Jump to content

Recommended Posts

Cześć,

jestem tłuszczożerny i nie zamierzam tego zmieniać.
Chce kupić żonie wypiekacz do chleba, ale w sumie nie chce mi się zagłębiać w temat.

Macie sprawdzone wypiekacze do chleba?

Będę wdzieczny za podpowiedzi.

pozdrawiam,

Tomek

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19567-wypiekacz-do-chleba-co-polecacie/

Zdajesz sobie sprawę , że automat do pieczenia chleba generalnie nadaje sie wyłącznie do chleba pieczonego na drożdzach a nie na zakwasie ( zaczynie) .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

W automacie można piec chleb na zakwasie

Raczej w pół-auromacie  :facepalm:  

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Zapraszam do zapoznanie się  na facebook ,, Chleb na zakwasie " W automacie można piec chleb na zakwasie. Pzdr

Proszę podaj link , gdzie jest opisany cały proces. Piekę chleb na zakwasie od wielu lat , mam też "automat" do chleba i nie bardzo sobie wyobrażam by cały proces przeprowadzić w tymże automacie a i sam proces pieczenia wymaga wstawienia wyrośniętego ciasta do gorącego piekarnika .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Że tak napiszę - a chleb na drożdżach to się wstawia do zimnego piekarnika? Automat to automat - tego nie ma co porównywać do procesu produkcji. Tam jest po prostu program do zrobienia zakwasu a potem drugi program do zrobienie chleba na tym zakwasie i tyle. Po co walczyć z instrukcją :D

Piksiak

• 2 weeks later...

Zdajesz sobie sprawę , że automat do pieczenia chleba generalnie nadaje sie wyłącznie do chleba pieczonego na drożdzach a nie na zakwasie ( zaczynie) .

Są piekące na zakwasie, taki kupiłem :-)

Są piekące na zakwasie, taki kupiłem :-)

trudno mi nie zgodzić się z poniższą opinią:

Proszę podaj link , gdzie jest opisany cały proces. Piekę chleb na zakwasie od wielu lat , mam też "automat" do chleba i nie bardzo sobie wyobrażam by cały proces przeprowadzić w tymże automacie a i sam proces pieczenia wymaga wstawienia wyrośniętego ciasta do gorącego piekarnika .

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Witam, posiadam automat do wypieku Adler, robię tak : po dodaniu całego wsadu włączam go na programie 10 - wyrabianie, po wyrobieniu zostawiam na 2 -3 godziny do wyrośnięcia , następnie włączam program 14 - wypiekanie i się udaje. Pozdrawiam

Automatyczny wypiekacz do chleba Panasonic SD-ZB2512 :

strona 18-19

attachicon.gifinstrukcja-obslugi-PANASONIC-SD-ZB2512KXE.pdf

post-55133-0-23739400-1674379701_thumb.png

:D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

Dokładnie napisałem którą stronę czytać ? Wyszukałeś coś w instrukcji, żeby co? Zaczynamy się nie lubić ? :facepalm:

To jest właśnie ten przepis, który podałeś, zapomniałeś o 20 stronie po prostu.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

Bardzo bymn prosila osobe, ktora robi chleb w tym automacie chleb na zakwasie mam na mysli, aby pokazala przekroj tego chleba.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Bardzo bymn prosila osobe, ktora robi chleb w tym automacie chleb na zakwasie

Przeczytałam całą instrukcję i stwierdzam, co nastepuje:

• Chleb "rustykalny" nie jest chlebem na zakwasie, tylko chlebem z zakwasem i wspomagniem drożdżowym (drożdże suche).
  • Automat nie piecze tego typu chleba: po odpowiednim wyrośnięciu należy go upiec w piekarniku :thumbsup: .

Zatem potwierdza się opinia @chudziak, że w automaty nie nadają się do wypieku chlebów na zakwasie.

A to, że akwizycja produktu mówi inaczej...no cóż, w instrukcji już nie kłamali  :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

Arystoteles