ANNAM Posted January 22, 2023 Report Share #1 Posted January 22, 2023 Oto przepis na ciasto , na jedna pizze dla 2ch osob: 1 szklanka( 250 ml) maki1 lyzeczka suchych drozdzy1/2 lyzeczka soli1/2 lyzeczka cukru1/2 szklanka cieplej wody A do tego topping jaski kolwiek sobie sobiue ktos wymyslki. Mieszamy w miscie suche skladniki, do tego dodajemy wode; wymieszac widelcem lub lyzka a pozniej wyrobic recznie. ciasto odstawic w misce( my zawsze dajemy olej do miski, aby sie nie lepilo i przykrywamy folia spozywcza( tu sie posmialam, ale powinnam plakac, bo odkrylam ta nazwe w tlumaczu). A czas zwykle jest tak dlugi jak szykujemy sobie topping. Tu wg uznania, czasem dajemy mieszanke mies i warzyw, czasem sery roznej masci. Zalezy od tego co jest w domu. Do tej pizza zwykle podajemy salate zielona skropiona oliwa. Pieczemy gotowa w temeraturze 200 stopni przez okolo 20 minut. Spod ciasta bedzie mial taki zmieniony kolor. Po angielsku to sie nazywa " off white" nie wiem jak bedzie po polsku. Polecam kochani Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19587-domowa-pizza-zawsze-si%C4%99-udaje/ Share on other sites More sharing options...
paszeko Posted January 22, 2023 Report Share #2 Posted January 22, 2023 dziekujemy jutro sprobuje jutro. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19587-domowa-pizza-zawsze-si%C4%99-udaje/#findComment-810251 Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 22, 2023 Report Share #3 Posted January 22, 2023 Off white to taki jakby jasny krem u nas tez tak sie nazywa ten kolor to pewnie i Pl takiej nazwy sie uzywaCiasto robie z takich proporcji tez podobnie tylko dluzej rosnie ,zostawiam w zimnym na 12-24 h Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19587-domowa-pizza-zawsze-si%C4%99-udaje/#findComment-810259 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted January 22, 2023 Author Report Share #4 Posted January 22, 2023 Dziekuje Electra. To ciasto mozna spokojnie wstawic do lodowki. Dla mnie najwazniejsze, ze nie rosnie jak bulka bo lubie pizza na cieniutkim spodzie. Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19587-domowa-pizza-zawsze-si%C4%99-udaje/#findComment-810262 Share on other sites More sharing options...
MIRKON Posted January 22, 2023 Report Share #5 Posted January 22, 2023 A jakie sosy robisz do pizzy? Quote MIRKON Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19587-domowa-pizza-zawsze-si%C4%99-udaje/#findComment-810288 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 22, 2023 Report Share #6 Posted January 22, 2023 (edited) wymieszać widelcem lub łyżką, a później wyrobić ręcznie. A czy robotem można ? Edited March 14, 2023 by EAnna Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19587-domowa-pizza-zawsze-si%C4%99-udaje/#findComment-810289 Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 22, 2023 Report Share #7 Posted January 22, 2023 @ANNAM, Ja tez cienkie , dla mnie pizza na grubym to juz nie pizza a zapiekanka , Ja mam taka swoja pizzerie do ktorej chodze od przynajmniej 20 lat , caly czas trzymaja poziom , lubie tez zjesc domowa .W domu piecyk to nie pizzowy wiec nie osiagnie sie zadowalajacych w pelni efektow ale taka tez lubie zjesc .W PL mam tez jedna pizzerir co trzyma fason i tam zamawiamy jak sie nie chce gotowac ...ogolnie fastfoody jadam tylko w wakacje . Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19587-domowa-pizza-zawsze-si%C4%99-udaje/#findComment-810330 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted January 22, 2023 Author Report Share #8 Posted January 22, 2023 wymieszać widelcem lub łyżką, a później wyrobić ręcznie. A czy robotem można ?Wszystko mozna. Tylko,ze ja jestem leniwa I nie chce mi sie dla szklanki making wystawiac ktoregokolwiek robots I pozniej go myc.Wyrobic take ilosc recznie to pikus a zmywania mniej. Electra, koj piekarnik w nowym domu wspaniale piece I pizza wychodzi barxzo dobrze.Zwlaszcza , ze od poczatku wakacji szkolnych moze cokolwiek robilam w kuchni nie wiecej niz piec razy.Zuza zabrala mi to zajecie. Ale trzeba przyznac, ze ma na prawde wspaniala remember do gotowania.A ja state sie leniwa Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19587-domowa-pizza-zawsze-si%C4%99-udaje/#findComment-810370 Share on other sites More sharing options...
