilość wykonywanych cykli składania ciasta. Jednak ta spora ilość dziurek to zaleta pulchności chlebka garnkowego, osobiście bardzo to lubię, bez przesady oczywiście, i tak jak jest na mich fotkach, uważam za ok. chlebuś jest taki do wszystkiego, o tej przepysznej chrupiącej skórce nie wspominam, bo połowy chlebka już nie ma . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-808645 Share on other sites More sharing options...
ReniaS Posted January 14, 2023 Report Share #39 Posted January 14, 2023 wyglądają Sviergie2,wyglądają smakowicie ,pięknie wyrośnięty i wypieczony Twój chlebuś Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-808700 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 14, 2023 Author Report Share #40 Posted January 14, 2023 pięknie wyrośnięty i wypieczony Twój chlebuś Dzięki Reniu, staram się . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-808711 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 14, 2023 Author Report Share #41 Posted January 14, 2023 Żarty żartami a tak na poważnie to chlebuś extra klasa bardzo apetyczny , jedynie co to nóż trzeba naostrzyć bo szarpie . Dzięki wielkie Grzegorzu, myślę że dzisiejsze kromki usatysfakcjonują Twe oczekiwania ? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-808734 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted January 14, 2023 Report Share #42 Posted January 14, 2023 Jarek widzę, że Tomrek poszedł w ruch, kromki gładkie i równo ucięte, sam dobrze wiesz, że najlepsza z chleba jest chrupiąca skórka urwana ręką. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-808772 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 14, 2023 Author Report Share #43 Posted January 14, 2023 Grzegorzu, wczorajsze kromki były nieco poszarpane ponieważ ze względu na świeżość bochenka były krojone zębatym nożem do pieczywa. Dziś chlebuś odpoczął, i swobodnie daje się kroić nożem "Szefa Kuchni", więc jest jak widać. Do krojenia używam głownie "Damasceny", i są na tyle ostre że golą niczym brzytwa, mam przecież sprzęt do tego aby zawsze były w dobrej kondycji. Nie znoszę tępych noży, o co całe życie toczę "awantury" z moją LP, bo ona bardzo dba o swe palce . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-808790 Share on other sites More sharing options...
Resal Posted February 10, 2023 Report Share #44 Posted February 10, 2023 Zrobiłem chleb według tego przepisu kilka razy. Pominięcie cukru czy drożdży nie zmienia efektu końcowego.Skórka wychodzi chrupiąca ale cienka i po ostygnięciu jest trochę delikatna/papierowa.Próbowałem z temperaturą i czasem pieczenia ale oprócz koloru niewiele to zmienia.Czy to kwestia mąki? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-814315 Share on other sites More sharing options...
electra Posted February 10, 2023 Report Share #45 Posted February 10, 2023 Palce to sie kaleczy na tepych , jeszcze nigdy nie skaleczylam sie ostrym nozem ze wzgledu na jego ostrosc , jezeli sie kaleczy to przez nieuwage . Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-814320 Share on other sites More sharing options...
Resal Posted February 10, 2023 Report Share #46 Posted February 10, 2023 Oczywiście w moim poprzednim wpisie jest pomyłka. Nie chodziło o pominięcie ale zmniejszenie ilości drożdży. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-814337 Share on other sites More sharing options...
mikami Posted February 10, 2023 Report Share #47 Posted February 10, 2023 Skórka wychodzi chrupiąca ale cienka i po ostygnięciu jest trochę delikatna/papierowa. Próbowałem z temperaturą i czasem pieczenia ale oprócz koloru niewiele to zmienia. Poniżej cytat ze strony http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/2.prodpiek/16.html - Skórka za gruba, twarda to wynik długiego rozrostu końcowego, niskiej temperatury komory wypiekowej i długiego czasu wypieku. - Skórka cienka i miękka powstaje przy krótkim wypieku w wysokiej temperaturze. - Skórka słabo wykształcona to wynik krótkiego czasu wypieku w normalnej temperaturze. Wnioski wyciągnij sam. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19566-chleb-garnkowy-sverige2/page/2/#findComment-814361 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.