beatag Posted January 23, 2023 Report Share #9 Posted January 23, 2023 Piszesz Anno 200 stopni i 20 min ...Czy próbowałaś upiec w wyższej temp? Quote beata Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19587-domowa-pizza-zawsze-si%C4%99-udaje/#findComment-810537 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 23, 2023 Report Share #10 Posted January 23, 2023 (edited) Pizza zrobiona wg. receptury podanej przez Annę, już jest tylko wspomnieniem na fotce, pieczona 18 min. w 200 stopniach C. Ciasto dojrzewało w lodówce od wczoraj . Edited January 23, 2023 by sverige2 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19587-domowa-pizza-zawsze-si%C4%99-udaje/#findComment-810540 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted January 24, 2023 Author Report Share #11 Posted January 24, 2023 Czy próbowałaś upiec w wyższej temp? Beatag, wiem,ze sa osoby, ktore nie przyjmuja sprawdzonych przepisow i musza swoje zmiany zrobic. To juz Twoj wybor. Ja podalam tzw bulletproof recepture. A co ty zrobisz? Twoje podworko Twoje kury. pieczona 18 min. w 200 stopniach C Jak smakowalo? Widze, ze tez jestes osoba, ktoora lubi cieniutkie ciasto. Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19587-domowa-pizza-zawsze-si%C4%99-udaje/#findComment-810615 Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 24, 2023 Report Share #12 Posted January 24, 2023 Ja przymierzam sie zrobic w czwartek , ciasto jutro bedzie w lodowce sobie dojzewac ... Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19587-domowa-pizza-zawsze-si%C4%99-udaje/#findComment-810635 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted January 24, 2023 Report Share #13 Posted January 24, 2023 Pizza zrobiona wg. receptury podanej przez Annę, już jest tylko wspomnieniem na fotce, pieczona 18 min. w 200 stopniach C. Ciasto dojrzewało w lodówce od wczoraj . Pierwsze skojarzenie że jest to pizza z ... pierogami (swoją drogą może być ciekawe połączenie )Ładnie wygląda - ła Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19587-domowa-pizza-zawsze-si%C4%99-udaje/#findComment-810653 Share on other sites More sharing options...
beatag Posted January 24, 2023 Report Share #14 Posted January 24, 2023 (edited) Czy próbowałaś upiec w wyższej temp? Beatag, wiem,ze sa osoby, ktore nie przyjmuja sprawdzonych przepisow i musza swoje zmiany zrobic. To juz Twoj wybor. Ja podalam tzw bulletproof recepture. A co ty zrobisz? Twoje podworko Twoje kury. pieczona 18 min. w 200 stopniach C Ja tylko zapytałam ...Wracając do temp pieczenia pizzy to zawsze piekłam na najwyższej możliwej temp i kilka min,ale faktycznie nie z tego przepisu...Rozumiem ,że piekarnik ustawiamy na grzanie góra-dół ? Edited January 24, 2023 by EAnna Quote beata Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19587-domowa-pizza-zawsze-si%C4%99-udaje/#findComment-810658 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 24, 2023 Report Share #15 Posted January 24, 2023 Anno, bardzo dobry przepis, i masz rację, pizzę lubię tylko i wyłącznie na cienkim cieście. Dla mnie grube ciasto nie jest żadną pizzą a zwykłym plackiem drożdżowym z dodatkami, to dobre dla Yankesów .Waldku, te "pierogi" na pizzy o których piszesz, to są po prostu plastry pysznego sera Gouda, bardzo smakowite . Ogólnie fajny przepis na cienkie ciasto Anno. Dokonałem jednak drobnej zmiany, i na tą szklankę mąki dodałem drożdże chlebowe w proszku (z Lidla), w ilości 7g. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19587-domowa-pizza-zawsze-si%C4%99-udaje/#findComment-810668 Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 24, 2023 Report Share #16 Posted January 24, 2023 Pizza zrobiona wg. receptury podanej przez Annę, już jest tylko wspomnieniem na fotce, pieczona 18 min. w 200 stopniach C. Ciasto dojrzewało w lodówce od wczoraj .Pierwsze skojarzenie że jest to pizza z ... pierogami (swoją drogą może być ciekawe połączenie )Ładnie wygląda - ła He he nie ty jeden bo ja tez tak pomyslalam Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19587-domowa-pizza-zawsze-si%C4%99-udaje/#findComment-810703 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted January 24, 2023 Report Share #17 Posted January 24, 2023 Waldku Piotrku Ale pewnie było to Waldku od wróbla [Dodano: 24 sty 2023 - 14:18] He he nie ty jeden bo ja tez tak pomyslalam Jak już nas jest dwoje, to trzeba będzie pomyśleć o takiej pizzy Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19587-domowa-pizza-zawsze-si%C4%99-udaje/#findComment-810705 Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 28, 2023 Report Share #18 Posted January 28, 2023 No to i ja zrobilam moja domowa pizze na spodzie z przepisu Anny ,wyrastala tylko w lodowce 24 h. Bardzo smaczny spod ,lekko kruchy a zarazem nie wysuszony , smakowal , przypominal mi troche pizze z naszych pizzeri.Uzylam make 00 ,ktorej mialam juz koncowke i powinnam chyba dac wiecej wody bo wydawalo mi sie ze przyjela by wiecej ale trzymalam sie przepisu . Przepis na ciasto napewno bedzie wykorzystane jeszcze nie raz. Moja pizza byla ze smazona piersia kurczaka ,ananasem ,czerwona cebula i przyprawa curry . Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19587-domowa-pizza-zawsze-si%C4%99-udaje/#findComment-811448 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted January 28, 2023 Author Report Share #19 Posted January 28, 2023 U mnie Zuza wczoiraj szykowala finger food na party( nie u nas). Robila z tego ciasta zwijaki z nadzieniem ( pizza wheels). Przez to ,ze czekaly dluzej na blachach, urosly jej bardzo. W ciescie jest mala porcja drozdzy,ale uwierzcie wystarczajaca tutaj. Electra ,ciesze sie ze smakowalo. Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19587-domowa-pizza-zawsze-si%C4%99-udaje/#findComment-811457 Share on other sites More sharing options...
electra Posted January 28, 2023 Report Share #20 Posted January 28, 2023 Drozdzy bardzo dobrze ze malo przynajmniej nie czuc Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19587-domowa-pizza-zawsze-si%C4%99-udaje/#findComment-811551 Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted January 29, 2023 Report Share #21 Posted January 29, 2023 Narobiliście smaka. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19587-domowa-pizza-zawsze-si%C4%99-udaje/#findComment-811698 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.